2019-03-29 24 瀏覽
同朋友遊日完畢,專登揀早機返,概慳錢又可以早啲返嚟陪老公打邊爐,佢話係我旅行其間同朋友試過質數幾好,估唔老公揀單點火鍋,裝修環境係尖沙咀嚟講都好合理,可能時間尚早唔算好多人,侍應都殷勤招呼,舉舉手就好快有回應我本來想揀麻辣火鍋,點知老公話唔想食辣,所以就揀咗個木耳雞湯,可能係我太想食麻辣關係掛,硬係覺得淡咗少少老公幫襯過心中已經揀好食咩,如果怕諗食咩都有好多拼盤選擇墨魚滑大過個拳頭,實淨冇呃秤,用匙羹開推落鍋嗰下,墨魚膠痴到實,真材實料絕對推介安格斯小牛扒整齊排放,入口香滑肉味濃黑色牛柏葉漸漸普及同被接受,要原汁原味一定係揀佢,食到咁大個人先知一路食開白色柏葉係漂白水漂過,簡接食漂白水落肚鮮蝦水餃唔會一口肥豬肉,蝦肉彈牙,外皮薄滑除咗個爐係枱底頂腳坐得唔係咁舒服,環境、食物同服務都好滿意,唔怪得隔咗一個星期老公又話要再幫襯

老公幫襯過心中已經揀好食咩,如果怕諗食咩都有好多拼盤選擇

安格斯小牛扒整齊排放,入口香滑肉味濃

鮮蝦水餃唔會一口肥豬肉,蝦肉彈牙,外皮薄滑

2019-03-27 19 瀏覽
今日同朋友出開尖沙咀,途經這間火鍋店,於是入內進食。店內環境舒服,装修好古色古鄉,坐位又夠寬,冷氣也充足,令人好寫意的感覺。食火煱,店內充足冷氣好緊要,看完餐牌,食物種類很多選擇。首先講湯底,叫咗個鸳鸯鍋,有麻辣味,好香好入味,不太辣,最適合我這類怕辣的人士。食材相當新鮮,尤其午餐肉,又脆又夠厚切,好感非常好,一食再食。另外打邊爐點少得叫肉。叫咗個肉拼盤。賣相非常吸引,有張少纸條介紹邊類肉,好得意,有新意。牛肉厚度剛剛好,算太多肥肉,肉質入味又嫩,口感一流。個人建議牛肉是必食的,另外羊肉也又羶味。印象深度。再叫雲吞,人工手包的。好鲜味。至於菜類也十分新鮮,再配湯底,非常好食。綜合各方面,絕對值得讚揚一下。必定再來光顧。
2019-03-27 30 瀏覽
前幾日同朋友去左尖沙嘴睇完戲打邊爐呢間重慶洪鼎火鍋我地好期待 因為我地都係好鍾意食辣既人😋座位都幾寬敞 侍應服務態度都好好一坐低就介紹我地餐牌上面既食物仲有一個自助形式既醬料枱 可以自己揀包括麻辣火鍋必配既麻油都有 好香呀我地揀左鴛鴦鍋 一邊係麻辣 一邊係鴨湯兩邊都好足料呀 麻辣個邊個湯底入面有好多香料 勁香麻辣味 聞到已經食慾大增另一邊既酸蘿蔔鴨湯都好足料 入面有一隻鴨脾如果怕太辣既話可以兩邊換下食下 唔錯😌盛肉拼盤A 呢個拼盤分別有安格斯小牛排 牛板腱黑毛豬梅肉 同埋羊肉片 小牛排既肉味濃 黑毛豬肉質嫰滑鴨血食麻辣鍋點可以無鴨血架 必食炸響鈴新鮮炸起既響鈴一上枱已經聞到好香啦真係熱辣辣新鮮炸起 再放入麻辣湯索埋d麻辣湯 真係好正架🤤重點黎啦 就係呢個海鮮拼盤 好抵食 推介!有羔蟹 元貝 貴妃蚌 桶蠔 海蝦 分量足夠而且全部海鮮都好新鮮 大隻啖啖肉 又鮮甜淥熟完都唔會縮水 證明係新鮮貨羔蟹完全係爆羔 食完好有罪惡感🤤元貝好大隻 成隻手掌咁大肉質彈牙 好鮮甜 好滿足平時食桶蠔成日都會淥完就縮水呢度完全無呢個問題 淥熟都仲好大隻香酥肉 炸得好香脆既外面 肉本身既調味都好夠呢間洪鼎火鍋真心
前幾日同朋友去左尖沙嘴睇完戲打邊爐

