2023-03-15 999 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 那個 ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙💥 「那個」成為網紅店原因之一就係有大過塊面嘅「招牌滷排骨」,真係超級大件,而且味道不差,價錢平,物超所值。而另一主打食物,鹽酥炸雞係自家醃製,唔係用一般來貨,其他餐廳比較少有。👍👍⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 那個滷排骨便當 $68滷排骨好大件,遮蓋晒成隻碗,視覺上超級震撼。滷排骨不單止大塊而且好厚肉,有骨位置帶有肥肉,有油香,肥膏位好好食,超級邪惡。出奇地滷排骨咁厚肉都唔乾唔柴,而且夠鬆軟,不過肉質有少少鬆散。便當內仲有其他配料:雜菜炒粉絲、豆腐、甜玉子,味道都不錯。🔥 古早味手工滷肉便當 $68滷肉便當配料好多有:滷肉、雜菜炒粉絲、豆腐、甜玉子等。眼看顏色比較深,以為係鹹味主導,點知食落味道偏甜。滷肉同玉子都係味道好甜,大隻仔覺得太甜,而雜菜炒粉絲同豆腐就微甜。滷肉選用五花腩粒,煮得夠入味,而豆腐同雜菜炒粉絲味道都幾好。🔥 香酥脆雞 $28炸雞好大件,好抵食,雞皮炸得好香
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 那個滷排骨便當 $68
便當內仲有其他配料:雜菜炒粉絲、豆腐、甜玉子,味道都不錯。

🔥 古早味手工滷肉便當 $68
滷肉便當配料好多有:滷肉、雜菜炒粉絲、豆腐、甜玉子等。
眼看顏色比較深,以為係鹹味主導,點知食落味道偏甜。

🔥 香酥脆雞 $28
炸雞好大件,好抵食,雞皮炸得好香脆,但有少少油膩,雞肉好嫩滑但唔算好入味,另外可以加入不同味粉:海苔粉、鹽酥粉、麻辣粉。
香酥脆雞
海苔粉、鹽酥粉、麻辣粉

🔥 鹽酥甜不辣 $18
只有兩件魚餅,已灑上椒鹽粉,冇台灣夜市甜不辣醬所以冇乜特別。

鹽酥甜不辣

🔥 古早味紅茶 $0
紅茶味道正常,不差。
古早味紅茶

🔥 花檀茉莉綠茶 $0 + 粉條 $5
茉莉花味道唔算強烈,粉條爽口。
花檀茉莉綠茶 + 粉條

溫馨提示:
餐廳座位比較擠迫,而且係網紅店必須排隊。
可選多飯、少飯,套餐包飲品,食物份量大,不用加多飯已經十分足夠。
1975 瀏覽

25 分鐘 (堂食)
2023-03-13 541 瀏覽
每次經過都會見到呢間舖頭大排長龍,開咗咁耐,終於有機會喺6:30入場攞到最後一張枱。食物選擇唔多,全場只有12款便當,外加3款台式小火鍋。嚟得呢到,火鍋冇乜興趣㗎喇,可以跳過直接叫便當。我點咗滷排骨及香酥脆雞。件滷排骨真係好鬼大塊,大過隻手掌,仲要厚厚地身。表面好似燶燶哋咁樣,但原來係個汁滷到有咁嘅效果。 一咬落去,件排骨都好有肉汁噃。雖然店家好有心幫我切開幾件,不過實在太大啦,我食咗一件已經飽咗。拎開舊排骨之後,會見到個飯底有好多配料。有玉子燒、豆腐、洋蔥、粉絲、冬菇、蛋絲、滷水汁,真係好豐盛!食完滷排骨,相比香酥脆雞真係遜色咗,係乾咗少少。。。最後嚟但夜市小吃拼盤,有番薯條、甜不辣、台式香腸、台南蝦卷。小食一般般,冇話特別好。不過個番薯條放咗好耐都仲keep到脆卜卜。最後要講多聲,呢間係有『年豬』加持下嘅好食黃店,只收現金,完!

