2024-09-12 516 瀏覽
每日放工的回家路上,都必定經過這間漢堡店因為店內裝潢係神秘的黑色😅所以未有進店食過上星期大女提議揾日去食,終於尋晚可以一試店內坐位大約16個,購買食物是自助型式的,之後老闆會送食物上枱,飲品自取。我們一行3人叫了三個漢堡和一個牛扒套餐。首先牛扒上枱五成熟一吃之下:牛扒有濃濃的牛味,入口鬆軟,而且調味剛好,大大份切件上,雖然有幾片有少少根,整體物超所值,另外驚喜是薯條香脆可口,完全不用點任何醬汁,都可以全掃入我們一家三口胃內之後三款漢堡陸續而上雙重芝士👇磨菇👇大啡菇老闆貼心的俾了方型紙袋,讓我們可以方便食麵包温熱軟香,夾著厚厚漢堡,非常 juicy之後…………實在好食到停唔到口,我地全程都無再講嘢了😃😃大家自己來食就明點解了下次要試小食
每日放工的回家路上,都必定經過這間漢堡店

因為店內裝潢係神秘的黑色😅
所以未有進店食過

上星期大女提議揾日去食,終於尋晚可以一試

我們一行3人叫了三個漢堡和一個牛扒套餐。
首先牛扒上枱五成熟

之後三款漢堡陸續而上

雙重芝士👇

磨菇👇

大啡菇

老闆貼心的俾了方型紙袋,讓我們可以方便食

麵包温熱軟香,夾著厚厚漢堡,非常 juicy
之後…………
實在好食到停唔到口,我地全程都無再講嘢了😃😃
大家自己來食就明點解了
下次要試小食
2024-09-11
  • 所有
🍽️食物方面:🐮美式牛肉漢堡 💲52即叫即整 塊扒重手 好juicy 可以🍴切嚟食 亦提供紙套包住食🍄‍🟫雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡💲58店員提咗我幾次呢個係齋 無肉包厚 底層索晒汁 足料 veg都滿足🥤汽水+雙色薯條/沙律菜💲22薯條好長好大份🥔🍠夠味但腍咗啲📷打卡方面:採光👍🏼🔈環境方面:美式漢堡風格 高凳有籃放袋店員好忙都keep住好有禮貌有印仔卡下次消費即➖💲20呢個質素同地點嚟講賣得太平 希望撐得住💬其他資訊:📍鄰居荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 地下G030號
🍽️食物方面:

📍鄰居
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 地下G030號
1961 瀏覽
2024-03-20 845 瀏覽
鄰居 (荃灣)雙重芝士牛肉漢堡 $52雙色薯條先講環境, 地方不大抽風比較差,食完會有陣味係身,不過 價錢真係平民 正常burger size至於burger 既外觀鋪滿好厚既芝士係牛肉上,比足晒成意!建議盡快食!芝士凍左會口感無咁好~另外仲加左錢有雙色蕃薯同薯條🍟幾好食份量就無咁多 仲配有可樂😆😋地點:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 地下G030號舖🔸味道:8/10🔸環境服務:7.5/10🔸推薦:8/10
鄰居 (荃灣)

