2018-06-14 319 瀏覽
教育路一帶都有唔少小食店,行到附近想食台灣炸雞既朋友好自然就會選擇路口既豪大大。如果大家想有新驚喜,晏仔推薦大家行入少少,試下B仔隔離既小食店酥我行。小弟好多次經過都忍唔著買佢既炸物番去食。我特別想推介既係鹽酥雞。鋪頭以高手即炸作招來,每次收完錢都要等多陣先出到貨,但係換來既就係熱辣辣既新鮮出品。唔似連鎖店咁明顯食得出有翻炸既感覺,佢既炸雞食落去仲保持雞肉應有既彈性,做得到外脆內嫩,唔會話乾爭爭或者好柴。每次食佢炸野既色澤都保持淡淡既金黃色,而且無油溢味。某連鎖店一份香x雞賣大約$32,呢到一份鹽酥雞都係$33姐,份量都唔少 ,希望大家都可以試下師傅既誠意。

2018-06-12
10 分鐘 (外賣自取)
2018-05-01 243 瀏覽
經過見到這間的食店, 剛好在b仔涼粉隔離 , 這一間我記憶中, 喺澳門大三巴有分店,我都食過 ,係好好味的 ,這店有好多款味道的台式飲品及食品。 台式飲品我們試咗荔枝特飲,柑桔檸檬特飲,青蘋果特飲,草莓特飲,百香果特飲等,一杯只買15元, 味道好飲透心涼 ,口味啱啱好 , 不會太甜 ,賣相同那張圖片一模一樣讚。另外叫了招牌鹽酥雞33元, 實在太好食, 有台灣風味, 份量啱啱好。 下次會試埋其他食品。 我們見店鋪的外面 ,也有倚子供應,我們坐一坐 , 嘆埋啲嘢食飲品 , 先再shopping 。希望佢可以繼續周圍開分店。 如果有得坐下食就更加好
這店有好多款味道的台式飲品及食品。
讚。

希望佢可以繼續周圍開分店。 如果有得坐下食就更加好

5 分鐘 (堂食)
2018-05-01 144 瀏覽
《#酥我行》📍元朗裕榮徑3-5號金禧樓地下5號舖——————————————————🔹蚵仔酥 $33新鮮即炸蠔仔☺️ 炸得唔錯 幾香脆 外脆內軟 蠔仔幾新鮮 仲要d海水味 分量都唔小 絕對夠食嗌左小辣更惹味🤤——————————————————byT: 7️⃣/10instagram: 90sfoodieshare .#食在元朗#taiwanfood#hkig#相機食先#hkfoodie#hkfoodblogger
《#酥我行》

——————————————————
byT: 7️⃣/10
instagram: 90sfoodieshare
2018-03-30 169 瀏覽
第一次睇某網頁介紹依間台式小食,所以放工臨返屋企嗰下行去買黎試一試先其實都有幾款小食,仲有d飯同麵咁,其實幾樣都好想試,由於回家仲要晚餐晚情況下買個柯仔酥試下先,叫左後要耐心等待等左數分鐘........終於新鮮炸好,好香喔⋯⋯當一口咬落去口感係外硬內軟,蠔咬落仲有海水味既感覺,好似好新鮮咁!一碗都好多粒啊!一個人食晒成碗回到家都已經唔使食晚飯咁滯.........下次要叫多點朋友可試多幾款唔同既小食
2018-02-15 200 瀏覽
行過見到呢間台式小食店於是又諗住試試買左份魷魚鬍即叫即炸,攞到手時候仲熱辣辣岩哂宜家天氣凍做小食啲魷魚首先望落炸得好甘黃外面落足炸粉咬落好酥脆唔會好刃最緊要係熱辣辣真係要襯熱食下次再試下其他產品
行過見到呢間台式小食店
於是又諗住試試
買左份魷魚鬍
即叫即炸,攞到手時候仲熱辣辣
岩哂宜家天氣凍做小食
啲魷魚首先望落炸得好甘黃
外面落足炸粉
咬落好酥脆唔會好刃
最緊要係熱辣辣
真係要襯熱食
下次再試下其他產品

