2017-08-07 1296 瀏覽
個人比較鍾情有香港風味既餐廳, 難得發現公司附近有間懷舊冰室, 當然去試下地方環境都算乾淨, 但d坐位細左少少, 坐得唔算舒服同同事們一行5人, 我叫左例牌野特餐(沙爹牛肉面+餐包+奄列), 同事們就叫左麻婆豆腐飯, 叉燒煎蛋飯同埋午餐(叉燒湯意粉+餐包+奄列)叫完餐, 大約5分鐘左右就上菜, 先黎餐包同奄列, 個包算大件比起出面茶記, 牛油都足夠, 但個奄列煎得太熟, 個人喜歡d半生熟型, 所以呢個就還好個沙爹牛肉面賣相正常既, 食落個面都正常普通公仔面, d沙爹汁份量足夠味道都OK, 但d牛韌左少少到個奶茶, 個人最為欣賞,  茶底夠濃, 飲落係幾香滑 至於同事們點既叉燒系列 即係叉燒煎蛋飯同叉燒湯意, 佢地都表示太乾個叉燒, 似食緊唔咸既燒肉到同事揀既麻婆豆腐飯, 個味就缺少左四川風味, 有少少失望整體來講, 個奶茶係最欣賞既, 值得再黎飲返, 荼餐做得算合格, 而服務黎講算唔錯, 會主動大聲同你講再見, 又幫你開門, 今時今日好難得
地方環境都算乾淨, 但d坐位細左少少, 坐得唔算舒服
到個奶茶, 個人最為欣賞,  茶底夠濃, 飲落係幾香滑

到同事揀既麻婆豆腐飯, 個味就缺少左四川風味, 有少少失望
2017-08-07
10 分鐘 (堂食)
  • 奶茶
2017-06-17 920 瀏覽
向來對冰室或冰廳這類老派茶記有感情,因此對新蒲崗呢間老牌的「金寶冰廳」,早就有意一試。加上係呢區工作的朋友推介此店的奶茶,這天下午經過,不趕時間下終於可坐低食過下午茶。叫一個下午茶餐(其實其他時段也有此餐供應,但價錢會貴幾蚊),選了沙爹牛肉公仔麵配火腿炒蛋,飲品則要了熱奶茶。一如所料食物的味道唔算特別,但總算牛肉唔會過鹹過軟,炒蛋也非太老,但整體只屬一般貨色。不過,其奶茶水準卻是第一流的!茶葉調配得宜,有茶味且回甘,順口,亦有掛杯的效果。單純為了這杯奶茶,我應會再來。而且看餐牌還有窩蛋奶水這些快要絕種的飲品,更想下次一試呢。

熱奶茶

2017-06-13
熱奶茶
2017-05-05 736 瀏覽
有本書叫<消失中的香港>,其中一間被記錄既舊店鋪就係呢間餐廳,同友人6點半行係新蒲崗搵野食,見到佢仲有下午茶食,即刻入去!我叫左個傳統茶餐:雪菜米,火腿炒蛋,熱谷咕!雪茶米份量超多! d 米粉多到滿佈左個碟! 火腿細細塊,但夾落個包到仲腿蛋治就岩岩好炒蛋唔算話好滑,都幾油下,但對於一個好好好鐘意食蛋既人黎講,食緊既係一啖滿足XD谷咕有點失色...比較淡味>.<!!  但人地話呢到最好飲係奶茶...但6點半我就怕今晚會訓唔著...話說...我地入黎餐廳既時候,坐住幾枱都係D叔叔係到吹下水,睇下電視~睇得出呢到係一個聚腳點仲有...好鐘意佢有大量啡色既卡位,加上綠色既地板,係懷舊既餐廳氣息呀!
下午茶餐

2016-08-25 990 瀏覽
服務差,落錯單,又不肯改正態度不好~~~~ 很不開心的用餐體驗.Very bad service and dining experience. No next time.
服務差,落錯單,又不肯改正

態度不好~~~~ 很不開心的用餐體驗.

