2021-07-20 152 瀏覽
平時兩人來吃過幾次小份的清湯酸菜魚,每次都起碼有四五碗魚肉,吃得非常滿足。今天多了一個人,就點了一份大份的紅湯酸菜魚,魚上台,比小份多了一個魚頭,酸菜有加量還很多,起碼八九碗酸菜,魚肉僅有最多三碗。大份和小份的價錢相差了44%,不明白魚肉的配比是如何量度的。職員説老闆親自掌廚,都是有比例的。好吧,我真明白不了所謂的比例就只是增加魚頭和酸菜🤔 以後我老了,如果開餐廳的話,今日這個操作絕對是很好的參考👍🏻
2021-07-20
2021-03-25 509 瀏覽
今日lunch時間,當然要幫襯小店。新蒲崗區有不少美食,都有好多小店,在附近搵野食野,咁岩見到依間小店lunch set都好抵,只係$42只有一碟可能雞飯加一杯凍飲,所以決定一試。入到去就order左set lunch。等左一陣,野食就來到。這個海南雞飯雞肉不會太鞋亦不會太生,恰到好處,配上充滿香味的雞油飯,非常不錯。海南雞飯的辣醬亦很好,不會過辣。美中不足是餐廳環境一般,有時有小昆蟲周圍飛。可能小店要搵滅蟲公司解決這方面問題。
今日lunch時間,當然要幫襯小店。
2020-11-13 800 瀏覽
今日係openrice睇到呢間有烤魚,所以即刻揸車去食😋點知好有驚喜 條魚勁大條好好味!好滑!好可惜朋友唔食辣 我本人於10月16日係此店食飯,然後打了篇食評,見隔離枱個辣烤魚都好吸引😍最最最好食係個豆皮!好入味好好食! 不過茄子就唔係好夠味店裏面有兩個員工服務態度都好好 食得好開心🥳
今日係openrice睇到呢間有烤魚,所以即刻揸車去食😋
最最最好食係個豆皮!好入味好好食!
不過茄子就唔係好夠味
店裏面有兩個員工服務態度都好好 食得好開心🥳
2020-09-22 764 瀏覽
打完羽毛球,朋友帶我去哩間,門面一般啦,地方都逼逼地入去坐低,見到餐牌,泰菜,酸菜魚,串燒,小菜都有,咁堅4個大胃王,要食幾多先飽呢?酸菜魚~$188大份,唔貴,入面d魚好大塊,大辣湯底有d辣度,用料不過不失,切合返個價錢蝦膏炒飯~有大粒蝦仁係入面,味道不錯,泰式重口味。生菜包~辣度夠,我中意,肉粒偏肥d,但惹味蒸烏頭~大大條,新鮮的,肉嫩,不過我食唔慣咸檸個味炒蜆~咸左d,份量少d,無咩特別去骨口水雞~味道不錯,其實係海南雞加麻辣醬,幾有創意小炒王~有魷魚新鮮,好正常既小炒王評價~我會再食哩間,性價比不錯,多選擇
打完羽毛球,朋友帶我去哩間,門面一般啦,地方都逼逼地
入去坐低,見到餐牌,泰菜,酸菜魚,串燒,小菜都有,咁堅

4個大胃王,要食幾多先飽呢?

蝦膏炒飯~有大粒蝦仁係入面,味道不錯,泰式重口味。

生菜包~辣度夠,我中意,肉粒偏肥d,但惹味

蒸烏頭~大大條,新鮮的,肉嫩,不過我食唔慣咸檸個味

炒蜆~咸左d,份量少d,無咩特別

去骨口水雞~味道不錯,其實係海南雞加麻辣醬,幾有創意

小炒王~有魷魚新鮮,好正常既小炒王

評價~我會再食哩間,性價比不錯,多選擇
2020-09-09 611 瀏覽
經常去吃!今晚都是兩點了以下幾樣1, 兩人份量酸菜魚, 如欲依然嫩滑但味道淡了些2, 海南雞飯$55又有咁份量又 新鮮有口感算係呢區最值得一食3,50$ 2隻 元貝,呢次食好梅又唔新鮮而 粉絲好硬4,50$ 2 隻 生蠔, 好咸食以前都不是這樣,今次最差
經常去吃!今晚都是兩
點了以下幾樣
1, 兩人份量酸菜魚, 如欲依然嫩滑但味道淡了些
3,50$ 2隻 元貝,呢次食好梅又唔新鮮而 粉絲好硬
4,50$ 2 隻 生蠔, 好咸食
以前都不是這樣,今次最差
2020-09-05 474 瀏覽
——————————————————————#白湯酸菜魚 $1282人份量只需要$128算抵!呢款酸菜魚個湯好好飲,同平時食開幾唔同,用左鮮魚同鮮雞熬成,飲落除左酸酸辣辣之外仲幾鮮甜!魚方面用左鱸魚🐟,肉質食落都好嫩滑,亦加左好多酸菜,幾惹味!好味指數:9.2/10#口水雞 $42辣得尼帶點麻,最緊要d雞好嫩而且好抵食!好味指數:9.1/10抵食程度:9/10回頭度: 9.2/10——————————————————————📍地點:醉標泰粵小廚 (新蒲崗)新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖🈺️營業時間:星期一至五、星期日12:00-02:00、星期六18:00-02:00☎️電話:28332188
——————————————————————
#白湯酸菜魚 $128
好味指數:9.2/10