食完滷排骨,相比香酥脆雞真係遜色咗,係乾咗少少。。。

• 那個滷排骨便當
2023-03-13 288 瀏覽
去到大角咀點會唔食‘’那個‘’呢😏聽人講就講我多啦。。食就真係第1次去。。去到好似大鄉里咁。。原來佢可以揀好多嘢。。亦都可以唔要好多嘢。。只係啲配菜😏當然都係叫完先知道喇🤦🏼‍♀️見到兩樣嘢都好似好煎炸咁。。但食落又唔算好熱氣。。原來佢唔係炸得好乾身嘅。。佢仲有啲台式嘅小食。。我亦都叫咗甜不辣。。都算幾好味㗎。。仲有佢跟餐係會有嘢飲送㗎。。價錢又唔算貴。。質素又幾好。。都好底食👍🏼👍🏼..🍚那個滷排骨便當🍚香酥脆雞便當🍢甜不辣..📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)大角咀埃華街116-118號地下8A號舖..@nagetwfood..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodsta
去到大角咀點會唔食‘’那個‘’呢😏
聽人講就講我多啦。。食就真係第1次去。。
去到好似大鄉里咁。。
原來佢可以揀好多嘢。。亦都可以唔要好多嘢。。
只係啲配菜😏當然都係叫完先知道喇🤦🏼‍♀️
見到兩樣嘢都好似好煎炸咁。。
但食落又唔算好熱氣。。原來佢唔係炸得好乾身嘅。。
佢仲有啲台式嘅小食。。我亦都叫咗甜不辣。。
都算幾好味㗎。。仲有佢跟餐係會有嘢飲送㗎。。
價錢又唔算貴。。質素又幾好。。都好底食👍🏼👍🏼
🍚那個滷排骨便當
🍚香酥脆雞便當
🍢甜不辣
📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
@nagetwfood
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#nagetwfood#taikoktsui#taikoktsuifood#nagetaiwanesecuisine#taiwanfood#taikoktsuicafe#那個#大角咀美食#大角咀
2023-03-12 279 瀏覽
一入到門口,服務員已經唔想招呼客人坐低餐牌要問先會有,唔會主動放低比客人睇但係嘢食方面,嘢食係大大份好抵食,特別係滷排骨便當,滷排骨大大塊,一個人係食唔晒,所以如果下次食的話可以叫少少share食☺️☺️☺️☺️
一入到門口,服務員已經唔想招呼客人坐低
餐牌要問先會有,唔會主動放低比客人睇
☺️☺️☺️☺️
2023-03-11 337 瀏覽
我最近到奧海城附近的「那個」用餐,點了他們招牌的炸魚便當,真的是一個驚喜的體驗。首先,這一份炸魚便當的份量非常足夠,讓人吃得飽飽的。而且,炸魚的外皮非常酥脆,內裡卻是鮮嫩多汁,非常美味。另外,配料也非常豐富,例如糯米飯、青菜、蛋和醬油,都能為炸魚增添豐富的口感和風味。除了食物之外,他們的服務也非常好。店員非常友善和熱情,總是微笑著為客人提供貼心的服務。當然,他們的價格也相當合理,非常適合那些想要享受美食卻不想花太多錢的人。此外,「那個」的環境也非常舒適,簡約的裝潢和柔和的燈光讓人感到放鬆和舒適。整個用餐體驗非常愉快,讓人想再來一次。總之,「那個」的炸魚便當真的是一道非常值得推薦的菜色,讓人一試難忘。如果您也是個美食愛好者,不妨到「那個」一試,相信您也會有同樣美好的體驗。

2023-03-10 226 瀏覽
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙是一家位於香港的台灣菜餐廳,以提供地道台灣風味的美食為主打。餐廳的裝潢簡單舒適,氛圍輕鬆愉悅,是一個適合與家人或朋友聚餐的好地方。餐廳的招牌菜包括滷肉飯、三杯雞、魯肉飯等台灣經典小吃,以及炸雞排、香腸、招牌滷味等夜市美食,還有多款口感豐富的甜點。其中最受歡迎的菜式之一是滷肉飯,餐廳的滷肉醬汁十分香濃,搭配著蓬鬆的米飯和半熟的滷蛋,口感非常豐富,讓人一口接一口,吃到停不下來。另一道值得一試的菜式是三杯雞,經典的台灣家常菜之一。餐廳的三杯雞肉質嫩滑,配料豐富,包括青蔥、薑絲、蒜末等,香氣四溢,入口回甘,是絕對不能錯過的一道菜。除了美食之外,那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙的服務也值得一讚,員工態度友善,注重細節,讓人感到賓至如歸。總的來說,那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙是一家非常不錯的台灣菜餐廳,如果你想要品嚐正宗的台灣美食,這裡是一個不錯的選擇。
2023-03-05 395 瀏覽
覺唔覺得係香港食台灣野好講運氣?之前係IG見到好多Foodie推介,大角咀人氣餐廳之一。試左佢哋最經典—那個滷排骨便當 $66滷排骨大大塊,遮蓋哂成個碗,睇落好吸引咁,但味道好唔得,滷汁甘澀到難以入口,可能揀其他口味會好呱?配料有啲粉絲同蔬菜,最好食應該是粉絲了~
覺唔覺得係香港食台灣野好講運氣?