2018-01-16 186 瀏覽
住元朗咁耐第一次幫襯哩間野,買左個鹽酥雞麵($43),鹽酥雞就叫左少辣,加多十蚊就可以有杯特飲。落單唔夠十分鐘度,就已經整好。老闆娘拿個外賣出來時,個鹽酥雞嘅份量驚艷到我,估唔到佢咁大份。佢嘅麵同雞係分開上,而鹽酥雞就另外用個盒裝,比起用紙袋裝更衛生同冇咁易跌走雞粒。但係試食過後,鹽酥雞粉漿真係有D厚,唔太食得出係雞,雞粒切得太細。至於碗麵嘅份量都幾足,碗底有少量生菜,湯底唔會太咸。但整體上以份量來講都幾足。而且食店嘅態度都幾好,老闆娘好友善親自拿外賣出來,又係落單時提醒我可以將凳移去冇咁曬嘅位等侯。

鹽酥雞麵
外賣自取
2018-01-06 158 瀏覽
係fb睇到介紹 所以山長水遠入元朗試點知...失望而回同朋友只係試左鹽酥雞 我地叫左辣味道的確唔錯 好香口 辣味亦足夠但鹽酥雞既質素實在麻麻粉漿太厚 基本上每件都係粉漿多過肉食完之後都唔知自己食緊雞對比香港有太多賣鹽酥雞的店我個人覺得某連鎖鹽酥雞店的質素優勝得多希望店家可以改善下值得一讚的是老闆十分細心同有禮貌主動攞紙巾俾我地👍🏻👍🏻
係fb睇到介紹 所以山長水遠入元朗試
值得一讚的是老闆十分細心同有禮貌
主動攞紙巾俾我地👍🏻👍🏻

2018-01-01
2018-01-01 131 瀏覽
我這個懶洋洋的,在下午三時多先才跟朋友去尋吃的,原本打算喝千晶千多的奶茶,與吃酥我行蚵仔酥,可是千晶士多都賣光了,最後一天喝不到很可惜,但是我們都恭喜老闆娘榮休。說回酥我行,這裡人氣超旺盛,挺多人光顧的。我下單不用一會,老闆就親自送上熱騰騰的蚵仔酥,想不到這麼快和好服務啊。這裡的蚵仔酥頗有份量,滿滿的一大碗,蚵仔酥顆顆炸得金黃飽滿,外表香脆,表面的炸粉薄薄的,亳不乾巴巴,重要的是內裡蚵仔圓渾滑溜,鮮嫩可口,就像生蠔般絲滑,太好吃吧!

2017-10-22 265 瀏覽
之前係B仔食糖水順便買左哩間酥金茹試下、點知一試愛上、香、鬆、脆、無油益味、又可以打定電話轉頭拎、所以我覺得宵夜小食首選、臺灣風味不過一定要即食、費事走左氣好味道
之前係B仔食糖水順便買左哩間酥金茹試下
點知一試愛上、香、鬆、脆、
不過一定要即食、費事走左氣
好味道
酥炸金菇
鹽酥雞、酥柯仔、蒜香鮑菇
2017-10-21
外賣自取
$20 (宵夜)
酥炸金菇
鹽酥雞、酥柯仔、蒜香鮑菇
2017-09-22 211 瀏覽
點了鹽酥雞、炸金菇,鹽酥雞是很大份很多粒,炸金菇也好像很紮實。吃下去椒鹽真的少得可憐,鹽酥雞真的很多...很多粉漿!雞肉真的很細,又沒有醃過。金菇是粉漿超大,但粉漿吸了油...好膩!也是太少味道。其實剛拿到的時候都有確認一次是否下了辣粉跟椒鹽,店家都說有的,但真的太少了!我不是吃很濃味的人,但也只吃到一丁點味道。
鹽酥雞、炸金菇
10 分鐘 (外賣自取)
2017-09-17 179 瀏覽
有時小弟收夜都會食少少嘢先返屋企,但因為多數會飲返兩杯所以好少會食粥粉麵飯(好難送酒)串燒,小食係我至愛,如果有啲錢嘅話(月頭出糧)仲會買下小菜至於呢間酥我行就係一間台灣小食店(不過都有麵飯供應)其實當初吸引我嚟幫襯係蚵仔煎(煎蠔餅)食落煙煙靭靭和潮州蠔餅好唔同(不過而家無咗)除外仲有個蝦蝦煎都幾好食(一樣都係無咗)至於呢個蚵仔酥一定要熱食,凍咗會有點硬相比下小銀魚無呢個問題(但都係熱食好啲)除外仲有鹽酥雞係我至愛(辣定唔辣可以自己選擇)其實我𣎴太愛油炸食物,所以呢道鴨胸係我至愛,煮得又入味其實大部分都係油炸食物對我嚟講唔太喜歡,所以有時我會在外面買點食物再叫個鹽酥雞或者小銀魚,但老闆都唔介意而且價錢又唔貴食物又有水準只係美中不足位置近大坑渠 唔係就完美