#口水雞 $42
辣得尼帶點麻,最緊要d雞好嫩而且好抵食!
好味指數:9.1/10

抵食程度:9/10
回頭度: 9.2/10
——————————————————————
📍地點:醉標泰粵小廚 (新蒲崗)
新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖
☎️電話:28332188
2020-08-22 354 瀏覽
去開附近做完野就搵啲野食 見到有間餐廳就入去啦,點知食物超有驚喜! 推介推介! 係好辣好辣嘅酸菜魚,一黎到係勁大盤又好香,湯好清甜,魚肉質好有口感好滑,可惜我唔係好食得辣,所以去到半路我要特登不走啲辣椒先食到,但如果中意食辣應該勁正。仲叫左啲串燒食,又係冇得彈! 唔知意思,比較大食 可以叫左好多金菇肥牛正! 但最正係個五花腩肉,處理得唔好會成口肥膏,但佢係有油香但入面唔肥! 牛仔骨都係超好味! 至於其他都正常,味道唔差! 人情味小店,靚姐好好傾!
去開附近做完野就搵啲野食

見到有間餐廳就入去啦,點知食物超有驚喜! 推介推介!

仲叫左啲串燒食,又係冇得彈!
唔知意思,比較大食 可以叫左好多
  • 白湯酸菜魚
  • 燒牛仔骨
2020-07-24 322 瀏覽
疫情未開始時黎呢間食過,餐牌上都有幾多款式,老板介紹我地食酸菜魚,我地仲點左蒜蓉包、肉碎生菜包。香脆蒜蓉包:蒜蓉包整得好香好脆,想食完再食,不過要留返個肚食主菜!惹味酸菜魚:酸菜魚份量好多,落足料,入面有好多酸菜同埋魚肉!最正係個湯底,食之前飲左幾啖魚湯先,魚湯酸酸辣辣,非常醒胃,好適合送飯!我同朋友都好鍾意食酸菜,酸度適中,可以中和返辣味,好開胃!裡面有好多魚肉,已經去好骨,味道好鮮甜!肉碎生菜包:肉碎好香口,加埋爽脆嘅生菜一齊食好正!我同朋友都叫左椰汁飲,我叫左椰汁冰,好有椰香味,非常消暑解渴。朋友叫左椰汁珍多冰。

我同朋友都好鍾意食酸菜,酸度適中,可以中和返辣味,好開胃!
裡面有好多魚肉,已經去好骨,味道好鮮甜!

肉碎生菜包:肉碎好香口,加埋爽脆嘅生菜一齊食好正!

2020-07-24 203 瀏覽
係爆肺炎之前食過...希望快D爆完可以再食啦黎E間食飯一定要叫酸菜魚 點解?因為D魚炸得好甘香脆滑, 浸落D湯度先可以吸晒D味同埋條魚D骨大大條又唔多, 差唔多係啖啖肉, 食得輕鬆但如果唔食得辣既人可以早D夾走D辣椒, 因為會越浸越辣架除左酸菜魚餐廳仲有勁多款串燒任君選擇, 加埋啤酒一流我叫左牛肉串, 牛仔骨同雞翼三樣串燒都燒得岩岩好, 外層有D焦香, 內層又唔會乾晒肉汁加埋D辣粉真係好野味最後仲有燒矮瓜, 同樣係有辣粉, 但有D蔥花中和返而且唔係好油, 推薦
係爆肺炎之前食過...希望快D爆完可以再食啦

黎E間食飯一定要叫酸菜魚

點解?因為D魚炸得好甘香脆滑, 浸落D湯度先可以吸晒D味
同埋條魚D骨大大條又唔多, 差唔多係啖啖肉, 食得輕鬆
但如果唔食得辣既人可以早D夾走D辣椒, 因為會越浸越辣架

除左酸菜魚餐廳仲有勁多款串燒任君選擇, 加埋啤酒一流
我叫左牛肉串, 牛仔骨同雞翼
三樣串燒都燒得岩岩好, 外層有D焦香, 內層又唔會乾晒肉汁
加埋D辣粉真係好野味