2016-08-25
之前去過新蒲崗幾次, 但每次都係為工事路經同短暫停留,亦同呢間金寶擦身而過多次, 到琴日先有少少時間終於可以坐低品嚐下香港其中一種文化歷史 "冰廳" 嘅食物。雖然真正嘅"冰廳"依家已經剩餘唔多, 特別係現今香港處於超貴租時代, 仲有機會品嚐, 除咗係多得有懷舊同傳統風味嘅吸引力外, 佢地嘅實力就一定係包括在內喇, 唔係邊有可能可以繼續維持生計頂貴租, 除非係自己物業就另計喇, 哈~入去坐低睇一睇個餐牌就叫咗我去開傳統"冰廳",或者 "冰室" 最常叫嘅食品: 就係常餐嘅"沙爹牛肉公仔麵" 或者係 "叉燒意大利麵粉, 配奄列等等~~ 因為天氣太熱, 唔想食刺激性嘅野同唔太鍾意食火腿, 所以無揀沙爹個常餐, 叫咗佢地嘅午餐: "叉燒湯意粉", 火腿奄列就改做"腸仔奄列"。 除此之外, 我當然會叫埋香港茶餐廳應有嘅傳統美食: 西多士食奶 (i.e. 配煉奶唔用糖漿, 我個人覺得西多士咁配係最好食), 而飲品就緊係。。。"冰檸茶"喇~~~係我等緊食物到嘅時候, 我就好鍾意欣賞冰廳擁有嘅懷舊裝修, 因為可以反映到以前當時嘅潮流係點, 其中一樣我一定會留意嘅就係有"花紋圖案嘅階磚地板"!! 同依

), 而飲品就緊係。。。"冰檸茶"喇~~~
係我等緊食物到嘅時候, 我就好鍾意欣賞冰廳擁有嘅懷舊裝修, 因為可以反映到以前當時嘅潮流係點, 其中一樣我一定會留意嘅就係有"花紋圖案嘅階磚地板"!! 同依家常睇到悶嘅木色或係炭黑色地板嘅歐韓式餐廳好唔同, 雖然舊舊, 但配合啡色嘅坐椅同木邊檯反而顯得更有特式!
唔洗5分鐘, 食物到喇, 先來午餐嘅:
午餐
"叉燒湯意粉";
"腸仔奄列";
"冰檸茶"

賣相都嘅ok, 不過我只係改咗唔要火腿, 要香腸, 唔知點解連奄列都變埋炒蛋。。。 不過算喇, 如果係好食嘅, 奄列又好炒蛋又好, 都無所謂喇!

開動喇。。。

叉燒湯意粉:叉燒肉好柴, 意粉好"淋";

香腸: ok嘅, 唔鹹 (因為有D會用好似廚師牌嘅香腸就會好好好。。。鹹)

炒蛋: 炒得太薄, 好似紙咁薄, 無口感;

牛油麵包: 都係"淋", 好重濕氣咁;

食咗2分鐘, "西多士食奶"上檯喇~~~~
西多士
件西多士好厚身, 睇落好似好吸引, 心諗今次應該無叫錯!

落刀一切。。。件西多士就好似漏氣咁
, 慢慢咁扁咗, 好似表演magic 咁, 一睇切面就知道係什麼一回事!

依家市面上我哋食嘅西多士都係用兩片麵包加花生醬係中間粘實之後沾上蛋漿就去炸, 所以睇落夠厚同食落有口感之餘, 仲有花生醬味
。 而金寶做嘅係得一片比普通方包厚少少咁去整嘅西多士, 所以一上檯時睇落好似好厚, 但一切, 熱脹冷縮原理 (我估咖咋, 如有錯, 唔好話我喎, 哈) , 係西多士入面D熱氣就立即走晒
, 得一片方包做嘅厚厚西多士無咗D熱氣頂住馬上變成平平西多士, 加上佢地嘅麵包真係好似頭先食嘅牛油麵包濕濕咁, 口感就真係唔合格~
儘管食物我個人就覺得好一般, 但我都想推介同有機會去開新蒲崗都會再去金寶試食其他野, 因為呢間冰廳老闆態度好親切, 會主動同你有講有笑,唔似出晒名服務態度差嘅澳牛咁, 如果要同佢服務態度比較,呢間就好似5 星級酒店咁親切, 食得舒服!

