2024-01-09 78 瀏覽
由佢一開鋪就好想想去試,因為每次經過都總係會有陣陣香味,時為咖啡香,又或意粉香,仿佛用盡唔同「手段」引誘途人,不過可惜我係last minute fighter,所以每次都急急腳走過番工今日終於都「的」起心肝一會佢啦!今次叫咗芝士蕃茄香草雞肉意識包同意式泡沫咖啡,本身一個包要$47,真係有D貴,不過加$6有cappuccino飲,成件事就唔同講法啦! 個包真係幾足料! 睇相就知道佢個雞扒都幾大件,同M記比真係差得遠XD無過多既調味,食落唔會好漏,反而有蕃茄同芝士襯托下成件事變得好fresh~至於cappuccino算易入口,咖啡味唔算特別重,唔會太苦或酸,係適合大眾既口味順帶一提佢地只有外賣咋,想坐低食可能要買完行去海旁食啦!
今日終於都「的」起心肝一會佢啦!

順帶一提佢地只有外賣咋,想坐低食可能要買完行去海旁食啦!
2023-12-30
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (早餐)
呢間店嘅芝士巴東牛肉墨西哥夾餅真係夠鬼正! 咬落去就聽到夾餅嘅鬆脆聲,再加上牛肉嘅香濃,同芝士係咁拉絲,整個味蕾都跳起舞嚟 😍。喇沙意粉就出奇地惹味,嗰段意粉伴上椰香同辣椒嘅刺激,令人一試難忘。不過溫馨提示:食呢個要有啲耐辣基礎,唔係就有得辣到震啊!飲品方面,海鹽焦糖瑪琪朵個分層做得好靚仔,鹹同甜嘅味道好有層次,真心推薦;香橙茉莉花茶就清新提神,淺淺地甜香會令你飲得更加開心。至於馬來沙爹雞肉串燒便當嘅味道就真係夠曲折,肉串嘅炭香配上特制醬汁,一啖嘅滿足感真係無得輸。簡單講,呢間店嘅野食真係有得打,價錢公道之餘,質素同味道都一流👍,頂級推介喇!下次要帶埋啲友仔一齊嚟搞搞新意思。👫🎉🌮

2023-08-03 134 瀏覽
喇沙意大利粉🍝意粉食落鑊氣幾足👍,夠乾身唔油膩,而且幾有口感彈性,唔會淋吱吱😗。同超重椰香嘅喇沙醬料一齊炒,食落味道勁豐富,有齊甜、辛、鹹、鮮味,超惹味超好食❤️鮮蝦食落爽滑彈牙,鮮甜又嫩口。其他配菜仲有豆卜和魚片,佢哋吸曬喇沙醬料嘅味道,又濃又鮮,超級美味。芝士菠菜雞肉墨西哥夾餅🌯夾餅超有特色,感覺都幾正宗❤️食落餅皮薄脆香口,裡面嘅夾心芝士都幾濃味,菠菜好新鮮又清香,雞肉都幾嫩滑,三種配菜一齊食,味道濃郁鹹香之中,又唔會太過滯,配搭得好好👍👍👍
喇沙意大利粉🍝

