2022-06-23
泰國菜🇹🇭繼封關之後就好耐冇去過泰國,今次終於終於搵到一間正宗既泰國菜,對比起坊間一般既餐廳,荃灣呢間金屋泰國菜館真心高質,有翻泰國既風味😳-泰式拼盤 $138超大份,有春卷、雞串、蝦餅同魚餅,雞串肉嫩滑冇燒過龍,配上沙嗲汁一流👍🏼春卷有少少咖喱皮,皮脆餡多,好多粉絲又有肉同木耳,就算吾點汁都好夠味😚蝦餅同魚餅分別都有吾同既醬汁好貼心,炸得岩岩好,魚餅相對就濃味啲,小編覺得就算吾點汁都ok😳-燒豬頸肉生菜包 $55呢個真係比5粒星佢😳好好食😋生菜包又點少得新鮮既生菜呢,完全吾苦爽脆,泰式汁酸酸甜甜夾埋生洋蔥紅蘿蔔好清新,豬頸肉係燒得超好食,有炭燒味,有咬口而吾會燒過火太韌,必食👍🏼-辣椒膏炒豬肉河粉 $52甘岩去到撞正lunch time,52蚊既河粉係好抵,因為好大碟,一啲都吾姑寒超多肉,最緊要係有別於一般既炒河,有陣好香既香料味,加左九層疊好有風味,偷偷食左一條辣椒真係辣果隻,吾係hea你既甜椒👍🏼-泰式燒魷魚🦑 $98原隻魷魚🦑呢個都係好推薦因為炭燒好香好夠味,配上辣泰式醬汁,perfect😳😳肉質鮮甜,爽口👍🏼-鮮蝦扎肉米紙卷 $68呢個都可以係作收尾既甜品,米紙卷入面除左有熟
泰式拼盤 $138
燒豬頸肉生菜包 $55
辣椒膏炒豬肉河粉 $52
泰式燒魷魚🦑 $98
鮮蝦扎肉米紙卷 $68
呢個都可以係作收尾既甜品,米紙卷入面除左有熟蝦同扎肉,仲有沙律菜同芒果🥭小編覺得加左芒果係出色既,因為芒果既甜升華左米卷既味道,好清新,如果吾連芒果食就相對會冇甘出色,芒果控都可以試下🙈