2016-12-02 630 瀏覽
同屋企人經過見到試下呢間金泰皇,見到啲套餐都好平,所以叫到成枱都係餸!極力推介:咖哩炒蟹,好食過其他舖頭呢間比較抵食,味道好食過小曼谷,地方乾淨唔會迫,員工服務態度好好,值得一讚!
同屋企人經過見到試下呢間金泰皇,
見到啲套餐都好平,所以叫到成枱都係餸!
極力推介:咖哩炒蟹,好食過其他舖頭
呢間比較抵食,味道好食過小曼谷,
地方乾淨唔會迫,員工服務態度好好,值得一讚!
2016-11-25
  • 生蝦,金邊粉,咖哩炒蟹,生菜包,炸丸
  • 烤魚,炸蝦餅
2015-09-22 575 瀏覽
金泰皇位於九龍城內街,門面毫不起眼,內部格局很街坊小店,十足地道泰國風味.泰國人一般親切有禮,尤其家族經營生意,大家儼如招呼親朋鄰里;甫一坐下,溫文友善的侍者先奉上白開水和一大籬炸蝦片,蝦片很鬆脆香口,伴以冰凍啤酒最是匹配.我們只得兩人,點了,跟廣東式炒河不同之處是醬油不多,以魚露替代,食油油量適中,芥蘭清爽,河粉韌度良好,可惜雞肉較硬身,離不開雪雞質量.現時很多東南亞入口的雪蝦除了體形大隻,同時標榜可以做刺身生吃..我對這個說法不大放心,除非知道異常新鮮,或清楚出產來源,否則每次只有抱持慷慨就義的心態..雖然今晚幾頭生蝦肉質爽脆,不過我除了佐以蒜片還蘸上舖天蓋地的辣汁,方可咕嚕咕嚕呑下去.蝦身是生吃,蝦頭是酥炸,奇怪地上枱時炸蝦頭已完全放涼而不脆..將牛扒煎過後切片再拌以金不換芫茜米醋辣汁,牛肉有筋帶韌,局佈要費勁嘴嚼..不過整體算是開胃味美,鋪上生菜片可中和咸勁和辣勁.魚頗大尾,魚肚內塞滿香料,蒜頭南薑香茅等,揭開魚皮,魚肉熟度剛好,可能是雪藏過關係,缺了鮮魚的鮮甜味,有點粗糙的肉質只有咸味.餐後店方贈以甜點,是,質地接近大菜糕,味道清新幽香,不錯.假如你崇尚格調講求排場,這𥚃絕不
炸蝦片
Singha Beer
泰式乾炒雞河
我們只得兩人,點了[泰式乾炒雞河],跟廣東式炒河不同之處是醬油不多,以魚露替代,食油油量適中,芥蘭清爽,河粉韌度良好,可惜雞肉較硬身,離不開雪雞質量.
泰式生蝦
[泰式生蝦]
牛肉沙拉
[牛肉沙拉]
塩燒盲鰽
[塩燒盲鰽]
椰皇糕
餐後店方贈以甜點,是[椰皇糕],質地接近大菜糕,味道清新幽香,不錯.