炸響鈴
新鮮炸起既響鈴一上枱已經聞到好香啦
真係熱辣辣新鮮炸起 再放入麻辣湯
索埋d麻辣湯 真係好正架🤤

重點黎啦 就係呢個海鮮拼盤 好抵食 推介!
有羔蟹 元貝 貴妃蚌 桶蠔 海蝦 分量足夠

肉本身既調味都好夠

呢間洪鼎火鍋真心唔錯
尤其是個海鮮拼盤 呢個價錢真係好抵食😋
2019-03-27 16 瀏覽
果然每個月都忍唔住要打邊爐🤣香港又多一間重慶火鍋店啦 質素都唔錯👍🏻-做緊promotion既關係 叫鴛鴦湯底都只係$20😯我地叫左正宗洪崖洞麻辣鍋🌶+滋陰酸蘿蔔鴨湯食完成個邊爐都無好口渴既感覺 似乎湯底無落味精喎👍🏻-自助形式既醬料吧 -▫️洪鼎海鮮拼盤B $680有大元貝 膏蟹🦀 桶蠔 海蝦 貴妃蚌 全部海鮮都十分新鮮 不得不提桶蠔淥完都仲係好大隻 膏蟹好多膏 依個拼盤好抵食‼️-▫️盛肉拼盤A $288一盤有齊安格斯牛小排 牛板腱 黑毛豬梅肉 羊肉片 肉質都幾嫰滑-▫️黑毛肚 $118▫️重慶伸腿瘦鵝腸 $88淥11下/15秒就食得 黑毛肚比平時食既大塊 好爽口 2款都好適合放入麻辣鍋到食🤤🌶-▫️五色火鍋小籠包 $88好得意🤣 打邊爐都有得食小籠包粒粒都唔同味架 有麻辣 蟹粉 原味 黑松露 芝士-▫️炸響鈴 $45▫️重慶苕粉(薯粉)$32-最後當然仲有少不了既甜品▫️重慶紅糖糍粑  $69好煙韌帶咬口 建議要趁熱食呀-▫️紅糖繽紛冰粉  $25好解辣 入邊有D枸杞 芝麻 花生碎 冰粉口感有D似涼粉仲可以自己落紅糖調較岩自己既甜度 而且用飲筒好方便全餐十分滿足☺️☺️
果然每個月都忍唔住要打邊爐🤣

好解辣 入邊有D枸杞 芝麻 花生碎 冰粉口感有D似涼粉
仲可以自己落紅糖調較岩自己既甜度 而且用飲筒好方便
全餐十分滿足☺️☺️
2019-03-26 30 瀏覽
正宗洪崖洞麻辣鍋拼木耳雞湯 - 黎得食重慶野梗係要試下佢個麻辣湯底,哇真係唔講得笑,隻辣好過癮,盛肉拼盤A餐,美國安格斯好嫩滑,西班牙黑毛豬都推薦喔鴨血 - 鍾意佢咬落去唔係鬆散嘅質感,配麻辣湯底最夾五色火鍋小籠包- 賣相都已經加哂分,有芝士、麻辣、黑松露、蟹籽墨魚滑 - 份量好多,爽滑彈牙牛丸 - 有咬口嘅牛丸,好過好多雪藏貨黑松露水餃 - 黑松露香氣濃郁,皮再薄啲就更好炸響鈴 - 無得輸啦呢個,自己鐘意浸兩秒就食娃娃菜 - 都算新鮮,無咩特別自家竹蔗水 - 唔會太甜又夠凍,不錯喝午餐肉 - 黎到呢步經已好飽,但真係好好食,炸過好香脆 重慶炸酥肉 - 哈哈,呢個like facebook就有得送啦,好抵呀,起級酥脆,但真係唔夠膽食太多,入面係肥豬肉
盛肉拼盤A餐,美國安格斯好嫩滑,西班牙黑毛豬都推薦喔
鴨血 - 鍾意佢咬落去唔係鬆散嘅質感,配麻辣湯底最夾

