2015-07-29 9684 瀏覽
數年前公司請客,係逸亭餐廳食過X'mas lunch buffet, 印象唔錯!公司既同事間唔中亦會幫襯下,佢地有會員卡,話抵食喎!近排團購又推出利景酒店午市自助餐優惠,每位$138,再計埋加一$23.8, 位位$162跟會員卡差不多價,下邊樹仲揾到百几蚊既buffet吖,認真抵到爛喇 !預早打電話訂位,今周既時間係食13:00~15:00, 我同豬仔準時1點到達餐廳。餐廳既裝潢跟往昔沒多大變化,依舊既簡單典雅,場地唔算大,各式buffet bar卻分佈唔同位置。嘢食方面,亦跟過往既差不多呢 ……至愛熱盤 : 有啖啖肉,清蒸嫩滑龍脷柳 ,豬仔唔好魚,都猛讚話 !炆羊腩 ,腩肉嫩中帶少羶味, !炆牛舌 ,口感軟滑,牛味濃郁。燒賣、牛肉賣 ,好味,又係搶手貨!日式照燒雞 , 雞肉嫩滑。泰式炒飯 ,有提子干粒粒,好味!炒麵唔油膩,唔錯!豬脚薑 ,煲得味道濃烈,豬手完全入味兼皮香滑溜,  !牛扒,豬仔話比較生,肉質鞋靱,唔店 !刺身壽司 : 有三文魚、希靈魚、鯛魚等三款刺身,最愛既三文魚只食一次,因為真係麻麻地 ,薄身兼唔太新鮮 !至於壽司,睇見舊飯咁腍實

嘢食方面,亦跟過往既差不多呢
……
至愛熱盤
: 有啖啖肉,清蒸嫩滑龍脷柳
,豬仔唔好魚,都猛讚話
!炆羊腩
,腩肉嫩中帶少羶味,
!炆牛舌
,口感軟滑,牛味濃郁。燒賣、牛肉賣
,好味,又係搶手貨!日式照燒雞
, 雞肉嫩滑。泰式炒飯
,有提子干粒粒,好味!炒麵唔油膩,唔錯!豬脚薑
,煲得味道濃烈,豬手完全入味兼皮香滑溜,
!牛扒,豬仔話比較生,肉質鞋靱,唔店
刺身壽司
,薄身兼唔太新鮮
!至於壽司,睇見舊飯咁腍實,就知咩事

冷盤
: 中海蝦、蜆、藍青口等,唔算新鮮,一般貨色!翡翠螺,算爽口。沙律比較醒胃。凍腸火腿,味道一般般。
湯:  中、西各一款。青紅蘿蔔豬骨湯,夠老火
, 飲左兩碗。野箘忌廉湯,忌廉味濃郁。
: 斑蘭蛋糕
,鬆軟兼巧香斑蘭味。藍莓芝士餅
,甜度剛好,芝士味道夠軟滑濃郁。芝麻蛋糕, 几特別。紐約芝士蛋糕,比較淡味及膩口。特濃朱古力蛋糕,口感硬身,感覺似食成磚朱古力,較為“濟“。芒果布甸,芒果味淡。Tart,太過甜耶耶。和果子,有滿滿的蓮蓉餡,唔過甜。炸冬甩,巧甜。椰汁西米露,又甜又潤喉。
甜品
生果: 菠蘿較西瓜甜。
生果
Dreyer's雪糕
: 石板街、薄荷碎朱古力、士多啤梨三款
,仲有脆脆雪糕筒添!
Dreyer's 雪糕
餐飲: 汽水、茶、檸、啡任斟!
仲有好多嘢未試,如格仔餅、豆腐花、涼粉、沙律、火腿、淥麵檔等……
收碟較慢,可能人客多喇!
整體算抵食,主要係對胃
,喜歡海鮮刺身既朋友,怕且要失望了!

題外話/補充資料: 蒸龍脷魚柳,豬脚薑,炆羊腩, 斑蘭蛋糕,藍莓芝士餅
2015-07-26
Dreyer's 雪糕
2015-04-02 13104 瀏覽
其實都幫襯左好多年架啦,咁多年水準都keep得好好架。年幾兩年前會有唔同人、攞住唔同野食行黎行去架。例如:Pizza, 串燒等等。可能人手不足,又旬整到成地dirty,所以就冇左呢個服務lu!基本上一般自助餐如果有曬熱盤、湯、麵包、海鮮﹝不包生蠔﹞、冷盤、前菜、芝士、自助沙律吧、魚生壽司、扒、粉麵、甜品﹝包雪糕﹞、冷熱自助飲品,仲要有一定質素真係閒閒地300尾起跳,而呢度只係200幾蚊姐;)。不得不讚下其中以下幾味菜:1) 芝士千層麵出面啲餐廳好多時麵層好厚,咬落太乾太硬冇水份就好容易令人反胃、唔想食落去。逸亭餐廳的千層麵麵層既薄,但不失彈性、唔容易散,好好的將肉醬同麵皮分隔開。肉醬鮮甜、充滿鮮茄味;牛肉則香而不羶。芝士係加分位,唔會太咸搶曬啲麵同肉醬味。2) 青口呢度供應既青口非常新鮮,極少會出現合埋曬個殼打唔開既現象,仲不時都會refill添! 除此之外,仲有其他的海鮮供應,如:長蟹腳、田螺、細蜆仔等等。通常長蟹腳都非常之搶手,一出就會俾人攞曬,所以要密切留意推出時間。3) 木糠布甸一般黎講,餐廳只有提供牛油曲奇木糠布甸,但有時候都會有oreo木糠布甸。兩隻味都好正,我比較pref
不得不讚下其中以下幾味菜:
1) 芝士千層麵
2) 青口
3) 木糠布甸
。兩隻味都好正,我比較prefer oreo味,比較香同冇咁甜。啲oreo碎依然脆口,證明係非常新鮮!個cream打得好濃滑,重牛油味,又香又甜。
如果要平靚正自助餐,here is your place:>!
意大利千層麵
Oreo木糠布甸,木糠布甸
意大利千層麵
Oreo木糠布甸,木糠布甸
2015-02-22 12288 瀏覽
開年啦喂~奶奶說要吃午市自助餐, 沒甚麼條件, 只要夠八位兼且價格經濟便ok。由於奶奶的要求是在年初二才提出, 只得兩天時間又如何肯定有位?   經過一輪電話查詢的轟炸, 許多價格經濟的自助餐不是早已滿座就是只剩下二人檯 (甚至有些是電話打極也打不通) , 時間越逼近, 我就越焦急撥到利景酒店逸亭餐廳, 竟然這次電話是通的, 有座位之餘還要是憑Openrice優惠卷就可以有「七折」, wowwww.... 任務終於完成 今天, 我們穿著靚靚去開年吧!不一樣的餐飲體驗就由刺身開始, 其實這部份還有壽司與沙律, 不過我沒有吃過。刺身只有三文魚、鯛魚及希靈魚, 全部是即切、涼涼質地及有魚味, 三文魚肥美、鯛魚不腥、希靈魚沒有過酸或帶苦味, 連不好希靈魚的奶奶也可照吃。即煮湯粉麵檔有雞湯底或喇沙湯底, 粉麵有多款但我最記得有銀針粉、幼蛋麵、墨汁麵等等, 餸料都是蔬菜、凍肉店丸類及餃類。  凍海鮮有四款, 蜆、青口及翡翠螺皆無沙, 凍蝦有蝦膏也有彈牙甜蝦肉。特色沙律與cold cut中湯是青紅蘿蔔、西湯是粟米忌廉湯熱盤中以中式為主, 一盤發財豬脷、一盤蓮藕炆豬手、一壺白粥、薑蔥蒸龍脷魚柳、酥炸
開年啦喂~

