2022-08-24 61 瀏覽
觀塘好多工廈上面都有好多隱世高質食堂。今次介紹嘅依間主要製作日式便當。每盒嘅包裝都經過細心設計,淨係睇已經覺得好靚。冇諗過咁嘅價錢可以食到咁靚嘅日本風便當🍱,材料豐富同埋色彩繽紛。滑蛋鰻魚丼$98滑蛋加上鰻魚真係一個百吃不厭嘅組合,我覺得餐廳好貼心咁準備啲紫菜分開裝 ,因為如果唔係嘅話外賣番到公司嘅時候啲紫菜就會淋晒。鰻魚燒得都幾靚,上面會有一層油光,同埋份量都幾多,再加上日本珍珠米粒粒都好飽滿,幾加分!而且食落冇乜細骨!另外佢哋嘅重光招牌便當就係另外一個主打。組合亦都好豐富,有炸蝦餅、鱈魚柳再加上堂揚炸雞兩件都只係$75,配菜仲有醃製蘿蔔、關東煮同埋沙律菜,真係性價比好高!覺得佢哋嘅便當真係各有千秋,配搭上都好吸引,炸物好香口!💰人均70蚊左右午餐重光弁当 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心5樓V室

滑蛋鰻魚丼$98

覺得佢哋嘅便當真係各有千秋,配搭上都好吸引,炸物好香口!

💰人均70蚊左右午餐

重光弁当 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心5樓V室
2022-08-24 39 瀏覽
最近發現一間位於牛頭角同觀塘之間嘅便當店,其實就係近創紀之城一期附近嘅毅力工業中心,食物質素都唔錯,而且成個配搭都好吸引!最重要係佢哋係即叫即做!款式選擇都多令我眼花撩亂!款款都好似好好食咁!咁我哋一共四人去買外賣返公司附近食,每一個便當都整得好靚,我覺得好有心機,其實淨係睇外表已經係好加分。每一盒便當入邊都會有沙律,蘿蔔,枝豆,星星魚餅,價錢大約$60起,白飯上面有飯索同埋有一粒梅,粒梅好鹹好送飯。三文魚便當$73有機會會去再試吓其他味道嘅便當🍱特別推薦佢哋嘅重光招牌便當,朋友都覺得特別好食,配搭好豐富又好味😋價錢上絕對係超值!另外叫咗豚肉生薑燒便當$63佢哋係用荷蘭嘅五花腩再配上秘製嘅生薑,識落隱隱約約有薑味又唔會太過重,都有啲洋蔥喺上面特別好味,五花腩唔會太肥唔會太瘦,賣相吸引💰人均70蚊左右午餐==============================重光弁当 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心5樓V室

三文魚便當$73
有機會會去再試吓其他味道嘅便當🍱

另外叫咗豚肉生薑燒便當$63

💰人均70蚊左右午餐

重光弁当 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心5樓V室
收工經過觀塘,打算買外賣回家享用,突然想念日本的便當味道,於是在網上見到這一間重光弁当專賣日式便當,於是一試。店內的選擇全都是日式的便當,款式不算多但應有盡有。下單嘅位置與進線嘅位置不同。可以先點選所需食物,再度隔離進食在等候的期間,看到不少外賣訂單,製作好後職員會把它放在保溫箱來,以便保暖,非常細心的一個舉動。 1.重光招牌弁当($75)豐富的便當,有兩件即叫即炸的嫩滑唐揚雞、結實彈牙的蝦餅、酥脆的鱈魚柳。醃製蘿蔔,新鮮烹調關東煮(入味蘿蔔和星星丸),新鮮柚子沙律菜,一次滿足你不同的願望,非常滿足,好味。2.蒲燒鰻魚弁当($98)用上日本北海道珍珠米,配上蒲燒鰻魚。鰻魚新鮮無骨肥美,彈牙結實。每一啖飯都有我最喜愛的蒲燒鰻魚汁。便當還配有彈牙星星丸、香甜玉子燒,枝豆,滿足。牛頭角觀塘返工的朋友們,可以一嚐。📢觀塘店自取熱線:3582 4203