🔸味道:8/10
🔸環境服務:7.5/10
🔸推薦:8/10
2024-03-03 701 瀏覽
過往我對漢堡包的認知就是平民價錢的麥當勞或酒店裡用刀叉吃的漢堡包。而不知幾時開始,市面上出現了漢堡包專門店,有連鎖的,更多是小店形式,而且有逐漸增加的趁勢。這間開設在荃灣的鄰居Neighbor亦都是小店形式。開店位置不算熱鬧,我是突然想吃漢堡,上網找資料是找到的。當然要同小絲一起去試試。周末晚上6:30來到,店內沒有太多客人,自已找了坐位看看Menu就出去點餐。*開放式廚房煙罩很好,店內油煙氣味不大店內是工業風格裝修+少許美式餐館的裝飾佈置,很適合漢堡包的主題。坐位有點少,枱與枱之間亦都很近。這裡一個漢堡包+小食+飲品大約$80。說得上是漢堡包專門店,價錢上當然不能與平價M記作比較,其實我覺得不是這些漢堡包店賣得貴,只是M記的定價低得太不合理。雙層芝士牛肉漢堡+沙律菜+飲品$80擺盤精美,份量亦都很豐富。沙律菜很新鮮,是薯條以外的一個合適選擇。麵包有點像麥當勞的那種的麵包加強版。即是吃下去較鬆軟,麵包結構有多氣孔,所以會有點輕輕的,空氣感。亦無在麵包上作任何調味加工。可能我期望會有些特別,所以有些失望。芝士的面層呈現焦香。與漢堡扒一起吃,味道很配合,亦加大了飽肚感。主角漢堡扒厚身,沒有

*開放式廚房煙罩很好,店內油煙氣味不大

雙層芝士牛肉漢堡+沙律菜+飲品$80
主角漢堡扒厚身,沒有過份調味和加入其他食材。但牛味又不算很特出,而且有點乾身。
這個漢堡包都很滿意,唯一不喜歡是沒有蕃茄汁而用了味道類似千島汁的沙律汁。

鄰居漢堡+雙色薯條+飲品$88
聽名稱就知是餐廳的主打食物。漢堡同樣很巨大。口細的客人,我建議先吃了上面的麵包再吃。這漢堡最大分別就是加了一片煎得焦香的菠蘿,除了加大味道的層次,亦有助減低油膩感。

雙色薯條是正常的薯條+甜蕃薯條。份量都不少。
除了漢堡包的麵包較普通和店內環境,坐位較擠迫外,其他都不錯。但考慮到同類的食店都不少,鄰居Neighbor好像又欠缺很有個人signature的食物使我一去再去的衝動。
*店內的優惠活動

阿偉評價:
價格合理,味道預期之內
在民間快餐美食裡帶出細心,用餐體驗良好
欠缺很有個人signature的食物
推介指數:6.5/10
嗰日喺千色匯行街咁啱想食漢堡~但千色匯嘅餐廳唔多😢咁就search到呢間一於試吓先🤣但係搵咗好耐都搵唔到路!原來商場係行唔到嘅要兜返出去🥹被 Google Map 欺騙了搞到行咗好耐-💫雙層芝士牛肉漢堡佢係即叫即整嘅啱啱送上嚟嘅時候啲芝士仲溶緊🤤一咬落去肉汁超多!牛肉啱啱好唔會話太淋或者太硬🤩配埋芝士生菜洋蔥口感超正😽-💫Mozzarella芝士脆條唔夠飽就嗌多咗個芝士條🤣都係即叫即整所以一咬落去就可以拉絲~~-係一間CP值超高嘅漢堡店👍🏻價錢唔貴同埋都大份下次有機會行過會想再食多次~-整體評分:🌟🌟🌟🌟🌟
嗰日喺千色匯行街咁啱想食漢堡~
但千色匯嘅餐廳唔多😢
咁就search到呢間一於試吓先🤣
但係搵咗好耐都搵唔到路!
原來商場係行唔到嘅要兜返出去🥹
被 Google Map 欺騙了搞到行咗好耐
💫雙層芝士牛肉漢堡
佢係即叫即整嘅
啱啱送上嚟嘅時候啲芝士仲溶緊🤤
一咬落去肉汁超多!
牛肉啱啱好唔會話太淋或者太硬🤩
配埋芝士生菜洋蔥口感超正😽
💫Mozzarella芝士脆條
唔夠飽就嗌多咗個芝士條🤣
都係即叫即整
所以一咬落去就可以拉絲~~
係一間CP值超高嘅漢堡店👍🏻
價錢唔貴同埋都大份
下次有機會行過會想再食多次~
整體評分:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-01-27 992 瀏覽
今日(27-1-2024 Sat) 同老公落荃灣買嘢前食個晏,記得呢度有間漢堡包店,於是過嚟搵,嚟到嘅時候就只有一個客,咁我哋就坐低堂食,見到佢有個$248.00嘅牛扒套餐,夠兩個人食,老公就話食呢個,OK。我哋揀咗補差價$14.00嘅果汁飲,要橙汁同柚子汁,畀完錢就自己攞。我嘅柚子汁開頭就ok好味嘅,但飲到最低就會係澀,呢個係正常。等咗13分鐘, 我揀嘅小食鄰居雙色(相識)薯條到嚟,雙色薯條係番薯同薯仔,份量多,番薯嘅係甜啲,正常,兩樣都炸到外脆,亦都好夠味。5分三分鐘後自選漢堡雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡到嚟,呢個食落juicy,黑松露醬份量啱啱好,芝士食到有拉絲,呢個係好味。5分再過五分鐘,安格斯西冷扒到嚟,畀錢嘅時候店員問要三成定七成熟?我答七成。端上嚟嘅時候已經幫我哋切開晒,亦都配有薯條同沙律菜,我就先食牛扒,七成熟係overcooked,好嚡好乾,亦都唔熱, 呢個點解會咁差? 但個汁幾好味。1分而薯條同沙律菜都冇問題。抵食係2.7分題外話:呢度嘅飲管係鋼飲管,好環保。