什麼"冰廳", "冰室" 就係依家我哋常見同叫嘅"茶餐廳"前身, 唔止俾現今嘅茶餐廳多咗懷舊, 而係代表香港成長轉變嘅歷史見證, 我當然好想上代嘅好野繼續留下, 但如果連一間餐廳嘅最主要精神食糧--"食物嘅QC"都做唔好, 我驚我哋下一代可能會睇唔到什麼真正嘅傳統"冰廳", "冰室"喇, 得番D 大型連鎖餐店~~

本土特色, 加油呀!
2016-07-29
午餐
2016-07-27 603 瀏覽
今次路經黃大仙個頭見到一間有啲歷史嘅冰室決定感受一下懷舊風情見到餐牌寫推介叉燒意粉 於是就叫左一份下午茶餐可惜叉燒口感柴 麵包亦都太腍不過蛋就炒得香口其實說白了 就是一份普通茶餐 一種茶餐廳的味道其實有時候去冰室食嘅唔係味道 而係一種感覺雖然食物一般 但我第一次去老板都會同我吹下水好似朋友咁講兩句看似好簡單 但我好開心 依家香港好難揾翻依種感覺有時忙到麻木 可以嘗試下去依種冰室感受下人情味有一種人情味 叫冰室
今次路經黃大仙個頭

有時忙到麻木
可以嘗試下去依種冰室感受下人情味

有一種人情味 叫冰室
2016-06-06 555 瀏覽
遊走於新蒲崗得龍附近,見到一間頗具歷史的的金寶冰廳,內面裝修傳統而殘舊我二話不說入去試左個比較少見的咖哩麵餐 ( $38 )同一般坊間的沙嗲牛肉唔同,牛肉略醃製,卻有微辣而且帶少許咖哩香,算幾特別......比一般茶餐廳多一d特色同賣點配太陽蛋同麵都幾配合,而多士夠厚,但略嫌烘得唔夠,牛油同煉奶落得幾重手,口感豐富,奶茶雖偏向多奶,但亦算香濃滑溜,絕不失禮,呢間舊式餐廳都算合我心意!!
我二話不說入去試左個比較少見的咖哩麵餐 ( $38 )
  • 多士, 奶茶
2016-01-12 635 瀏覽
今日同朋友揾間茶記傾下計,行過見有2人卡位,即入去啦~坐低吾夠2分鐘,旁邊有4人卡位結帳,但係中午食晏繁忙時間,真係吾好意思轉位,亞姐卻熱情叫我地搬去坐,此乃街坊窩心人情味是也~我叫了一份特餐,大大份之餘仲有驚喜。沙爹牛丁的沙爹味惹味特出,牛肉份量算多,有牛味而且爽口又沒有崩沙味,用上丁麵成本高,丁麵咬落零舍彈牙同爽口。奄列一般茶記貨色,有菠蘿包本身就係一個超驚喜,吾係方包吾係隔夜包吾係權頭衛星包,係大大個熱辣辣一整個菠蘿包,超感動,菠蘿包挺身呈深啡色,望落比一般麵包店飽滿深色及大件,包身微甜超新鮮軟熟,上面的菠蘿一塊塊仲有小小脆,熱辣辣末咬落去己聞到菠蘿包味,係高水準傳統茶記菠蘿包的色香味。朋友要茄牛飯,一般茄膏茄汁,番茄及牛肉份量多,幾醒胃飽肚,一個大男人都夠食,係窮人恩物。$71埋單,2個人食得飽飽,仲喚醒兒時回憶,爽!

$71埋單,2個人食得飽飽,仲喚醒兒時回憶,爽!
特餐:沙爹丁+奄列+菠蘿包+熱飲, 午餐: 茄牛飯+熱飲
2016-01-09
特餐:沙爹丁+奄列+菠蘿包+熱飲, 午餐: 茄牛飯+熱飲
2015-04-11 572 瀏覽
好耐無食過「熱辣辣嘅乾炒牛河」雖然味道較淡,但熱辣辣好夠鑊氣,真係好正!配埋杯茶走,開心開心!(順帶一提,金寶奶茶茶味夠,茶/奶比例幾好,吉吉喜歡)店內環境雖然舊及細,但好喜歡有幾張2人卡位,唔洗同其他人share枱。店內衛生度都唔差,起碼地下好乾爽。仲有,老老闆(估計係爸爸) 好nice,好有笑容,俾錢果陣見到佢會好開心☺️ 都係舊小店正👍🏼

好耐無食過「熱辣辣嘅乾炒牛河」
雖然味道較淡,但熱辣辣好夠鑊氣,真係好正!

