2021-10-19 764 瀏覽
首先房間位置西斜,一路食一路比太陽曬,吸收維他命D…如果夜晚嘅話景色唔錯餐牌點了黃金美人和馬來肉骨茶鍋,但兩個湯的顏色是一樣的。。。我問侍應,然後佢話要問廚房,然後侍應拎咗一碗深色嘅醬汁倒落肉骨茶湯底。。$148任食套餐,有鴨血,雞豬同埋牛,任食黎講味道唔錯上菜嘅時候同我哋講冇晒蕃茄同埋芋絲剩係得返雞翼,魚皮,啲丸同菜,有一兩款丸味道麻麻地,海膽丸同牛丸幾好味左上嗰款小食好硬,左下嘅魚蛋味道正常,右邊咕嚕肉普通自助飲料吧珍珠奶茶味道不錯😋甜品台式蜜瓜冰完全圖文不符。。。

餐牌

點了黃金美人和馬來肉骨茶鍋,但兩個湯的顏色是一樣的。。。
黃金美人和馬來肉骨茶

$148任食套餐,有鴨血,雞豬同埋牛,任食黎講味道唔錯

左上嗰款小食好硬,左下嘅魚蛋味道正常,右邊咕嚕肉普通

自助飲料吧

珍珠奶茶味道不錯😋
珍珠奶茶

甜品台式蜜瓜冰完全圖文不符。。。
台式蜜瓜冰
2021-01-15
5 分鐘 (堂食)
珍珠奶茶
2021-10-08 361 瀏覽
酒鍋 #銅鑼灣美食 又來了一間火鍋店呢間火鍋店真係好高質 我地叫左好多牛肉😍牛魔王拼盤 $698共四款肉 安格斯牛 韓牛 牛柳粒 手切肥牛😚😚 肉質嫩滑!! 高質湯底選擇咗鴛鴦鍋👍🏻可以揀鍾意嘅兩款口味🥰今次我揀咗酸菜白肉鍋 同 花膠美人湯🤩 正! 醬料$22 另外我哋仲有加配其他配菜💖環境的確一流,坐得舒服!📍銅鑼灣V point 27
酒鍋 #銅鑼灣美食

又來了一間火鍋
呢間火鍋店真係好高質 我地叫左好多牛肉😍

牛魔王拼盤 $698

湯底選擇咗鴛鴦鍋👍🏻可以揀鍾意嘅兩款口味🥰
今次我揀咗酸菜白肉鍋 同 花膠美人湯🤩 正!

醬料$22

另外我哋仲有加配其他配菜💖

環境的確一流,坐得舒服!

📍銅鑼灣V point 27
2021-09-16 432 瀏覽
訂了午市八位,事前問定各人的湯底喜好,並根據喜好為大家安排定坐法。上到去,職員叫我邊分兩枱,一張枱五人,一張枱三人。我就要求每枱四人。我和三個朋友坐了一張有兩個爐的枱,共order兩個湯底(二人可選一個湯底,四人可選兩個湯底)。另一枱的四位朋友坐四方細枱,只得一個爐。我問職員我後面有兩爐位的長枱是否唔開,職員稱係。於是那四個朋友只能享用一個湯底。但後來,我後面的四爐枱都有開放。怪不得叫酒鍋,原來係「走鍋」。那麼他們又省了一鍋材料。另外,很多食物都欠奉提供,食物一般,肥肉多,食物上枱速度慢(只得幾四五台)
2021-09-01 377 瀏覽
酒鍋(V Point)好鍾意食火鍋,但係好少去,因為一方面唔鍾意任食嗰種,而另一方面,食火鍋一定要有多幾個都鍾意食嘢嘅朋友一齊先至可以share多啲唔同嘅食物,今次朋友就帶咗我去試V Point 27樓嘅「酒鍋」,平日夜晚都好full,佢入面嘅裝修有特色,而且仲有好靚嘅景色,一邊望住靚景一邊傾住計食火鍋,真係感覺好食啲,食得開心啲😊而佢嘅食物真係有水準👍🏻好多選擇而且好新鮮🐟🦐🦀🦞🦑🐓🐄🐷🥗唔逐樣講食咗啲乜,因為真係叫咗好多嘢,大家都食到超飽,而大約每個人$600,唔係平但係好值👍🏻。
酒鍋(V Point)