芝士菠菜雞肉墨西哥夾餅🌯

2023-06-01 633 瀏覽
最近因為快要打風所以非常熱,不想煮飯的一天來了一間灣仔的小店買外賣。之前留意到他是因為他的套餐在3pm後就會打9折,而且是半開放的廚房,看著他即叫即做!雖然店面很小,但菜單也有不少選擇,似是fusion系的,因為除了比較正常的西式輕食如牛角包、沙律、奇亞籽杯,還有一些墨西哥捲餅跟喇沙意粉!近年很火的生酮卷蛋也有﹐那抹茶卷非常吸引,下次可以來試一下!我們因為是晚飯所以想飽一點,就選了一個巴東牛肉便當($82)跟馬來西亞雞肉串燒便當($88)。兩個便當都是打開就聞到非常香!巴東牛肉肉質很嫩滑,醬汁辣中帶甜,非常下飯!多吃幾口感到有點辣,便當中還有一些配菜(蘿蔔絲、粟米粒、車厘茄等)跟半隻蛋解下辣就很不錯。套餐是跟飲品的,餐廳主打的應該是咖啡,但我選了一個抹茶鮮奶,怕太多咖啡因晚上睡不著!+$4可以改為燕奶,適合乳糖不耐的我。Latte應該沒有加很多糖,不會很甜,但抹茶味很足。雞肉串燒是馬來西亞風味的沙嗲,花生醬味非常濃郁,可以咬到花生碎,甜甜的很香濃。這個餐就跟了一個話梅橙汁,因為好像第一次看到這樣配搭,很好奇想試下。喝下去話梅的味道沒有想像中那麼強烈,但有種話梅的甘味,而且能吃到少少話梅

這個餐就跟了一個話梅橙汁,因為好像第一次看到這樣配搭,很好奇想試下。喝下去話梅的味道沒有想像中那麼強烈,但有種話梅的甘味,而且能吃到少少話梅果肉。整體不會很酸,偏甜的,配搭濃味的主食可解膩! 話說套餐配了水果那橙肉也是很甜不酸的。

整體雖然是間外賣店,但風格像是間小清新cafe,給人一種年輕有新意的感覺。職員很親切,等餐時會聽到店中播著廣東流行曲,給人很舒適的膳食體驗!
10 分鐘 (外賣自取)
前幾日有事去灣仔,做完嘢都差唔多又夠鐘食dinner。喺灣仔地鐵站附近見到呢間新開的餐廳,就買了兩個外賣回家~<馬來沙嗲雞肉串燒便當> $88沙嗲醬自家製造,花生味濃,香甜不辣,雞肉亦比想像中易咬。配料有三串雞肉串、烚蛋、沙律、和水果,整體顏色和營養配搭得宜。<喇沙意大利粉> $78平時喇沙湯麵食得多,配搭義大利粉就無見過。聽店員介紹呢款更是店鋪招牌,喇沙香味明顯,配料有大蝦、烚蛋、豆卜等,食材入味,意大利粉唔算太辣,即使外賣回家把意粉放置了一段時間,醬汁亦足夠。<紫薯鮮奶 > +$20Ice cream +$15紫薯鮮奶,天氣太熱加多球雪糕。雪糕是雲呢拿口味,入口有少量紫薯顆粒,唔知喺咪加了雪糕的緣故,顏色是夢幻的紫色呢。<雪糕抹茶> $46雪糕抹茶為餐廳嘅floating island 系列,不能跟餐需要額外單點。偏苦的抹茶和甜蜜的雪糕,甜度剛剛好。

<馬來沙嗲雞肉串燒便當> $88

<喇沙意大利粉> $78

<紫薯鮮奶 > +$20
Ice cream +$15

<雪糕抹茶> $46
  • 馬來沙嗲雞肉串燒便當
係緊湊既生活節奏下,有時香港人係不同工作之間只有少許時間進食,而輕食或速食就係為繁忙既人而設。今次搵到呢間外賣小店,見 Menu 所賣既食物都係方便易入口之食物,趕上堂前買一份黎填肚 🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️👅 芝士巴東牛肉墨西哥夾餅( $ 78 )將東南亞嘅巴東牛肉同南美嘅墨西哥卷餅配搭一齊,呢種組合好新奇 🤩 軟軟既牛肉與芝士混合埋,入口強烈既芝士及巴東醬味道,而夾餅較薄,不會過分厚實、乾硬,初食開胃,食完就好飽,始終芝士係易令人飽肚 😆😆👅 奶泡白桃烏龍茶( $ 42 )清洌既烏龍茶中浮現芳醇既白桃味,奶泡過後帶少許奶香味,飲用時發現原來一杯含有不少桃肉,相當足料 💓 👅 伯爵茶"酮"卷蛋( + $ 32 加購價 )身為減肥又嗜甜之人,一見到卷蛋有"酮"一字,即刻好奇!一問先知原來卷蛋只用羅漢果糖及雞蛋製作,中間係Cream cheese。卷蛋完全沒有加入糖,亦沒有任何碳水化合物,食左都唔驚肥呀! Keep fit 人士恩物 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥另外要讚下餐廳既外賣盒/杯,就算帶走外賣後既走動令袋入面既餐盒/杯東歪西倒,但依然沒有任何食物或飲料倒瀉,十分牢實,方便安全地拎走 👍🏻👍🏻👍🏻▫️