今天, 我們穿著靚靚去開年吧!
特色沙律與cold cut
中湯是青紅蘿蔔、西湯是粟米忌廉湯
熱盤中以中式為主, 一盤發財豬脷、一盤蓮藕炆豬手、一壺白粥、薑蔥蒸龍脷魚柳、酥炸紫菜墨魚球、照燒煎雞扒等等 ......
當中的薑蔥蒸龍脷魚柳的肉質較散, 感覺上更似鯰魚;酥炸紫菜墨魚球不油膩, 彈牙兼且帶豬膏的甘香;煎雞扒有甜甜照燒汁;咖喱牛腩好辣但牛腩本身煮得腍兼有臊香牛味。
燒西冷是五成熟, 肉味與肉質不錯, 無可挑剔(若然再生一點會更好!)

終於要安撫甜品胃了...
Dreyers皇牌雪糕有士多啤梨、芒果、薄荷朱古力
自助餐內任飲可樂、七喜、檸茶檸水、錫蘭紅茶、即磨咖啡(Black Coffee、Espresso)
甜品中有蛋糕及杯杯甜品, 當中的紅酒啫喱及黑白木糠布甸是最為美味, 然而邊吃蛋糕邊喝black coffee是我慣常的吃法。
糖水是紅豆沙芝麻湯圓及綠茶桂花丸子, 各有特式適合喜歡不同圓丸的客人。

買單七折後連原價加一才$15XX, 每人是$200也不用, 食物又不算太差, 收碟服務快手, 真抵吃!

開個好年, 來年豐收, 吉慶有餘!
2015-02-22
慶祝紀念
團年飯
優惠券
2014-08-13 18785 瀏覽
第一次到呢度食自助餐, 之前朋友話呢度少嘢食唔抵食, 但係有咭有折扣, 況且二百多元一位, 總不會期望有很多種類俾你選擇吧~基本上魚生壽司 冷盤熱葷 沙律甜品都齊全, 只是種類不多及量也不多, 但補給也很快, 都算滿意!最大驚喜係有我喜歡豬腳薑, 又酸又甜, 味很濃, 豬腳豬皮又多, 又入味, 我食咗兩大碗, 仲要飲咗少少醋添另外佢既一口薯同蛋散都好好食, 一口薯味濃夠甜, 蛋散加糖漿後香口, 食到停唔到口!而當晚每一位客人會送一個燕窩蛋撻, 個蛋撻睇落有啲似apple crumble, 比較甜, 唔係咁好食, 但呢個撻可以打包走 雖然食物款式不多, 但最重要係食得開心食得舒服食得飽, 呢度都幾OK架

2014-08-10
2014-06-17 18435 瀏覽
見做緊團購,正面食評亦算多,儘管一試。餐廳格局甚懷舊,地方不大,但有種cozy的感覺,加上獲安排窗旁位置,頗舒適。食物方面,刺身有四款,試了三文魚,中規中矩,反而放在刺身旁的前菜中華沙律及八爪魚仔味道真不錯! 而且竟然還有齋鹵味供應! 搞笑😄凍海鮮方面,海蝦新鮮,蟹腳則略嫌淡了一點,不夠鮮味和實肉,要點些茄醬增味,所以吃了一輪就沒有再encore。熱葷方面有羊扒,三文魚,蒸魚,薄餅,意粉等,味道不俗,較特別的有豬腳薑。中西湯好味,牛仔肉也不錯。即煮麵檔款式多,連銀針粉也有,值得一試。飲品有兩款沙冰,味道幾清新,到大概8點左右就換上可樂同雪碧~甜品要讚,暖櫃內的燉奶和葡撻值得一試,豆腐花也好味,dreyers雪糕唔使講啦,正! 見好多人都加落自製窩夫一齊食。雖無華麗裝修,但總體令人滿意,侍應態度良好,收碟亦快。題外話:食店本有兩小時免費泊車優惠,但今晚係平日晚,車位都full左,可泊酒店後街,不過泊車叔叔都話有冇咖啡黨真係話唔埋,即係貴客自理。
見做緊團購,正面食評亦算多,儘管一試。
即煮麵檔款式多,連銀針粉也有,值得一試。
雖無華麗裝修,但總體令人滿意,侍應態度良好,收碟亦快。

