2013-09-05 1257 瀏覽
難得來到南丫島, 從友人口中得知這裡的數家名店, 金卷食品是其中一家, 業務更擴展至索罟灣和榕樹灣兩邊, 保証從那邊出入的遊客都能夠隨時入貨。椒鹽白飯魚屬必買項目, 每盒二十多元, 盒子不算大, 看起來有些貴, 但把盒子打開, 看見裡面密度極高的白飯魚, 便會隨即打消這念頭; 味道鹹中帶微辣, 惹味非常又香脆, 真材實料, 屬坊間少見的質素, 值得大量入貨作為手信。
2012-11-15 647 瀏覽
友人遊離島歸來,送來兩盒蛋卷,是南丫島的特產,一鹹一甜。先試鹹的肉鬆鳳凰卷,顏色較澳門的深,入口幾鬆化,有蛋香,看到肉鬆一絲一絲,鹹鹹香香,味道不錯。再試件甜的,是椰香鳳凰卷,內有椰絲和芝麻,外層同樣好香口,內餡充滿椰香和芝麻香,吃蛋卷,我較喜歡吃甜的,滿足感絕不比吃馬卡龍低,但價錢平了一大截。送蛋卷給我,同樣開心。
友人遊離島歸來,送來兩盒蛋卷,是南丫島的特產,一鹹一甜。

送蛋卷給我,同樣開心。
其他
2012-10-23 504 瀏覽
嚟南丫島點可以唔食金卷D蛋卷?!行緊見到金卷嘅時候即刻停落嚟,見到做蛋卷嘅機器同埋新做好嘅蛋卷,好大陣香味。問可不可以買一盒椰絲鳳凰同埋肉鬆鳳凰雙拼嘅蛋卷,老闆好爽快咁同意佐。後尾行山行到想have a break嘅時候唸起仲未食蛋卷,就坐落嚟食。圖片就唔記得影,因爲實在太好味。D蛋卷真係好酥鬆好松化!肉鬆夾得實實嘅,而且分量一點都無偷工減料。真係唔話得!椰絲味嘅style就同肉鬆嘅鹹香唔同,但椰絲亦都好香,又唔會太甜。真係後悔只買了一盒!因爲之前沒試過,所以今次淨係想嘗嘗鮮咁,無想到咁好味。其實金卷係榕樹灣同索罟灣都有一家分店,後來行到索罟灣又買佐兩盒帶返屋企。順便試食佐佢同樣好招牌嘅白飯魚,就覺得唔係想象中咁好食,而且漲佐價,就無買。總之強烈推薦呢間嘅蛋卷!TIPS:如果整蛋卷嘅師傅係度嘅話,而你又唔係好想加料,或者鍾意食齋蛋卷多D,可以麻煩佢現場幫你做一盒無餡嘅蛋卷。亦都係十分之好食ga!而且新鮮出爐滾熱辣!
嚟南丫島點可以唔食金卷D蛋卷?!

2012-10-21
  • 鳳凰蛋卷
2012-04-14 440 瀏覽
都應該有一段不短的日子已沒到過南丫島 (差不多有數年吧)。對島內的印象,特別是食肆方面,已是十分的模糊。僅餘的就只有阿婆豆腐花及食海鮮包坐回程船的"天虹"....坐船先到榕樹灣,上岸後先看到的仍是一系列的海鮮店。再走入少許,便看到不少買小食及蝦醬鹹魚一類與海產有關的店子。其中一間較有名的,便是這間"金卷食品"...聽說名物之一便是這盒椒鹽白飯魚,只花十數塊錢就可買到。若是真材實料的話,那就一點都不貴....開蓋用手拿一大堆擺入口。不過鹹兼且極惹味,aftertaste是帶少許辣的;魚仔的確是無花無假,絕無混入其他不知名的物體進內,令味道在鹹辣中滲進不少的魚鮮....試過將之灑在熱米飯上吃,登時扒多幾口飯進肚可也可以預計的是,如是伴粥吃的話,效果會更佳....真後悔沒有買多幾盒回來作儲備.....

....

試過將之灑在熱米飯上吃,登時扒多幾口飯進肚可也
可以預計的是,如是伴粥吃的話,效果會更佳....

真後悔沒有買多幾盒回來作儲備
.....
5 分鐘 (外賣自取)
2011-06-13 339 瀏覽
小弟第一次幫襯,買左兩盒椒鹽+一盒辣味白飯魚,有魚味,唔"醒",夠哂脆,無油膩味,好好味,但食得多有d 熱氣,不過唔敢買太多,始終都係脆口野嘢,驚唔罷得耐,可惜趕船試唔到其他!!!
小弟第一次幫襯,買左兩盒椒鹽+一盒辣味白飯魚,
有魚味,唔"醒",夠哂脆,無油膩味,好好味,