👅 芝士巴東牛肉墨西哥夾餅( $ 78 )

👅 奶泡白桃烏龍茶( $ 42 )

👅 伯爵茶"酮"卷蛋( + $ 32 加購價 )

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
醒 (灣仔)
📍灣仔軒尼詩道263號地舖
2023-05-25
10 分鐘 (堂食)
-灣仔軒尼時道小店“醒”就在馬路口旁-地方不大,當然是以做take away為主吧~-十分推薦鮮橙啡,第一口喝到的味道是滿滿咖啡的香醇帶著香橙微酸的香氣,而且上手一刻有種完成藝術品的儀式感,果然讓人醒起來。-不愛啡的,也可以選擇冷萃香橙茉莉茶,清幽的茉莉配搭好fresh的鮮橙汁,讓人悶氣全消啊~-同場加映芝士波菜雞肉墨西哥夾餅與雞胸凱撒沙律,芝士波菜雞肉墨西哥夾餅即叫即做,芝士暖暖的還可以拉絲啊~餅底帶微脆香軟。--雞胸凱撒沙律,沙律菜底新鮮爽脆,沙律醬還是自家調製呢~
灣仔軒尼時道小店“醒”
就在馬路口旁

地方不大,當然是以做take away為主吧~
十分推薦鮮橙啡,

第一口喝到的味道是滿滿咖啡的香醇帶著香橙微酸的香氣,
而且上手一刻有種完成藝術品的儀式感,

果然讓人醒起來。
不愛啡的,也可以選擇冷萃香橙茉莉茶,

清幽的茉莉配搭好fresh的鮮橙汁,
讓人悶氣全消啊~
同場加映芝士波菜雞肉墨西哥夾餅與雞胸凱撒沙律,

芝士波菜雞肉墨西哥夾餅即叫即做,

芝士暖暖的還可以拉絲啊~

餅底帶微脆香軟。-

雞胸凱撒沙律,沙律菜底新鮮爽脆,

沙律醬還是自家調製呢~
2023-05-22 45 瀏覽
今次黎到灣仔呢間新開的外賣店🥡~~小店主打東南亞fusion菜、輕食同咖啡,由兩姊妹一齊經營!店主話希望可以為香港人打打氣💪🏻,所以改店名叫Seng2 = 醒😎😎🍝喇沙意大利粉 $78✨呢個係小店的招牌產品,想試好耐😍😍喇沙味道香濃,帶點微辣🌶!估唔到用黎炒意粉又幾惹味!!配料有大蝦、魚片、豆卜、雞蛋等~整體好豐富👍🏻👍🏻🥐煙肉炒蛋牛角包配迷你沙律 $68✨賣相唔錯!牛角包鬆脆可口、重牛油香~~裡面夾住鹹香煙肉🥓同嫩滑炒蛋🍳,咬落爆哂餡咁🤤🤤另外有沙律菜鋪係底部,新鮮爽脆🥗~唔錯呢!!🍰「酮」路卷 (+$32)✨小店仲有提供生酮卷蛋,啱哂注重健康人士!!當日口味有原味/伯爵茶味,我就揀左伯爵茶味☕~~卷蛋質地軟熟、好creamy!啖啖充滿伯爵茶香,又唔會太甜❤️❤️飲品揀左鮮橙啡($46)同話梅鮮橙汁($36)~~鮮橙啡口感清新,橙汁同咖啡的比例啱啱好!幾好飲😋😋話梅鮮橙汁都唔錯!味道酸酸甜甜🍊,而家天氣飲最啱👍🏻👍🏻
今次黎到灣仔呢間新開的外賣店🥡~~