題外話:
2013-11-18 23209 瀏覽
朋友生日,其他一位朋友介紹呢間,話食過幾好確實,無論質素定服務都係比想像中要好(因為有折唔貴)雖然食物種類唔算多,不過幾LIKE佢嘅熟食同甜品海鮮:雖然蜆有沙,不過其他都唔錯,算新鮮,而且乾淨而刺身就普通,無驚喜但唔係差芝士焗扇貝幾好味,個個人都攞!(好似仲有薯蓉底)三文魚鰭個人認為整得都幾好,食嘅時候皮仲有少少脆,而肉又唔會太熟而變硬我自己就幾鍾意食羊架,呢度嘅羊架同RIB都唔差,味道亦剛好,肉香且滑煙(魚)肉就好普通,不過不失~冷麵…有個傻人唔攞汁齋食,俾我笑咗好耐…至於味道,無乜特別沙律同火腿都唔係我的~我興趣不大所以無試日式小食還可以,普通超級市場質素~今年第一次食大閘蟹!好多膏,不過好「張」,正常的?(唔識食…)例湯還可以,呢次好似係蓄茄湯?本身諗住食啲菜,點知無味嘅…(-0-"")失望好令人懷念嘅唧唧冰,你哋又有幾多年未食過呢?自製窩夫加雪糕,簡單易整,啱哂有小朋友嘅家庭味道都幾GOOD,唔鍾意食太甜嘅人自己整番個做甜品都唔錯各式甜點,雖然款式唔多,不過蛋糕做得幾好,奶凍亦OK服務員有禮,不過收碟比較慢,扣了點分~
朋友生日,其他一位朋友介紹呢間,話食過幾好
確實,無論質素定服務都係比想像中要好(因為有折唔貴)
雖然食物種類唔算多,不過幾LIKE佢嘅熟食同甜品
刺身及海鮮
海鮮:雖然蜆有沙,不過其他都唔錯,算新鮮,而且乾淨
刺身就普通,無驚喜但唔係差
芝士焗扇貝&羊架&煙(魚)肉&三文魚鰭&RIB
芝士焗扇貝幾好味,個個人都攞!(好似仲有薯蓉底)
煙(魚)肉就好普通,不過不失~
冷麵&沙律&煙(魚)肉&火腿&日式小食
冷麵…有個傻人唔攞汁齋食,俾我笑咗好耐…至於味道,無乜特別
沙律同火腿都唔係我的~我興趣不大所以無試
日式小食還可以,普通超級市場質素~
大閘蟹
今年第一次食大閘蟹!
好多膏,不過好「張」,正常的?(唔識食…)
例湯
例湯還可以,呢次好似係蓄茄湯?
湯粉麵部
本身諗住食啲菜,點知無味嘅…(-0-"")失望
唧唧冰
好令人懷念嘅唧唧冰,你哋又有幾多年未食過呢?
自製窩夫加雪糕
自製窩夫加雪糕,簡單易整,啱哂有小朋友嘅家庭
味道都幾GOOD,唔鍾意食太甜嘅人自己整番個做甜品都唔錯
各式甜點
各式甜點,雖然款式唔多,不過蛋糕做得幾好,奶凍亦OK

服務員有禮,不過收碟比較慢,扣了點分~
2013-10-25
慶祝紀念
生日
芝士焗扇貝&羊架&煙(魚)肉&三文魚鰭&RIB
自製窩夫加雪糕
各式甜點
2013-09-27 17540 瀏覽
見倒 Groupon有特價自助餐,講到有長腳蟹which is老公至愛,諗住9月係我倆一齊14週年既月份,所以買左去試。由於當日訓左晏覺唔知醒,我地比自助餐開始時間遲了半小時以上才到,點知,就係因為遲左,我地食少左好多野,首先擺放食物既地方唔多,繼而是次目標長腳蟹清左好多但又唔 refill,雖然我地都有攞,但只吃了一round,因為真係冇貨。其他熱葷冇乜特別,反而我去左煮麵檔,整左碗參參喇沙,反而味道唔錯喎!由於真係冇乜野食,所以我有胃口食窩夫呢,仲加了一球雪糕呢!汽水雖然任飲,但好似先refill。綜觀而言,團購餐飲並非一定唔好,但這個自助餐真係不吃也罷!(我未試過食buffet只用一小時唔夠便離場的!)

少量長腳蟹!
2013-09-07
好味自選喇沙
自製雪糕窩夫
2013-09-09 13809 瀏覽
之前已到過逸亭餐廳食自助晚餐,印象不錯,雖然地方不大,但勝在食物質素在水準之上,而且refill 得很快,所以一直都想再來一試。見到openrice 有65折coupon, 好似好抵咁,就決定來試一試這裡的自助午餐。見到之前有啲食評話啲野有時好快無晒,所以我同朋友專登12點半左右就到,等自己可以試多啲款式坐低之後,急不及待就出去睇下有啲咩好野食,兜左個圈,啲野都幾靚喎!先試左刺身壽司沙律冷盤既counter,刺身有三種,試左最鍾意食既三文魚同魚立魚,好新鮮,負責切刺身既師傅一啲都唔手軟,好大方咁每樣都切左6,7塊俾我,我即刻分左幾塊俾友人,因為我要留肚食其他野吖嗎!隔離仲有擺兩盤壽司,款式比較大路,不妨一試。即叫即切既日式刺身,夠新鮮再行過啲,就係海蝦、青口同蜆,三樣都夠鮮味,尤其係蝦同蜆,襯埋啲酸酸甜甜既汁,真係幾開胃! 大大兜冷麵拚盤,雖然我個人唔係好食冷麵,但見廚師咁有心機排得咁靚,都忍唔住要影番張相上黎同大家share一下!食完冷盤,開始進攻熱盤啦!呢度熱盤既款式都算ok 多,有魚,有牛舌,有豬頸肉等等,其中一樣不得不提,就係個咖哩羊腩啦!咖哩夠晒香濃,再配埋側邊啲薄餅食,真係

新鮮sashimi
即叫即切既日式刺身,夠新鮮
排得齊齊整整既壽司

海鮮

食完冷盤,開始進攻熱盤啦!呢度熱盤既款式都算ok 多,有魚,有牛舌,有豬頸肉等等,其中一樣不得不提,就係個咖哩羊腩啦!咖哩夠晒香濃,再配埋側邊啲薄餅食,真係食到唔停得口呀!
呢個咖哩羊腩,食完第一round 已經好快俾人"筆"晒,仲好失望咁唔知要等幾耐先出既時候,點知waiter 好快就refill 啦! 不過我食左2 round 都停手了,皆因我仲要留肚食第二啲野嗎!

