2009-08-20 57 瀏覽
第一次嚟長洲, 諗住買個平安飽應吓景睇睇下, 有位伯伯話蕃薯飽好食, 我地又買咗一個試個飽唔大, 一個拳頭倒size, 一食, 我就明白點解伯伯話好食因為個飽好林好軟, 可能因為咁啱老人家食個味甜甜地, 食到有細細粒蕃薯喺入面有少少痴口, ok好味, $3 一個, 唔錯, 可以一試個平安飽個涵其實幾好味, 又係甜甜地, 但個飽好似大咗啲, 食到口乾
第一次嚟長洲, 諗住買個平安飽應吓景
睇睇下, 有位伯伯話蕃薯飽好食, 我地又買咗一個試
因為個飽好林好軟, 可能因為咁啱老人家食

個味甜甜地, 食到有細細粒蕃薯喺入面
有少少痴口, ok好味, $3 一個, 唔錯, 可以一試
2009-08-19
2009-07-12 66 瀏覽
15/6(一) 4pm經過Soland的味蕾清滌後,破浪到長洲繞一圈.雙腿未著地,魂頭已被海浪拋至九霄雲外,心口翳悶得很,以郭錦記的雞蛋糕作回魂丹;方型雞蛋糕切口完整,細啖一口,香軟無比,蛋香充斥口腔,質地超然的輕柔!而作手信的平安包以芝麻冬瓜蓉作餡,甜味不過火,包身也沒預期般石頭式繃硬,衝著雞蛋糕而來,總算為倒胃的五臟廟打開缺口!
15/6(一) 4pm
2009-06-15
2009-05-19 55 瀏覽
長洲太平清醮最出名的原來是平安包,傳說郭錦記是最初推出平安包的餅店,平安包有很幾款味道選擇,豆沙、蓮蓉等等,在清醮期間,天天大隊長龍,不知道為甚麼,平安包是巨型的size,果然適合搶包山,味道不太甜,幾蚊一個超值,市區好像很難找得到。除了平安包外,這裏也有一些西包和其他中式包,壽包是很傳統的一種,蓮蓉加上大大個的蛋黃,都是賣幾蚊雞,熱辣辣,很好味的啊。更多相和文字︰http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1730505

$4 (其他)
2009-05-03 25 瀏覽
太平清醮入長洲..當然要買平安包啦^^排咗成9個字隊先買到...累累><"旁邊都有幾間賣平安包既..但好少人去買..個個都排呢間..我買得3個..唸住攞個意頭就算了..但回到家..試一試..好好味呀..我買咗豆沙同連容..D餡唔太甜..啱啱好..D包又有小小煙煙韌韌既感覺好味..後悔只買了3個><""早知咁好味..就買多幾個啦..但唔知點解..有D包會裂開@@PS:要讚既系..距地真系會只賣俾有排隊既人.. 打尖既一律不理..叫距去排返隊..good!~
太平清醮入長洲..
當然要買平安包啦^^
排咗成9個字隊先買到...累累><"
旁邊都有幾間賣平安包既..
但好少人去買..
個個都排呢間..
我買得3個..唸住攞個意頭就算了..
但回到家..試一試..
好好味呀..
我買咗豆沙同連容..D餡唔太甜..
啱啱好..D包又有小小煙煙韌韌既感覺
好味..
後悔只買了3個><""
早知咁好味..就買多幾個啦..

但唔知點解..有D包會裂開@@

PS:要讚既系..距地真系會只賣俾有排隊既人..
打尖既一律不理..叫距去排返隊..good!~
2009-05-02
2009-05-03 26 瀏覽
原定明天才去長洲,又怕多人而我朋友仔為咗平安包&m記素包沖入來長洲呀...就咁....入咗嚟呀夜晚好多人買包, 可惜紅豆蓉賣晒.... 試咗過蓮容包, 個皮真係好軟熟呀.可惜個饀就差一點呀點都好..好是意頭者...
原定明天才去長洲,又怕多人
而我朋友仔為咗平安包&m記素包沖入來長洲呀...

就咁....入咗嚟呀
夜晚好多人買包, 可惜紅豆蓉賣晒....
試咗過蓮容包, 個皮真係好軟熟呀.
可惜個饀就差一點呀

點都好..好是意頭者...
2009-05-01 58 瀏覽
原本提早一星期來到....可惜下大雨, 今天陽光普照, 為免迫人, 於是提早一天入去揍揍熱鬧! 門口人龍不算太多, 約十人, 老公負責排隊, 我負責影相, 原來包先蒸起, 再將平安字印上, 再運到對面鋪賣....這個過程, 令我吃不到平安包最熱的一刻!在現場亦觀察到...餡料有三種 : 蓮蓉, 麻蓉及荳蓉, 但蒸起時是哪種便得買哪種! 而有些爆了口的包包...便以免排形式售賣, 但因意頭不好, 遊人多數不會買! 論到我們時, 只有麻蓉味, 買了2個/$6@, 麵包皮較煙韌, 不鬆軟, 餡是冬瓜蓉夾原粒白芝麻, 甜了一點點, 相信原意是買個意頭吧了! 還有兩天...有買快手了!
!