但食得多有d 熱氣,

不過唔敢買太多,始終都係脆口野嘢,驚唔罷得耐,
可惜趕船試唔到其他!!!
2011-05-24 237 瀏覽
星期日見得閒就同男友一齊去南 丫島行山同埋去睇下果邊既環境啦,因為我之前都未去過既,既然得閒就去啦,行行下被我地發現左一間好香既味,之後,一睇之下原來係黎自 <金卷食品>既鳳凰卷,同埋佢係自己做架,所以好新鮮,佢個價錢都唔貴呀,只不過係 $20一盒 , 咁一盒裹面有2袋,每一袋有5個,我地見到又唔係貴未買左2盒番去試囉~點不知係好鬆,好好味架!!我第一次寫食評乍,寫得唔好請原諒

我第一次寫食評乍,寫得唔好請原諒
2011-05-01
  • 鳳凰卷
2010-12-29 186 瀏覽
老遠黎到南Y島,行左2個鐘頭山,行到黎榕樹大街就買個小食頂頂癮)))一行過,老板娘同個印藉製鳳凰卷就好熱情地猛sell佢地檔唔同既食品,樣樣都俾你試......見到個師傅製鳳凰卷,好吸引,係一陣椰絲既香味。所以買左$20,10件黎試試,肉鬆及椰絲各5件!個外皮真係超鬆化,一d都唔實,可能同佢本身個漿好多air,好fluffy有關.....一咬成件幾乎落雨咁跌跌跌!肉鬆帶有dd甜味,而椰絲同芝麻就好香,趁熱食更能迫發其香氣架。

見到個師傅製鳳凰卷,好吸引,係一陣椰絲既香味

用心製作

所以買左$20,10件黎試試,肉鬆及椰絲各5件!
2010-12-28
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
用心製作
  • 鳳凰卷
2010-06-19 263 瀏覽
2010年5月28日 ( 金卷食品 - 1 ) 南丫島行山之旅,從香港仔乘坐全記街渡,在模達灣登岸,行程是經石排灣、蘆鬚城、洪聖爺灣至終點榕樹灣。到達終點榕樹灣,吃過午餐,經過金卷食品,買了一盒即食蝦乾。香辣蝦乾,28元一盒,淨重75克,是熟蝦,已經去了蝦腸,表面添上辣椒粉,或許是有味精添加物?非常好味道。
2010年5月28日 ( 金卷食品 - 1 )
南丫島行山之旅,從香港仔乘坐全記街渡,在模達灣登岸,行
程是經石排灣、蘆鬚城、洪聖爺灣至終點榕樹灣。
到達終點榕樹灣,吃過午餐,經過金卷食品,買了一盒即食蝦乾。
添上辣椒粉,或許是有味精添加物?非常好味道。

2010-05-28
$28 (其他)
2010-06-01 157 瀏覽
南丫島一天遊又接近尾聲,友人提議帶我們到這「金卷」 選購一些地道及有特色的食品,婦女兵團姊妹當然不遺餘力地搜購霸王花、蝦干和樽庒醬料等。我這個無飯主婦就只專注於那些風味小食,店員姐姐也很醒目,不斷讓我們試吃枱面上的鳳凰卷及銀魚仔。手制肉鬆鳳凰卷 ($20) -- 雖然現在的蛋卷已經使用機器大量化生產,但喜歡蛋卷的人還是會選擇傳統手工做的,蛋卷要好吃,蛋漿的調配是關鍵。除了雞蛋和麵粉之外,據說各家還會有自己的秘方,只要將蛋片加入椰絲、芝麻、肉鬆等餡料,再用特製的叉子將蛋片捲成長方形,就成為了鳳凰卷。這裏的肉鬆鳳凰卷一盒兩包,每包只得五件,雖然色澤不至於金黃,但蛋香濃郁,入口鬆化,而肉鬆則甜中帶鹹,香氣滿溢,值得推介。椒鹽白飯魚 ($30) -- 白飯魚亦即銀魚,據說是補充鈣、鎂、璘、鋅礦物質的天然食品,可防治骨質疏鬆症及有助增高,也是一道補充鈣質的健康料理。這裏的銀魚仔用油炸後加上椒鹽,口感香脆,作為佐膳小食,實屬老少鹹宜,唯因經過油炸,不宜多吃,以免適得其反。由於友人與島上多間店舖相熟,賣貨靚姐主動給我們折扣,所以結賬只需 $46. 買完手信,也是時候離開這特色風味的小島,起程回歸喧鬧

由於友人與島上多間店舖相熟,賣貨靚姐主動給我們折扣,所以結賬只需 $46. 買完手信,也是時候離開這特色風味的小島,起程回歸喧鬧的大都市了。

肉鬆鳳凰卷
南丫島發電廠的煙囪
2010-05-31
南丫島發電廠的煙囪
2009-08-27 40 瀏覽
見到人手制的鳳凰卷,試食了一舊之后即買了一盒,因為非常脆口鬆化,椰絲味香,甜度適中,最重要是食落覺得比較新鮮,無防腐劑又較健康。其實去南丫島又何需手信?不過才二十元一盒,又是獨特的人手制品,應該多多支持。