呢度仲有一個麵檔 (上次黎食夜晚都有),一次過有好多種麵同配料任客人自己配搭,好似打邊爐咁, 有各式各樣既丸, 腸仔, 菇等,友人食左話幾好味, 但我無試, 因為我對以下呢樣興趣大啲!
對於喜愛食肉既我黎講,lunch buffet 以咁既價錢有燒牛肉食,已經係有十個喜了!

食到呢度,都係時候來到甜品呢一part 啦,除左喜歡食肉,甜品亦是我所愛,試左斑蘭蛋糕同自制格仔餅 (再加2 球dreyers) ,再食左mini 葡tart+豆腐花+幾杯杯仔甜品,另再飲左一杯可樂+一杯coffee+一條"支支冰",係呢個moment, 我已經可以用飽到"動彈不得"黎形容自己了

總結:用左openrice coupon, 加埋一一人都係150 左右,雖然甜品款式係略嫌小左啲,但以呢個價錢黎講,絕對係物超所值,抵食到不得了!

題外話/補充資料: openrice coupon 65折
2013-08-22
新鮮sashimi
海鮮
之前在團購網見有此餐廳lunch buffet餐劵買,覺得幾平,又上open rice見啲食評都幾好,就買咗(其實根本不用團購,用open rice上的折扣劵價錢差不多).講番食物質素,冷凍海鮮只有三種:蝦、藍青口、蜆。除了蝦有些小蝦味外,另兩種貝類全部冇味。魚生只有兩種,只試了三文魚,有筋,又切到忽大忽細,壽司賣相不吸引,沒興趣試。熱食有蒸龍利,牛脷,豬腳姜,咕嚕肉,雞,燒肉,炒粉,炒飯等。只試了豬腳姜和龍利,豬腳姜味道還可以,龍利是超巿8蚊二件的貨色,沒麼味。相對凍食,熱食好小小。甜品方面,這次是本人食過的甜品品種最少,甜品質素最差的酒店buffet,賣相又差,真是無從下手,好失望.總之,雖然價錢不貴(150/人),但選擇少,質素差,冇下次!
2013-08-28
2013-08-24 9322 瀏覽
Previously tried this place because they invited me to a tasting.I fell in love with the pork trotters which was why I came back this time.They were doing a retro Hong Kong theme featuring retro food.As well as that, they happened to be doing Groupon deals that week.Anyway, they had Pandan cake which was not there last time but they did not have any sashimi that day.They did not have those prawns with prawn roe in it either The pork trotters were as good as ever, soft and sticky with a delicious

[Therefore I was paying more than those Groupon diners, ie at full price!]
The pork trotters were as good as ever, soft and sticky with a delicious taste.
This time I made sure I tried the laksa which I found very spicy!
There was quite a lot of retro desserts which I did not try because they were not my cup of tea.
題外話/補充資料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $2XX [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] ok [b]Sweetness levels:[/b] OK [b]Napkins provided:[/b] yes [b]Toilets:[/b] yes [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] yes [b]English Menu:[/b] Yes [b]Air Conditioning:[/b] quite cold ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-08-17 6592 瀏覽
因為有餘錢係團購公司而又就到期的原因, 見呢個團購寫出黎幾多野食, 就買左Dinner Buffet 試下, 老實講, 團購價同用Openrice折扣卷1-4的buffet只平11大元, 而5-日更只平2蚊雞, 如果唔係有錢要用跟本唔需要買團購……Buffet在一樓, 地方唔算大, 拎野食地方集中係中間同門口位, 一入門口係烚粉麵檔, 檔前面有個碟放左幾件疑似天婦羅係度, 見到油淋淋完全冇吸引力, 對面就係Dreyer’s 雪糕, 當晚有雲尼拿, 石板街, 薄荷朱古力 3款, 再入少少就係甜品檔, 中間就係冷盤同熱盤, 但好多盤野都冇名牌, 都唔知係乜東東每人送2只芝士焗蠔 - 蠔比較細隻, 但個汁就幾好味, 可惜得2隻 汽水飲品自助式任飲魚生有4款(吞拿魚,三文魚,鯛魚,八爪魚) - 我拎左三文魚同鯛魚, 三文魚係腩位幾肥, 不過食落覺得麻麻地新鮮,  鯛魚冇咩味, 食左呢round就算 壽司有幾款, 我胃空間有限, 所以食buffet我好少拎舊飯同埋烚粉麵黎頂住個胃, 所以2樣都冇食到天婦羅 - 只見來來去去都係得幾片雜菜放係度, 又淋pat pat唔吸引, 完全冇動力去拎, fo