🍝喇沙意大利粉 $78✨
呢個係小店的招牌產品,想試好耐😍😍
喇沙味道香濃,帶點微辣🌶!估唔到用黎炒意粉又幾惹味!!
配料有大蝦、魚片、豆卜、雞蛋等~整體好豐富👍🏻👍🏻

🥐煙肉炒蛋牛角包配迷你沙律 $68✨
賣相唔錯!牛角包鬆脆可口、重牛油香~~
裡面夾住鹹香煙肉🥓同嫩滑炒蛋🍳,咬落爆哂餡咁🤤🤤
另外有沙律菜鋪係底部,新鮮爽脆🥗~唔錯呢!!

🍰「酮」路卷 (+$32)✨
小店仲有提供生酮卷蛋,啱哂注重健康人士!!
當日口味有原味/伯爵茶味,我就揀左伯爵茶味☕~~

飲品揀左鮮橙啡($46)同話梅鮮橙汁($36)~~
鮮橙啡口感清新,橙汁同咖啡的比例啱啱好!幾好飲😋😋
話梅鮮橙汁都唔錯!味道酸酸甜甜🍊,而家天氣飲最啱👍🏻👍🏻
外賣自取
📍SENG2 醒小店位於銅鑼灣同灣仔之間主要做外賣生意🍝今次難得係附近工作見價錢唔貴一於試一試🤪💥芝士巴東牛肉quesadilla (微辣)$66一向喜歡食quesadilla 🌮平時餐廳既都係雞肉多今次竟然有較為新鮮既巴東牛肉🐮超惹味份量亦好足 一份有四件 食晒都唔覺得膩~因為實在太惹味🙈💥喇沙意大利粉 $78平時食開湯喇沙🥢變左意粉既sauce 又幾match🤭呢款相對辣度輕微椰香同喇沙配搭恰到好處 意粉又唔會太稔 配料有蝦,豆卜同魚片🐟雖然就係急凍食材 但係作為外賣絕對收貨!✅💥鮮橙啡 $46賣相非常☕️igable 橙汁同咖啡層次分明 配上橙片🍊同mint呢款橙汁味較為重過咖啡味唔太好苦澀咖啡既就岩晒🫰🏼💥Earl Grey Chocolate $42係帶有伯爵茶味既可可🥛甜度得宜 又無一般朱古力般單調🍫路過毫不起眼但非常欣賞既一間小店✅店員好有心思介紹食物🫶🏼態度殷勤 🤭恰巧店員忘記把醬汁附上店員竟衝出馬路被返醬汁被我 小舉動令人感覺窩心💓仲主動向客人介紹店家名稱既由來 就係希望"醒"能為客人帶來朝氣🔆見鋪頭仲有其他輕食包括keto roll cake 同沙律下次一於試埋佢😆

📍SENG2 醒

一向喜歡食quesadilla 🌮
平時餐廳既都係雞肉多
今次竟然有較為新鮮既巴東牛肉🐮
超惹味份量亦好足
一份有四件 食晒都唔覺得膩~
因為實在太惹味🙈

💥喇沙意大利粉 $78
平時食開湯喇沙🥢
變左意粉既sauce
又幾match🤭
呢款相對辣度輕微
椰香同喇沙配搭恰到好處
意粉又唔會太稔
配料有蝦,豆卜同魚片🐟
雖然就係急凍食材 但係作為外賣絕對收貨!✅