之前係IG見到好多Foodie推介,大角咀人氣餐廳之一。
試左佢哋最經典—那個滷排骨便當 $66

配料有啲粉絲同蔬菜,最好食應該是粉絲了~
2023-03-01 485 瀏覽
作為大角咀名物點可以唔去食🤣之前都有食過,今次班frd話想食台灣野就再去可能平日關係今日竟然唔使點等位,不過一樣有60分鐘限時#滷排骨便當 ($68)- 同塊面一樣咁大既排骨配上有幾款配菜既飯👍🏻排骨入味好食唔鹹,可以叫埋辣應該更好味配菜玉子燒今次太凍,唔太夾個飯粉絲 豆腐 嗰啲就正常發揮。另外朋友叫咗個#雞皮卷 小食($28),太油膩質地似雞肉腸既。怕油就唔建議食☹️台式飲品都要加錢既,大概$20左右另外可以+$3轉大杯👍🏻佢哋無糖係真係唔甜,要比出面既手搖店嗌甜少少。(黑糖珍珠奶茶)今次食唔知點解冇上一次咁好食,但整體都好味同出色既。 台灣野嚟講好抵食,另外細食既朋友記得少飯/可以打包一半走😂😂

可能平日關係今日竟然唔使點等位,不過一樣有60分鐘限時

配菜玉子燒今次太凍,唔太夾個飯
粉絲 豆腐 嗰啲就正常發揮。

台式飲品都要加錢既,大概$20左右另外可以+$3轉大杯👍🏻

今次食唔知點解冇上一次咁好食,但整體都好味同出色既。
2023-02-27 304 瀏覽
中午同同事係附近食lunch,見到平時排長龍嘅台灣野冇乜人排隊就揀左尼間來食。我地兩個都叫左蝦卷飯,真係好打份一上來,入面有蝦卷,豆腐炒肉,蔬菜,些小蘿蔔乾,送飯一流。見到隔離台叫左豬扒,大到超出左隻碗,兩個人share都得。份量好吸引,下次可以試試😋😋
2023-02-15 799 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗大角咀再次調查呢間人氣台式小店,雖然又要排隊,但佢有其他台式便當餓底都想調查,睇吓有無更多驚🍱古早味手工滷肉便當 $64🥤古早味紅茶(套餐包飲品)📸表示個滷肉便當面頭覆蓋住好多滷肉,佔咗差唔多半碗,仲有粉絲,冬菇,豆腐,椰菜等配菜,成個畫面好豐富🙋🏻‍♂️表示啲滷肉半肥瘦,食落口感軟腍,味道甜甜地,每啖飯都充滿滷肉汁,好滿足,至於個古早味紅茶飲落茶味夠濃,餓底㨂咗全糖所以味道會偏甜,但甜度有得選擇嘅🍱那個滷排骨便當 $68🥤花壇茉莉綠茶(套餐包飲品)📸表示個滷排骨便當塊排骨大過隻碗,好震撼眼球,太超過欸!個便當同樣有粉絲,冬菇,豆腐,椰菜等配菜,只係俾塊排骨遮住咗,份量十足,呢個便當一啲都唔那個🙋🏻‍♂️表示個滷排骨外層炸到好酥脆,食落肉質鬆化,塊排骨咁厚都做到咁嘅效果,好有驚喜,另外排骨有啲位切開咗,方便各位吃貨進食,呢個細心位加分,杯花壇茉莉綠茶飲落清香,呢杯甜度㨂咗75%,飲落都甜甜地🍗香酥脆雞 $28 (跟餐加配)📸表示個香酥脆雞好似拳頭咁大,$28有兩件咁大嚿嘅脆雞真係好抵食🙋🏻‍♂️表示個雞炸得好酥脆,食落好香口,口感嫩滑又juicy,用嚟配滷肉飯食一流,

