2023-08-27 265 瀏覽
位於圍方的咖啡廳,經過店面就見到門口corner 位坐著幾位店員,正在忙著挑選咖啡豆,態度認真!取票不久,就可以入坐,店內擺放著很多不同款式的咖啡杯,㕑窗亦有人見人愛的蛋糕和甜點🍮!我們點了凍莫加(ice mocha),熱cappuccino ,抹茶雲尼拿軟雪糕,日式布甸芝士蛋糕,火腿芝士酥! 我最欣賞的就是咖啡的味道,咖啡配上巧克力,味道很濃郁,推薦大家一定要試試日式布甸芝士蛋糕,上層是咖啡jelly,中間是雞蛋布甸,底層是芝士蛋糕,味道好極了!店員送到枱時,會震的布甸芝士蛋糕好得意呀! 堂食,另加一收費!
挑選咖啡豆,態度認真!
日式布甸芝士蛋糕,火腿芝士酥!
我最欣賞的就是咖啡的味道,咖啡配上巧克力,
味道很濃郁

堂食,另加一收費!
Hot  cappuccino
Iced  mocha  (wood-rounded  bodied)
Matcha  &  Hokkaido  twist  soft  serve
Japanese  pudding  cheesecake
火腿芝士酥
Hot  cappuccino
Japanese  pudding  cheesecake
2023-08-27 154 瀏覽
開業終於差不多兩至三個星期,平日終於敢踏足此地,由於報道寫上太多人,所以實在有感因超,找上一個平日的下午,人山人海的感覺終於可以平靜下來。。。這間咖啡店其實列入自己的清單中亦相對很久,但由於總店對於自己來說實在有點偏遠,眼見他開了入新界區方便自己,所以一於舉報前往~店面前方位置屬於外賣區,較深入的後方便是品嚐咖啡的吧枱與吸塵枱區域~當日選了一杯Flat White HK$40.以及一個菠菜芝士酥HK$28.主角咖啡呷一口味道平衡度非常好,由嘴巴衝上腦袋之間,味道上感覺層次感豐富,詢問職員原來咖啡豆來自五種不同比例的自家調配,對於我這個飲咖啡好多時都不會有一種記憶的人來說,這一杯特別有感覺,再問之下原來可以在店外售賣,所以毫不猶豫地在離開之時開之購買了一包名為(火)HK$170.至於這杯Flat white相信是我近期飲過之中最為有記憶的一杯⭐️⭐️⭐️⭐️至於菠菜芝士酥由於可能店面較為多客人之緣故,職員在翻熱期間也較為耐,只好耐心等候,不過這個等候也無浪費了,因為經過翻熱後芝士半溶狀態在口感上好好,係比我預期中好⭐️⭐️⭐️⭐️雖然重沒有在早年上幫襯總店,但我慶幸他們開至新界區,給我能感受到一杯美味餘

Flat white
咖啡豆
菠菜芝士酥
雖然重沒有在早年上幫襯總店,但我慶幸他們開至新界區,給我能感受到一杯美味餘韻的咖啡,實屬幸福。
★此店堂食會有另加一服務!★
午餐
Flat white
菠菜芝士酥
2023-08-24 177 瀏覽
同朋友想靜靜地去食個下午茶,飲啖咖啡。野田門口已經有好多咖啡豆選擇門口拎飛,好快就有位,入到去好有空間感,地方乾淨。叫左兩個甜品同兩杯咖啡,講真,價錢一定咖係平,但都要試試橙汁咖啡,普普通通,都咖知飲緊橙汁定咖啡但呢個真係有驚喜,雪糕超出色!雪糕超出色!雪糕超出色!要講三次,初頭只係以為伴下杯,估唔到個雪糕咁好食正喔,大家如果想同朋友靜靜傾下計, 真係一個唔錯的選擇!
同朋友想靜靜地去食個下午茶,飲啖咖啡。
野田門口已經有好多咖啡豆選擇