見鋪頭仲有其他輕食
包括keto roll cake 同沙律
下次一於試埋佢😆
2023-05-17 357 瀏覽
軒尼詩道轉角位新開了一間主打grab and go 嘅用心小店,大燈泡招牌特別醒神吸晴,完全乎合店名「醒」嘅主題💡老闆娘們都十分年輕同健談,閒談間得知原來店名「醒」嘅固中意思,係希望顧客們食完佢地嘅食物,飲過佢地嘅咖啡飲料後都可以特別醒神,精神奕奕要過新嘅一天💡😆講番啲嘢食先,除咗三文治🥪、沙律🥗等早餐輕食外,仲有好多款主食,例如:意粉🍝、便當盒🍱、連墨西哥餅都有🤩重點係全部都唔係行貨,款款都加入新元素嚟個東南亞cross over 👍🏻仲有lunch set 連飲品都係$6x 起😆靚女店長仲透露話所有沙嗲串、醬汁等都係自家新鮮製作😎希望食客食得開心又放心馬來沙嗲雞肉串燒便當🍱沙嗲雞肉串係自家製,每條親手串成,配上秘製沙嗲醬甜甜嘅又有花生🥜碎,超美味🤤必食推介,便當仲有半隻蛋、沙律,水果🍉,lunch set 仲有埋餐飲,性價比高芝士巴東牛肉墨西哥夾餅🌮️小妹係東南亞美食嘅鐵粉,所以一見哩個fusion 組合就無可能唔點😆巴東牛肉微辣好香,而且已撕成一絲絲再用墨西哥夾餅🌮️夾住烘烤,連同溶晒嘅拉絲芝士🧀️已經好好味,但都唔好錯過附送嘅辣椒醬同sour cream ,一餅食到3種口味👍🏻👍🏻👍

馬來沙嗲雞肉串燒便當🍱

芝士巴東牛肉墨西哥夾餅🌮️
小妹係東南亞美食嘅鐵粉,所以一見哩個fusion 組合就無可能唔點😆巴東牛肉微辣好香,而且已撕成一絲絲再用墨西哥夾餅🌮️夾住烘烤,連同溶晒嘅拉絲芝士🧀️已經好好味,但都唔好錯過附送嘅辣椒醬同sour cream ,一餅食到3種口味👍🏻👍🏻👍🏻