五色火鍋小籠包- 賣相都已經加哂分,有芝士、麻辣、黑松露、
蟹籽墨魚滑 - 份量好多,爽滑彈牙
牛丸 - 有咬口嘅牛丸,好過好多雪藏貨
黑松露水餃 - 黑松露香氣濃郁,皮再薄啲就更好
炸響鈴 - 無得輸啦呢個,自己鐘意浸兩秒就食
娃娃菜 - 都算新鮮,無咩特別

自家竹蔗水 - 唔會太甜又夠凍,不錯喝
午餐肉 - 黎到呢步經已好飽,但真係好好食,炸過好香脆
  • 五色火鍋小籠包
2019-03-26 16 瀏覽
麻辣迷朋友話過,要在香港搵到一間好嘅麻辣火鍋其實都幾難,一係就價錢好貴,一係就唔夠正宗,一係就環境唔太好。要搵到三全其美嘅實在少之有少,聽朋友講呢間新開,終於去試下,真係做到價錢適中,質素上乘。以為在香港就做唔到大陸嘅服務態度?呢度就有了,店員會仔細介紹店裏如何拿醬料,又細心講解不同湯底和辣度,又送上圍裙以防彈汁。細心之處也藏在細微位,呢度的碟用上兩層的設計,上層有疏孔,讓火鍋食物的辣油可以流落底下的碟。加上有usb插口讓人差電,食幾耐都得啦!湯底永遠都會叫鴛鴦湯底,食辣又得,唔食辣又得。麻辣湯底叫了少辣,但絕不偷工減料,加了好多麻辣香料,食第一輪時已經覺得好辣,相信所有食辣之士一定會鐘意呢度!另一邊嘅燉雞鍋,裏面有隻燉雞,足料又入味,雞的肉質嫩滑。有幾款火鍋料真係要特別推薦:黑松露水餃有6隻,價錢真係唔算貴,因為隻隻真材實料,一咬開,濃濃的黑松露味就湧出來,我們叫左兩輪。鵝腸香港食到新鮮嘅鵝腸好難,好多店鋪都會以雞腸魚目混珠,但一熟就會現形,雞腸會縮埋一舊且冇味。呢到嘅鵝腸,熟之後仲會係一大條,食落又好爽口,吸晒麻辣湯底嘅精華。另外貼心之處係店員送上一個計時器,說明15秒就食得。盛肉

有幾款火鍋料真係要特別推薦:

黑松露水餃

鵝腸
貼心之處係店員送上一個計時器,說明15秒就食得。

盛肉拼盤
豬牛羊樣樣齊,每塊都非常新鮮,夠4人份量,真係好抵食。

埋單每人都只係$300左右,但已經食到捧住個肚走,真係算抵食,下次會再嚟!
2019-03-24 13 瀏覽
又一高質火鍋店!尖沙咀亞士厘道有一間新開嘅火鍋店,環境不錯,坐得幾舒服~首先揀咗個雙拼湯底,一邊係麻辣一邊係鴨湯。一上枱,麻辣果股香味已經傳哂過黎,聞到都覺得餓😂有兩個主打拼盤係一定要試,分別係盛肉拼盤同海鮮拼盤。同大家介紹下呢個盛肉拼盤A先 ($288) 入邊有美國安格斯牛小排,美國安格斯牛板鍵,西班牙黑毛豬梅肉,紐西蘭羊肉片。肉質好嫩滑,牛肉味都好重另一樣叫咗海鮮拼盤B ($680) 有日本大元貝,羔蟹,美國筒蠔,海蝦同埋貴妃蚝。海鮮好新鮮,全部都又大隻又新鮮😝 羔蟹更加係真材實料!另外要推介既係💁🏼‍♀️ 黑栢葉,鵝腸,墨魚滑仲有肥牛。食得辣既話一定要放辣!因為係好香好惹味得黎仲食得岀個鮮味叫埋紅糖糍粑同冰粉就解哂辣,成餐滿足哂🤪