門口拎飛,好快就有位,入到去好有空間感,地方乾淨。
叫左兩個甜品同兩杯咖啡,講真,價錢一定咖係平,但都要試試

橙汁咖啡,普普通通,都咖知飲緊橙汁定咖啡

正喔,大家如果想同朋友靜靜傾下計, 真係一個唔錯的選擇!
Under The Roof喺圍方嘅新分店佔地4000呎一邊係髮型屋「LOBBY by Hair Corner」一邊就係「野田珈琲生豆專門店+焙煎」野田珈琲有超過90款黎自唔同產地嘅咖啡生豆 全部都經過日本專業生豆團隊鑑定過先進口除左咖啡 店舖亦都設有「野甜屋」洋食甜品部 不過座位唔太多 上次我週末等左成兩個鐘都未有位🫠 今次平日四點幾去 唔駛等位就入到😆✌🏻🍴野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕 ($128)鬆餅表面稍微焦脆 蛋香十足☺️🥞不過略嫌唔係好夠濕潤感牛乳雪糕好有驚喜!好味到我同朋友們都“哇”左聲🤣雪糕順滑 而且牛奶味極濃 真係好好味❤️🍴千層酥皮蘋果批配8.0北海道牛乳軟雪糕 ($98)酥皮好脆 好香牛油味👍🏻內餡用上鮮甜蘋果粒同埋香草吉士醬趁熱加埋雪糕一齊食好正🫶🏻店員見到我地睇住本咖啡menu好迷惘 都好主動過黎介紹唔同嘅咖啡豆畀我地😌咖啡豆都會即場新鮮焙煎 以保證新鮮度👍🏻☕️秘魯 亞馬遜 G1 水洗 ($88)風味:檸檬、椰棗、堅果、花生、麥茶餘韻店員話佢地成班員工都覺得呢款好好味 極力推薦呢款!😆☕️尼泊爾 喜馬拉雅山 雪人 高山小圓豆 水洗 ($98)風味:油桃、草
Under The Roof喺圍方嘅新分店佔地4000呎
一邊係髮型屋「LOBBY by Hair Corner」
一邊就係「野田珈琲生豆專門店+焙煎」

除左咖啡 店舖亦都設有「野甜屋」洋食甜品
不過座位唔太多 上次我週末等左成兩個鐘都未有位🫠
今次平日四點幾去 唔駛等位就入到😆✌🏻

🍴野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕 ($128)
鬆餅表面稍微焦脆 蛋香十足☺️🥞
不過略嫌唔係好夠濕潤感

牛乳雪糕好有驚喜!
好味到我同朋友們都“哇”左聲🤣
雪糕順滑 而且牛奶味極濃 真係好好味❤️

野田日式厚鬆餅

🍴千層酥皮蘋果批配8.0北海道牛乳軟雪糕 ($98)
酥皮好脆 好香牛油味👍🏻
內餡用上鮮甜蘋果粒同埋香草吉士醬
趁熱加埋雪糕一齊食好正🫶🏻
千層酥皮蘋果批

咖啡豆都會即場新鮮焙煎 以保證新鮮度👍🏻

☕️秘魯 亞馬遜 G1 水洗 ($88)
風味:檸檬、椰棗、堅果、花生、麥茶餘韻
店員話佢地成班員工都覺得呢款好好味 極力推薦呢款!😆

☕️尼泊爾 喜馬拉雅山 雪人 高山小圓豆 水洗 ($98)
風味:油桃、草本、糖烤栗子、焦糖、多士、甘甜
店員話呢款咖啡豆喺香港得佢地有得賣🤩

各位咖啡迷千其唔好錯過呀!☕️
千層酥皮蘋果批
2023-08-13 385 瀏覽
首先,野田咖啡店舖嘅冷氣溫度過凍。星期日下午四點拎飛,排隊等咗成65分鐘先入到座。我哋喺度買包咖啡豆都已經烘焙好可以拎嘞!最嬲係3-4 人枱一㩒飛冇耐就可以入座?!明明有位,真心想知呢間Café 係用咩準則去安排入座呢?唔會再嚟堂食啦。First of all, the air conditioning in this coffee shop make us freezing. We arrived at 16:00, took the ticket and waited for 65 minutes to get in. The waiting time is long enough for our purchased coffee beans to be roasted and ready for pick up. There are empty tables and staff are not arranging properly. The overall dining experience is awful and we won’t dine in again.
首先,野田咖啡店舖嘅冷氣溫度過凍。

