2024-09-23 208 瀏覽
餐廳有一半坐位都係卡位,一半係大圓枱,坐得都幾舒服係大角咀比較出名而且有歷史既茶餐廳🙈🙈香港最經典早餐沙嗲牛肉公仔麵🍜🍜餐肉抄蛋+牛油餐包🥚🥚包仲可以自己選擇,有餐包/多士/方包🍞🍞仲可以+$2轉蘿蔔糕包熱飲,奶茶好飲👍🏻👍🏻落單幾分鐘就已經上齊快靚正返工前早餐必選
餐廳有一半坐位都係卡位,一半係大圓枱,坐得都幾舒服
係大角咀比較出名而且有歷史既茶餐廳🙈🙈

香港最經典早餐
沙嗲牛肉公仔麵🍜🍜
餐肉抄蛋+牛油餐包🥚🥚
包仲可以自己選擇,有餐包/多士/方包🍞🍞
仲可以+$2轉蘿蔔糕
包熱飲,奶茶好飲👍🏻👍🏻
落單幾分鐘就已經上齊
快靚正
返工前早餐必選
2024-09-10 263 瀏覽
$35 下午茶 +$2凍飲香茅雞中翼🐔🐔+迷你西多士🍞🍞西多士即叫即整,上枱熱辣辣外脆內軟,麵包比一般茶餐廳鬆軟好多好香蛋味,完全停唔到口雞中翼好脆,不過偏細隻同乾,有D柴下次可以試下炸全翼會唔會好D
$35 下午茶 +$2凍飲
香茅雞中翼🐔🐔+迷你西多士🍞🍞
西多士即叫即整,上枱熱辣辣
外脆內軟,麵包比一般茶餐廳鬆軟好多
好香蛋味,完全停唔到口

雞中翼好脆,不過偏細隻同乾,有D柴
下次可以試下炸全翼會唔會好D
2024-08-04 352 瀏覽
我食嘢係比較厭尖,好多地方都覺得唔好食,但來這間通常都會滿意,特別係晚飯。他們的小炒很有鑊氣,份量較少,啱我。如果來食晚飯,通常都會叫個老火湯套餐,貪佢個湯夠味。這類街坊食店當然不可能要求有好的服務,待應通常都能夠做得到基本服務水平,叫佢攞嘢可能就要叫多兩次。其實老闆一直都在看鋪,管理上都算係咁。店舖衛生只係一般,所謂街坊店就係咁樣水準,不過我幾欣賞佢哋會畀一大碗滾水你洗餐具,算係唔錯。整體嚟講,我都會推薦。
餐廳都幾多座位,仍然午飯時間經常爆滿,有時仲要搭枱。食金家樂係情意結,味道不算太出色,特別對凍檸茶情有獨鍾。🍚銀魚仔蒸肉餅飯金家樂的肉餅比較薄,個人喜歡厚厚的。銀魚仔有啲硬,講真冇乜味。肉餅味道正常。伴碟的有幾條菜心,份量有誠意。🍚窩蛋免治牛肉飯兒時回憶,細個成日食,味道可以,佢係配青豆(有其他餐廳配菜框),碟頭飯唔會差得去邊,但談不上好食🥤凍檸茶金家樂嘅凍檸茶一直都係我嘅至愛,有啖啖茶香但又唔係好濃,叫開少甜,諗起都想再飲(個人口味)😌