叫埋紅糖糍粑同冰粉就解哂辣,成餐滿足哂🤪

2019-03-23 16 瀏覽
趁天氣時冷時熱,難得大學同學gathering大家一致贊成去食麻辣鍋要落地庫先係用餐區,地方大佈置似客棧周圍都有霓虹燈,環境不錯🤩洪鼎麻辣火鍋推出$1湯底,而鴛鴦火鍋都只需$20,而且無最低消費🤭真係好抵!第一步緊係要去醬料區Btw佢地既醬料碟係分成2格其中一邊可以將油份隔走,唔會令人食到好油膩,呢一點真係幾細心識食一定係食鴛鴦鍋聽侍應講,佢地麻辣湯底材料係由重慶直送香港,夠哂正宗!正宗洪崖洞麻辣鍋 正價$160用印度魔鬼椒、燈籠椒同花椒炒煮4小時😍麻辣鮮香撲鼻!辣得非常過癮😚而且辣度分為大、中及小,可以話係悉隨尊便。滋補酸蘿蔔鴨湯 正價$120呢道配料好多選擇😍多人一齊食所以我地先揀左盛肉拼盤A🥰$288有美國安格斯牛小排、美國安格斯牛板腱、西班牙黑毛豬脢肉、紐西蘭羊肉片。賣相超掂呀而且一碟試哂四種肉!肉質鮮嫩仲有新張特價既洪鼎海鮮拼盤B $680 推介!呢個真係好surprise 😍因為物超所值😆有日本大元貝4隻、膏蟹1隻、美國桶蠔5隻、竹串海蝦6隻、貴妃蚌4隻。海鮮份量分量十足,大大隻漲卜卜!上桌時膏蟹仲郁緊嫁!可見佢地既新鮮程度多人share的話一定要叫呢個拼盤重慶伸腿瘦鵝腸
趁天氣時冷時熱,難得大學同學gathering
大家一致贊成去食麻辣鍋

要落地庫先係用餐區,地方大佈置似客棧
周圍都有霓虹燈,環境不錯🤩

第一步緊係要去醬料區

Btw佢地既醬料碟係分成2格

識食一定係食鴛鴦鍋

侍應講,佢地麻辣湯底材料係由重慶直送香港,夠哂正宗!
正宗洪崖洞麻辣鍋 正價$160
而且辣度分為大、中及小,可以話係悉隨尊便。
滋補酸蘿蔔鴨湯 正價$120

呢道配料好多選擇😍

多人一齊食所以我地先揀左盛肉拼盤A🥰$288

賣相超掂呀
而且一碟試哂四種肉!肉質鮮嫩

仲有新張特價既洪鼎海鮮拼盤B $680 推介!

呢個真係好surprise 😍因為物超所值😆
海鮮份量分量十足,大大隻漲卜卜!上桌時膏蟹仲郁緊嫁!

可見佢地既新鮮程度
多人share的話一定要叫呢個拼盤

重慶伸腿瘦鵝腸 $88

店員教我地,下鍋涮11下就食得啦!
果然鵝腸爽脆嫩滑,熟左都唔會捲起

吸埋d麻辣湯,正呀👍🏻

五色火鍋小籠包 $88

包括蟹粉、黑松露、麻辣、原味及芝士,賣相好精緻可愛😘都值得一試😋

重慶火鍋唔少得內臟配料,呢道都幾多選擇! 豬、牛黃喉都唔少得!