店內的選擇全都是日式的便當,款式不算多但應有盡有。

下單嘅位置與進線嘅位置不同。

可以先點選所需食物,再度隔離進食

重光招牌弁当

1.重光招牌弁当($75)
重光招牌弁当

2.蒲燒鰻魚弁当($98)
蒲燒鰻魚弁当
每一啖飯都有我最喜愛的蒲燒鰻魚汁。
蒲燒鰻魚弁当
便當還配有彈牙星星丸、香甜玉子燒,枝豆,滿足。
蒲燒鰻魚弁当

牛頭角觀塘返工的朋友們,可以一嚐。
📢觀塘店自取熱線:3582 4203
重光招牌弁当
Got two bentos from this restaurant for the first time. The fried items are served in a satisfactory temperature. The tempura is crispy on the outside and moist on the inside. The pan-fried salmon stands out the most. The appetizers which include salad, oden and edamame are very, very saliva-stimulating.
2022-06-01
外賣送餐
午餐
2022-05-28 402 瀏覽
滑蛋鰻魚丼($118)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧丼飯以自家製便當盒盛放,設計簡單精緻。滑蛋、鰻魚份量十足,飯量則一般。味道方面,鰻魚細骨量少,有魚油香味,鰻魚汁調味合適,不會過甜、過重口味。滑蛋口感香滑順溜,蛋味足,甜度適中,送飯一流。十字牌牛奶奶凍($13)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧奶凍用透明小杯盛放,外表奶白平滑。味道方面,奶凍奶味濃郁香醇,甜度適中,口感滑溜可口,絕對值得一試。外送等候時間:🐧🐧🐧在假日晚上7點幾下單,約需時30分鐘送達,與預計時間相約。🐧❤️結語:丼飯、奶凍味道不俗,有回頭慾。
滑蛋鰻魚丼($118)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

丼飯以自家製便當盒盛放,設計簡單精緻。

滑蛋、鰻魚份量十足,飯量則一般。

滑蛋口感香滑順溜,蛋味足,甜度適中,送飯一流。

十字牌牛奶奶凍($13)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶凍用透明小杯盛放,外表奶白平滑。

外送等候時間:🐧🐧🐧

在假日晚上7點幾下單,約需時30分鐘送達,與預計時間相約。

🐧❤️結語:丼飯、奶凍味道不俗,有回頭慾。
2022-05-21
30 分鐘 (外賣送餐)
  • 滑蛋鰻魚飯
  • 十字牌牛奶奶凍
2021-11-01 1988 瀏覽
重光嘅便當真係好抵食!味道仲一啲都唔差!有時好驚外賣自取拎到返公司已經涷曬,但係食咗幾次佢哋拎到返公司都仲係暖粒粒~ 🍽食物:其實我試過幾款便當,唔怕熱氣嘅最推薦一定係招牌便當同吉列豬扒便當。重光招牌便當$65:有炸蝦餅, 鱈魚柳同埋2舊唐揚炸雞。除左主菜仲有關東煮嘅大根, 魚餅同枝豆, 小菜有醃蘿蔔同沙律。便當用珍珠米, 佔左飯盒嘅4分1, 上面灑左飯素同梅子。好中意佢嘅炸物仲係好脆, 連埋撈左椰菜絲嘅蛋黃醬, 真係可以食唔停口同場加映自家製吉列豬扒便當$68: 塊豬扒有成手掌咁大~ 皮唔會太厚同埋炸得酥脆, 豬扒都唔會鞋sapsap, 下面舖左椰菜絲解膩, 仲有獨立包裝嘅豬扒汁~ 酸酸哋好開胃

🍽食物:

外賣自取
  • 重光招牌便當
今日嚟到嗌咗兩個便當,就咁睇個樣都覺得好精緻,擺盤非常吸引!🍱🤤.🍚 便當嘅飯用咗日本米,再配上飯素,鹹鹹地令人食到停唔到口!.🥗 沙律新鮮,用咗醋作少少嘅調味,開胃之作。.🍲關東煮配菜,蘿蔔煮得入味,魚蛋彈牙。.🍤 炸物方面,炸雞嫩滑多汁,魚柳肉質紮實,點埋佢嗰個他他醬真係冇得彈🤩佢個醬真係好好食,鹹鹹酸酸咁,配炸物一流😋.🧅 🐄牛肉就正常,有牛味;洋蔥清甜,唔錯!.呢間便當小店質素好,價錢平,真心推薦!👏🏻👏🏻👏🏻
🥗 沙律新鮮,用咗醋作少少嘅調味,開胃之作。
🍲關東煮配菜,蘿蔔煮得入味,魚蛋彈牙。
🧅 🐄牛肉就正常,有牛味;洋蔥清甜,唔錯!
呢間便當小店質素好,價錢平,真心推薦!👏🏻👏🏻👏🏻
2021-10-09 605 瀏覽
回歸觀塘的第一個觀塘美食post😊,觀塘真係好多美食🥰多謝朋友帶我去試呢間想試好耐嘅良心便當,午飯時間好多人排隊,亦都見外賣送貨都唔少單,所以都等咗一段時間 🔔只做外賣😏 豚肉生薑燒弁当 ($58)便當好豐富呀,前菜有沙律、酸蘿蔔、關東煮。主食份量唔少呀,豚肉煮得爽口彈牙,有少少軟骨。飯係用珍珠米,加入飯素同梅子,更似日式便當,賣相更佳。有機會要試埋其他口味👍 抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗

🔔只做外賣😏

豚肉生薑燒弁当 ($58)

抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗
打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌗
2021-10-08
15 分鐘 (堂食)
重光弁当全部都使用外國食材,連便當盒都係日本製,徹底做not made in China🈲。堅持唔用中國製食材可想而知成本上升幾多,能夠有呢份堅持💪🏻,同每個香港人齊上齊落,真係又佩服又感動🥰。餐廳好細心,選用餐盒有好多分隔🍱,方便將唔同分開擺,食個時就唔使驚食得太慢搞到d餸既味道摳埋一齊。只係便當盒雖然好靚,對地球🌍就唔係咁環保♻️。—————————————————📍唐揚炸雞塊弁当 (9/10)便當🍱即叫即做,新鮮熱辣辣。雞肉🐔外層炸到香脆,裏面有雞味,肉質結實得黎保持軟嫩多汁。配埋自家製既他他醬平衡返炸雞🍗既油膩感,酸酸地好清新,食曬成個飯都唔會覺得滯😋。白飯用左日本珍珠米🍚,軟硬適中,帶有自然既甜味,非常好食。關東煮🍢煮到好入味,蘿蔔清甜無渣,魚腐彈牙有口感。沙律🥗配搭柚子汁酸酸地好開胃,而且平衡左豚肉既油膩感。但係飯上面既酸梅好酸,唔係小編既茶。
—————————————————
📍唐揚炸雞塊弁当 (9/10)
2021-07-22 746 瀏覽
觀塘區好多Office, 同工廈,好多打公仔Lunch都唔知食咩好,但係其實都好多樓上餐廳,或者外賣店。今日就去左觀塘嘅重光弁當買外賣,因為見到佢嘅便當都算幾精緻,價錢都可接受,就去試下。入面簡單佈置,只係做外賣生意,無堂食的。入面貼左張大poster有相, 方便客人選擇食物。我叫左個<重光招牌便當>$65蚊,我同事叫左個<牛肉壽喜燒便當>$58蚊,外賣無折扣。便當賣相都幾精緻,好似和風飯盒,睇佢細細盒,女仔食都幾飽,每盒面頭都有貼紙,寫住不屈不撓嘅四字步。<牛肉壽喜燒便當><重光招牌便當>飯盒唔包野飲,65蚊外賣其實偏貴,因為而家外賣大部份有折扣,仲要唔包野飲,食物都算ok, 即叫即炸嘅,但份量唔算多,男仔可能唔夠飽。總括嚟講,食Lunch嘅時候都算有多個選擇比大家。
入面簡單佈置,只係做外賣生意,無堂食的。
重光招牌便當

<牛肉壽喜燒便當>

<重光招牌便當>

總括嚟講,食Lunch嘅時候都算有多個選擇比大家。
2021-07-10 374 瀏覽
牛肉壽喜燒便當🍱天氣熱 放飯唔想出去食 就一齊同同事叫外賣 仲送上樓添 飯夠熱唔會太乾 牛肉入味足份量 一人份量岩岩好定食用上自家制壽喜燒醬汁 結合加拿大牛肉 結合而成牛肉便當 味道一流 係經典嘅配搭
牛肉壽喜燒便當🍱
天氣熱 放飯唔想出去食 就一齊同同事叫外賣 仲送上樓添
飯夠熱唔會太乾 牛肉入味足份量 一人份量岩岩好
2021-07-08 294 瀏覽
已經吃過幾次的重光弁当,每次都保持美味的水準!第一間店在新蒲崗,而這次到訪的觀塘是分店。這天來到觀塘附近因趕時間要速食,星期六的中午應該沒有太繁忙吧?他們旁邊的單位可以唐食,當天去只有1-2檯客人。知道他們在選用食材時很自己的堅持選用中國以外國家的食材,價錢如果貴也貴得有道理!光是吃他們的飯就已經是大滿足!他們選用的北海道米很香糯,上面加了些飯素。牛肉壽喜燒,牛肉份量多又好味,小食配以柚子粟米沙律、關東煮星星(有時候是蘿蔔)、 醃漬蘿蔔。平常配菜總是被食剩的,但我覺得他們全部配菜也很用心製作!牛肉壽喜燒弁当($58)
已經吃過幾次的重光弁当,每次都保持美味的水準!