「酮」路卷 - 提拉米蘇
店主介紹原來哩個生酮蛋糕🍰係同好友cross over 之作,現代都市人都十分注重健康飲食,想食甜品又想食得健康啲,揀呢個就冇錯啦👍🏻

鮮橙啡🍊☕️
第一次試用鮮橙汁加上black coffee ,唔需要加糖,只靠新鮮水果嘅甜味,又清新夠醒神💡

雪糕抹茶🍦🍵
抹茶底超濃,意思淨係睇顏色就知,加埋一大球雲呢拿雪糕增添奶香同順滑感👍🏻
  • 馬來沙嗲雞肉串燒便當
2023-05-17 26 瀏覽
早幾日去開灣仔,突然間又諗起呢間餐廳既COLD BREW想買黎飲,點知店員話無晒貨,哈哈,咁就唯有買左一個最邪惡既雪糕配咖啡食啦,原來個雪糕配咖啡唔只有咖啡,仲有塊好味既朱古力曲奇,曲奇香脆配埋咖啡味道岩岩好,唔算好苦,加埋雲呢拿雪糕一凍一熱非常夾。我好鐘意呢個配搭,下次一定耍早D黎買咖啡飲先得。呢杯咖啡雪糕好味又抵食路過既朋友記得試下,佢地會期推出唔同既產品好似今次去到就見到有蛋糕推出左,下次試下先。
今日夜晚要去灣仔上堂,梗係要先買啲野醫下肚,費時到時又餓又眼訓😞🥲😞🫣行過軒尼詩道,見到呢間用港式拼音既舖頭,好似係拼做「醒」🫣🤣🤣 見到入邊裝修幾乾乾淨淨就入去睇吓有啲咩食!見到餐廳應該係主打賣咖啡嘅外賣店,餐廳內有少少立食位,但亦都有唔少主菜、沙律同埋甜品蛋糕嘅,款式多好多樣化!我我同朋友分別叫咗兩個主食、兩杯嘢飲,同一個甜品share😍😍喇沙意大利粉Laksa Spaghetti - 呢個好正啊,平時食開喇沙都係食喇沙湯麵,呢間餐廳竟然用叻沙嚟炒意大利粉,可以食喇沙之餘,又食得乾手淨腳🤭超級正🤭🤭嘢食係即叫即整,喺度等候期間已經聞到喇沙嘅陣陣椰香味,職員送上意粉時,更加見到賣相超級吸引🤗🤗有唔少配料㗎,大蝦嘅數量亦都好足夠,仲有半隻烚得好靚嘅蛋添!呢個喇沙意大利粉好好味呀!🤩🥳🥳芝士巴東牛肉墨西哥夾餅 Beef Rendang Quesadillas with Cheese - 我最喜歡食巴東牛肉,但一向都係配飯,喺呢度店主究竟諗到配上墨西哥夾餅上😍😍鮮橙啡 Fresh Orange Espresso- 店主好nice! 佢介紹我飲鮮橙啡 😝 真係無介紹錯呀! 好好味! 賣相仲好

喇沙意大利粉Laksa Spaghetti

鮮橙啡 Fresh Orange Espresso
- 店主好nice! 佢介紹我飲鮮橙啡 😝 真係無介紹錯呀! 好好味! 賣相仲好靚🤓🤓🤓

紫薯鮮奶 Purple Sweet Potato Latte
- 朋友飲呢杯紫薯鮮奶,佢好鐘意,味道同賣相都無得挑剔!😊😊

伯爵茶蛋糕
- 呢個係一款生酮蛋糕嚟嘅,伯爵茶味好香濃cream好滑,值得推介!

醒 (灣仔)
灣仔軒尼詩道263號地舖
2023-05-11
外賣自取
鮮橙啡賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲品為鮮橙汁中滲入齋啡組成,由透明杯可清晰可見其層次,頂端以橙片和葉片作點綴,賣相極為吸引。飲品橙汁比例較重,橙香四溢,鮮甜中帶有一抺齋啡的甘香,苦澀味不重,十分適合咖啡初心者一嘗。榛子鮮奶咖啡賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧香濃的咖啡中融入醇滑的榛子醬以及郁香的鮮奶,堅果醬的香烤氣息完美襯托出咖啡的濃郁香氣,經典美味推薦。喇沙意大利粉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉炒得乾身不油,口感富彈性不會過冧,與椰香味濃的喇沙醬料攪拌勻均,入口集甜、辛、鹹、鮮口味兼而有之,滋味豐富一流。鮮蝦入口爽滑彈牙,鮮甜味美。豆卜和魚片盡吸喇沙醬料的精華,非常惹味可口。芝士菠菜雞肉墨西哥夾餅賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧夾餅入口薄脆香口,夾心芝士芝香味濃,菠菜新鮮甘甜,雞肉軟嫩入味,三者互相映襯令整體鹹香中帶點清新,令人回味無窮。🐧❣️所有餐點均即點即製,保證新鮮,十分用心。🐧❤️結語:「醒」神特色咖啡輕食良選。
鮮橙啡