美國雪花肥牛 $158
色澤均勻,油脂分佈還不錯的👍🏻

鴨血 $48 蟹子墨魚滑 $78

黑毛肚 $118 賣相極靚

紅糖糍粑 $69 煙煙韌韌有咬口🥰

紅糖繽紛冰粉 $25/杯

呢道冰粉同出面唔同,加左花生果仁碎,
而且紅糖可以的行添加所以方便自己調較甜度,舒緩麻辣既救星!🥰

打邊爐一定要飲返d野解下膩🥰
自家竹蔗水 $58/楂
2019-03-22
2019-03-22 38 瀏覽
「鼎」級麻辣火鍋😍‼️發現亞士厘道開左一開新嘅火鍋店又一間重慶過江龍 馬上約姊妹們麻辣聚🥰✨ 正宗洪崖洞麻辣鍋 拼 滋陰酸蘿蔔鴨湯 $180麻辣鍋裏面勁多香料 花椒八角當然走唔甩 仲有京蔥 香到不得了仲超級惹味👍🏻為咗保險啲 驚辣得滯 所以都嗌咗一個比較清嘅鴨湯底 酸酸甜甜 味道好清新 裏面仲有一大隻鴨髀 非常足料✨ 盛肉拼盤 $288呢個盛肉拼盤非常抵食呀‼️有牛小排 牛板腱 羊肉片同黑毛豬非常新鮮 而且肉味濃郁🤤✨ 海鮮拼盤 $680不得不提嘅當然係呢度好出色嘅海鮮拼盤上枱嘅時候真係嚇親呀!$680 已經包括膏蟹、大蝦、帶子、貴妃蚌、桶蠔而且份量非常大 每樣海鮮都好新鮮 性價比超高啊🤩特別係桶蠔呀! 煮完都唔縮 果然高質❤️✨ 重慶伸腿瘦鵝腸 $118✨ 黑毛肚 $118兩款爽口特色配料 有特別食法😏十一秒食法 起湯裏淥十一秒 爽度剛剛好 同僅熟👍🏻✨ 五色火鍋小籠包 $88好想一個人試唒五款呀 試唒唔同嘅味😚我試左原味同黑松露味 皮薄薄的 又不易散✨ 黑松露水餃 $58黑松露味超岀!大大隻 我覺得必叫呢✨ 重慶紅糖糍粑 $69✨ 紅糖繽紛冰粉 $25食得辣 當然叫返兩款甜食 平衡返啦
「鼎」級麻辣火鍋😍‼️

有牛小排 牛板腱 羊肉片同黑毛豬
非常新鮮 而且肉味濃郁🤤

✨ 海鮮拼盤 $680
不得不提嘅當然係呢度好出色嘅海鮮拼盤
上枱嘅時候真係嚇親呀!
$680 已經包括膏蟹、大蝦、帶子、貴妃蚌、桶蠔

糍粑煙煙韌韌 又炸得香脆 好味呀
冰粉用飲筒食用 好方便!馬上解辣呀

🔸 自助醬油區 好多醬油自己mix & match
仲有隔油碟 好貼心😚
🍽 重慶洪鼎火鍋 (尖沙咀)
🔎 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地庫A號舖
正宗洪崖洞麻辣鍋
滋陰酸蘿蔔鴨湯
黑毛肚
重慶伸腿瘦鵝腸
五色火鍋小籠包
重慶紅糖糍粑
2019-03-22 414 瀏覽
在雜誌見到重慶洪鼎火鍋有優惠,八點半前離座有七折優惠或者火鍋鍋底$1一個(雙拼+$20),二選其一,於是就同同事放工後去打邊爐。重慶洪鼎火鍋位於尖沙咀亞士厘道,地點旺中帶靜。店內設計古色古香,兩個人也給了我們一張四枱,坐得舒服。餐點選擇好多,無論豬、牛、牛、羊、雞定或是海鮮都有。醬料採用自助型式,鐘意混合什麼醬也得,最特別是有老干媽醬和日本豉油及芥辣。鍋底叫了養顏木耳雞湯,估唔到鍋底入邊有半隻雞,仲要都幾大隻,雞肉又爽又滑,鍋底味道有濃厚的雞湯味。見到盛肉拼盤A有美國安格斯牛小排、美國安格斯牛板腱、西班牙黑毛豬梅肉和紐西蘭羊肉片。這個拼盤份量不少,牛肉、豬肉和羊肉紋理好靚,只要微微一灼就食得,入口嫩滑,肉味香濃。見到隔離枱叫了加拿大桶蠔好靚,所以我們也叫了一盤,加拿大桶蠔上枱時好霸氣,隻隻蠔都好大隻,灼過後的蠔也無縮水,入口味道濃滑,口感滑雪雪。鴕鳥肉是無醃過的,原味食得出新鮮,入口香滑。金錢肚所採用的切割方式令每條金錢肚都可以好吸湯味,也令每條金錢肚都好淋,入口唔韌。