至於呢間酥我行就係一間台灣小食店(不過都有麵飯供應)
蚵仔酥

香辣小銀魚

醬油鴨胸

其實我𣎴太愛油炸食物,所以呢道鴨胸係我至愛,煮得又入味

而且價錢又唔貴食物又有水準
醬油鴨胸
  • 牛肉麵
  • 鹽酥雞
2017-06-07 232 瀏覽
十年都唔入元朗一次 今次係入黎食野嘅太鐘意食煎炸野 當然網上介紹就要黎試下啦選擇好多 有選擇困難症嘅我揀左兩樣鹽酥棒棒豬,鹽酥銀魚仔當然係相機食先 老闆仲好好人 特登行出黎幫我地影相添~呢度有幾張凳可以坐低慢慢食 銀魚仔細細條 但一啲都唔乾 仲食到好軟滑嘅魚肉 咸味亦都岩岩好~棒棒豬又係一啲都唔乾 切到一條條好方便食 但又唔會炸到硬哂好似食樹皮咁 而且份量都好多 最貼心係呢度有埋涼茶賣 咁就唔怕食多幾樣啦~~下次再黎要試埋其他先~
十年都唔入元朗一次 今次係入黎食野嘅
太鐘意食煎炸野 當然網上介紹就要黎試下啦
選擇好多 有選擇困難症嘅我揀左兩樣

鹽酥棒棒豬,鹽酥銀魚仔

當然係相機食先 老闆仲好好人 特登行出黎幫我地影相添~
呢度有幾張凳可以坐低慢慢食

而且份量都好多 最貼心係呢度有埋涼茶賣
咁就唔怕食多幾樣啦~~
下次再黎要試埋其他先~

2017-05-30
呢間台灣小食店“酥我行”係餓底我近期嘅新寵 !!!岩岩開業兩個月,店鋪細細,行過可能會走漏眼。但係當你聞到佢地炸嘢嘅香氣,你就會即刻覺得口痕痕!!!“酥我行”嘅位置係正佳記甜品,亦即係舊B隔離。佢嘅台式小食種類都多。除左有鹽酥雞呀、脆豬扒之外,蔬菜類就有酥炸本菇、金菇,酥炸四季豆都有。如果平日唔鍾意食菜嘅你,可能會試過番尋味。餓底我其實有重度選擇困難症,一路索住飄黎嘅炸嘢香味,一路內心掙扎要叫邊樣。店主大叔好nice咁介紹左幾款炸物,又講下炸本菇同炸金菇嘅分別。餓底最後揀左小辣香酥棒棒豬 ($30)同埋酥炸本菇($20)試試佢。都幾大兜啵,份量足,好有盤滿砵滿嘅感覺。香酥棒棒豬炸到金黃色嘅豬肉條唔肥唔嚡都幾嫩,炸漿薄。面頭有胡椒粉調味。岩哂食肉獸!酥炸本菇結果一食酥炸本菇,餓底毫無抵抗力之餘上左癮添。本菇炸完仲係好juicy,本菇嘅鮮甜同濃郁香味都keep住。嗯~好正!!!香口炸物果然食唔停,食到最後一粒菇個陣,真係好想encore!!雖然熱辣辣食好香口,但食完無喉嚨乾或者好想飲水。香辣小銀魚、鹽酥雞同埋魷魚鬚下次要食!
呢間台灣小食店“酥我行”係餓底我近期嘅新寵 !!!

“酥我行”嘅位置係正佳記甜品,亦即係舊B隔離。
都幾大兜啵,份量足,好有盤滿砵滿嘅感覺。

香酥棒棒豬

酥炸本菇

香辣小銀魚、鹽酥雞同埋魷魚鬚下次要食!
題外話/補充資料: 餓底碎碎念:如果配埋芥茉醬,飲住啤酒可能會仲正~
2017-02-16