🍚銀魚仔蒸肉餅飯

🍚窩蛋免治牛肉飯

🥤凍檸茶
2024-03-30 627 瀏覽
返工慳錢帶飯都差唔多兩年幾,真係好耐冇出過街食lunch。撞啱冇帶飯,又有新同事唔知食乜好。突然間就諗起金家樂,因為實在太掛住個家樂餐。基本上嚟到如果平時啲快餐唔係真係好想食都一定會揀家樂餐,因為佢嗰餐加$3轉炸脾真係好吸引。唔知邊個魔鬼同事之前教多士加層薄薄㗎砂糖,釣一釣味真係唔同啲。呢個餐叉燒通粉配辣椒油真係唔錯,唔好睇佢隻炸髀炸到一啲都唔乾,再加包茄汁點嚟食真係好Juicy~皮脆肉嫩,咁耐冇食都冇退步。係唯獨價錢真係高咗少少。不過耐唔耐食吓都唔錯。
一踏入這家「金家樂」,廚房飄出來的香氣就已經令我食指大動🍴。拉開菜單,選擇是困難的,因為真係每樣嘢都好想試!點左個「家樂餐」,是日應該唔會錯!湯底叉燒通粉好足料,叉燒火侯啱啱好,帶點甜味,肉質腍滑,通粉背後隱約有股底湯嘅鮮甜,味道純淨又有層次。啖啖肉,口感真係過癮。雞翼配的不是常見的白醬汁,而是自家特製的輕微甜辣醬,外皮烤得啱啱好,啖啖肉,香脆惹味,單單就係雞翼都有食到停唔到口既感覺。黎到牛油多士,外皮烤到金黃酥脆,牛油味濃郁,一咬下去,外酥內軟,香而不膩,實在係配咖啡既最佳拍檔☕。每次黎屋企陣陣都喺度掙扎,到底下次應該繼續食返個「家樂餐」真係好抵食,定者試下其他新鮮嘢?呢個問題,可能每一個幾鍾意我咁鍾意呢度嘅食客都會遇到。千祈唔好以為茶餐廳就只得茶餐廳既味道,「金家樂」證明晒,家庭式嘅溫暖同埋細心烹調,可以將平凡食材變成難忘嘅享受。🍽️

2023-11-06 672 瀏覽
南乳吊燒雞嘅雞肉非常鮮嫩,雞皮嘅香脆同雞肉嘅鮮嫩完美融合,非常美味。雞肉嘅肉質非常細膩,而且非常有彈性。雞肉嘅鮮味非常突出,幾好。我覺得南乳醬汁非常香濃,南乳嘅香味非常出。醬汁嘅味道非常均勻,都好入味,醬汁嘅甜味同鹹味非常平衡,非常正

2023-10-25
態度差到一個點!!!打電話叫外賣,叫咗一個餸嘅餐。接線生:就問你係咪食得一個? (個語氣好似同你講,你一個人食得一個餸咋😯)。之後就同你講,飲湯呀嘛?我問:係咪有糖水呀?(平時都會揀糖水)佢就好晦氣咁講話(有.....)乜唔係有得揀嘅咩...😵‍💫🧐之後就問你攞電話,佢自己聽得唔清楚,問咗兩次,就好炆憎咁。講完個電話啱左,就發脾氣cut線。態度極為惡劣,好似爭佢錢咁樣,我係街坊幫襯咗咁耐,都真係頂唔順🤢🤢🤢🤢。如果鍾意受氣嘅朋友歡迎幫襯。
態度差到一個點!!!

打電話叫外賣,叫咗一個餸嘅餐。
之後就同你講,飲湯呀嘛?

我問:係咪有糖水呀?(平時都會揀糖水
佢就好晦氣咁講話(有.....)
乜唔係有得揀嘅咩...😵‍💫🧐

之後就問你攞電話,佢自己聽得唔清楚,問咗兩次,就好炆憎咁。
講完個電話啱左,就發脾氣cut線。

如果鍾意受氣嘅朋友歡迎幫襯。
2023-04-14 1233 瀏覽
海鮮無得頂,蟶子多肉多汁、粉絲好入味。南非鮑魚好大隻,炸蠔香脆(吾用喼汁都好食)、甜品芝麻糊石磨很滑。老闆娘非常熱情招呼😍,上菜速度很適合,一碟接一碟,不太急。👍👍喜歡海鮮,值得一試!