餐點選擇好多,無論豬、牛、牛、羊、雞定或是海鮮都有。

樂怡仙地  $15一罐

加拿大桶蠔

鴕鳥肉是無醃過的,原味食得出新鮮,入口香滑。
鴕鳥肉

金錢肚
2019-03-21
樂怡仙地  $15一罐
鴕鳥肉
金錢肚
2019-03-21 21 瀏覽
今次同朋友食重慶火鍋做生日,真係好正!地方大同乾淨,亦都唔嘈,野食價錢都好合理! 主打以下嘅幾樣野都好高質!盛肉拼盤 $288美國安格斯牛小排美國安格斯牛板腱西班牙黑毛豬梅肉紐西蘭羊肉啲肉,尤其係羊肉擺落去麻辣火鍋真係好夾同惹味,佢個辣椒係炒咗好耐所以唔會好嗆喉。海鮮拼盤 $680日本元貝美國桶蠔海蝦貴妃蚌膏蟹所有食物你唔好以為大隻就算,即使係大隻嘅蠔都唔怕個肚會好腥,認真新鮮!有圖有真相,蠔係有手咁大!膏蟹多膏到啖啖咁食,十分肥美,真係不得了~肥腸用筷子夾住滾11秒就得!鴨血真係好少有鴨血係做得好食,因為會有種腥味,但呢到做得好食!入味之餘十分嫩滑,打邊爐點可以冇佢!糍粑超chewy嘅糍粑,煙韌控最啱你地,有糖係上面更加解辣!

盛肉拼盤 $288

海蝦
貴妃蚌
膏蟹

肥腸
用筷子夾住滾11秒就得!

鴨血

糍粑
超chewy嘅糍粑,煙韌控最啱你地,有糖係上面更加解辣!

• 鴨血
  • 加拿大桶蠔
2019-03-20 208 瀏覽
和朋友們到此火鍋店一聚,選址在尖沙咀的這一間火鍋。未吃火鍋前先吃樣小食,重慶炸酥肉 (like Facebook可以送)炸得香脆,有點辣辣的,作為小食是真的不錯。選了麻辣湯併莞茜皮蛋湯。盛肉拼盤A餐 $288美國安格斯牛小排,美國安格斯牛板腱、西班牙黑毛豬梅肉、紐西蘭羊肉片。牛肉味不算十分濃,不吃羊肉的我不覺意地吃了羊肉,很有羊羶味。五色火鍋小籠包 $88有三款口味,黑松露、麻辣、原味。炸響鈴 $45新鮮即炸,一落鍋就「炸炸」聲,很新鮮!牛黃喉 $78朋友推介吃,夾口彈牙的廷有趣。重慶苕粉(即薯粉)$32粗粗的一大條,需要點時間去恰煮。配麻辣應該比較入味好吃。白鱔片 $88份量雖然較小,但味道不錯,勝在夠新鮮。重慶紅糖糍粑 $69這個也是新鮮即製的呢!配紅糖很是好吃。紅糖繽紛冰粉 $75朋友推介,又真是廷好喝!有枸杞、合桃、黑芝麻等食材,加上啫喱般配上紅糖原來很解渴呢。
和朋友們到此火鍋店一聚,選址在尖沙咀的這一間火鍋

炸得香脆,有點辣辣的,作為小食是真的不錯。

選了麻辣湯併莞茜皮蛋湯。

盛肉拼盤A餐 $288

五色火鍋小籠包 $88
有三款口味,黑松露、麻辣、原味。

炸響鈴 $45

新鮮即炸,一落鍋就「炸炸」聲,很新鮮!