左: 橙汁, 右:柚子汁

等咗13分鐘, 我揀嘅小食鄰居雙色(相識)薯條到嚟,
鄰居雙色薯條

5分

三分鐘後自選漢堡雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡到嚟,

5分

安格斯西冷扒

1分

而薯條同沙律菜都冇問題。

抵食係2.7分

題外話:呢度嘅飲管係鋼飲管,好環保。
2024-01-27
鄰居雙色薯條
2024-01-23 404 瀏覽
試試一路在公司附近的一間漢堡,叫neighbor burger,果然無令我失望呀!叫左最平果隻美國手打牛肉漢堡,$52。漢堡比張吸油紙比你捧着漢堡食,手打牛肉超好味,好juicy有肉味!!舖上的芝士也剛好融化在牛肉上面,芝士牛肉黏附在一起,感覺很棒。跟餐的薯條加$30,如果雙色薯條加36蚊。我要左普通的。另外,今日天氣得5-7度,我想飲杯熱朱古力,加$14就有。仲有係咁令,有棉花糖的熱朱古力,我的心❤都被融化了!!!

叫左最平果隻美國手打牛肉漢堡,$52。

跟餐的薯條加$30,如果雙色薯條加36蚊。我要左普通的。

2024-01-23
2023-12-17 326 瀏覽
今日和朋友經過荃灣,朋友介紹到鄰居食午餐。我點了大烤菇牛肉漢堡,加22蚊做套餐,有雙色薯條和一罐汽水。大烤菇牛肉漢堡份量大,肉汁豐富,十分美味。雙色薯條出面比較少見,香脆可口。
今日和朋友經過荃灣,朋友介紹到鄰居食午餐。

2023-10-14 466 瀏覽
呢排都係周圍食burger關係,今日一早起左身落左街,基於要去荃灣關係,過開黎試下呢間久仰大名既小店,鋪頭坐落環境ok 本身可能對呢間鋪頭都有少少期望,因為無論雜誌或好多食評都寫到親民價錢同埋好食。有d肚餓既關係,order左一份雙層牛肉芝士漢堡,份量看似細份,但都可以填飽左我個肚。價錢黎講可以接受既,一個餐有咖啡既話出面都要$130+以上,但呢度就110可以搞得掂。口味方面,坦白講真係普通,又唔致於差既,牛肉味道好淡,有芝士洋蔥都冇辦法去特出返牛肉應該有味道,雙色著條冇咩驚喜,包就失望d,包睇落本身個品質係空氣包,所以烘完冇咩鬆趣感同埋太軟。Moca都唔覺都有咩特色,好淡。或者今次唔係食佢最招牌既菠蘿牛肉漢堡,會俾多次機會。