假如你崇尚格調講求排場,這𥚃絕不適合你..其實餐餐精細食餚你唔嫌我都悶,所以偶然光顧這類店子,平衡時空,認識平民百姓的尋常料理,也是好的.香港人很幸福,可以嚐到來自五湖四海的各式料理,不論是星級薈粹,還是家鄉粗糧,繁星似錦,營造一片昇平.
2015-09-20
2015-01-01 520 瀏覽
惠顧十年多味道無變,係一間家庭式泰國餐廳,老板娘人好好最愛佢地既飛天椰菜苗同木瓜沙津同埋炒蟹,蝦餅都好食,個沙津好辣架如果唔要咁辣就記住同老板娘講勁小辣!不過個糯米雞翼就差小小啦,啲飯太濕有侍改善。
不過個糯米雞翼就差小小啦,啲飯太濕有侍改善。
2014-02-11 278 瀏覽
早幾天 晚上一行數人。到九龍城尋找美食!當然係搵泰国菜啦 。遙遠觀望到金泰皇招牌,當然行近餐牌望下 覺得ok就入左。經过商議後 order左虾餅 庶虾 生虾刺身 泰式燒雞 燒羊架 金邊粉 串燒拼一打 檸檬汁生牛肉各一客 另外叫椰青飲 ! 兩分鐘後再後加燒側魚一客。等左大約十分鐘。 最先来 生虾刺身:普通 唔夠凍 同唔夠爽口。醬汁偏淡口。 跟住来虾餅同庶餅 味道基本 冇咩特别 正常。 串烧并盘 : 本身冇乜餣味 淡某某 想較沙嗲醬攞返個味 點知個醬又係淡而冇味 。金邊粉 賣相算係吸引 不过花生碎拌碟 过燶 。食落又係冇味 好淡 跟住到燒羊架上場 好似98蚊三支。大家試完 反应也是一樣! 當到我試下既時候 好大陣(不新鲜)從羊里飘到我的味雷 因本人曾经都從事过飲食出品部。 所以我斷定 係有問题 即吐回! 跟住大家都對呢餐甚為不滿 再坐兩三個字 要吹下仲有兩樣未到。 来一個所谓既泰式燒雞 我睇唔出係燒爐出爐的 似係微波炉出。試之下 食d肉 不夠新鲜  當時懷疑隻雞會唔會又係俾第二台客彈完 再俾返我地食 因为見隻雞 唔多完整咁上台 即係叫取消此菜! 最後烤魚 表皮已经燒到燻黑
早幾天 晚上一行數人。到九龍城尋找美食!當然係搵泰国菜啦
来一個所谓既泰式燒雞 我睇唔出係燒爐出爐的
似係微波炉出。試之下 食d肉 不夠新鲜
即係叫取消此菜! 最後烤魚 表皮已经燒到燻黑 係嚴重果種
傳菜姐姐好好心 用刀叉揭开層皮 驚成我地睇到燶哂 omg!!味道方面已经唔想去探究 速速結帪!
一定唔會再泥返呢間 貼錢買難受!
2014-02-06
2012-06-27 193 瀏覽
+日內已經吃了四次泰國菜, 九龍城的泰國菜館差不多大半數也試過. 又要開始搜尋不同地區的泰國菜館. 零晨十二時多, 朋友走過來找我吃宵夜. 我們原本唸住去紅磡食雞煲. 但去到店也差不多關門. 我們唯有再一次選擇吃泰菜.店內貼滿了自家食物相給客人選擇.冬陰功海鮮湯(小): 湯不辣但有點酸, 有點像香茅酸湯. 略嫌個湯似诲鮮鍋, 雖然海鮮配料份量足, 但不是太新鮮, 吃下的蜆有怪味, 蝦很細隻又不鮮甜. 最後只喝了湯, 海鮮也沒吃. 冇正宗冬陰功湯咁豐富.檸檬燒牛肉: 這道菜在泰國菜館不常見. 牛肉上面鋪滿了泰式辣汁, 吃下有點辣. 牛肉燒得一般. 牛肉大概有四成熟, 有點血水, 肉是粉嫰的, 肉質有點硬彼難咬, 還是泰發的檸檬燒牛肉好吃很多.外層雞翼炸得香脆, 原隻雞翼填滿了糯米飯和花生, 內裡的糯米飯粒分明, 賣相十分飽滿, 而且糯米飯軟硬適中,更具雙重口感. 配合提供的泰式酸甜醬吃,不錯.
環境樸素
店內貼滿了自家食物相給客人選擇.
冬陰功海鮮湯 $55
檸檬燒牛肉 $60
糯米雞翼 $50

2012-06-26
檸檬燒牛肉 $60
2012-01-07 84 瀏覽
九龍城嘅泰菜,細個時食嘅黃珍珍真係好好食。可惜每況越下...... 依家去親九龍城,我只會食金泰皇。原因好簡單,好食,唔貴,最重要係佢開到天光,半夜三更都可以食泰菜。 拍車仲方便好多添。一行四人,夜媽媽去到,當然唔駛等位啦。即點了以下:師酣 (唔識點寫 )鹹魚炒耶菜苗咖喱蟹泰式蝦醬炒飯甜品: 芒果糯米飯唔好意思,食到一半先至醒起要影相師酣唔係太多人敢食,可能因為佢血淋淋嘅關係啦。呢度嘅師酣好鮮甜,一個order絕對唔夠。記住唔好叫錯,一定要係"鹹魚"炒耶菜苗, 炒得好夠鑊氣。而我本身好中意食菜,呢個係我不二之選。咖喱蟹最最最正係個汁,佢本身係跟一客薄餅,不過一定唔夠你點嚟食,叫埋個garlic bread就啱啱好。芒果糯米飯就真係細份咗D,叉兩嘢就食晒.............金泰皇唔算好旺,好期怪。可能間嘢有D"噏dub"嘅關係啦,我見大多數幫襯嘅都係泰國人。