牛黃喉 $78

朋友推介吃,夾口彈牙的廷有趣。

重慶苕粉(即薯粉)$32
粗粗的一大條,需要點時間去恰煮。
配麻辣應該比較入味好吃。

白鱔片 $88
份量雖然較小,但味道不錯,勝在夠新鮮。

重慶紅糖糍粑 $69
這個也是新鮮即製的呢!
配紅糖很是好吃。

紅糖繽紛冰粉 $75
朋友推介,又真是廷好喝!

• 紅糖繽紛冰粉
唔係朋友帶黎都唔知尖咀呢殊有咁正既邊爐打湯底有好幾款揀,除左有重慶麻辣鍋之外,還有唔同類班既鍋有全鍋/鴛鴦鍋,任選侍應話推廣優惠做一蚊個湯底,加20蚊就可以有鴛鴦鍋黎到梗係要楝重慶辣鍋底+多1個湯底做鴛鴦鍋我地揀選其中2款拼成鴛鴦鍋~~傳統麻辣+菌王之王湯底重慶麻辣湯底,花椒香料好重麻香味,面層紅噹噹既油,雖然只係小辣,但係已經辣到飛起湯底濃厚刺激中帶辛辣,香辛味重,入口先係一陣香辣,之後陣陣酥麻襲來,有種一陣麻痹感到真係辣到食唔到嘅時候,我地係咁加啲湯平衡舒緩番下又或者點呢杯好似涼粉既飲品,真係可以解到辣自助調味吧,醬料種類好多除左常見嘅生熟蒜同香蔥芫荽,打邊爐梗係要自己調番兜打邊爐黎講,啤酒都幾抵20蚊枝拼盤質素唔錯,打邊爐無理由唔食肉,呢個拼盤抵食點左個肉肉拼盤A,咩肉類都有豬牛羊, 唔使煩單點,每樣都有D碞晒我地幾個想每樣試少少又想多試幾款唔同肉種既食物獸擺盤賣相好精緻,呢個價錢但係呢個份量真係好抵死,好大盤肉又多,平時打開邊一碟肉都成300-400加起先得10塊,呢個計落都係300但係肉真係多好多肉紋好清,雪花亦多,輕灼半熟後粉嫩鬆軟,肉味好香濃肉既脂肪偏少但軟嫩,入口帶嚼勁
唔係朋友帶黎都唔知尖咀呢殊有咁正既邊爐打

湯底有好幾款揀,除左有重慶麻辣鍋之外,還有唔同類班既鍋

有全鍋/鴛鴦鍋,任選
侍應話推廣優惠做一蚊個湯底,加20蚊就可以有鴛鴦鍋
黎到梗係要楝重慶辣鍋底+多1個湯底做鴛鴦鍋
我地揀選其中2款拼成鴛鴦鍋~~傳統麻辣+菌王之王湯底

到真係辣到食唔到嘅時候,我地係咁加啲湯平衡舒緩番下
又或者點呢杯好似涼粉既飲品,真係可以解到辣

自助調味吧,醬料種類好多除左常見嘅生熟蒜同香蔥芫荽,
打邊爐梗係要自己調番兜

打邊爐黎講,啤酒都幾抵20蚊枝
拼盤質素唔錯,打邊爐無理由唔食肉,呢個拼盤抵食
碞晒我地幾個想每樣試少少又想多試幾款唔同肉種既食物獸

肉紋好清,雪花亦多,輕灼半熟後粉嫩鬆軟,肉味好香濃
肉既脂肪偏少但軟嫩,入口帶嚼勁,肉香多汁

手切牛肉當然質素有返咁上下,牛味濃郁一啲都唔韌
每片牛肉都厚薄相約;油花均勻而且肉味香濃
另外再點左個海鮮拼盤A餐

好多唔同類型既海鮮款,比起散點平左成舊,款同量都好多

上枱時成盤好壯觀

真係多到要3人都未必食得晒

海鮮真係好新鮮,正,呢個價錢真係好抵食
頗具水準,食物質素唔錯,一蚊湯底仲有得價肉肉拼盤抵食,8點半之前埋單有7折,所以我地湧左黎食,唔錯而又滿足既一餐,抵食又好味