2021-08-17 354 瀏覽
普普通通的貴價邊爐🫕🥸————————————————————————————🍽餐廳:酒鍋 🇭🇰位置:尖沙咀天文台道8號2樓1號舖😋食物:6.5/10💰價錢:✅酒火入鍋🍲$328🔘分五格唔同湯底:木瓜/蕃茄波士頓龍蝦/清湯蘿蔔牛腩/四川麻辣/潮州沙嗲設計係幾特別🥘一個大鍋入面可以品嘗到5種唔同嘅口味😳如果一大班人食嘅話係幾適合奈何感覺只係賣樣🤔實際各個湯底都只係普通擺得入口嘅水準 ✅牛魔王拼盤🐮$698🔘共四款肉:安格斯牛/韓牛/牛柳粒/手切肥牛好吸晴嘅拼盤👍🏻好有澎湃感!肉嘅質素都新鮮嫩滑🥩✅開心小企鵝🐧$88🔘感覺溶唔切冰🧊成舊石頭咁要煮一段時間🥶而且毫無丸/肉味😖價錢又有點兒唔成正比😢✅即炸手工嚮鈴卷🫔$48🔘新鮮酥脆👍🏻中間仲有一層紫菜👀帶出雙重口感🤩—————————————————————————————3人⭕️是次人均消費:$500—————————————————————————————成間舖頭感覺都好古典裝修得好別緻仲有落地大玻璃上至環境下至餐具都好有設計感😊—————————————————————————————但食物性價比有待改善😉而且服務效率有點遲疑🙂—————
普普通通的貴價邊爐🫕🥸

都好有設計感😊
但食物性價比有待改善😉
而且服務效率有點遲疑🙂

—————————————————————————————
#打邊爐 #食肉獸 #尖沙咀美食 #打卡邊爐 #foodiehk #foodie #香港美食 #foodporn #hkgirl #hkig #beef #foodphotography #hotpot #shabushabu
2021-08-14 291 瀏覽
我經open rice confirm左booking, 畀埋email佢睇,佢話總之佢冇收到,服務態度奇差,黑口黑面,粗聲粗氣,千祈唔好去幫襯!完全冇諗過點去解決,差差差!
生日晚餐,更係要食好啲,朋友建議去食酒鍋呢間餐廳,上網一睇,完來銅鑼灣總店,有美景陪伴打邊爐, 識揀一定係揀風景配美食, 由於假日關係晚上分兩個時段⏰6:00或者⏰8:30, ⏲限時兩個鐘, 我預訂咗六點鐘 ,原因:可以睇日落🌇再加埋晚上美景🌃配埋美食♨️一舉三得食,4👨‍👩‍👧‍👦人關係, 無窗邊位窗邊位,全部二人枱,下次一定要2個人再來🤭, 呢間餐廳係打卡熱點,賣點係食物賣相超級有心思, 所有食物 ,都好似藝術品唔捨得食📸點了: 1) 黃金美人鍋( 胡椒豬肚花膠雞湯鍋) 好足料,好多豬肚, 食完已經半飽😋2) 蔬菜籃擺盤靚到好似真係一個果籃3) 黑毛豬腩肉玫瑰拼盤 (打卡必點🐷⚘)4) 開心小企鵝( 呃like👍👍必點)5) 安格斯牛小排 (唔肥,keep fit👙 一流)6) 三色面拼盤7) 蜂巢豆腐8) 墨汁黑松露蝦蟹餃9) 日本廣島蠔10) 菊花羅漢果茶 ,茅根竹蔗水 ,洛神花茶埋單$1450/4人

點了:
1) 黃金美人鍋( 胡椒豬肚花膠雞湯鍋)
好足料,好多豬肚, 食完已經半飽😋

2) 蔬菜籃
擺盤靚到好似真係一個果籃

3) 黑毛豬腩肉玫瑰拼盤 (打卡必點🐷⚘)

4) 開心小企鵝( 呃like👍👍必點)

5) 安格斯牛小排 (唔肥,keep fit👙 一流)