汽水飲品自助式任飲

, food list寫有天婦羅蝦同軟殼蟹, sorry係一件都冇架

海鮮
長腳蟹 - 蟹腳的肉有少少霉, 唔係好甜, 肉質唔係咁新鮮
, 不過就唔係話好咸
蟹鉗 - 好鮮甜好彈牙, 好好味, 呢個明顯新鮮好多啦

龍蝦仔 - 的肉都好爽好彈牙, 蝦頭有膏幾香, 不過細隻冇乜肉

藍青口 - 冇咩鮮甜味肉係林林地, 似乎唔係幾新鮮

蜆 - 鮮甜
, 但肉質都唔係話好結實, 我拎3只有2只有少少沙,

凍海蝦 – 爽口有蝦味

自選沙律菜 – 正常, 但有隻小蒼蠅係度飛來飛去囉, 感覺唔太衛生

另外海鮮側邊放左薯仔沙律, 不過見比人筆到有少少一pat野, 又唔想食咁多殿粉質, so冇試, 仲有燒牛肉沙律, 蛋沙律都冇食, 唔見有鮮蝦木瓜沙律

cold cut的煙三文魚質數一般, 沙樂美腸 & 黑椒牛肉都ok, 三文魚鵝肝卷幾好食

西餐湯係甘荀忌廉湯 - 奶味較重, 唔覺有忌廉香
中湯, 餐包同幾款芝士冇試

熱盤
燒羊架 – 燒得好嫰滑, 肉仲見到粉紅色, 好食
, 係肥左DD, 可惜係我地一坐低時出左幾件好快比人拎晒就冇再出過, 所以只食到一件
咖哩牛腩 - 友人話都好食架, 我就冇試到
燒三文魚頭 - 都燒得幾香口
, 夠鹽味又夠黑椒味

豬腳薑 – 友人話好食, 好淋, 睇個樣都好入味咁, 但我怕漏就冇試啦
豉油皇蝦 (抑或茄汁蝦呢) – 好惹味
, 唔錯呀, 但我食左3隻有1隻少少霉, 友人話佢食幾隻都好食喎
炸魚卷 (估係, 因為冇名) – 用脆漿包著紫菜裡面似魚蛋, 幾爽口, 炸得好脆
仲見有條蒸鱸魚, 冇食到
磨菇意粉 – 麻麻地, 成兜得幾片菇, 冇咩味 (之前見到有出過肉醬意粉, 我地冇拎到)

餐車有燒牛肉, 可惜燒到全熟, 好似柴皮咁, 鞋烚烚, 完全唔掂, 難食

有盤類似牛扒, 冇名牌唔知係咩, 見塊肉仲嫰過塊燒牛肉, 起碼中間見到粉紅色, 但飽飽地冇試到
當晚我就見唔到椒鹽蝦, 黃金蝦, 芝士焗蝦, 焗青口, 斑片, 牛仔骨, 菜膽雞, 海南雞等等啦, 我發覺呢度有幾盤野係食完會轉其他款嘅, 唔知係我咁啱見唔到定真係冇出過呢, 但我想食囉

當晚有自製waffle, 我地都冇食, 唔見有pancake, 仲有3個樽裝有中式餅仔如水泡餅, 雞仔餅等係同一張檯度

甜品款式非常少, 有3款係杯仔底下放的果醬再吱pat cream, new york cheese cake 好淡芝士味, 綠茶cake 好普通, 朱古力mousse朱古力味幾濃, 最好味係呢款, 一款唔知咩用隻匙裝住友人話好難食, 仲有一款和果子同斑蘭蛋糕冇食, 西式係得呢幾款平價野, 中式見有小煎堆, 蛋散, 蛋撻仔等3-4款啦, 冇試到
蛋糕甜品就成晚都係呢幾樣, 冇轉過款
我想食的心太軟, 西米焗布甸, 馬豆糕, 芝麻卷, Tiramisu, mango cheese cake, blueberry cheese cake, cream brulee 等, 係團購food list 度有但當晚全部都冇
, 勁失望!

D字雪糕好辛苦先挖到半球石板街, 因為由頭到尾都係得果3盤, 中段盤石板街已挖到差不多見底都冇人換個盤新出黎, 到我拎時就真係已經見底挖唔到幾多

總括黎講, 當晚食物款式唔算多, 海鮮魚生唔係太新鮮 (不太能接受), 只有其中幾款熱盤較為好味, 蛋糕款太少, 但平時去餐廳食個set都要百零蚊, 如果要求唔太高又願意比多一舊水平平地食餐Buffet 都可以試下嘅, 但我回頭的意慾不大!
魚生
  • Dreyer's
  • 燒羊架
  • 豉油皇蝦
2013-06-04 4517 瀏覽
一向都很喜歡吃自助餐,因為款式夠多,尤其是你是患上選擇困難症的朋友,一定可以滿足到你。先介紹海鮮,有蜆,瀨尿蝦,長腳蟹,藍貝,青口等。款式都算多,我就最喜歡長腳蟹和藍貝,味道鮮甜。冷盤和沙律,沙律菜都很新鮮,不過選擇少了點。反而冷盤有驚喜,鴨胸和火腿都妻不錯。有4款刺身,包括吞拿魚、三文魚、油甘魚、八爪魚,不過我只試了三文魚。熱盤方面,芝士焗蠔焗得過乾,太硬了。椒鹽炒大蝦則非常惹味,不錯。牛筋很稔,非常入味。不過熱盤款式不大多,幸好大部分味道不錯,算是貴精不貴多吧。喇沙是我們自選的,有菠菜麵及銀針粉,還有魚皮餃,扎肉等,隨你喜歡自由配搭,我覺得味道不錯呀。海南雞飯,雞肉嫩滑而且雞油飯味道不錯,有驚喜。甜品是我最期待的,最喜歡就是Dreyer’s雪糕,還可以先製窩夫同班戟,一定要試。至於其他班蘭蛋糕、年輪蛋糕,芒果布甸,蛋撻仔,大多數都質素平平的,沒有太特別。其實這個自助餐供應的食物真的少了一點,但以這價錢(星期一至四,成人每位$298,長者及小童$238,週末及假日,成人$318,長者及小童$258),實在是非常合理和超值了。
海南雞飯,雞肉嫩滑而且雞油飯味道不錯,有驚喜。