依家去親九龍城,我只會食金泰皇。

拍車仲方便好多添。

一行四人,夜媽媽去到,當然唔駛等位啦。

即點了以下:

師酣 (唔識點寫
鹹魚炒耶菜苗
咖喱蟹
泰式蝦醬炒飯
甜品: 芒果糯米飯
超正
唔好意思,食到一半先至醒起要影相
我一個人食曬一碟
記住唔好叫錯,一定要係"鹹魚"炒耶菜苗,
炒得好夠鑊氣。而我本身好中意食菜,呢個係我不二之選。
呢個就一般,都唔差嘅。
咖喱蟹,正到冇朋友,食唔晒都要打包個汁呀
呢個係跟咖喱蟹嘅
可惜portion太少,唔夠喉呀

2011-12-22
$150 (宵夜)
超正
我一個人食曬一碟
咖喱蟹,正到冇朋友,食唔晒都要打包個汁呀
呢個係跟咖喱蟹嘅
可惜portion太少,唔夠喉呀
  • 鹹魚炒耶菜苗
2010-10-24 52 瀏覽
泰國菜,我至愛,早兩日同朋友去開九龍城,因為道聽途說得太多,所以去試下呢問連泰國人都讚好的餐館老實講,好失望,有靚女泰妹招呼,熱情好客,可惜食物真的要打折扣點了個清炒椰菜苗,唔掂,菜太老,鞋口的泰式炒飯,鹹咗啲,唔啱口味燒牛肉沙律,算係唔錯,水準尚可最驚怕的是生牛肉沙律,點菜時,師傅店員都睜大眼問,乜你識食咩以為係好嘢,禾旱冚珍珠生牛肉,名副其實,生的,問佢哋用咩牛肉,唔答好,一試就知,係街巿肉檔的生牛肉,Oh my god,加啲醬汁,食落肚,感到好困惑生牛肉,完全無煮,感覺似食日本的他他牛,但那處是泰菜館,似在賭舖大的,一係入院,一係攪肚結果,我係後者,疴到甩轆

點了個清炒椰菜苗,唔掂,菜太老,鞋口的
泰式炒飯,鹹咗啲,唔啱口味
燒牛肉沙律,算係唔錯,水準尚可

以為係好嘢,禾旱冚珍珠

生牛肉,名副其實,生的,問佢哋用咩牛肉,唔答

結果,我係後者,疴到甩轆
椰菜苗
炒飯
燒牛肉沙律
生牛肉沙律
燒牛肉沙律
2010-09-09 32 瀏覽
泰國菜很久沒食了, 今天只有我們四個FRIEND來食, 其他人都BUSY無來,先來蝦刺身, 幾青甜, 唔記得咩野炒牛肉SALAD, 好SPICY, 我只食了兩舊便收手CURRY CHICKEN, CURRY不會太SPICY, 但D汁都幾香, 併盆蝦餅不會成舊粉咁和沙爹串燒雞翼併盆都是可以的,沙爹便好似爭咁D了, BUT D肉都幾易入口, 再來馬介休通菜只得兩張TABLESO都是幾好招呼,環境一般啦, 但勝在有風味
泰國菜很久沒食了,
今天只有我們四個FRIEND來食, 其他人都BUSY無來,
先來蝦刺身, 幾青甜,
再來馬介休通菜