6) 三色面拼盤
7) 蜂巢豆腐

8) 墨汁黑松露蝦蟹餃

9) 日本廣島蠔

10) 菊花羅漢果茶 ,茅根竹蔗水 ,洛神花茶

埋單$1450/4人
2021-07-24
2021-08-07 278 瀏覽
1. 餐具、餐桌不清潔。2. 侍應說話太細聲,根本聽不到,毫無生氣。3. 侍應放食物到桌上時,「拍」一聲,毫無禮貌。4. 兩個人、四邊桌,偏偏要在兩個人中間上菜,明明另外兩邊都可上菜。5. 生熟食物放在同一個餐盤。6. 熱食是凍的。7. 肉類未完全解凍。8. 生菜沒有處理好,一大棵,要再用手撕開它。9. 交了第二輪點菜紙後,過了數分鐘,某侍應過來問我「係咪你隊呢張紙比我?」10. 兩個人250左右,是抵食,但整體質素非常一般。11. 餐廳的環境其實設計得不錯,又有無敵大海景,但侍應及整潔度非常一般,食物亦不算突出,所以不會再光顧。
1. 餐具、餐桌不清潔。
2. 侍應說話太細聲,根本聽不到,毫無生氣。
3. 侍應放食物到桌上時,「拍」一聲,毫無禮貌。
5. 生熟食物放在同一個餐盤。
6. 熱食是凍的。
7. 肉類未完全解凍。
8. 生菜沒有處理好,一大棵,要再用手撕開它。
10. 兩個人250左右,是抵食,但整體質素非常一般。

2021-08-05 305 瀏覽
我既打邊爐隱又發作啦🤣🤣今晚去咗銅鑼灣既酒鍋。餐廳裝修中式加西式fusion 好特別,落地玻璃窗,望出去個景好靚👍🏻我哋叫咗個鴛鴦鍋,沙嗲同埋皮蛋芫荽湯底。個沙嗲湯勁香丶好濃沙嗲味,係我食咁多個沙嗲湯最好味😋。皮蛋芫荽湯底勁多皮蛋同芫荽,好足料👍🏻🐮頂級手切肥牛👉🏻肥牛d肉好滑好淋,好有牛肉味👍🏻🐮掛架頂級安格斯牛頸脊👉🏻佢嘅presentation好靚丶幾特別,因為佢係掛響度,牛肉下面放住好多冰😂。好有牛肉味,油脂分布好均勻,好好味,一啲都唔覺眼好肥🦑 手打墨魚丸👉🏻佢嘅手打墨魚丸入邊有啲蔥同馬蹄都幾有口感同幾好味😋🐟 潮州魚蛋👉🏻魚蛋都幾彈牙,唔錯,都係不過不失🥟 洋蔥豬肉蝦蛋餃👉🏻用咗蛋做皮,有d似我最愛嘅蛋角,好好味👍🏻👍🏻🦑墨汁腸👉🏻好有台灣既味道!好有墨魚味,好好味👍🏻🥢紫菜響鈴👉🏻好新鮮,好脆,入邊包住紫菜好好味,將個響鈴放入湯入邊幾秒拎上嚟依然仲係好脆,放入去沙嗲湯底勁入味,正!🐽黑毛豬肉👉🏻豬肉通常會比牛肉韌少少,但係呢個豬肉一d都唔會,好淋👍🏻👍🏻🐮和牛丸👉🏻一咬落去好juicy!!好有牛肉味,一d都唔會肥膩,食咗好多粒😂🥗蔬菜拼盤,啲蔬菜擺得好靚,個蘿蔔仲有心形添