2009-08-11 51 瀏覽
由榕樹灣走至索罟灣,大約個半小時,沿途欣賞日落黃昏美景,相當寫意。來到尾站索罟灣碼頭,除了好幾間海鮮酒家外,還有蘇絲黃曾在電視節目中推介的本地出品鳳凰卷。老老實實,這盒金卷出品的肉鬆鳳凰卷 ($20),包裝甚為老土,打開盒蓋,內裡只得寥寥十件鳳凰卷,賣相又大小不一,絕不討好,一時間實在沒有衝動試食,心想還是拿回家當手信給爸媽算了 (我承認是有點求其,兼欠缺誠意)。回家後為寫食評,總要試一試虛實,遂拿起一件放進口裡,鳳凰卷外層出奇地仍然保持清脆,雖沒有新鮮出爐的鬆化燙口,肉鬆的份量也不多,但竟散發陣陣蛋香,味道實在是意料之外的好,令我有點喜出望外。或者又會有人講 {鳳凰卷當然是澳門咀香園的好},什至說什麼 {杏仁餅最緊要有杏仁味} 這等空話,我倒覺得做人不應厚此薄彼,金卷這間位於離島的小店,每天仍然堅持手製蛋卷,當中水準無可避免地有少許參差,但內裡那一份「小島情懷」實在值得我們所尊重的。下次去南丫島,不妨買番盒送比媽,還需要理由嗎? (南丫島食評系列已完,謝收看)

紙盒「娘」味十足
賣相殊不吸引,但有內在美
2009-06-07
  • 肉鬆鳳凰卷
2009-05-18 23 瀏覽
因為自己對蛋卷呢种食品情有獨中, 可惜市面經常可買到嘅蛋卷都係鐵罐裝 (拜年時送禮用個隻), 味道令人失望...就算去到澳門d名牌手信店買嘅蛋卷, 仍然食落唔夠脆..其實自己住响南丫島已有好幾年, 每日都會經過, 但一直未幫趁過'金卷", 直至噚日突然間如夢初醒, 發現遠在天邊, 近在眼前, 何不嘗試下呢 ?? 我買時冇試味, 一口氣買咗兩盒椰香鳳凰卷 (每盒$20), 留待帶返公司自己與同事慢慢嘆.... 今日返到公司食過早餐後, 拎起盒"金卷", 已等唔切下午荼食, 即時拆開包裝袋偷食咗兩件. 好鬆脆呀 !!! 食落口時有索索聲, 內裡有椰絲, 又有蛋味....一字講哂 : 正 !!! 下次我仲要買埋另一隻 : 肉鬆鳳凰卷 tim 呀 !!!由於生產時冇加防腐劑, 所以d鳳凰卷買返屋企後, 要一個月內食完....

2009-05-17
  • 椰香鳳凰卷
2009-05-06 37 瀏覽
南丫島有咩好手信?嘻嘻!朋友冇介紹錯,三十蚊銀魚仔!呢度既老闆娘好好人,佢會比你試食,食完先決定要定唔要,環境都算企理。而且三十蚊既手信,仲要好味,好大盒同好滿下ga喎,都算抵ga喇!佢雖然好油(拎完成隻手指都係油),仲幾熱氣下,但係真係好正!椒鹽味唔會太重,炸到好香口!開始食第一條之後會忍唔住食落去。不過食完好易喉嚨痛同爆瘡,睇你要食好野定係要白白滑滑喇。其實耐唔耐食一次都唔過份丫~
南丫島有咩好手信?嘻嘻!朋友冇介紹錯,三十蚊銀魚仔!
不過食完好易喉嚨痛同爆瘡,睇你要食好野定係要白白滑滑喇。
其實耐唔耐食一次都唔過份丫~
銀魚仔
銀魚仔
2009-03-10 49 瀏覽
太公一向對在「澳門買手信」這東西,很不以為然。因為總不明白:兩地同處廣東省,也只有一水之隔,除了一些葡國特色食品,如馬介休葡撻等外,其他諸如蛋卷杏仁餅等,香港沒有嗎?當然有!杏仁餅,太公始終覺得香港的陳意齋最好;而鳳凰卷,以前正街頂有一檔做得極之出色,但自畢業後久未拜訪,聽聞搬入鄰近商舖;不過南丫島金卷的鳳凰卷,也相當有個性。金卷的鳳凰卷最大的特色是蛋味濃郁,吃上去芬芳撲鼻;有人或會嫌蛋卷皮做得厚薄不均,但太公倒喜歡這種手工之「誤」 - 這些手工製作,既然相距不是太誇張,又何苦要求如機製的標準化?更何況,當中部分稍厚,使鳳凰卷的口感更有層次。太公反而覺得,最敗筆的,是肉鬆不夠鬆脆,要扣分。另有銀魚仔 (白飯魚乾)出售,一大盒才三十元,塞得密密麻麻的,比從超市購得的銀魚花生抵食,也好食得多。那個不容我們立會議員入境的地方,手信特別香麼? 我倒不覺得。為甚麼我們只懂看見人家的好?明明自家都有寶,只是沒有用心發掘和欣賞而已!

三十蚊一盒的銀魚仔
肉鬆蛋卷