1K
今日A姐M佬要幫手照顧兩個小朋友,午餐就梗係唔可以求求其其,除咗要有營養,仲要夠好玩先得嘅!所以我哋就嚟到主打自己動手自己燒嘅鐵板燒:道頓堀御好燒專門店。道頓堀御好燒專門店除咗晚間放題又抵又多嘢食之外,近期仲推出咗期間限定,四款超得意嘅天竺鼠車車御好燒料理,可以自己設計成超得意嘅天竺鼠車車,夠晒得意又可以打卡呀!Choco什錦御好燒我哋第一個挑戰嘅天竺鼠車車御好燒料理就係Choco什錦御好燒,由於我哋大家都係第一次嘗試,所以店員都好細心講解烹調同設計嘅方法。呢個Choco什錦御好燒係嚟自動畫入面,爽朗又賢淑嘅天竺鼠車車:朱古力!Choco什錦御好燒入面有香腸同蝦仁,食嘅時候好有口感,加上味道濃郁,令人食指大動!Potato薯仔沙律御好燒2位小朋友同我哋講,呢個係天竺鼠車車嘅主角馬鈴薯呀!為咗唔想極受歡迎嘅主角變樣,所以我哋整嘅時候真係非常小心,盡量要將佢完美還原!好彩我都不負所望,大家可以打卡喇!呢個Potato薯仔沙律御好燒入面有好多薯仔,但重點係個沙律調味醬汁,唔會好溜,口感軟綿,非常開胃。Shiromo煙肉生菜蕃茄班戟好多小朋友都唔鍾意食蔬菜,但當蔬菜變成Shiromo煙肉生菜蕃

Choco什錦御好燒

Potato薯仔沙律御好燒

Shiromo煙肉生菜蕃茄班戟
好多小朋友都唔鍾意食蔬菜,但當蔬菜變成Shiromo煙肉生菜蕃茄班戟就大受歡迎喇!呢個Shiromo煙肉生菜蕃茄班戟靈感嚟自天竺鼠車車嘅西羅摩,佢最鍾意就係食生菜呀!呢個班戟入面爽脆嘅生菜同煙肉當然係口感嘅來源,而酸甜嘅蕃茄就令到大家都非常開胃,就連平時少食菜嘅小朋友都好快就清咗碟啦!

Choco朱古力班戟
至於甜品就揀咗Choco朱古力班戟,同樣嚟自動畫入面,爽朗又賢淑嘅天竺鼠車車:朱古力!班戟本身嘅朱古力味已經非常濃郁,表面加埋朱古力醬,令朱古力更香濃,好好味呀!

2021-11-15
2021-07-11 1717 瀏覽
-《道頓堀御好燒專門店》🏮🎎依間野一直都想試㗎喇、幾得意大阪燒自己整自己食🧏🏼‍♀️提返大家、佢係有幾種唔同野有唔同既整法、分別有御好燒、文字燒、廣島燒、野菜御好燒等等記得跟返佢個指示的整法😂😂當日我哋因為唔知有分別、全部整錯晒一pat屎咁🤷🏻‍♀️另外佢有三款唔同價錢嘅放題分別係$208 $268 $328價錢高啲嘢食種類就多啲!咁今次就揀咗中間嗰個$268🙋🏼‍♀️另外佢可以加$38任飲(生啤、清酒、汽水)老實講嘢食就真係唔係話特別好食、唔係特別高質嘅食材!但係真係好好玩、環境好有feel🙆🏼但去chill下+DIY下大阪燒都好!同埋價錢又唔係貴!所以都係唔錯嘅選擇!推🙋🏼‍♀️佢有超級多分店㗎!自己去OpenRice揀一間就腳架啦😘