第一間店在新蒲崗,而這次到訪的觀塘是分店。
他們旁邊的單位可以唐食,當天去只有1-2檯客人。

平常配菜總是被食剩的,但我覺得他們全部配菜也很用心製作!

牛肉壽喜燒弁当($58)
2021-07-01 199 瀏覽
呢間日式便當外賣店喺公司附近,今日lunch就去買嚟試吓。去之前事先打去落咗單,大概15-20分鐘就有得攞。便當盒好靚,入面分咗幾part,又有沙律又有關東煮,好有日式家庭嘅味道!沙律菜新鮮爽脆,關東煮入味,主菜方面我揀咗日式炸雞,佢嘅炸雞係配搭類似他他醬,炸雞好大舊,有成5-6舊,醬入面食得出有洋蔥,同炸雞好夾,醬嘅份量都足夠點哂咁多舊雞。佢哋用嘅飯係日本米,粒粒飽滿,食落去真係有米香,而且米飯嘅黏度好好,配埋飯素一齊食,即使只係白飯都覺得好好食。

外賣自取
2021-06-30 196 瀏覽
其實次次見到佢個便當都好開心,因為真係砌得好靚。宜家去唔到日本旅行,所以當滿足下自己。大粒米上等材料今次又試左呢三款:招牌井便當牛肉壽喜燒便當最新出既:海膽炒飯食到小朋友問仲有冇,希望佢唔好咁快cut, 同埋繼續有得落。佢呢盒飯個配菜嘅粟米喺用黑椒粒去炒,好好食,有P牌既味道,唔該呢隻炒飯出多幾款毛豆,醃羅白,都好好食。真係好想要多D.不過飯盒份量男士未必夠食 美中不足就係送餐時間遲到左啲。希望下次可以掌握得好D啊
其實次次見到佢個便當都好開心,
因為真係砌得好靚。
宜家去唔到日本旅行,所以當滿足下自己。

大粒米上等材料

今次又試左呢三款:
招牌井便當
牛肉壽喜燒便當
最新出既:
海膽炒飯
食到小朋友問仲有冇

毛豆,醃羅白,都好好食。真係好想要多D

不過飯盒份量男士未必夠食

美中不足就係送餐時間遲到左啲。希望下次可以掌握得好D啊
外賣送餐
2021-05-15 3702 瀏覽
呢道舖面細細,初初我以為佢哋淨係做外賣生意~原來餐廳係同黑金堂同舖位,仲租埋隔離舖比個地方大家堂食同休息🤤餐廳堅持唔用中國製既食材,選用北海道珍珠米🍚就連個便當盒都要made in Japan🇯🇵 依家係櫻花主題好靚呀🌸💓呢道係主打即叫即整既日式便當🍱價錢公道👍🏻食材選擇非常多元化✨ 鍾意香口嘅可以揀期間限定嘅海膽天婦羅😍吉列豬扒、堂揚炸雞等等🐔 唔鍾意熱氣嘅可以揀蒲燒鰻魚、雞肉、和牛漢堡扒、豚肉生薑燒、炒雜菜等等🐷今日揀左一個丼飯+一個便當✨醬燒牛小排弁当 $88 🥩每款弁当擺盤都好精緻❤️feel 到用心製作!除左主食同飯之外,仲包埋柚子雜菜沙律、關東煮、 醃漬蘿蔔🤤 佢地用既係美國牛小排🐮牛味香濃送飯一流呀😌 仲配埋飯素正呀😍個人覺得醬汁幾惹味,不過可以再濃味啲🥳柚子沙律好開胃,關東煮有蘿蔔同魚餅都幾鮮甜😜 醃漬蘿蔔酸酸甜甜食唔停呀😗親子丼 $58雖然呢個冇咁多小食,但係價錢真係贏咗👍🏻 由於係用雞上髀肉嘅關係,食落肉質好嫩唔會鞋🤪加埋甜甜地嘅醬汁炒洋蔥同埋沖繩滑蛋🥚真係大人小朋友都啱食💛另外配埋紫菜自己加落去🥰

餐廳堅持唔用中國製既食材,
選用北海道珍珠米🍚
2000 瀏覽

今日揀左一個丼飯+一個便當✨

醬燒牛小排弁当 $88 🥩
每款弁当擺盤都好精緻❤️
feel 到用心製作!除左主食同飯之外,
仲包埋柚子雜菜沙律、關東煮、 醃漬蘿蔔🤤
佢地用既係美國牛小排🐮
牛味香濃送飯一流呀😌 仲配埋飯素正呀😍