或者今次唔係食佢最招牌既菠蘿牛肉漢堡,會俾多次機會。
2023-10-14
2023-10-07 362 瀏覽
鄰居都開左一排,今日想試下佢,舖面不大,只有兩個人的舖頭仔。雞肉墨西哥卷🌮️可以加錢轉餐,跟一份小食及飲品,我揀左薯條,係粗薯黎飲品 熱檸茶要加$5,雞肉墨西哥卷入面有一隻蛋同少少番茄生菜,調味適中,如果轉返小食做沙律,其實都幾健康!外賣用紙盒裝,調味料同攪棍裝喺紙袋入面,感覺一啲都唔求其,而且衛生啲!被告知食物只需等10分鐘左右,但因為我遲左,半個鐘先去拎,返到屋企仲係熱的!非常合理既價錢,食物都好好味,值得試試佢!
鄰居都開左一排,今日想試下佢,
舖面不大,只有兩個人的舖頭仔。

雞肉墨西哥卷🌮️
可以加錢轉餐,跟一份小食及飲品,
我揀左薯條,係粗薯黎

飲品 熱檸茶要加$5,

外賣用紙盒裝,調味料同攪棍裝喺紙袋入面,
感覺一啲都唔求其,而且衛生啲!

非常合理既價錢,食物都好好味,值得試試佢!
雞肉墨西哥卷餐
2023-10-07
10 分鐘 (外賣自取)
雞肉墨西哥卷餐
  • 雞肉墨西哥卷
2023-09-19 372 瀏覽
今日去仁濟醫院見醫生,到了千色匯附近,便試一試這間漢堡店。叫了一個招牌的鄰居漢堡,加$28可配套餐,有雙色薯條及一罐汽水。漢堡肉汁十足,整體味道融合得很好,薯條香脆可口。
2023-09-16 677 瀏覽
🚩鄰居作為一個漢堡包狙擊手,全港九新界嘅burger我都唔會放過🤤🤤今次同男朋友嚟咗位於荃灣千色匯後面嘅burger小店,地理位置相當方便,地鐵站過天橋行多一陣就到✨✨餐廳冇好華麗嘅裝修,但開放式廚房就已經企咗三個年青人,feel到佢哋對Burger嘅執着🍔〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈雙層牛肉芝士漢堡 $72相當有份量嘅漢堡,漢堡扒用料好實在係我食過牛肉味偏香濃嘅一款🐂牛肉簡直發放緊前所未有嘅光芒🤭🤭漢堡包唔乾係好食嘅基本,不過有汁得黎都要恰到好處呢個漢堡就係做到我想要嘅感覺🥹有汁得來又唔會令到包變得軟腍腍,食完成張紙都係汁🌈鄰居漢堡 $66雖則係單層漢堡,但配料相當豐富煙肉增加焦香嘅口感,菠蘿帶嚟香甜多汁嘅感覺不得不讚嘅係佢嘅配料容量恰到好處‼️好多時漢堡包入面有洋蔥我哋都唔會食得出,但依度食得出有洋蔥嘅感覺但又唔會覺得好辛辣🧅🧅唔知佢哋係咪偷偷研究過定係純粹咁岩得咁蹺,但作為食客就相當有驚喜💯💯🌈套餐+$36✨雙色薯條一次過享受番薯條同薯條嘅樂趣番薯條係好好食嘅嗰一種,中間有啲水潤嘅感覺同埋夠甜份量亦都十足,食到面臨生痱滋都未食完✨新鮮沙律菜雖然食burger嘅選擇已經好肥仔但如果你
🚩鄰居

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈雙層牛肉芝士漢堡 $72
相當有份量嘅漢堡,漢堡扒用料好實在
漢堡包唔乾係好食嘅基本,不過有汁得黎都要恰到好處