《道頓堀御好燒專門店》🏮🎎

依間野一直都想試㗎喇、幾得意
大阪燒自己整自己食🧏🏼‍♀️
提返大家、佢係有幾種唔同野
有唔同既整法、分別有御好燒、
文字燒、廣島燒、野菜御好燒等等

記得跟返佢個指示的整法😂😂
當日我哋因為唔知有分別、
全部整錯晒一pat屎咁🤷🏻‍♀️

另外佢有三款唔同價錢嘅放題
分別係$208 $268 $328
價錢高啲嘢食種類就多啲!
咁今次就揀咗中間嗰個$268🙋🏼‍♀️
另外佢可以加$38任飲
(生啤、清酒、汽水)

老實講嘢食就真係唔係話特別好食、
唔係特別高質嘅食材!
但係真係好好玩、環境好有feel🙆🏼
但去chill下+DIY下大阪燒都好!
同埋價錢又唔係貴!
所以都係唔錯嘅選擇!推🙋🏼‍♀️
佢有超級多分店㗎!
自己去OpenRice揀一間就腳架啦😘
2021-03-09
女朋友話想食鐵板燒,但又想有d新意,今次就再佢黎到依間餐廳DIY放題啦。😊😊星期六晚人不算多,座位都算寬敞,我地今次揀左佢地56道菜既放題,有超過5款日本特色既燒物揀,真係整既時間多過食既時間,得兩個鐘其實比其他普通個半鐘放題食得仲要趕。食物本身既味道係無乜,靠既都係醬汁同木魚碎。同埋餐廳都提供足夠指引去DIY,所以都幾難失敗,過程都幾好玩👍除左有得DIY外,仲有其他燒肉同菜比大家選擇,種類都算幾豐富,唔夠飽仲可以叫佢地既飯/炒麵食添!

2021-02-26 2129 瀏覽
一站式自己為自己服務既日式御好燒餅店,叫完之後剩係比面粉汁同埋d材料你自己燒,其實性價比好低。燒既過程都要起碼10幾分鐘,如果有時間先好去食。材料亦都唔多,而且亦冇其它野食。
燒既過程都要起碼10幾分鐘,如果有時間先好去食。
材料亦都唔多,而且亦冇其它野食。
2020-09-08
之前去關西旅行,隨便一間質素都有返咁上下,深深被當地嘅大阪燒、廣島燒吸引住。想念日本嘅日子,一於去道頓堀,自己整! 餐牌分御好燒、廣島燒、文字燒、炒麵炒飯、鐵板燒、班戟,每個種類更有肉類、海鮮、芝士、蔬菜等配料選擇,每客定價約$78-118不等。幾款分享套餐包含御好燒、鐵板燒、前菜、甜品同埋飲品,價格頗實惠,而且配搭多,係不錯選擇 👍 另有120分鐘放題,有38品、57品及75品,分別$198/$258/$328每位,小童長者更有優惠價,最啱長期餓底嘅朋友,可以一試。餐牌更有每種食品嘅製作步驟,以及所需時間,掃QR Code仲有簡單影片介紹,清晰易明,唔識煮野食嘅我都冇問題 💪🏼 =========================道頓堀雜錦文字燒 $98眼見「廣島燒」步驟相對複雜,今次試試簡單嘅「文字燒」先~ 先將蔬菜拌炒後做成圓形,然後喺蔬菜配料中間挖個窿,將水水的麵糊倒入窿中間,當麵糊唔再流嚟流去就食得 👌🏼估唔到「文字燒」底部能形成鍋巴,焦焦香香,但唔能夠調節鐵板溫度嘅關係,放喺鐵板上面未食嘅「文字燒」,燶得好快 😕配料有:五花腩、魷魚、蝦,味道一般般,豬冇醃,海鮮有雪味 軟芝士

想念日本嘅日子,一於去道頓堀,自己整!