2019-07-15
2020-07-23 138 瀏覽
前排冇乜嘢就出下街,又食我至愛的酸菜魚,今日專登嚟新蒲崗食酸菜魚,舖頭環境唔算大,叫做一間專食酸菜魚同烤魚的小店。我仲有叫一啲串燒,都唔錯,推介俾大家。👍👍👍酸菜魚好高質,魚的份量適中,加上酸菜,陣陣香味湧出來,再試下個湯,個湯好濃郁,又有魚味,叫返碗飯撈下就正啦。😊😊😊依間仲有串燒叫,我同朋友叫左幾串就算,因為酸菜魚加飯實在太飽了!牛舌都爽口既,不過黎依間食,我都係推介酸菜魚多d👍仲叫咗杯咸檸7,平時好少飲汽水嘅我都忍唔住嗌返杯飲下,咸檸7比我嘅感覺就好似以前舊式大排檔咁,好有風味!😀😀下次多d人一定要試埋個烤魚呀😀😀😀

下次多d人一定要試埋個烤魚呀😀😀😀
2020-05-05 500 瀏覽
今日放假夜晚去左黃大仙下村探朋友,之後拉左佢出去食飯,哩度近住新蒲崗,果面食野比較多選擇。天氣甘熱,最想食d 開胃野,見到哩間小菜館有泰國菜又有酸菜魚食,一於入去望下先。唔單止有基本既泰國菜,粵式小炒、串燒等都有,而酸菜魚都唔算好貴$128,店員落單時介紹酸菜魚既湯底係用左雞骨加魚骨熬製而煮,鱸魚係無骨,大小朋友都可以放心食,仲可以揀唔同程度既辣,我揀左要小小辣,朋友仲揀左些串燒,話唔想淨係食魚甘寡喎。等了又等,終於見到店員捧住好大盤的魚放到我們面前,熱騰騰,魚片食落好滑身,雖然都有好多辣椒、花椒係當中,但唔算好辣,好容易入口,食食下,店員問我地要唔要叫兩碗白飯送,我地當然要啦,而食到臨尾,我同朋友仲連湯都飲埋,話哂都係精華嘛。串燒方面,我地揀左一口和牛: 食落Juicy,燒茄子: 蒜蓉同孜然混合埋,味道又唔錯喎,蜜糖雞翼: 肉質燒得好嫩滑,加埋孜然既香味係當中,野味,羊肉串:食落唔蘇,唔鞋、豬仔脾: 本身醃得巳經好夠味,唔會韌。我地仲叫左兩杯飲品,分別係龍眼冰同咸檸檬梳打,天口甘熱,飲啖咸檸檬梳打,消下暑仲可以清下喉嚨,而龍眼冰都幾清甜。我地坐下等下,愈來愈夜,人流就愈來愈多,出菜時
我地坐下等下,愈來愈夜,人流就愈來愈多,出菜時間係要等,但見到佢地咁忙都會笑面迎人,答下客人既問題,推介下你食D咩,這是舊式小菜館才有的風情。

2019-07-14
2020-04-27 399 瀏覽
醉標泰粵小廚 (新蒲崗).鑽石山係我倆嘅中間點(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)附近搵到間有酸菜魚同埋全小食鋪頭,仲要係營業到凌晨2:00!.⚜️酸菜魚⚜️.一上枱見到勁大盤酸菜魚,叫之前店員有問過我哋食唔食得辣,雖然望落好似好多辣椒🌶️但食落一啲都唔會辣啊!因為我一個完全唔食得辣嘅人ψ(`∇´)ψ魚🐟質係起滑,湯底係用雞湯同魚湯煲成,魚肉配埋湯,好味! .⚜️炒豬頸肉配冬陰公汁⚜️.豬頸肉炒得好冧,每件都唔會太肥,再配上冬陰公汁,我哋仲叫咗一個油飯配埋食!.⚜️龍眼冰及青檸梳打⚜️.呢度有泰式飲品飲,個龍眼冰好足料啊!上面有勁多龍眼肉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️香脆蒜蓉包⚜️.個蒜蓉包超級之好食,蒜蓉味香,啱啱焗起非常之香脆! ! .⚜️雞泡魚乾,金菇肥牛卷,燒韭菜⚜️.個人其實幾欣賞佢嘅串燒,我見隔離有位客人入嚟都淨係叫串燒同埋啤酒🍻燒韭菜一串都係$12,呢度嘅價錢都非常之適宜!重點係味道都係一流(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)個金菇肥牛卷都唔錯! 如果住喺附近嘅朋友夜晚食宵夜,呢度絕對係一個極好嘅選擇!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.📌醉標泰粵小廚 (新蒲崗)新蒲崗錦榮街
醉標泰粵小廚 (新蒲崗)

⚜️酸菜魚⚜️

⚜️炒豬頸肉配冬陰公汁⚜️

⚜️龍眼冰及青檸梳打⚜️

⚜️香脆蒜蓉包⚜️
個蒜蓉包超級之好食,蒜蓉味香,啱啱焗起非常之香脆! ! .