🐮頂級手切肥牛👉🏻肥牛d肉好滑好淋,好有牛肉味👍🏻

🐟 潮州魚蛋👉🏻魚蛋都幾彈牙,唔錯,都係不過不失

🦑墨汁腸👉🏻好有台灣既味道!好有墨魚味,好好味👍🏻

🥗蔬菜拼盤,啲蔬菜擺得好靚,個蘿蔔仲有心形添,好有心思。啲蔬菜都好新鮮好甜👍🏻

過了一個多星期都係忍唔住要表達一吓意見。試過咁多間餐廳,酒鍋係唯一一間令我咁有恆心開Account花時間留言寫食評。不知道是給好評語的網友好運還是我倒楣,用餐後的感受就是絕不會有下次!貼錢買難受, 花錢在這餐廳絕對不值得!完全有迫佢哋做我生意求佢哋收我錢咁!餐廳食物質素普通、叫了兩個不一樣的湯底但神奇地味道一樣、衛生環境差(餐具和桌面都有念念粒粒的感覺)、員工態度完全好似個個last day最後一日返工一樣叫100次都冇反應,黑口黑面,令我一度懷疑佢係良心企業,餐廳大部份員工都係聽覺有問題。用餐時間有限制,到用餐最後30分鐘時我終於覺得啲員工應該唔係last day,佢哋仲好愛佢份工, 未夠鐘就吹埋單、收完錢仲有大概15-20分鐘我哋都未食完就要熄我爐,開始不停收嘢,枱面上有未食完的食物問都唔問直接收走,除咗我個碗同手上嘅筷子,其他嘢佢哋可以用極速嘅時間唔理你係咪仲食緊不停收!服務態度奇差!!如果老細在場可能呢啲係佢哋餐廳style唔使理啲客,又或者佢哋成班打工仔好憎老細想幫老細趕客。作為客人,只能說唔會再幫襯!貼錢買難受😪😤

見呢間咁多評語個景又靚食物啲相睇落都唔錯加上又有出餐飲券所以就去試吓啦。入到去安排咗我哋坐梳化位環境方面成張枱黐立立枱底仲要好多對筷子🥢筷子套沙發上面仲要勁污糟,要自己攞濕紙巾抹一次先坐得落我哋已經係開舖冇幾耐就入去都咁樣。 不過海景係靚嘅食物方面嘢食嚟到見啲丸好似雪好耐咁 ,食落口一啲都唔爽口,好淋身既。唯一得肉類係擺盤擺得幾靚。餐牌寫包紅白酒,時令燉湯 ,竽圓冰,蜜瓜冰。點知問佢又話冇酒,湯同甜品落單落咗三四次都冇黎。要出聲問先話冇,最後先話得蜜瓜冰。點知嚟到真係嚇我一跳 完全貨不對辦。仲衰過自己整。就咁一個碗一球落咗花奶既醉冰,側邊放咗幾塊哈密瓜。真係多謝晒。最緊要係員工服務態度超差,十問九唔應,每次上菜都係好唔想做嘅心態。從來未試過食嘢食得咁唔開心。真係唔明白其他好評係點樣黎Bad list!!
見呢間咁多評語個景又靚食物啲相睇落都唔錯
加上又有出餐飲券所以就去試吓啦。
入到去安排咗我哋坐梳化位

環境方面
成張枱黐立立

枱底仲要好多對筷子🥢筷子套
沙發上面仲要勁污糟,要自己攞濕紙巾抹一次先坐得落
我哋已經係開舖冇幾耐就入去都咁樣。
不過海景係靚嘅

食物方面
唯一得肉類係擺盤擺得幾靚。
餐牌寫包紅白酒,時令燉湯 ,竽圓冰,蜜瓜冰。
點知問佢又話冇酒,湯同甜品落單落咗三四次都冇黎。
要出聲問先話冇,最後先話得蜜瓜冰。
點知嚟到真係嚇我一跳 完全貨不對辦。

從來未試過食嘢食得咁唔開心。
真係唔明白其他好評係點樣黎

Bad list!!

2021-07-27
午餐
2021-06-03 377 瀏覽
🍽 Dinner Set💰 HK$388 (dinner, 10% service charge)Even the weather is getting hotter, nothing stopped my love for hotpot!! The Drunken Pot has a beautiful sea view of the harbour. How fancy is this hotpot set up with a ring of food on the side😂 The food was pretty good but the portions were relatively small and overpriced.
🍽 Dinner Set