=========================
道頓堀雜錦文字燒 $98
道頓堀雜錦文字燒
道頓堀雜錦文字燒
配料有:五花腩、魷魚、蝦,味道一般般,豬冇醃,海鮮有雪味

軟芝士厚燒班戟 $68
職員細心清潔鐵板,再上班戟 👍
軟芝士厚燒班戟
職員提醒如要流心效果,每邊煎2分鐘,將麵糊整到約一吋厚。
可惜蓋上鑊蓋後,班戟扁咗,口感似麥記熱香餅,不過不失 🤔

由於未達每人最低消費$100,店員建議我哋嗌多杯嘢飲,我哋叫咗凍烏龍茶($15 )及百事可樂($15)。

整體來講,好玩、容易操作,而且可以試到自己手勢 😆  不過抽氣通風麻麻,整嘅時候煙霧離漫,頭髮同衫吸滿氣味。雖然餐廳提供衣服清新噴霧嚟治「標」,但係如果可以改善個「本」會更加好。
=========================
道頓堀御好燒專門店 (黃埔天地黃埔號)
📍 紅磡黃埔天地黃埔號(第6期)AEON Style地下G01號舖
軟芝士厚燒班戟
長征去黃埔Aeon買野 買完去左攞壽司郎嘅飛點知要等成百張枱 加上都食過幾次🤣🤣行過見到呢間星期一至四放題第二位半價🥰所以就膽粗粗入左去食~一入到去已經提我地9點last order 10點要走人都有兩個鐘 ok夠做!😹😹😹-兩個食肉獸緊係要點肉啦!放題包埋嘅🤪左上: 1cm豚腩肉超級大塊😍😍肥肉同瘦肉比例岩岩好燒到金黃 入口外脆內軟❣️有encore到評分:💛💛💛💛💛.右上: 牛舌又係好大塊😍同行同我都係牛舌人熟左稍稍有啲韌 不過可以接受🙆🏻‍♀️有encore到評分:💛💛💛💛💛.正中間: 雞脾肉冇咩腌過嘅感覺 但因為新鮮所以冇肉腥味👍🏻雞皮向下的話可以獲得一塊脆皮雞😻不過太飽就冇encore 評分:💛💛💛💛💛.中間右: 牛肩肉(類似嘅名)我自己好鐘意🤪因為每塊肉都有條筋變相好爽口 亦重牛味😬😬但其他人嫌有啲硬 所以拉低左個分🥺評分:💛💛💛💛.中間左: 好肥嘅帶皮豬腩 (唔記得叫咩名)脂肪太多 冇生菜包住感覺好膩😢而且一份有成十塊 最後食唔曬評分:💛💛💛.右下: 牛小排比較油嘅一款牛😍肉好軟但同豬腩一樣太多脂肪我自己就麻麻啦😟但如果本身鐘意呢個部位嘅人都好高質嘅 而且一份嘅份量都幾多下評
長征去黃埔Aeon買野 買完去左攞壽司郎嘅飛
點知要等成百張枱 加上都食過幾次🤣🤣
行過見到呢間星期一至四放題第二位半價🥰
所以就膽粗粗入左去食~
一入到去已經提我地9點last order 10點要走人

冇咩腌過嘅感覺 但因為新鮮所以冇肉腥味👍🏻
雞皮向下的話可以獲得一塊脆皮雞😻
不過太飽就冇encore
評分:💛💛💛💛💛
中間右: 牛肩肉(類似嘅名)
我自己好鐘意🤪因為每塊肉都有條筋
變相好爽口 亦重牛味😬😬
但其他人嫌有啲硬 所以拉低左個分🥺
評分:💛💛💛💛
中間左: 好肥嘅帶皮豬腩 (唔記得叫咩名)
脂肪太多 冇生菜包住感覺好膩😢
我自己就麻麻啦😟但如果本身鐘意呢個部位嘅人
都好高質嘅 而且一份嘅份量都幾多下
評分:💛💛💛
以下先係真正嘅主題🤣🤣🤣
未燒之前嘅廣島燒係咁樣嘅~
 廣島燒

用佢比你個木匙羹撈匀佢。。起勢咁撈🤣🤣
越均勻越好味😋落油..倒曬碗野落去..整完已經好餓
一刀切左落去都冇影相😭
不過好食!啲海鮮比啲粉漿包住焗熟所以好嫩
紅薑絲提升左風味~仲冇咁漏添
評分: 💛💛💛💛💛
另一款就叫左豪華七品道頓屈御好燒🙆🏻‍♀️
的確係好豪華 蛋都有兩隻😂
其他材料仲有麵、海鮮粒粒、豬腩、魷魚餅、芽菜、一堆椰菜~所有野都分開放 連粉漿都係🤣🤣
整完係咁嘅👇🏻
豪華七品道頓屈御好燒