店內衛生度都唔差,起碼地下好乾爽。

都係舊小店正👍🏼
乾炒牛河,茶走
2015-04-11
乾炒牛河,茶走
2014-06-23 718 瀏覽
等小友放學時百無聊賴。外面的天氣大熱人自然也口渴得很。此時路經老字號的"金寶冰室",就因利乘便跑了進去喝杯東西....既然走得進去,就唔爭在叫些東西吃吧。叫了一件奶醬多,再添一杯凍啡,看來就已差不多了....凍咖啡頗為香濃,而且真的夠晒冰涼。喝後尤如在吃著以羅果子鹽一般,成身爽晒....至於奶醬多就更是一個驚喜 --- 外表烘至金黃已是甚吸引;咬落亦真的夠軟綿;再加上牛油及花生醬也塗得夠多,吃起來自然過癮。縱然食後甚有罪惡感,但也顧不了那麼多,還是吃完先算好了....邊吃邊在看雜誌來消磨時間,很快便坐夠鐘去接小友了....不過若每次都用這個方法去消磨時間的話,相信不久之後小弟的腰圍便儘會很快大一至兩吋了....

2013-04-22 373 瀏覽
人常謂一個人年老之後, 很多時近期發現的事都忘記得一乾二淨, 但偏偏數十年前, 年輕時所發生的一點一滴都記憶猶新. 宅女雖未到髮鬢斑白之年, 但人越大, 面對越來越多的新科技, 反而開始懷念八,九十年代或懷舊一點的事物起來. 這天跟大爺來到新蒲崗的MIKIKI辦點事, 準備離開前往銅鑼灣之際, 大爺突然提議不如在附近先吃個下午茶才走吧. 但我隨即說銅鑼灣不是有更多選擇嗎? 大爺馬上回應說去的是懷舊冰廳呢. 聽到冰廳兩個字, 馬上兩眼發光, 便乖乖的跟著大爺前去.這家冰廳其實就在MIKIKI對面街, 只需轉個彎便到. 但好奇的問大爺為何他貴為新蒲崗地膽, 這家冰廳反而沒去過呢? 原來這裡由以前開始到現在一直都有做學生餐, 特別優惠附近的幾家中學. 所以他說以前平日經過時, 內裡總是會坐滿學生, 人山人海的非常熱鬧. 我們周日下午2時多來到, 沒有了平日的學生們, 只有2,3枱零丁的食客, 頓時顯得有點冷清.餐廳門口果然仍是非常的富六,七十年代味道, 近門口坐在收銀處的老伯雖然年紀老邁但仍帶著幾分神采. 內裡的燈光不太光猛, 格局也較為簡陋, 左邊一列的舊式卡座跟右邊的一張張小圓枱, 加上
餐廳門口果然仍是非常的富六,七十年代味道, 近門口坐在收銀處的老伯雖然年紀老邁但仍帶著幾分神采. 內裡的燈光不太光猛, 格局也較為簡陋, 左邊一列的舊式卡座跟右邊的一張張小圓枱, 加上半開放式的廚房, 衛生程度也是很一般. 但就是這一點點隨意舊日的味道, 令宅女想起了小時候跟父母去冰室吃下午茶的日子, 沒有奢華的食物和裝潢, 但盡是美好的回憶.
看看餐牌, 這裡除了有一般茶餐廳會供應的常餐, 下午茶餐之外, 也有燴意粉, 炒烏冬, 焗飯i或各式碟頭飯等. 普通的常餐價格只是廿多元, 看起來不算貴, 碟頭飯類大多在HKD$26到HKD$31不等, 最貴的要算是焗豬扒飯或公司飯, 均價要HKD$41. 我們吃下午茶當然不點飯類了, 還是留待下一次. 不過比較特別的是這裡仍可以找到窩蛋奶水甚至是牛肉茶這種坊間難得一見的舊式食品.
我要了一個下午茶餐 (HKD$24)
套餐包了一個麵食+一份煎蛋和一杯飲品. 價格不算貴.
麵食有4款可以選擇, 包括叉燒意粉, 雪菜湯米粉, 火腿通粉和沙爹牛肉麵. 宅女重口味當然選了後者了. 牛肉是師傅預先切好放在碗內, 有單時才即時拿適量的去煮, 上來份量不算很多, 沙爹醬不多但味道都幾濃, 質感也是頗濃稠的, 不過個人覺得可以再下多一倍分量, 因為放湯攪拌再吃麵便感覺沙爹味淡身不夠濃了. 麵條用上茶記最普遍的大光麵, 吃起來有點淋身, 不夠彈牙, 煮的時間可以縮短一點. 幸好牛肉算幾大塊, 而且也有4-5片, 吃起來肉味夠也不會老不會鞋口, 整體屬OK的質素.