⚜️雞泡魚乾,金菇肥牛卷,燒韭菜⚜️
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌醉標泰粵小廚 (新蒲崗)
新蒲崗錦榮街5-7號東誠大廈地下B&C舖
—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#新蒲崗美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#醉標泰粤小廚
2020-04-22 259 瀏覽
畢業之後都好少黎新蒲崗,今日同朋友咁啱經過呢邊,所以係附近食埋晚餐。新蒲崗真係多左好多食店,最後揀左呢間叫醉標泰粵小廚嘅食店,門口嘅餐牌好似唔錯咁。我地叫左蒜蓉包、肉碎生菜包同埋老板介紹嘅酸菜魚。泰式蒜蓉包好香蒜蓉味,沾左蒜蓉粒粒,外層烤得非常香脆,內裡鬆軟,作為餐前小食唔錯。酸菜魚份量非常足,入面有大量去左骨既魚肉同埋酸菜。湯底非常正,酸辣濃郁,酸酸辣辣非常開胃,用黎送白飯一流!酸菜好爽脆,份量好多,中意食酸菜既朋友唔好錯過!魚肉好嫩滑彈牙,非常入味,大啖大啖魚肉咁食好爽!肉碎生菜包肉碎好香,帶少少辣,好惹味,加生菜包住可以中和辣味。最後叫左杯椰汁,係自家製,椰香味好濃,質地好滑。酸菜魚真係好好食,重點推介!

我地叫左蒜蓉包、肉碎生菜包同埋老板介紹嘅酸菜魚。

泰式蒜蓉包

酸菜魚份量非常足,入面有大量去左骨既魚肉同埋酸菜。

湯底非常正,酸辣濃郁,酸酸辣辣非常開胃,用黎送白飯一流!

酸菜好爽脆,份量好多,中意食酸菜既朋友唔好錯過!

魚肉好嫩滑彈牙,非常入味,大啖大啖魚肉咁食好爽!

肉碎生菜包
肉碎好香,帶少少辣,好惹味,加生菜包住可以中和辣味。

最後叫左杯椰汁,係自家製,椰香味好濃,質地好滑。

酸菜魚真係好好食,重點推介!
2020-01-30 560 瀏覽
星期六同幾兄弟姊妹一齊去新蒲崗泰粵食晚飯,去到店內好細,不過可以選擇坐外面,比較有大排檔風味,等咗5分鐘等店員執好位就可以入坐,坐底咗之後,我地一人點了一個餸,分別點了支竹羊腩煲,羊腩非常多,好淋身,湯底好豐富料足之後點了酸菜魚,魚肉滑身,湯底中辣,酸菜配搭魚肉一齊食非常開胃最後點了白切雞,白切雞好一般冇乜特別,同埋海鮮炒飯,炒飯還可以,炒得夠乾身飯粒分明,味道唔錯夠香,份量相當足食飽後細妹話想試下啲串燒,所以叫多個芝士串試下,芝士太咸,食落有少少漏,整體上菜色都唔錯,價錢上因為晚飯時段都合理,坐出面有大排檔風味,比較舒適

支竹羊腩煲
酸菜魚
海鮮炒飯
白切雞
芝士初戀撞棍
2019-11-16
5 分鐘 (堂食)
支竹羊腩煲
酸菜魚
海鮮炒飯
2020-01-12 371 瀏覽
酸菜魚確名不虛傳,湯頭美味,酸度啱啱好,鍾意食辣可加入,定更好味。無骨魚肉好滑,啱啱好,唔會好油、好鹹,連魚頭都食埋。燒茄子也做得好,串燒都有水準,燒波蘿也不錯,反而泰式菜就一般:海南鷄飯嘅飯比較乾,用鷄油飯、潤濕些會更好;炒金邊粉做得唔油,但味道就中規中矩,蝦餅份量夠大,也是即炸,味道可以更好。看見其他枱大都食酸菜魚或爐烤魚,相信係鎮店之寶了,希望下次試吓其他粵式小炒,泰菜有改善就perfect嘞!重有一句很重要:價錢唔貴,唔使$150一位,很抵食!
重有一句很重要:價錢唔貴,唔使$150一位,很抵食!
2020-01-12
  • 燒茄子