打邊爐又點料得烏冬同菜呢~~~滿足又好味既一餐
2019-03-19 130 瀏覽
今日有少少轉涼,就想打邊爐店面裝修精緻,整潔乾淨店員話做緊優惠一蚊湯底,加多20蚊可以有鴛鴦兩款湯底咁就梗係點左個鴛鴦鍋先啦咁抵兩款湯底都無令我地失望,麻辣辣味好香,中意食辣既朋友真係岩晒。另外果個係菌至之王松茸,鍋個底真係好飲,d湯非常香甜好香菌味,碞晒菌人,愛菌人士必點入面有好多菌,仲有松茸令到湯底好香濃打邊爐點料得食物,我地揀左個拼盤A,肉量都幾多下,咩類型既肉都有每塊牛肉既脂肪紋分佈平均,厚薄適中,唔會一淥就散哂食落口,又唔會食到筋,好香牛肉味,肉質非常嫩滑,唔一定要點豉油添都好入味豚肉都唔錯,新鮮可口,色澤都好誘人羊肉片肉質軟滑唔肥又無羶味值得一讚既係佢d響鈴超大卷,非常脆而且無油益味,新鮮即炸,入口香脆豆味濃淥一淥就食得,入口脆嫩又無渣午餐肉係煎過其實就咁食都已好好食,落左去打邊爐d湯度又另一番風味蝦滑十分彈牙蔬菜夠新鮮手包雲吞好正,餡好食金錢肚好香,滷得好入味,放入湯底湯下已食得呢間雖然唔係任食,但鐘意黎係因為湯底唔會係味精,打完邊爐都唔會話口渴仲有8點半前埋單有7折優惠,呢下抵坐得幾舒服,而且每台之間個距離雖然唔係好遠,但起碼都算可以單獨享受同朋友聊天食飯既時光
今日有少少轉涼,就想打邊爐

店面裝修精緻,整潔乾淨
店員話做緊優惠一蚊湯底,加多20蚊可以有鴛鴦兩款湯底
咁就梗係點左個鴛鴦鍋先啦咁抵
入面有好多菌,仲有松茸令到湯底好香濃

每塊牛肉既脂肪紋分佈平均,厚薄適中,唔會一淥就散哂

豚肉都唔錯,新鮮可口,色澤都好誘人

羊肉片肉質軟滑唔肥又無羶味

淥一淥就食得,入口脆嫩又無渣

午餐肉係煎過
其實就咁食都已好好食,落左去打邊爐d湯度又另一番風味
蝦滑十分彈牙
蔬菜夠新鮮
手包雲吞好正,餡好食

金錢肚好香,滷得好入味,放入湯底湯下已食得

仲有8點半前埋單有7折優惠,呢下抵
2019-03-16 22 瀏覽
昨晚去尖東吃火鍋店名叫(洪鼎)真夠威,先來(揸)自家竹蔗水,果然真材實料,飲落口不是加了糖的糖水,我們叫了鴛鴦鍋蘿蔔鴨湯拼麻辣湯,鴕鳥肉好似牛肉感覺,鴨血放落麻辣湯滾兩滾好滑,眼前枱上寫了你能講重慶俚語,就免費請你飲一個生啤,有朋友曾經在四川工作過,請他試一試免強合格,邪惡午餐肉送啤酒好好食,黑毛肚(新鮮牛栢葉)是我在香港第一次食,店長教我們,如何在湯入面搖八次就可以在最佳食法,真係夠爽脆保持鮮味,店長真體貼重慶紅糖糍粑,外脆內軟,食咗之後再叫多兩份真好食,盛肉拼盤有安格斯牛小排,安格斯牛板腱,紐西蘭羊肉片,西班牙黑毛豬,每一份肉貴精不貴多,的確好有質素超正手工黑豆腐好有豆香味,自家製酒糟鴨舌食落口好有酒香鴨舌入晒味,店員又主動有態度直得推。
昨晚去尖東吃火鍋店名叫(洪鼎)真夠威,