腸仔煎蛋
煎蛋也有4款可以選擇, 分別有煎雙蛋, 火腿煎蛋, 腸仔煎蛋和餐肉煎蛋. 宅女覺得在街外叫火腿吃常常都會很乾的, 所以一向不會點火腿來吃, 而剛剛吃了個頗有份量的沙爹牛麵又不想增加罪惡感叫更肥膩的餐肉, 因此最後便決定要個腸仔煎蛋了. 上來確實是十分簡單, 就一條廚師腸加一隻煎蛋和一塊牛油餐包.
煎太陽蛋不算很大隻, 看樣子蛋白半蓋著蛋黃, 似是師傅想反又不反蛋的狀態. 幸好蛋黃仍是完好無缺的呈橙黃色, 蛋白煎得油份不算多, 中間尚算是雪白而邊位帶點焦, 吃起來蛋汁幾濃稠也帶香甜的, 蛋白邊位也帶焦脆沒有過燶, 味道都算香甜可口, 整體煎得不油不膩就是略嫌蛋太細隻了. 香腸只是用廚師腸, 但相比起煎蛋這個腸反而比較油身. 腸身還是帶點焦的. 入口肉質結實味道比平時吃到的廚師腸要咸, 不太喜歡. 最後的是一小塊的牛油麵包, 因為本身太熱氣所以沒有烘底了, 面包拿上手都幾鬆軟的, 帶點薄身, 但居然中間塗上了厚厚的一層牛油! 雖是邪惡之物但吃起來滿咀都是牛油的豐香, 面包也是軟棉棉的, 算是很不錯了.

大爺沒點餐, 反而單點了個法蘭西多士 (HKD$13)
等了數分鐘便上來速度又幾快. 西多士很大的一塊且都有約一吋左右的厚度, 上來仍是熱呼呼的. 中間放著的一PAT牛油巳被熱力弄得半溶化的狀態. 不過多士色澤似乎比平時看到的略為深色了一點, 即煎的時間太長了一點. 幸好底下的油份不算多, 但看起來好像很乾似的. 糖漿是一大瓶上來讓你自行倒進多士的. 甜一點淡一點任君控制. 切開來一小件入口, 果然是不太脆身, 有點淋了, 而且外皮的確幾乾, 幸好中間的麵包仍算是鬆軟, 內裡看來是沒有再塗花生醬或果醬之類的, 所以吃起來有點單調, 不過吃得出有蛋香, 而且塗上牛油後口感豐厚. 整體未算是令人很滿意, 個人感覺自家製的也應該可以做得比他好.

最後的是宅女的餐茶和大爺單點的凍奶茶 (HKD$13)
宅女要了杯凍朱古力, 套餐凍飲要加HKD$2. 上來仍是暖身的, 但杯內的冰很多, 攪拌後算是夠凍的. 朱古力味不夠濃, 常常喝過坊間很多茶記的凍朱古力以為一味的下糖水便是好喝的凍朱古力, 但換來只是死甜. 幸好這裡朱味雖不夠濃但甜度適中. 而大爺的凍奶茶同樣亦是非常的多冰, 不過喝了一口, 茶味又幾香濃, 甜度也是剛好非常的適中, 沒有過於苦澀也沒有死甜的情況.

埋單2個人HKD$49, 只收現金.
吃得頗飽, 作為下午茶份量是十分足夠, 每人廿多元絕對不貴.
食物算是OK吧, 又不是特別好吃, 水準只屬平平.
不過人到中年, 有時真的很懷念這類懷舊冰室, 食物都是其次, 現在地產霸權當道, 這種舊有冰室/餐廳買少見少, 趁著現在新蒲崗區還未完全被連鎖化, 來這裡懷緬一番也相當不錯呢!
  • 牛油方包
2012-02-01 281 瀏覽
年初五我雞脾哥"辣"落去新蒲崗嗰間凍肉店去買靚牛扒兼吃個午餐, 正諗緊食嘜好.....左眼眉突然戚兩戚....到前面有間冰室....七八+年代格局...仍營業至今....應該有料到,入閘....坐低....睇餐牌我叫咗碟鮮茄牛肉會意粉....呀雞脾嫂就叫咗個常餐(朱扒蛋公仔面+奶油多)個面就一般茶餐廳水準....但個多士居然掂 厚度有大半吋, 外脆內軟...但練奶略為多咗D...奶茶唔夠滑..... 咖啡都得跟住听到厨房一輪ping ping pong pong炒煱聲, 心諗有冇咁@跨張呀....碟意粉來到我面前...真係吹佢唔漲....意粉係炒過嘅...仲好有Wow氣tim....嗰種茄汁味好有細路仔時食嗰種味道.....味覺同感覺都好正若你都有同感, 你都同我一樣.....一把年紀囉....
焗朱扒飯, 飯底炒得唔錯,但焗汁太少, 冇嘜焗飯feel
鮮茄牛肉會意 - 一定要試

入閘....坐低....睇餐牌

個面就一般茶餐廳水準....但個多士居然掂

若你都有同感, 你都同我一樣.....一把年紀囉....