🍱古早味手工滷肉便當 $64
🥤古早味紅茶(套餐包飲品)

🍱那個滷排骨便當 $68
🥤花壇茉莉綠茶(套餐包飲品)
香酥脆雞
🍗香酥脆雞 $28 (跟餐加配)
🙋🏻‍♂️表示個雞炸得好酥脆,食落好香口,口感嫩滑又juicy,用嚟配滷肉飯食一流,記得加配呀
塩酥甜不辣
🍢塩酥甜不辣 $18 (跟餐加配)
📸表示個甜不辣炸到黃金色,面頭灑上塩酥粉,睇落個甜不辣都算大嚿
🙋🏻‍♂️表示個甜不辣食落口感彈牙,加咗塩酥粉提升咗甜不辣嘅味道,點埋個醬一齊食味道拍得住台灣夜市食嘅

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
塩酥甜不辣
〰️那個滷排骨便當$66更餐仲會附送埋一杯嘢飲🧃加咗$3有愛玉🙈一杯台灣飲品再加個飯真係好抵食!😱😨塊排骨仲要係大大塊🤪真係差唔多有成7-8 件🤯😱兩個人食都仲得🤩排骨炸得好酥脆,食到最尾都唔會驚淋曬唔好食😚😛佢個醬汁同排骨好夾,唔會太鹹😽🫣撈飯就一流👍🏽👍🏽每日都有唔同嘅配菜,勁豐富,有粉絲,雜菜,又足料,細食嘅朋友可以叫少飯就唔驚食唔曬😋😝大大份,真係好抵食,好彩係平日夜晚去,唔洗等位就入得😚😗下次一定會再黎過 真係好正 一試難忘😍🥰好食:🐷🐷🐷🐷🐷〰️香酥魚菲力便當(鹽酥) $66魚有3件 份量冇排骨咁多 冇咁震撼但係都炸得好酥脆,啖啖肉

〰️那個滷排骨便當$66
更餐仲會附送埋一杯嘢飲🧃
加咗$3有愛玉🙈
一杯台灣飲品再加個飯真係好抵食!😱😨
塊排骨仲要係大大塊🤪
真係差唔多有成7-8 件🤯😱
兩個人食都仲得🤩
排骨炸得好酥脆,食到最尾都唔會驚淋曬唔好食😚😛
佢個醬汁同排骨好夾,唔會太鹹😽🫣
撈飯就一流👍🏽👍🏽
大大份,真係好抵食,好彩係平日夜晚去,唔洗等位就入得😚😗
下次一定會再黎過 真係好正 一試難忘😍🥰
好食:🐷🐷🐷🐷🐷

〰️香酥魚菲力便當(鹽酥) $66
魚有3件 份量冇排骨咁多 冇咁震撼
但係都炸得好酥脆,啖啖肉
香酥魚菲力便當
2022-06-13
香酥魚菲力便當
  • 滷排骨便當
  • 香酥排骨便當
2023-01-30 506 瀏覽
本來叫了個雙腸滷肉便當(黑椒口味)上枱卻變成綜合口味的可能今日比較忙,不小心失誤了吧先說配菜,粉絲偏辣,頭腐味道不錯👍🏻,夠入味蔬菜就。。蔬菜味?😅🤔裏面有一件甜玉子,可我覺得有點太甜了,甜度減少些會更好滷肉方便,不過不失。。不過嘗出了一些酸味🤔滷排骨不錯,沒有很咸,如愛重口的可自行再添加不同調味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品整體都很好,唯獨粉條奶茶的粉條像還沒有煮熟,沒口感可言,有點失望。希望下次會更好👍🏻
本來叫了個雙腸滷肉便當(黑椒口味)
上枱卻變成綜合口味的
勝利雙腸滷肉便當