65 分鐘 (堂食)
2023-08-05 436 瀏覽
繼灣仔同崇光pop up店之後☕️野田今次進駐城中最新地標大圍-圍方新店面積比灣仔店闊落得多處處體現和風美學同極致🇯🇵入口處放滿生豆陳列🪣種類之多實在令人眼花撩亂行入少少有烘豆房🔥旁邊一組魚鱗設計嘅商品陳列架放滿瓷杯同咖啡沖煮工具經過長長意式吧檯同手沖專區之後最裡頭係堂食用餐區🍽️店面靚之餘要讚吓佢哋新設計嘅Menu 手沖Menu 厚厚一本以產區分類每款豆都有風味標示清楚易明🍫🍊🌸大家可以按自己口味同喜好篩選另外意式同食品Menu 嘅手繪插畫(圖4)亦好精美呢😊除咗餅櫃有十零款蛋糕、卷蛋外🍰新店仲有好幾款熱食甜品有蘋果批、有Croffle 配雪糕等🧇稍後亦會推出日式豬扒三文治等輕食🥪🔖 Hot Cake 日式厚鬆餅🥞材料雖簡單但厚鬆餅做得好味一啲都唔容易邊邊有少少焦脆口感🍯入面有蛋香、而且仲保持到鬆軟度同濕潤度喺開幕日就交到高質素嘅出品🧈實在係意料之外👍🏻🔖 洪都拉斯GPB023 🇭🇳水果風味、非常易入口 🍊❣️喺烘焙房出面有一部攞籌機堂食嘅朋友記得去襟飛先

繼灣仔同崇光pop up店之後☕️

手沖Menu 厚厚一本以產區分類
每款豆都有風味標示清楚易明🍫🍊🌸
大家可以按自己口味同喜好篩選
另外意式同食品Menu 嘅手繪插畫(圖4)亦好精美呢😊

除咗餅櫃有十零款蛋糕、卷蛋外🍰
新店仲有好幾款熱食甜品
有蘋果批、有Croffle 配雪糕等🧇
稍後亦會推出日式豬扒三文治等輕食🥪

🔖 Hot Cake 日式厚鬆餅🥞
材料雖簡單但厚鬆餅做得好味一啲都唔容易
邊邊有少少焦脆口感🍯
入面有蛋香、而且仲保持到鬆軟度同濕潤度
喺開幕日就交到高質素嘅出品🧈
實在係意料之外👍🏻

🔖 洪都拉斯GPB023 🇭🇳
水果風味、非常易入口 🍊

❣️喺烘焙房出面有一部攞籌機
堂食嘅朋友記得去襟飛先
2023-08-05 328 瀏覽
今日圍方發現有一間叫 『野田咖啡』🫘真係好專業👨‍🍳每款咖啡豆都有詳細介紹,由香氣、酸度、甜度、口感、Aftertaste ,真係好專業👍🏻👍🏻仲有工作室☕️☕️可以即場欣賞到佢哋製作咖啡豆,大開眼界👀作為咖啡控😍😍真係好爽
仲有工作室☕️☕️可以即場欣賞到佢哋製作咖啡豆,大開眼界👀
作為咖啡控😍😍真係好爽
2023-07-31 325 瀏覽
經過門口已經聞到好香咖啡味,裝修日系風格,與髮型屋合拼一間店,入面有好多介紹咖啡既樣本,講埋呢隻咖啡豆會品嘗到咩味道,很特別,如果要買咖啡豆,入面仲有員工介紹,很不錯Iced latte(Earth) $45Orange coffee(Earth) $52同飲橙汁冇分別