2012-01-27
鮮茄牛肉會意 - 一定要試
焗朱扒飯, 飯底炒得唔錯,但焗汁太少, 冇嘜焗飯feel
  • 鮮茄牛肉會意
2011-10-02 242 瀏覽
正所謂古老當時興,新開的茶餐廳也可以叫冰室,原有的冰室,已經越來越少。在新蒲崗康強街,得龍旁邊的金寶冰廳,看門面,沒有四十年,也有三十年歷史。當人人也說澳牛不值得這麼多好評,被神化,吹噓之批評不絕於耳,舊冰室賣的常餐,也是差不多款式,煎/炒蛋加麵包,來多碟叉燒湯意,熱奶茶,非常簡單,為何澳牛如此地屈機?大約是他們上桌速度夠快!某程度上,如果被稱為最快的男人,絕不是一件光采的事!!不過上桌速度快,也是其中一個最大賣點。煎太陽蛋邊位帶焦,蛋黃香甜,方包則有點偷工減料,牛油塗得很少。奶茶是一大驚喜位,有茶甘,香滑,茶與奶之間均衡適中,有沒有掛杯,我趕時間,沒大留意。叉燒湯意粉平平無奇,用上的叉燒,肉質有點霉。十多年前,很難想到連新蒲崗,也會出現像譽港匯的大型屋苑,還有中上路線商場,如果再過多十幾年。。。這裡的工廠還在嗎?得龍大飯店還在嗎?這一口奶茶,還可以在此喝到嗎?大家不妨立此存照,十多年後再看這篇短文,來對比一下。忽然間想知道,八十多年前,居住在啟德濱的前人,有沒有我今日的想法?

叉燒湯意粉平平無奇,用上的叉燒,肉質有點霉。

$21 (早餐)
2011-07-29 159 瀏覽
今日行經新蒲崗,距晚飯時間尚有兩三個鐘,見肚子有點空虛,於是便打算隨便的選間餐廳吃個下午茶。在芸芸食店中,這間舊式冰室「金寶冰廳」最合眼緣,雖然此店樓面地方不大,裝修簡陋,座位亦有點迫狹,不過店內有冷氣,有電視,而且環境、裝修、擺設......都有一番「古味」,算是另一番味道吧。下午茶餐要了花生醬多士跟熱奶茶($16),價錢十分大眾化。先來的花生醬西多士,西多份量算足,十分之厚,外層亦炸至金黃色,吃落鬆脆,沒有油膩味。切開西多時,裡面滿是充滿鹹香的花生醬,一點也不求其,再塗上了牛油及糖漿,真的好好味!此時此刻,哪管他什麼的反式脂肪,吃下肚子才算!!!我一向對舊式茶記的奶茶充滿信心,十居其九都不會出太大問題,這裡當然也不例外,奶茶入口順滑,茶味夠濃,好喝!!!!!!!整體來說,此店算是平靚正之選!!!!!

下午茶餐要了花生醬多士熱奶茶($16),價錢十分大眾化。先來的花生醬西多士,西多份量算足,十分之厚,外層亦炸至金黃色,吃落鬆脆,沒有油膩味。切開西多時,裡面滿是充滿鹹香的花生醬,一點也不求其,再塗上了牛油及糖漿,真的好好味!
此時此刻,哪管他什麼的反式脂肪,吃下肚子才算!!!

整體來說,此店算是平靚正之選!!!!!
2011-03-27
2010-11-13 149 瀏覽
之前係新浦崗訂左野有得攞,所以第一站去新浦光崗,上去拎野前我同親愛的兜左個圈搵野食。見到有間叫【金寶冰廳】,就同親愛的貢入去,試下有幾【冰】先?!不過d食物真係超平,我地2個食下午茶,成檯擺滿哂食物,加埋都係食左40蚊。不過沙嗲牛米就唔夠沙嗲汁,如果唔係就真係合哂我心意。
2010-11-11