!
(非會員)
2009-04-25 79 瀏覽
雖然下星期才是太平清醮的大日子,原來現在已可買到平安包,用迫到一身大汗才買到,要小這個包,原來好好味的,我買了兩個紅豆同一個綠豆,個包超好食,豆沙又唔太甜,好有紅豆味!每個只售六元,大大個包,細食者就要同人分享啦,因為實食唔晒(除非好肚餓),當然買了真包食,也會買假的平安包留念,有好多款式選擇的。
綠豆蓉平安包
紅豆蓉平安包(大)
2009-04-24
其他
綠豆蓉平安包
紅豆蓉平安包(大)
  • 紅豆蓉平安包
we very much enjoyed visiting this little store; fresh, warm and delicious bakery from local cheung chau people. Highly recommended their 'chickie biscuits', pineapple bun, ... We also liked their Home-made herbal tea
  • herbal tea and bakery
2008-05-25 104 瀏覽
眾人遊覽長洲之際,月巴人發現有遊人拿著一大袋平安包!!!!!!!!!!!!!!所以我也要去買!在小巷中穿穿插插後,就發現了這間著名平安包製造商,在門前真的還有平安包出售!!上次honhon幫我買了兩個,今次身在現場,當然不會錯過!!只可惜當天沒有供應最想試的麻蓉,只有豆沙和蓮蓉!雖然上次已經試過,但都各買了三個,重溫一下美味。朋友們即場試了豆沙平安包,餡料仍然很足夠,對眼!在不是太平清醮期間都買到平安包,真的有點意外!!看到另一間平安包製造商造了很多數量的平安包,當時不知道原因,今天看報紙才知道是用作義賣賑災,很有意義哦。

平安包
豐富的豆沙餡
2008-05-14 38 瀏覽
長洲太平清醮, 湊下熱鬧買返個平安包食下啦~~~有說郭錦記的是"正宗"的...咁...就即管趁佢無咩人時買D試下~~~個包有手掌咁大, 包身好軟熟, 有點甜味, 不錯~!! 個餡其實係近似老婆餅的餡, 有D芝麻, 幾好食, 少少煙韌~份量亦OK~幾好!!!

幾好!!!
$6 (其他)
2008-05-13 28 瀏覽
honhon從長洲帶了兩個平安包給月巴人,真的很感謝! 將兩個平安包蒸熱來吃,外皮甜甜的又很鬆軟,很好吃的外皮呀!豆沙及蓮蓉偏甜但很幼滑,兩者皆有水準,而且份量不少,外皮和甜餡配合得相當好,比想像中好吃!撇開節日氣氛,這款包點都真的很有水準,有機會要試試其他產品! 明年應該要買更多
honhon從長洲帶了兩個平安包給月巴人,真的很感謝!

明年應該要買更多
應節平安包
應節平安包
  • 平安包
2008-05-11 34 瀏覽
諗住試前鬆一鬆,入黎長洲relax下,想知過幾日就搶包山,唔少人入黎影相兼買包。難得有咁既機會,梗係買個平安包試試。平安包剛剛出爐,門前已經有唔少人爭住買。我地梗係唔執輸,要左個蓮蓉,個包大過拳頭,很鬆軟,只係覺得d料多少少會更好味。總括黎講,個包其實好普通,不過當然要湊下熱鬧感受氣氛啦。
難得有咁既機會,梗係買個平安包試試。

$3 (其他)
2008-05-10 65 瀏覽
又到了一年一度長洲的太平清醮節日。主人與奴隸獸是首次在這節日中去長洲搵食。一上岸,立即去『郭錦記』買個平安包試試,剛好遇上有新鮮包出爐,師傅正在熱辣辣的包面蓋上『平安』字樣。平安包共有三款口味:麻蓉、紅豆沙及蓮蓉。我們買了一個麻蓉平安包(HK$6.0)來嚐嚐。包熱辣辣又軟熟、煙韌彈牙。至於麻蓉餡味道就較為普通。整體來說味道是 OK 的,趁趁熱鬧,開開心心地食個平安包。

整體來說味道是 OK 的,趁趁熱鬧,開開心心地食個平安包。

郭錦記平安包(一)
郭錦記平安包(二)
郭錦記平安包(三)
郭錦記平安包(四)
$3.0 (其他)
奴隸獸已經餓到失去方向感,(主人又是個方向盲,好一對糊塗的組合。)在島上蠻無目的地推進。不知不覺地途經郭錦記餅店,奴隸獸大叫:『有救啦!』並衝上前去,問道:『請問有冇搶包山D包賣?』女店員:『只在太平清醮期間才有得賣。』奴隸獸又再次失望。此時奴隸獸發現眼前有一盆光酥餅,但外形卻有點奇怪。奴隸獸:『好奇怪光酥餅。』女店員:『D唔係光酥餅啊!係蕃薯餅(HK$2.5)』奴隸獸即時買了一件。味道與光酥餅沒有什麼分別,沒有蕃薯味,只是口感比光酥餅細緻。邊食邊行,主人又再問一位街坊哥哥『請問附近有沒有一間印度餐廳?』竟然得到一個令人震奮的回答。街坊哥哥告訴我們在碼頭附近有一間開業經年的印度餐廳,叫我們前去看看。主人與奴隸獸向街坊哥哥致謝後,就朝著碼頭前進。

奴隸獸:『好奇怪光酥餅。』
女店員:『D唔係光酥餅啊!係蕃薯餅(HK$2.5)』

蕃薯餅
(非會員)
2006-05-13 44 瀏覽
入長洲行下~見到郭錦記,好似係報章介紹過買了蓮容包和麻容包麻容包太甜,不喜歡~蓮容包,餡好滑,不太甜,包好鬆軟~正~下次會買~
入長洲行下~
見到郭錦記,好似係報章介紹過
買了蓮容包和麻容包
麻容包太甜,不喜歡~
蓮容包,餡好滑,不太甜,包好鬆軟~正~
下次會買~