可能今日比較忙,不小心失誤了吧

先說配菜,粉絲偏辣,頭腐味道不錯👍🏻,夠入味
蔬菜就。。蔬菜味?😅🤔
裏面有一件甜玉子,可我覺得有點太甜了,甜度減少些會更好
滷肉方便,不過不失。。不過嘗出了一些酸味🤔

夜市粉條奶茶

希望下次會更好👍🏻
黑糖冬瓜茶
高原黑蕎麥茶
2023-01-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
黑糖冬瓜茶
高原黑蕎麥茶
2023-01-30 346 瀏覽
-那個係大角咀嘅人龍店,今次係我第二次去食🍱【那個滷排骨便當】 $66 (8.7/10)揀左多滷汁,今次塊滷排骨都係咁大塊,不過就肥膏偏多,配菜有麻婆玉子豆腐,椰菜,粉絲同埋玉子,食落勁開胃,好好食,我甚至覺得配菜先係主角🍱【香酥排骨便當】 $64 (8.8/10)揀左多飯、多滷汁,粉揀左鹽酥口味,加辣,加完辣之後我都係覺得唔辣,配菜都係有麻婆玉子豆腐,椰菜,粉絲同埋玉子,意外嘅係今次呢個好食過滷排骨🥃【花壇茉莉綠茶】 少冰 配餐免費 (8.3/10)係無糖綠茶嘅味🧋【黑糖波霸奶茶】 配餐+$12 (8.2/10)揀左紅茶,少甜少冰,不過有啲失望,佢唔係我鍾意飲嘅奶茶味,偏甜,珍珠太太太淋,下次我都係揀返普通茶-📍【那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙】 大角咀埃華街116-118號地下8A號舖北角英皇道483-497號東寶大廈地下C-D號舖🕑Mon to Thu 11:30~16:30; 18:00~21:30; Fri to Sun 11:30~16:30; 18:00~22:00

那個係大角咀嘅人龍店,今次係我第二次去食

🍱【那個滷排骨便當】 $66 (8.7/10)

🍱【香酥排骨便當】 $64 (8.8/10)

🥃【花壇茉莉綠茶】 少冰 配餐免費 (8.3/10)
係無糖綠茶嘅味

🧋【黑糖波霸奶茶】 配餐+$12 (8.2/10)

📍【那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙】
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
北角英皇道483-497號東寶大廈地下C-D號舖
🍴台南蝦卷便當🍱 $58💁🏽‍♂️(大力點頭,點頭幅度比平時大,意味非常之好食)你都試吓👩🏻三條蝦卷,好大條。蝦卷外皮薄薄地微微脆口,蝦卷肉軟身鮮味十足,仲可以加上佢自家調製嘅胡椒粉或者麻辣粉,更加惹味♥️🍴那個滷排骨便當 $64💁🏽‍♂️招牌必食👩🏻排骨超大塊,雖然有三分之一係骨,但放係便當上面一眼睇到係非常之震撼🤩滷汁好香同排骨好夾好好食,外皮薄脆,多數我減肥都唔會食外皮,但呢個要破例😚珍珠奶茶🧋正常發揮🌟👍🏻要特別推薦蜂蜜麻糬白玉奶茶💗 麻糬白玉軟糯,口感煙韌微甜🥰
🍴台南蝦卷便當🍱 $58

台南蝦卷便當
🍴那個滷排骨便當 $64
💁🏽‍♂️招牌必食

珍珠奶茶🧋正常發揮🌟👍🏻
要特別推薦蜂蜜麻糬白玉奶茶💗 麻糬白玉軟糯,口感煙韌微甜🥰
2023-01-28
10 分鐘 (堂食)
台南蝦卷便當
  • 臺南蝦捲便當
  • 蜂蜜麻糬白玉奶茶
2023-01-24 210 瀏覽
大角咀嘅地理位置係麻煩啲,但有好多好嘢食!其中埃華街就有兩間高質台灣嘢,上次試左老厝邊,今次試埋那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 。食物嘅價錢都好平,便當多數都係60-80蚊!玖香啤酒豬軟骨便當 $76本來想食最出名嘅滷排骨便當,但驚太熱氣所以嗌左呢個,原來呢個係期間限定!豬軟骨好有咬口感,雖然只有微微酒香味,但加左辣粉之後好夾!材料上都幾多,有好多蔬菜、粉絲、粟米等等,非常抵食!

玖香啤酒豬軟骨便當 $76