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

榛子鮮奶咖啡

喇沙意大利粉

芝士菠菜雞肉墨西哥夾餅

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️所有餐點均即點即製,保證新鮮,十分用心。

🐧❤️結語:「醒」神特色咖啡輕食良選。

2023-05-13
下午茶
  • 鮮橙啡
  • 喇沙意大利粉
近年已無再選擇連鎖式咖啡店今次搵到灣仔呢間小店餐廳主打唔同口味嘅咖啡店主對食物質數好有要求 品嚐到用心製作嘅味道同質數返工前...買杯一於醒一醒就最啱喇仲有唔同菜式同甜品選擇部份仲混合咗星馬嘅Fusion口味✨芝士巴東牛肉墨西哥夾餅巴東牛肉帶有辣度而且味道濃郁加上芝士同有口感嘅墨西哥餅皮夾住一齊食,口感相當豐富另外仲有兩款醬汁,其中有餐廳自己家製嘅蒜蓉辣醬沾少少已非常惹味✨喇沙意大利粉喇沙湯麵食得多,第一次配上意大利粉估唔到味道咁夾辣辣地好刺激,大大碗好有份量✨鮮橙啡本身唔係四圍都有就算有又未必沖調得好飲呢度係我飲過覺得最正因為用無添加新鮮橙汁,加入黑啡味道亦唔會被搶走比例控制恰好,仲有原片鮮橙同薄荷葉賣相同味道一流✨話梅鮮橙汁鮮橙汁裡面加入原粒話梅,仲有粒粒話梅肉飲起嚟不會單調,酸酸甜甜幾特別店主好有心思,連樽仔嘅標籤都印上要醒嘅燈泡✨芒果椰汁奇亞籽杯芒果椰汁,除咗配西米露之外原來配奇亞籽仲好味口感更豐富更健康下次一定要試生酮卷
近年已無再選擇連鎖式咖啡店

部份仲混合咗星馬嘅Fusion口味

✨芝士巴東牛肉墨西哥夾餅
巴東牛肉帶有辣度而且味道濃郁
加上芝士同有口感嘅墨西哥餅皮
夾住一齊食,口感相當豐富
另外仲有兩款醬汁,
其中有餐廳自己家製嘅蒜蓉辣醬
沾少少已非常惹味

✨喇沙意大利粉
喇沙湯麵食得多,
第一次配上意大利粉
估唔到味道咁夾
辣辣地好刺激,大大碗好有份量

✨鮮橙啡
本身唔係四圍都有
就算有又未必沖調得好飲
呢度係我飲過覺得最正
因為用無添加新鮮橙汁,
加入黑啡味道亦唔會被搶走
比例控制恰好,仲有原片鮮橙同薄荷葉
賣相同味道一流

✨話梅鮮橙汁
鮮橙汁裡面加入原粒話梅,仲有粒粒話梅肉
飲起嚟不會單調,
酸酸甜甜幾特別
店主好有心思,連樽仔嘅標籤都印上要醒嘅燈泡

✨芒果椰汁奇亞籽杯
芒果椰汁,除咗配西米露之外
原來配奇亞籽仲好味
口感更豐富更健康

下次一定要試生酮卷
2023-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
2023-05-12 29 瀏覽
📍醒 (灣仔)👦🏻 試試新開嘅輕食外賣店,揀咗兩款最唔輕盈嘅飯類,點知竟然有驚喜🤣。就算凍咗輕輕叮翻熱都一樣好味🥰。💕巴東牛肉便當 $82係正宗嘅辣味巴東牛肉🌶️🌶️。味道又甜又辣好惹味,👩🏻食唔到辣都忍唔住食晒啲汁。牛肉又腍又入味,軟滑而且充滿膠質,係牛面肉嘅口感。💕馬來沙嗲雞肉串燒便當 $88感覺上雞肉有經過長時間醃製,啖啖肉都有醃料嘅香味。有咖喱粉同薑黃粉嘅香味,仲有好重甜味。👩🏻覺得仲好食過喺馬來西亞食到嘅串燒。💕冷萃香橙茉莉 $36💕話梅鮮橙汁 $36兩款都好明顯有鮮橙嘅微微酸味。冷萃香橙茉莉味道淡雅清香,飲得出本身茶仔好濃。話梅鮮橙汁相對地甜度比較高。📍醒 (灣仔)灣仔軒尼詩道263號地舖
📍醒 (灣仔)

💕巴東牛肉便當 $82