2022-10-01
朋友話去荃灣愉景新城行下,完後,見外面天氣相當好,秋風陣陣好舒服,就一齊散步,行過天橋,有條海壩街,這條街有好幾間食市,好幾間都有不少人在門外等候座位。見有間【都好小厨茶餐廳】,睇下餐廳門口寫的小菜、湯都啱食,就决定在這晚餐。店內靠牆嘅是卡位,中間是圓枱,我們選了張卡位座,都幾闊落,舒服,冷氣够凉,環顧四週,無持別的裝潢,茶水間擺放的外賣盒、茶桶等等都層現在眼前,系一間相當舊式的茶餐廳。我們選了一款小菜一款湯。砂鍋魚頭煲$88,配有火腩 油豆付 小白菜,魚頭粘生粉炸過,味道唔錯。瑤柱海鮮豆付羹$62,份量够,好大窩,看似幾好味,有蝦仁,魷魚粒,蟹柳等,但蝦仁衹爽無味,魷魚粒又韌,無海鮮的鮮甜,味道不如理想。白飯$10,香噴噴,熱騰騰,軟硬適中,唔錯。總的來説:茶餐廳無裝飾,無燈飾,但幹淨企理。見餐牌小菜套餐相當抵,$55元配飯、配飲料,若行開這邊會再來試試
我們選了一款小菜一款湯。
白飯$10,香噴噴,熱騰騰,軟硬適中,唔錯。