2013-05-10 87 瀏覽
每日都返工放工,生活好苦悶,朋友問有冇興趣去食自助餐,哈哈,當然有啦!「食」為是生活加添一點色彩。去灣仔利景酒店的逸亭餐廳,雖然是灣仔區,其實由銅鑼灣去都很近的。自助餐主題是「春日自助餐」,但這個主題有點不明顯,不知道什麼是主題的主打菜。但總算各式各樣的都有,由海鮮,冷盤,沙律,熱盤,餐湯,芝士盤,包類,壽司,即整的粉麵,甜品等等。海鮮類總供7款海鮮,有蜆,瀨尿蝦,蟹腳,藍貝,八爪魚,海蝦,青口,備有檸檬調味。質素大致上一般,以海蝦和藍貝比較鮮味,但瀨尿蝦,蟹腳偏瘦。貨源補充亦算快,未見有缺貨情況。冷盤,沙律類冷盤有6款凍肉腸,2款魚類,沙律有現成的3款(薯仔沙律,泰式牛肉, 香草螺絲粉),亦有日式冷麵,芝麻八爪魚及中華沙律。凍肉腸試了沙樂美腸、燒牛肉、鴨胸、火腿均不錯,再配上泰式牛肉及香草螺絲粉一齊食,中和一下肉腸的油膩,泰式牛肉沙律有微辣,很特別,在其他餐廳未試過;香草螺絲粉也試了一點,對香草興趣不多的我亦覺得此香草螺絲粉味道清新,是不錯的選擇。沙律吧亦有3大盤菜,9款沙律配菜(紅菜頭、粟米、蕃茄仔、紅椒、黃椒等),及4款醬汁(沙律汁、油醋汁、千島汁及蜜糖芥末汁) 沙律菜都很新鮮,

海鮮類
冷盤,沙律類
沙律吧亦有3大盤菜,9款沙律配菜(紅菜頭、粟米、蕃茄仔、紅椒、黃椒等),及4款醬汁(沙律汁、油醋汁、千島汁及蜜糖芥末汁) 沙律菜都很新鮮,盤下亦有冰震住,倍添爽脆,還加了煙肉碎、橄欖、芝士粉調味,增加口感,最後沙律選了油醋汁,但略為偏酸。
刺身壽司
只得4款刺身吞拿魚、三文魚、油甘魚、八爪魚,最後只試了三文魚,新鮮肥美,壽司卷物算多款,但沒有興趣食太多,只試了一卷物,感覺一般,飯不夠醋味,紫菜亦因放太耐冧了。
熱盤及即整的粉麵飯
熱盤全放左一邊12款一眼睇晒,試了芝士焗青口(不錯,青口亦算甜),燒三文魚頭(燒得金香,脆口,三文魚油膩豐富),馬來咖哩燒鴨(不算辣,咖哩夠入味),牛筋(炆得超稔,夠入味),蒲燒茄子(茄子不算太稔,有質感的,不是烯烯爛爛的,燒汁甜甜的,不錯),還有招牌菜古法豬腳薑,蒸魚,炒麵飯的,我就沒有試了。

因我地都想試多不同的菜式,所以喇沙部份就一碗4人分啦,每樣餸都落d 已經好大碗,麵類有8款,有普通的河粉,米粉,亦有蕃茄麵,菠菜麵及銀針粉,我地選了後3者,菜都有11款,還有其他肉類,每樣少少,大家應該亦想像到超多了。
還來多一客招牌海南雞飯,一客細細的,方便大家想試又唔想食得太飽的心態,雞滑不肥,油飯亦適中,不會太油膩,夠香。
雪糕甜品
大約10多款吧,如桂花糕、忌廉蛋糕,芝士蛋糕,蛋白球,布甸等,每款都細細件,可以試多幾款,但老實講句,有些桂花糕、布甸等不知是否放久了,質感偏溶,不討好。
鮮雜果不錯,配上4款dreyer’s 雪糕,雪糕有雲呢拿,芒果,杏仁和曲奇妙趣,再加上朱古力漿,少少杏仁碎,好滿足。
飲品類
有可樂,雪碧,紅茶,即磨咖啡,選擇唔算多,但其實食自助餐都唔會飲太多野,免得成肚水,哈哈。

春日自助餐星期一至四 $318,星期五至星期日及公假期及前夕都只是$338,hsbc,恆生及citibank信用咭還有8折優惠,星期一仲可以7折,價錢算係銅鑼灣,灣仔區比較平宜的,35知已傾傾下時間好快過,傾到人地收檔,哈,是聚腳的好地方。

除了春日自助餐,這裡還有high tea 的,基本款式的$88,甜點款 $128,綜合的 $168,價錢絕對相宜,供應時間為下午3點至5點,加10%服務費。下次等我試下先。
2013-04-24
試食活動
2013-05-07 4110 瀏覽
跟幾個朋友嘅飯聚,想食自助餐,又唔想花得太多,六國酒店嘅Le Menu絕對食得過,不過,另一選擇亦可揀利景酒店嘅逸亭餐廳,都喺屬於市區少有仲喺賣緊$300樓下就有交易嘅自助晚餐。逸亭都唔喺第一次幫襯,不過對上一次原來已經喺2007年年尾嘅事,有食評為証,睇番啲相,環境好似無乜點變,所以食物嘅量同款都相差無幾,但喺就無咗以前嘅Spinning Salad喇!雖然依期餐廳嘅自助餐主題叫「春日自助餐」,但似乎都喺個虛銜,然而食物方面都喺大包圍,樣樣有啲,基本如沙律、海鮮、冷盤、餐湯麵包、熱盤、魚生壽司、烤肉、粉麵檔、甜品、自助飲品吧……等等,叫做「麻雀雖小,五臟俱全」。之不過亦有佢賣點,例如:芝士盤、海南雞飯、粉麵、即做窩夫、班戟,都唔好錯過。沙律雖然無再搞Spinning Salad,但沙律吧一樣有睇頭。3大盤沙律菜,當中共有4、5款蔬菜,而側旁仲有9款蔬菜類配料,如翡翠苗、三色燈籠椒、紅菜頭……等,加埋7款佐味配料(煙肉碎、橄欖、芝士粉……),一定撈出自家心水沙律。千祈唔好忘記加醬汁,4款醬汁分別喺芝士沙律汁、油醋汁、千島汁及蜜糖芥末汁,後者最得我歡心。唔想煩自己搞都有計嘅,晌冷盤嗰邊都