總括黎講 煎餅唔難 底層粉漿熟左 用兩個剷翻面 兩面都熟曬就可以落調味👉🏻燒汁、沙律醬、海苔粉、木魷粉
放題每位包一杯$20飲品 同埋每位柚子/雲呢拿雪糕一球
如果任飲就要加多每位$20~
不過值得留意嘅係 好玩係好玩但全程都冇人教你點整😿
係連幾多分鐘翻面都冇講 但枱上係有timer嘅
我自己會煮野食 就係靠經驗~~
平時比較少入廚嘅人可能會成頭問號🤣🤣

2020-11-04
燒肉拼盤
 廣島燒
  • 薯仔年糕
2020-10-01 1315 瀏覽
疫情下少出街,不過復課後小朋友應該不會再好似坐喺屋企zoom咁「輕鬆」,所以趁未係咁忙時出嚟食番餐!上OpenRice 訂枱,紅日前夕只有17:30,仲以為好爆,到咗見到其實仲有好多枱。之前食過一次,放題好似貴啲,不過想試吓多啲唔同嘢,都係照樣去馬。食物好多,但係睇名有時都只係可以估下係乜。叫咗中價放題,有豬牛雞肉之外,仲有帶子同蝦,味道唔差(自己炒,算係咁),有得食有得玩(小朋友當煮飯仔升級版),不過只有一杯飲品,想飲品放題要全枱位位加20蚊。今晚promotion 17:30-18:30 7折,算ok抵!
2020-09-30
  • 芝士四重奏文字燒
2020-09-26 1179 瀏覽
今日放假陪媽咪去黃埔行吓街目的地就係黃埔嗰㗎船佢最中意行aeon同埋百貨店行完街都已經天黑喇諗住走嘅時候 見到有一間日式嘅餐廳睇落幾吸引仲要係放題咁岩入座時間仲要有優惠咁就梗係即刻去食都攰啦因為我哋手拎咗好多嘢店員俾咗張大啲嘅枱我哋坐環境都幾靚我哋揀咗最平嗰款放題試吓咁嚟到啊一定唔揀番個野菜豚肉御好燒玩下仲會有埋教學可以睇住整 好玩又好食咁仲叫咗其他嘢食賣相都好得意😎啲粟米超級甜 餃子可以就咁擺喺度蒸熟佢不過我哋覺得煎一煎更好味脆口d不過黎野食既速度真係有啲慢
今日放假陪媽咪去黃埔行吓街

仲會有埋教學可以睇住整 好玩又好食

咁仲叫咗其他嘢食賣相都好得意😎

不過黎野食既速度真係有啲慢

2020-07-27 894 瀏覽
My first time having cook-it-yourself okonomiyaki 御好燒 (Japanese Savory pancakes) & it was pretty fun!! 好食(>_<)🧀流心芝士御好燒 Cheese in Okonomiyaki - $78🥘道頓掘豪華文字燒 Dohtonbori Deluxe Monjayaki - $108🍚道頓掘蒜香炒飯 Dohtonbori garlic fried rice - $72 (依家promotion 午市時段第二個餐半價🤩)🍇巨峰骨膠原活乳酸燒酎梳打 Kyoto grape collagen soda - $32 以為係提子梳打,嗌咗先發現原來有酒精,不過都幾好飲!仲有免費教學!服務好

以為係提子梳打,嗌咗先發現原來有酒精,不過都幾好飲!