2021-06-02 396 瀏覽
今日慶祝生日,朋友話帶我去一間起銅鑼灣嘅有靚靚景嘅火鍋,上到樓先發現,完來真係有靚景,睇倒晒下面啲樓,同埋維港海景!一上枱就係勁多醬料任溝,一隻碟都唔夠試,所以我溝左兩碟竹庶茅根同羅漢果菊花茶都係消滯之選,唔會太甜,我覺得好易入口呢個湯底係酒火入鍋,如其名,一上枱嘅時候係著住火,其實四格都係唔同味嘅湯底,樣樣都好好味!安格斯牛小扒肉味好濃,唔似一般嘅肥牛食兩塊就滯。墨魚腸係正常水準。紫菜響鈴卷係新鮮炸,所以啲皮特別鬆化黑松露蝦蟹餃有啲好自然嘅松露味。個三色鮮制生麵係好飽肚嘅,食完一定夠飽。峰巢豆腐用黎吸湯汁係一流。七星報喜每一粒都有驚喜,而且唔會俾個湯蓋過左陣味,食黎估估吓好好玩。其中一格湯底仲有半隻龍蝦,煮耐咗個湯都好濃龍蝦味開心小企鵝係一啲唔同顏色嘅魚滑砌成嘅一粒可愛嘅魚丸,好得意呀,就算烚完都唔會走樣得太嚴重,真係好正蔬菜拼盤同埋雜菌拼盤都排得靚靚,同埋份量非常多,食完呢餐我同我朋友都飽到癲

一上枱就係勁多醬料任溝,一隻碟都唔夠試,所以我溝左兩碟

其中一格湯底仲有半隻龍蝦,煮耐咗個湯都好濃龍蝦味

2021-05-31 6951 瀏覽
{銅鑼灣靚景打邊爐🤤}#酒鍋.入到黎環境都幾好,8點已經滿座,而且枱同枱之間都好夠闊落!.❣️酒火入鍋 $328呢個係一個有5種不同味嘅湯底!有木瓜湯,蕃茄波士頓龍蝦,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣,潮州沙嗲!龍蝦好大隻但質地就。。。其他味都一般,試一次就夠!😭.❣️醬料 $22/位.❣️安格斯牛小排 小份$18812片左右,唔薄,呢個就唔錯,幾好食✨.❣️黑毛豬豚肉玫瑰花拼盤 $268呢個根本係4人份!幾好食都好我哋都完全食唔晒!擺盤好靚!份量超多!好抵食!🤣.❣️開心小企鵝 $88Presentation好靚!仲左靚仲係好好食嘅墨魚丸!好濃墨汁味!👍🏻👍🏻.❣️三色鮮製生麵 $58分別係菠菜,甘荀,墨汁!食得出佢哋係有分別嘅🤣唔錯!.❣️黃金炸魚皮 $68咸蛋炸魚皮!即炸!好香口!必食!✨.📝總結呢到嘅景色真係一流!可以望到大海景!不過唔係張張枱都睇到!想坐窗邊位就早啲book定啦!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7/10🌟環境: 8/10🌟服務: 8/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10.📍 酒鍋銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #
{銅鑼灣靚景打邊爐🤤}
#酒鍋
入到黎環境都幾好,8點已經滿座,而且枱同枱之間都好夠闊落!
❣️酒火入鍋 $328
呢個係一個有5種不同味嘅湯底!
❣️醬料 $22/位
❣️安格斯牛小排 小份$188
12片左右,唔薄,呢個就唔錯,幾好食✨
❣️黑毛豬豚肉玫瑰花拼盤 $268
❣️開心小企鵝 $88
❣️三色鮮製生麵 $58
分別係菠菜,甘荀,墨汁!食得出佢哋係有分別嘅🤣唔錯!
❣️黃金炸魚皮 $68
🌟打卡: 8/10
🌟推介: 8/10
📍 酒鍋
銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #銅鑼灣美食 #銅鑼灣

2021-05-20
2021-05-25 346 瀏覽
今晚唔係太肚餓諗起呢間火煱好好味個VIEW又好靚諗住可以叫少少野坐得舒服DD就再黎呀好彩WALK IN都有位點左~花膠雞窩湯底雖然個湯唔算好濃但味道NOT BAD係清清地既湯底裡面都有5~6舊花膠~洋蔥肉旦餃個皮係雞旦造既咬落仲有粒粒洋蔥幾特別呀~帶子切左片既份量都OK食落好新鮮另外仲有油麥菜同啤酒都係正常呀
今晚唔係太肚餓
諗起呢間火煱好好味