沙律

唔想煩自己搞都有計嘅,晌冷盤嗰邊都有幾款調製好嘅沙律:泰式牛肉沙律、薯仔沙律、螺絲粉沙律。以泰式牛肉沙律較特別,故都夾多少少。

整體味道唔錯,沙律吧啲料夠新鮮,全部冰鎮住,感覺冰涼清爽。而泰式牛肉沙律確喺幾有趣,鹹鹹辣辣,別有點泰式風味
海鮮
三百零蚊嘅自助晚餐期望有新鮮生蠔供應,似乎不切實際。但海鮮陣容都唔差,有蜆、長蟹腳、瀨尿蝦、藍青口、八爪魚、甜蝦、紐西蘭青口,每次出少少,去貨快,但補貨都OK,甚少有缺貨情況。當中蟹腳稍為鹹,而藍青口、甜蝦最好食
,其他嘅屬不過不失。
冷盤

今次冷盤就襯埋沙律一齊食,因為見有幾款凍魚及凍肉腸,可能會稍鹹,故夾沙律就可以平衡一下
。凍魚要齊煙三文及膠魚,另一邊拼盤中有好多選擇,揀咗沙樂美腸、燒牛肉及一款肉卷,令到我份沙律極之豐富
。此外,冷盤仲有啲日本綠茶冷麵、日式八爪魚、芝麻海帶、螺肉……等幾款日式食品。
芝士盤

近年好多自助餐都有提供芝士盤,不過都喺兩三款應吓場。但估唔到晌度嘅芝士盤竟然有成5款之多
,分別喺法國嘅Sainte-Maure、Camembert、Brie,荷蘭嘅Edam,以及丹麥嘅Danish Blue,其實小弟對芝士唔喺咁叻,餐廳印備咗芝士名稱,我都只喺照字搬字俾大家知道吓佢哋個名。不過,慢慢細嚐,質感、味道又各有分別,淨食確喺幾有趣,如怕芝士朕濃味,配克力架或麵包都可以
餐湯.麵包
是日餐湯喺栗米忌廉湯及節瓜湯,水準普通,而餐湯後方放有麵包籃,有數款歐陸小圓包及麵包條,都幾唔錯,如果喺暖烘烘就仲正。
熱盤

場地所限,熱盤可謂一眼睇晒,一共有12樣嘢,概略為大家介紹下:古法薑醋豬手、蒲燒茄子、炒雜菌時蔬、忌廉汁焗青口、燒三文魚頭、燒羊架、椒鹽炒大蝦、粉米粉、清蒸海鱸魚、炆牛筋、炒飯、馬來咖喱燒鴨,整晚都無乜轉款,來來去去都喺食十多樣。期間曾見過有出芝士焗蠔,不過好快就無晒,亦唔見有返貨,好可惜!熱盤一環,感覺上款式相對弱啲,不過,蒲燒茄子、椒鹽炒大蝦、清蒸海鱸魚、炆牛筋及馬來咖喱燒鴨都做得不俗,尤其炒大蝦幾厚肉,蒸鱸魚好鮮甜,炆牛筋勁腍,而馬來咖喱頗芳香
。粉米粉、炒飯就唔沾手喇,留肚食甜品吖嘛。
魚生.壽司
有吞拿魚、三文魚、油甘魚、八爪魚等4款大路魚生供應,而壽司壽司卷夾埋亦有6、7款,雖然睇落都唔差,不過,今晚對魚生壽司真喺興趣唔大,所以就無幫襯,俾唔到味道、質素嘅評語喇。
即煮粉麵檔

平時去食自助餐真喺好少食粉麵,太易飽肚喇,不過依度嘅粉麵檔又幾有賣點,除咗一入門口就喺成個大牌檔之外,麵條之選擇喺少有嘅咁多,甘筍麵、菠菜麵、上海麵、油麵、河粉、米粉、粗麵、銀針粉,單點、兩溝都得
;而餸料亦唔少,魚皮餃、鯇魚片、鮮蝦、魷魚、豬腩肉……共12款,連蔬菜一樣提供多款選擇,如生菜、菜芯、銀芽、木耳、翠玉瓜……近10樣
。「求其」樣樣點啲都可能成一大碗,所以我哋就點一碗嚟幾個人分享,志在試一試。甘筍麵搭菠菜麵,雖然味道唔喺好突出,勝在喺健康之選
,湯底有喇沙湯同牛肉湯,放麵嘅喺喇沙湯,都OK喎,入口辣香;另外叫師傅俾一小碗牛肉湯,肉味幾濃,但淨飲會稍鹹,撈埋啲粉麵可能會正常啲。至於其他餸料,屬平穩,始終都喺啲大路貨色。
粉麵檔「鋪位」仲提供埋海南雞飯,又喺值得一試,同樣,我哋幾個要一碟嚟分享。雞油飯做得幾香、幾油潤,而雞肉挺嫩滑,幾有鮮雞味
。海南雞飯必備嘅甜醬油、薑蓉、辣椒醬都一樣預備好,悉隨尊便。

檔口前仲有啲以鐵板盛載嘅小食,如煎蘿蔔糕、生煎包、牛仔腸、煎餃,但感覺好似攤涼晒,唔喺好有吸引力,無試到。繼要梗喺轉戰甜品
甜品

亮點絕對喺4款Dreyer’s雪糕,窩夫機同迷係班戟機。依晚嘅Dreyer’s雪糕有曲奇妙趣、杏仁、芒果鮮果及雲呢拿,所以先嚟一個DIY甜品拼盤:新鮮窩夫配曲奇妙趣、杏仁、芒果鮮果雪糕伴蜜糖朱古力漿,再加埋班蘭蛋糕、年輪蛋糕及芒果布甸、紅莓奶凍、德國芝士餅,幾咁豐富嘅甜品拼盤呀!因為樣樣都喺心水,所以特別滋味,正