仲有免費教學!服務好
2020-05-22 1049 瀏覽
我看得出我的天份 你呢? 過黎試試囉😂今次係我第一次整大阪燒 算係整得有模有樣 連隔離枱嗰兩個日本人客都忍唔住讚我勁呀😂成個過程係order左之後 溝好左既漿會送到黎 店員會問需唔需要幫你整 定抑或選擇自己整 我地咁貪玩當然選擇自己整啦其實自己整自己食真係幾好玩 亦係各女士展現你既賢淑既大好機會 而味道方面 不過不失啦 係幾好食既 但驚喜不大 而食物既選擇算係多 有多款大阪燒、廣島燒同文字燒俾客人選擇下次想去試試佢個lunch放題 好似幾抵食

我看得出我的天份 你呢? 過黎試試囉😂

而食物既選擇算係多 有多款大阪燒、廣島燒同文字燒俾客人選擇

下次想去試試佢個lunch放題 好似幾抵食
  • 文字燒
我以前常常到排隊吃這一間御好燒,第一是因為我自己從小看見鐵板燒師傅表演,就好想入埋去玩,這裡完全滿足到我的願望;第二我自己本身很喜歡吃澱粉質和芝士;第三除了御好燒,這裡還有其他食物。我在附近買定農曆新年用品後,在Openrice 搜尋餐廳,居然比我發現有這一間御好燒。當時晚上8點半,我心想就算排隊也要吃 ,誰不知還不用排隊,太好了!坐下後待應給我餐牌,我發現原來現在有任食套餐,有3個不同價錢選擇,120分鐘的時間。我見我想吃的都在任食套餐內,就點了中間的$258套餐,之後還散叫了一客我最喜歡的芝士薯仔年糕。 確定了套餐後,待應會給你一張點單紙,劃你想吃的東西。我們兩個人超級餓,點了兩個沙津,四款肉,兩種海鮮,兩個御好燒,一個芝士燒,一個廣島燒,一個烏冬,我們全部吃光光!由於每樣東西都細細碟,變相可以多吃不同的。沙津和烏冬普通,肉類最好吃的是上級牛助肉,我們前後吃了四份 (一份只有2片)。海鮮方面,魷魚好吃,軟軟的,我最怕就是咬不開那一些。芝士年糕照舊好吃,御好燒我自己還是喜歡芝士四重奏。隨後侍應上了廣島燒,大得把我嚇怕,這根本是四人份。我對於我們兩個人吃到3/4都十分驚訝,最後還送柚子

隨後侍應上了廣島燒,大得把我嚇怕,這根本是四人份。我對於我們兩個人吃到3/4都十分驚訝,最後還送柚子雪糕。

通常待應會建議御好燒每面煮5分鐘,重複3次,但我自己喜歡脆脆的,少少焦的,所以會煮8分鐘,重複4次。這也是我喜歡這裡其中一個原因,可以就自己的口味作調整,我還把自己的御好燒弄成一個心形,實在太好玩了。
2020-01-19
  • 芝士薯仔年糕
2020-01-04 1091 瀏覽
琴日接屋企人收工,大概9點左右,行過經過見到牌面幾靚,已經比吸引了。 一入去唔洗等位,就可安排入坐。 坐低打開餐牌,發現好多菜式都可以DIY,非常適合情侶或一家大細黎,又有得玩,又有得食。 由後時間過了120分鐘放題時段,所以我們選的都是單點的。 分別叫了牛舌,蜜糖香腸,雞肉,芝士薯仔年糕,芝士四重奏文字燒和甜品梳乎厘。 起菜時間都算快,之後我們先是燒牛舌和雞肉,發現本身有調味料,所以唔點醬都很入味,之後上菜的是芝士四重奏文字燒,一碗滿滿芝士的配料。 上菜時店員會加以說明料理的方法和時間,清楚了解做法,所以一次就大成功。之後上菜的是芝士薯仔年糕,年糕軟綿綿,又有拉絲芝士,但完全不膩,非常加分最後的梳乎厘,味道比較淡,少了蛋香,而且做出來更像班戟。一樣的燒肉食多了,款式差不多,但這店有埋文字燒等等,實在值得一試
一入去唔洗等位,就可安排入坐。

