2023-06-12 148 瀏覽
第一次嚟幫襯 叫咗碗坑腩米同腩汁蘿蔔份量足 牛腩食極都仲有湯底清甜 食完唔會口渴 一定無味精蘿蔔無渣份量多但腩汁太清 可以濃味少少就好美中不足嘅係崩沙腩好早賣曬下次要再早啲嚟
第一次嚟幫襯 叫咗碗坑腩米同腩汁蘿蔔

份量足 牛腩食極都仲有

湯底清甜 食完唔會口渴 一定無味精

蘿蔔無渣份量多
但腩汁太清 可以濃味少少就好
美中不足嘅係崩沙腩好早賣曬
下次要再早啲嚟

外賣自取
🐮 必試!北角區新開高質清湯腩✨ 清湯腩愛好者的小編最近發現北角新開「道生麵館」,店舖主打清湯腩。看似是平民美食,表面平平無奇的清湯腩,卻是大有來頭,工序繁複、大考師傅心機與耐性的絕佳美食。🐮 清湯牛三寶河(牛腩、牛筋、牛肚)$68清湯腩各師各法,萬變不離其中,師傳全憑經驗,每天以幾十斤新鮮牛骨,加入藥材熬製湯底。老闆堅持採用新鮮牛腩,牛腩炆得爽口軟腍,金錢肚和牛筋同樣炆得恰到好處,酥而不爛。 吃時先喝一口清湯,湯底入口藥香四溢,清甜不膩,河粉幼身而透薄,沒有多餘我粉感,屬高質之作。🔸小總結:道生麵館裝修簡潔大方,設大量卡座,是一所精緻舒適的麵館。食物高質有誠意,會再回訪。👅味道:4.8/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:4.8/5🔰餐廳環境:4.8/5🍽 餐廳: 道生麵館🌐地址:香港北角英皇道560號健威坊地下低層L15號舖🐮 #cowing吃在北角#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #food
🐮 必試!北角區新開高質清湯腩

🔰餐廳環境:4.8/5
🍽 餐廳: 道生麵館
🌐地址:香港北角英皇道560號健威坊地下低層L15號舖

🐮 #cowing吃在北角

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #北角美食 #道生麵館 #清湯腩
2023-05-28
午餐
2023-05-23 277 瀏覽
這家新開的清湯腩麵店,但我今次試的反而是牛小排鮮茄濃湯烏冬,平時自己買牛小排都是用來打邊爐而且好貴,但這間老板好大方,俾左好多牛小排,而且煎得好香及好有牛味,還有還有我個人好喜歡個湯底,有勁多的番茄及洋蔥,所以飲起來甜甜的,好有自己在家煮果種原汁原味。而番茄湯厎同烏冬一向都是perfect match,今次亦不例外。所以可以講佢整碗麵每一個元素都夾得剛剛好。下次一定要試吓佢個清湯腩,我見隔離枱吃得好滋味。
下次一定要試吓佢個清湯腩,我見隔離枱吃得好滋味。
2023-05-20
1 分鐘 (堂食)
  • 牛小排鮮茄濃湯烏冬
2023-05-18 241 瀏覽
剛剛經過見到呢度新開張入嚟試一下,竟然有驚喜!今次太趕時間,唔係叫咗好多嘢,但一定會再嚟,大大碗牛坑腩肥瘦比例適中,切嘅形狀大細適中,一入口牛味超濃超香,口感軟腍而不黏牙。另一主角係蘿蔔,爽口多汁,好嫩完全冇渣,我估計應該係精心挑選過。個湯底都好好飲,湯底清甜入味,飲完都唔會好頸渴,價錢好大衆化,唯一覺得佢飲品選擇唔夠多。侍應招呼到週到,剛新開張,希望佢保持到!始終好食嘅小店喺香港少之又少,值得支持一下!奈何今次太趕唔記得影相,下次經過會再嗌多啲嘢再寫食評!
剛剛經過見到呢度新開張入嚟試一下,竟然有驚喜!
今次太趕時間,唔係叫咗好多嘢,但一定會再嚟,
侍應招呼到週到,剛新開張,希望佢保持到!
始終好食嘅小店喺香港少之又少,值得支持一下!
奈何今次太趕唔記得影相,下次經過會再嗌多啲嘢再寫食評!
2023-05-18
10 分鐘 (堂食)