喜歡海鮮,值得一試!
2023-03-01 922 瀏覽
一入嚟見到紅色頭髮嘅員工50幾歲態度極差擺杯嘢飲好似掟炸彈咁,唔知以為好似賭場做咁, 另一個四眼阿姐紮馬尾既不停偷食, 又插隻手落個鼻度先拎餸菜比人食, 嘩你食埋我嗰份,呢間嘢個老細應該睇睇員工既質素, 人哋嚟食嘢唔係畀你員工黎發洩, 冇心情做可以唔好做, 都唔使咁樣對啲客嘅
2022-12-10 1138 瀏覽
這間餐廳已食開十幾年,無論早餐、晏晝或者夜晚都經常幫襯,由平食到貴。佢嘅小炒餸份量不是太細份,有鑊氣很好食,而且晚飯還贈送糖水,比較出名的是燒味。今天主要食午餐,加埋飲品都是五十零蚊一位,食物水準都可以。
今天主要食午餐,加埋飲品都是五十零蚊一位,食物水準都可以。
2022-12-10
外賣送餐
2022-05-21 1587 瀏覽
作為大角嘴街坊,金家樂呢間食店係大角嘴應該無人不曉。由佢大大份嘅早餐、燒味、到晚上嘅鑊氣小炒,都令人讀嘆不已。平時嚟親都係食燒鵝、燒鴨仲有南乳吊燒雞。由於呢排測考期間,想食得清淡啲,所以今日叫咗菜膽雞。固名思義、菜膽雞主要係芥菜膽扒蒸雞,再加一個薄薄嘅獻汁。令人驚喜嘅係,成隻每部分由雞脾到雞胸,都是火喉剛剛好,食落口完全係滑溜嘅口感。仲有條條菜膽,翠綠得嚟完全無苦澀味。之後上碟嘅有鐵板燒汁牛仔骨。牛仔骨肉質幼滑、又夠淋身,用古式鐵板上碟,氣味完全提升不少 。仲有我哋每次去都必定叫嘅啫啫通菜煲。通菜用大量乾蔥頭,咸魚,蝦乾,部蔥段爆鑊,再加通菜快炒,味道真係香到引C人。最後仲有晚飯時免費送嘅糖水,今日係綠豆沙。綠豆沙有綠帶,味道正宗,煲到起晒沙。佢碗糖水真係比糖水舖還要好味,必食items
作為大角嘴街坊,金家樂呢間食店係大角嘴應該無人不曉。

由佢大大份嘅早餐、燒味、到晚上嘅鑊氣小炒,都令人讀嘆不已。

膽雞。

鐵板燒汁牛仔骨

啫啫通菜煲

最後仲有晚飯時免費送嘅糖水,今日係綠豆沙。

綠豆沙

2022-05-21
鐵板燒汁牛仔骨
啫啫通菜煲
綠豆沙
  • 燒鵝
2022-01-05 1295 瀏覽
和朋友吃飯推介吃這間茶餐廳。原因是它在大角咀已久多時。海鮮套餐和小菜都十份推薦大家試一試,夠獲氣、有大排檔既感覺,價錢適中。眼見其它食客都有叫煲食,等下次再試同大家報告一下
和朋友吃飯推介吃這間茶餐廳。原因是它在大角咀已久多時。

眼見其它食客都有叫煲食,等下次再試同大家報告一下
蝦醬通菜炒鮮魷
西蘭花炒肉片
  • 海鮮餐
  • 老火靚湯套餐
2021-06-20 1764 瀏覽
大角咀街坊唔煮飯都會落金家樂食中菜最主要都係夠鑊氣味道都偏重調味料晚市會送糖水(送完即止).🍤咕嚕龍鳳球必點item,咕嚕肉唔會食到好厚炸粉,隻蝦大大隻,咬落去啖啖都係肉,菠蘿好甜.🐔菜膽雞必點item2,雞肉嫩滑厚實.🥬腐乳炒通菜夠辣惹味👍🏻.🦆叉燒燒鵝雙併加海蜇海蜇好鹹,食咗兩條都無再食啦叉燒偏瘦,啱口味,燒鵝半肥瘦但好厚肉如果有特別要求落單個陣試下同職員講.🥣贈送是日甜品:紅豆沙甜度適中仲好足料📍金家樂茶餐🔎大角咀大全街12-18號地下
大角咀街坊唔煮飯都會落金家樂食中菜
最主要都係夠鑊氣
味道都偏重調味料
晚市會送糖水(送完即止)
咕嚕龍鳳球

🥬腐乳炒通菜
夠辣惹味👍🏻
叉燒燒鵝雙併

🦆叉燒燒鵝雙併加海蜇
海蜇好鹹,食咗兩條都無再食啦
叉燒偏瘦,啱口味,燒鵝半肥瘦但好厚肉
如果有特別要求落單個陣試下同職員講

通菜
叉燒燒鵝雙併
紅豆沙糖水
2020-06-24 2251 瀏覽
由於疫情關係,經常叫外賣,送到屋企十分方便。金家樂堂食試過,幾好,咁就試吓叫外賣,第一次,有驚喜,份量沒少,而且還熱。最喜歡叫牛仔骨,多數都䭃,可以西檸或黑椒。另外粟米斑塊,汁是分開上,十分體䀡。價錢方面貴其他茶餐廳少少,不過本人覺值得。好過平但唔好食。
外賣送餐