由後時間過了120分鐘放題時段,所以我們選的都是單點的。

分別叫了牛舌,蜜糖香腸,雞肉,芝士薯仔年糕
,芝士四重奏文字燒
甜品梳乎厘。

最後的梳乎厘,味道比較淡,少了蛋香,而且做出來更像班戟。

梳乎厘
2019-12-26 840 瀏覽
開頭還可以。可能接近9點,人不多,不過侍應上菜解釋不清晰。第二次行過黎就話 你呢個無反就唔得架啦,擺低d嘢就拎張卡片就話 ‘唔識呢度有youtube可以睇’。算,我無所謂, 我自己都餐飲業。我自己知自己做緊咩。食到一半,第一轉落既菜未上完,就問一問。侍應根本無諗過幫我地跟一跟我地張單,直接叫我地寫多張。我都算, 寫左比佢無幾分鐘。另一個同事就過黎問 last order仲要落單嗎。 👍。仲要每次想叫侍應都好難叫,佢地唔會點留意d客。隔離檯既好爸爸舉手都就快10分鐘都無人理。我就轉左坐既方向望住d侍應等到有人有機會望過黎先舉手... 仲有緊係唔只以兩次啦。食放題原本就跟一杯20$下飲品,你唔叫佢地應該唔會提你。最後雪糕甜品,雖然你地汁緊嘢準備收工,不過拎甜品比我地係咪應該除左你地汁嘢既手套再拎比我地咧? 500幾蚊 兩個人 咁即質素 仲要搞到另一半發脾氣 真係唔該晒! 🙏
2019-12-19 710 瀏覽
首先餐廳抽氣超級差 ,入到去已經呼吸唔舒服, 叫咗個任食任飲set, 啲嘢食嚟得超慢, 無論你點肉類嘅份量係幾多,佢每一次都唔會畀足你,佢鍾意畀幾多就畀幾多 ,到last order, 同個侍應表達希望可以畀返足我哋order 紙嘅份量, 但最終都係冇理我哋! 最後同經理反映,廚房唔知係咪發脾氣,啲肉堆到座山咁高拎出嚟,其實我哋只係想表達希望 last order 時畀返足夠嘅份量,估唔到食到一肚氣 其實也不是full house, 但D service 好差, 唔怪之越嚟越少人食
2019-12-10 647 瀏覽
某星期一想係aeon附近食,經過呢間有2個店員在門外為我們推介食物,很nice很詳細的介紹,於是進店試下。環境不錯,唔嘈(可能星期一,店内人不多),我們2人坐卡位,幾舒適。每張枱都有個鐵板,暖笠笠。我們點左兩個主食,一份蠔,一杯凍飲,三百幾蚊。武士御好燒(米飯,大蒜,年糕,豚肉)初時唔知我個飯要係鐵板到整(唔記得影上菜果時咩樣了),個店員主動教我地點整,加d油炒炒炒,整成圓形,等5分鐘,之後再煎另一面等5分鐘。店員很nice,我問佢地d汁點落,佢地好有耐性回答,仲主動比d碟我們放食物。呢個飯整出來唔燶,有dd脆口,落手落腳整真係好好玩!另外叫左呢個牛根飯麵,呢個要落燒汁炒炒炒,對比上一個,上一個好味d。(呢個冇影炒完咩樣)呢個鐵板燒蠔都ok,放牛油同蒜蓉去煎好野味。巨峰提子乳酸梳打總括來說是有趣和難忘的體驗,可以親自製作,根據自己的喜好調校味道和口感,就算是同一個餐都可以試不同combination,很易控制的diy,不易燒燶。下次有機會會再來的話,會想試下甜品。

每張枱都有個鐵板,暖笠笠。

我們點左兩個主食,一份蠔,一杯凍飲,三百幾蚊。

武士御好燒(米飯,大蒜,年糕,豚肉)
呢個飯整出來唔燶,有dd脆口,落手落腳整真係好好玩!

牛根

呢個鐵板燒蠔都ok,放牛油同蒜蓉去煎好野味。
鐵板燒蠔