Iced latte(Earth) $45

Orange coffee(Earth) $52
同飲橙汁冇分別
在圍方商場搵食,是訓練食客排隊等候的耐力!在這𥚃差不多每間食市,也人頭湧湧,幸好,這間野田珈琲,可以用THE GULU 的apps遙距取票,不過,就算遙距取了票,仍要等差不多90分鐘,才安排到餐廳堂食,所以很多食客也選擇外賣自取,建議不要假日光顧等候期間,我和好姊妹,在店內的咖啡豆專賣櫃位,尋找不同產地的咖啡豆,咖啡豆的品種十分多,令人目不暇給,有如瞬間看地球,消磨了不少時間,同時,亦增進不少有關咖啡小知識,客人在店內購買任何一種咖啡豆,收費均包括:免費焙煎服務提提大家,外賣自取後,在咖啡售賣區,有小量坐位供外賣人士用餐,用餐時間為60分鐘,不用加一,外賣的輪候時間較快,反而堂食的等候時間較長,入到餐廳的用餐時間為90分鐘,要收取加一服務,不過,食客可選擇坐近吧台,即場見到咖啡師在吧台前沖製咖啡的過程!餐廳的侍應很有友善,安排我們坐在吧台位置,而且很有禮貌和耐性,向不大熟悉咖啡的我們,講解不同產地咖啡的味道和酸度!最後同行的姊妹揀選了Brazil Anaerobic Fermentation Natural (巴西厭氧+日曬)作為抹茶控的我,本想一試抹茶拿鐵配北海道8.0牛乳雪糕丶抹茶

作為抹茶控的我,本想一試抹茶拿鐵配北海道8.0牛乳雪糕丶抹茶雪糕,但由於當天外賣食雪糕的客人眾多,店內冰櫃雪唔切雪糕,侍應十分抱歉地表示:現在所有雪糕類配搭的食物或飲品,均未能提供,真的有點失望!

最後我唯有揀「抹茶特濃拿鐵」,頂住檔!😓

Brazil Anaerobic Fermentation Natural 丶抹茶特濃拿鐵

除點了咖啡外,還叫了一個該店獨家出品的「咖啡果實黃波慕絲蛋糕」
咖啡果實黃波慕絲蛋糕」

在等待甜品期間,環顧店內四週的佈置,以大自然的木色為主,帶出簡約日系風格,給人一種簡單丶乾淨俐落丶舒服的感覺,在咖啡師身後,亦放置了一排統一的玻璃櫃,每格玻璃櫃內也載滿不同產地的咖啡豆!

咖啡師以熟練的手勢,先放好濾紙和濾杯,把客人預先點好的咖啡豆磨成粉,
灘平在濾紙上,
只是短短兩丶三分鐘之間
,咖啡師手握咖啡壺,從中心開始由內向外繞圈注入熱水,咖啡師利用手腕控制水柱的速度,不會把水澆到濾紙,將水逐點平均覆蓋浸濕所有咖啡粉。

第一次這麼遠距離,細看咖啡師手沖咖啡,過程中不但讓客人有視覺和味覺的享受,令身心靈也得到滿足,看到每滴咖啡,透過濾紙,滴入杯中,讓人感受好好「慢活」,非常療癒和減壓!

咖啡師雙手為每一位客人遞上咖啡,好姊妹立即品嚐,味道和口感也是她喜歡的!

我揀的那杯「抹茶特濃拿鐵」,就由侍應奉上,味道也不錯!抹茶味和咖啡味也適中

期待的「咖啡果實黃波慕絲蛋糕」,剛好在兩杯咖啡出場時,一併出現,這款蛋糕外型獨特,打卡一流,去刀切開蛋糕,內有芒果肉和熱情果,很喜歡酸微微的味道,吃進口裡,陣陣清風的果香,滲進牙縫之間!