🌈鄰居漢堡 $66
雖則係單層漢堡,但配料相當豐富
煙肉增加焦香嘅口感,菠蘿帶嚟香甜多汁嘅感覺
不得不讚嘅係佢嘅配料容量恰到好處‼️

🌈套餐+$36

✨雙色薯條
一次過享受番薯條同薯條嘅樂趣
番薯條係好好食嘅嗰一種,中間有啲水潤嘅感覺同埋夠甜
份量亦都十足,食到面臨生痱滋都未食完

✨新鮮沙律菜
雖然食burger嘅選擇已經好肥仔
但如果你想喺肥仔選擇裏面搵返少少贖罪嘅感覺,可以唔要薯條食沙律菜🥗
沙律菜夠晒新鮮用嘅係油醋,中和返油膩嘅感覺

✨鄰居特飲
百香果汁加夠氣梳打,夠酸夠醒神

✨凍朱古力
味道夠香濃,唔會飲到水嘅感覺

🌈鄰居拼盤 $70
心大心細嘅依邊~

魚手指炸得啱啱好,keep到魚肉水嫩嘅質感
芝士炸得夠透,影完一大輪相都有拉絲嘅效果
2023-09-13
  • 鄰居漢堡
  • 鄰居拼盤
2023-08-20 393 瀏覽
即叫即做的漢堡包店,漢堡夠厚非常juicy, 雙色薯條仲有炸洋蔥圈,炸物絕不油膩,亦可選擇蔬菜沙律。staff 好友善,環境舒適﹑地方不錯,良心小店! 用心製作!必會再幫襯!
即叫即做的漢堡包店,
漢堡夠厚非常juicy,
雙色薯條仲有炸洋蔥圈,
炸物絕不油膩,
亦可選擇蔬菜沙律。
staff 好友善,
環境舒適﹑地方不錯,
良心小店!
用心製作!
必會再幫襯!
2023-08-20
  • 洋葱圈
  • 鄰居漢堡
  • 雙重芝士牛肉漢堡
2023-07-16 450 瀏覽
禮拜日小朋友想食burger做晚餐,今日又落雨,所以唯有盡快揸車出去買。外賣burger通常都出事,一係太油個底包淋晒,或者pack得唔好之後d番茄呀,汁醬之類就走晒位,食到成手係。今晚我買咗4個burger set,從鋪頭車到返屋企十零分鐘,拆出來底同頂個包都仲係好狀態,挺身無淋。細心位係額外跟咗d臘紙套比我地拿起個包食,唔洗用返本身包住個包既紙。當堂企理好多。食物上都大致ok,個patty無油淋淋,唔騷,有肉味,包入面番茄洋蔥都新鮮,醬汁味道就正常;蕃薯條都幾好,當然帶到返去無咁脆口但接受到。食物質素整體幾好。心機野,值得支持

心機野,值得支持
外賣自取
大烤菇牛肉漢堡($64)轉餐(+$18)同上次食一樣咁好味道,keep到水準。大啡菇都係好香好juicy,牛肉漢堡繼續有肉汁有牛味。特大香草雞扒菠蘿漢堡($64)轉餐(+$18)今次試新嘢,香草雞扒超大塊,煎得恰到好處,外面微微焦香,裡面仍然有肉汁,雞扒嫩滑,配合香草味,加埋稍稍煎過嘅菠蘿,成件事好夾。鄰居併盤($68)兩個餐都冇要雙色薯條要咗沙律菜,因為叫咗呢個炸嘢併盤。魚手指、洋蔥圈、雙色薯條、芝士條,全部即炸熱辣辣。PS:下午茶時段 like 社交平台page 有一杯即磨咖啡送。
大烤菇牛肉漢堡($64)轉餐(+$18)

特大香草雞扒菠蘿漢堡($64)轉餐(+$18)

鄰居併盤($68)
兩個餐都冇要雙色薯條要咗沙律菜,因為叫咗呢個炸嘢併盤。
魚手指、洋蔥圈、雙色薯條、芝士條,全部即炸熱辣辣。

大烤菇牛肉漢堡
特大香草雞扒菠蘿漢堡