除此以外,甜品都仲有好多的的骰骰嘅款式,如桂花糕、草餅、蛋白球、忌廉蛋糕、蛋撻仔、麵包布甸……等等,擺設得幾靚,而熱食嘅蛋撻仔、麵包布甸之類又放晌暖櫃烘住。不過綜合大家嘅意見,似乎味道唔喺太出眾。

見佢仲有個木桶豆腐花,有感好耐無食過,就臨尾再戰多碗豆腐花先,不過唔甘心就咁食就算,所以加啲生果變成為鮮雜果豆腐花,理應會幾好食,不過豆花尚暖,入口感覺怪怪
,應該一早攤定一碗豆花先,哈哈。題外話,熱食豆腐花你諗到仲可以撈咩好?其實仲可以加落啲清湯麵度,放點辣油同肉碎,我晌貴州出差街邊就有好多小鋪賣豆花麵架喇。
自助飲品吧
有可口可樂、雪碧,不過唔喺支裝又唔喺罐裝,你當佢喺大樽裝,飲幾多斟幾多,前段小弟就加片檸檬變檸樂,邊飲邊食。另外咖啡、紅茶隨你揀,臨尾配甜品,總喺嘆杯即磨咖啡先夠爽

幾個朋友成晚唔停咁食,又傾過不停,時間過得快。做人嘅嘢,真喺好想閒閒逸逸,好嘢食唔停
題外話/補充資料: 春日自助餐嘅收費如下:星期一至四,成人收$318,小童/長者收$248;星期五至日、公眾假期及前夕,成人收$338,小童/長者收$268。匯豐、恆生、Citibank有8折,當然唔及Openrice優惠券有7折啦,折咗貴極都唔過三百,以上述食物嘅種類同款式,同屋企或朋友嘆番餐,都幾唔錯!食自助餐勝在隨大家鍾意食乜就揀乜,唔使擔心人哋嘅口味,又可以想食幾多就幾多,唔使擔心叫得少試唔到,叫得多又食唔晒! 臨走仲拎晒張自助餐單張,原來餐廳晌星期六、日嘅「自助午餐」仲搞咗個小童cupcakes創作班,凡惠顧自助午餐嘅小朋友就可以免費參加,親自設計兩款可愛又獨一無二嘅杯子蛋糕,親子好節目。而自助午餐收費如下:星期一至六,成人收$198,小童/長者收$168;星期日及公眾假期,成人收$228,小童/長者收$198。
  • 沙律
  • 芝士盤
  • 新鮮即做窩夫
2013-04-24 1810 瀏覽
見到OpenRice咁多好評語,自然好想試下呢間逸亭,今次終於嚟到啦! 唔知乜原因,今過星期六自助午餐改為1:00pm-3:00pm... 12:45pm到達,但侍應小姐話餐廳正在整理中,於是在外面lobby等咗約10分鐘。四周圍望咗一陣,發覺原來間酒店佈置得都幾懷舊,好似去咗六、七十年代咁,亦相信佢應該唔少年紀啦! 侍應先生態度都好好,好快就安排檯比我哋。 首先,去食吓魚生,師父都幾鬆手,好厚切呀^^ 有三款:三文魚、鱆紅魚,希靈魚。 三文魚:幾肥美,好味!希靈魚: 好彈牙 !鱆紅魚: 冇試 沙律菜都算多選擇,唔錯。 凍食有: 蜆,蝦,青口,味道OK! 熱盆:蒸龍利柳,味道竟然不錯!(雖然不是甚麼貴價深海魚)豬腳薑: 好味道!叉燒、燒肉 : 好味!另外有燒雞,豬脾肉,咖喱牛腩,燴菜,焗薯仔等... 望落去唔錯,但奈何食量有限,好多款都冇試! 湯: 除咗有蓮藕豬骨湯,磨菇忌廉湯,仲有肉骨茶添, 好味! 此外,海南雞飯,有燒牛肉,即煮自選粉麵,湯底有越式牛肉同叻沙濃湯。 友人話味道不錯 ! 甜品: 新鮮生果,豆腐花,自制waffle, Dreyers雪糕,焦糖燉蛋,杏仁豆腐,多

侍應先生態度都好好,好快就安排檯比我哋。

首先,去食吓魚生,師父都幾鬆手,好厚切呀^^
有三款:三文魚、鱆紅魚,希靈魚。

三文魚:幾肥美,好味!
希靈魚: 好彈牙 !
鱆紅魚: 冇試

沙律菜都算多選擇,唔錯。

凍食有: 蜆,蝦,青口,味道OK!

熱盆:蒸龍利柳,味道竟然不錯
!(雖然不是甚麼貴價深海魚)
豬腳薑: 好味道!
叉燒、燒肉 : 好味!

湯: 除咗有蓮藕豬骨湯,磨菇忌廉湯,仲有肉骨茶添, 好味!

甜品: 新鮮生果,豆腐花,自制waffle, Dreyers雪糕,焦糖燉蛋,杏仁豆腐,多款精緻餅及蛋糕 .... 好味道!

自助飲品: 汽水,檸檬水/茶, coffee

食物整體上都唔錯,refill 速度都好快, 此終$198/位(有65折),非常抵食。

*同場見有一班老人家去食,約7、8人,無論男女,原來都食量驚人
,佢哋食得好開心添

(長者、10歲以下小童,$168/位,65折)

題外話/補充資料: 差唔多食到2:45pm時,侍應已通知自助餐時間快到,請盡快去取食物。 到咗3:10pm過後,好多人依然仲去拎食物,但餐廳完全冇阻止客人,抵讚! 不過,過咗10分鐘後,侍應同廚師都陸續出嚟清理食物,眼見一盆盆、依然熱辣辣嘅熟食倒哂落垃圾車仔度,個心突然酸溜溜咁!◑︿◐ *** 好希望餐廳方面能聯絡有關機構,都齊齊參與食物回收行動!
2013-04-20
  • 即煮自選粉麵