2023-03-25
天氣開始轉暖,又係開始游水減肥嘅日子啦。但係每次游完水諗食咩都係一大煩惱,唔想食快餐,又唔想食貴野。呢晚我游完水,一離開九公泳池,直望就見到呢間「金二少冰室」,裝修幾新淨,環境又乾淨,於是入去試一試。🍽️可能因為已經晚上8點幾,所以入面都有幾多空位,唔需要排隊。坐低之後望一望牆上嘅黑板,上面有推介今日嘅餐單,都係一啲基本嘅茶餐廳嘅Menu。正當我準備落單嘅時間,望入餐廳最入面見到有一張poster上面有熊仔冰凍檸茶。於是,我點左咖喱牛腩飯和熊仔冰檸檬茶。原來個凍檸茶仲有得走甜,開頭以為揀左熊仔冰之後,甜度會固定,所以呢樣嘢都令我覺得好神奇。整個點餐過程非常迅速,讓我感到非常滿意。🧸店員好快就為我送上一杯「熊仔冰凍檸茶」,之後我發現點解呢個熊仔冰凍檸茶可以走甜,原來係因為隻熊仔冰就係一塊無糖嘅紅茶冰。個凍檸茶唔會好澀,所以就算無糖都覺得OK容易入口。🥘跟住落黎就係「咖喱牛腩飯」,其實上菜時間得好快,約兩三分鐘就已經可以送上嚟。個咖喱牛腩飯上台嗰陣時有陣好香嘅咖喱味,但係就唔會太辣,好啱我呢啲唔太食得辣嘅人。食落又有少少椰汁嘅香味,口味少少偏甜,所以其實好惹味,個汁好好送飯。個牛腩就唔會話太
🍽️
🧸
🥘
跟住落黎就係「咖喱牛腩飯」,其實上菜時間得好快,約兩三分鐘就已經可以送上嚟。個咖喱牛腩飯上台嗰陣時有陣好香嘅咖喱味,但係就唔會太辣,好啱我呢啲唔太食得辣嘅人。食落又有少少椰汁嘅香味,口味少少偏甜,所以其實好惹味,個汁好好送飯。個牛腩就唔會話太韌啦,除左牛腩入面都有少少牛筋同埋少少薯仔,樣樣都有啲,幾滿足。飯量算正常一人飯,並唔會好食其他茶記超級大碟,其實都夠一個正常男仔食。
🈹
埋單嗰時店員俾咗一張印花卡,每食夠$40就可以得到一個印花,有10個印花就可以換到一支奶茶,非常划算。
🙆♂️
總體來說,我非常滿意呢家餐廳,位置方便,價錢實惠,同埋重點係又好食又可以打卡。應該會變做我游水之後嘅飯堂。下次會試埋熊仔冰奶茶。