90分鐘的用餐時間,轉眼過去,盛惠$234,人均消費為$117
2023-07-29
90 分鐘 (堂食)
咖啡果實黃波慕絲蛋糕」
同朋友睇完戲,見中間有少少時間就去呢間野田咖啡試下(用gulu 攞飛排隊,佢仲係soft opening, 知道入面有堂食位嘅人應該未算好多,所以我地攞左gulu 飛後10分鐘就入得了)。朋友叫左焦糖布丁cheesecake,試左唔太甜,Cheesecake底係我喜歡不太實的那種。我自己本來夜晚仲要食飯想叫件cake就算,但見到有croffle 就忍唔住試!Croffle香酥(真心拍得住之前係K11 Musea 牛角包店隔離餐廳食嗰個,可惜餐廳現在已停售Croffle。好多其他地方嘅Croffle堂食都唔好食,所以見到就忍唔住試XDDDDD),同黑糖漿,牛奶雪糕好夾。金萱茶凍係中間做到解膩嘅作用,隔離個cream味唔太濃甜不過其他部份都好食所以都夾。下次可能都係忍唔住叫呢個,其他cake唯有買走返屋企食啦。我係死小孩飲咖啡要加奶(但又唔想加太多),叫Dirty 佢地有問想要nutty 定 fruity base,可以用黎作為買豆前試下口味嘅作用。我自己叫左nutty 底,飲落係有少少日式炭燒香,但又未至於UCC嗰種炭燒咁重嘅,整體都幾好飲。我下次會再試其他咖啡/ 咖啡底甜品,食物+飲品

我下次會再試其他咖啡/ 咖啡底甜品,食物+飲品+服務都算有質素,唔錯。
Croffle with Jin Xuan Tea Jelly and 8.0 Hokkaido Milk Soft Serve
Dirty
Japanese Pudding Cheesecake
題外話/補充資料: 咖啡+甜品價錢都幾合理,但我今次試的Croffle $108 可能有人會覺得略貴,但細食嘅人其實加埋杯咖啡可能晚飯都唔使食,所以大家可以作為參考。
2023-07-28
10 分鐘 (堂食)
下午茶
Dirty
Japanese Pudding Cheesecake
  • Croffle
  • 布丁cheesecake
2023-07-25 306 瀏覽
放工去朝聖下新商場~ 地理位置超方便~行下行見好多人望呀望,我又去望下,個👃🏻聞到就心癢癢~ 很喜歡手繪風 想試‘黑牛’既朋友, 可惜暫時無雪糕~ 整杯 髒髒咖啡 吧Oh~ 熱飲杯盛髒髒… 無左視覺既享受🙈店員問想選邊類口感~ 我選左fruit既, 不想眼上眼光光🤣佢有輕食 , 下次堂食再試~

Oh~ 熱飲杯盛髒髒… 無左視覺既享受🙈

佢有輕食 , 下次堂食再試~
2023-07-22 610 瀏覽
野田珈琲再開分店 也進駐大圍圍方嘍~今次結合髮型屋一併 空間有4,000呎!!!大圍店跟灣仔店一樣 有焙煎房和超過90款咖啡生豆選擇是咖啡控的天堂啦🕊️ 選好生咖啡豆也有炒豆服務 (+$120)這間分店亦有日系甜品款式(´ω`♡).① 野田日式厚鬆餅🥞② 焙茶提拉米蘇🤎③ 黃波旁 熱情果慕斯蛋糕🌙④ 牙賣加藍山咖啡1號☕️⑤ 橙汁咖啡.野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖#aiiifoodie_taiwai #aiiifoodie_大圍
野田珈琲再開分店 也進駐大圍圍方嘍~
今次結合髮型屋一併 空間有4,000呎!!!
大圍店跟灣仔店一樣 有焙煎房和超過90款咖啡生豆選擇
這間分店亦有日系甜品款式(´ω`♡)
① 野田日式厚鬆餅🥞
② 焙茶提拉米蘇🤎
③ 黃波旁 熱情果慕斯蛋糕🌙
④ 牙賣加藍山咖啡1號☕️
⑤ 橙汁咖啡

野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