只得兩張TABLE
SO都是幾好招呼,
環境一般啦, 但勝在有風味
款款都OK, 平均
TOO SPICY
2010-08-12
款款都OK, 平均
2010-07-08 34 瀏覽
朋友介紹, 於是一班朋友又可以一聚. 炭燒豬頸肉 - 燒得好好味又唔會乾, 加埋泰式汁. 正!燒牛肉 - 好juicy, 5成熟都唔錯. yummy ! 朋友話送酒幾好喎!咖哩炒蟹 - 好鍾意個咖哩汁, 做得好好, 配埋蒜茸飽, perfect match !薑蔥炒蟹 - 相比咖哩炒蟹清淡咗d, 不過都唔差.燒龍蝦 - 燒得啱啱好! 中間切開方便食, 好味!龍蝦刺身 - 個人而言, 切嘅手法麻麻, 不過上碟都唔差, 個刺身好鮮甜, 跟嘅sauce 唔錯.龍蝦粥 - 略嫌個粥落得太多薑, 辣到蓋過龍蝦粥嘅鮮甜.清蒸星斑 - 火喉控制得唔錯, 不過略嫌條魚唔太熱.蒜菜椰菜苗 - 炒得唔差, 如果炒腍少少重好!芒果沙冰 - 天氣炎熱, 沙冰就最啱! 芒果味濃! 正 !椰青糕 - 第一次食用椰青做嘅糕, 好清甜嘅椰青, 加埋椰青水做, 好味!** 龍蝦, 蟹同星斑都係自己帶去既, 因為朋友話佢哋煮得唔錯, 果然無介紹錯! Thank you!後記 : 一班朋友可以一聚, 開懷暢飲當然高興, 不過有朋友飲到嘔就唔好喇! 朋友們, 飲酒要適可而止呀!
朋友介紹, 於是一班朋友又可以一聚.

炭燒豬頸肉 - 燒得好好味又唔會乾, 加埋泰式汁. 正!

薑蔥炒蟹 - 相比咖哩炒蟹清淡咗d, 不過都唔差.

燒龍蝦 - 燒得啱啱好! 中間切開方便食, 好味!

龍蝦粥 - 略嫌個粥落得太多薑, 辣到蓋過龍蝦粥嘅鮮甜.

清蒸星斑 - 火喉控制得唔錯, 不過略嫌條魚唔太熱.

蒜菜椰菜苗 - 炒得唔差, 如果炒腍少少重好!

芒果沙冰 - 天氣炎熱, 沙冰就最啱! 芒果味濃! 正 !

炭燒豬頸肉
蒜菜椰菜苗
椰青糕
  • 芒果沙冰
2010-04-14 26 瀏覽
飛泰國前一晚 剛剛收工又夜 又肚餓行經過城南道有一間泰國野未收,同班同事入去 叫左 5 樣野 1. 泰式炒椰菜苗2. 蠔仔旦3.燒側魚4.炒金邊粉5.木瓜沙律加 5 枝藍妹 賣單 298 不算貴 D 野食到OK 不錯最慘不記得影相 不次去食再影
飛泰國前一晚 剛剛收工又夜 又肚餓
行經過城南道有一間泰國野未收,同班同事入去
叫左 5 樣野
5.木瓜沙律
加 5 枝藍妹 賣單 298 不算貴 D 野食到OK 不錯
最慘不記得影相 不次去食再影
2010-04-05
$45 (宵夜)
紀念日
2009-12-06 28 瀏覽
昨晚七點幾, 同女友黎左九龍城搵泰國野食, 女友就經朋友介紹左呢間金泰皇,入到去, 好奇怪, 得2成FULL, 但老闆娘指定要我地坐1號台, 坐其他都唔得,算數!!之後叫野食, 叫左泰式炒椰菜苗冬蔭公金邊粉青咖哩雞蠔仔蛋蒜蓉包(3片)-先講炒椰菜苗, 真係幾好味, 好濃味炒得!!正!冬蔭公金邊粉一般啦, 唔識點講, 普通!青咖哩雞, 雞少, 其他雜料多, 感覺唔係咁抵!蠔仔蛋幾乎我覺得係鎮店之寶, 因為好好食, 唔止得蠔同蛋, 仲有炸蒜係裡面,一定要試!!最後叫左3片蒜蓉包3片黎食, 呢個都要讚下, 因為包上面真係有蒜蓉粒係上面!又正又脆!老闆娘雖然唔比我地揀位, 不過態度都不錯, 最後仲有4舊椰汁糕送, 都好好味!!真係飽到嘔, 所以同女友周圍行下先至離開九龍城!!

之後叫野食, 叫左
泰式炒椰菜苗
冬蔭公金邊粉
青咖哩雞
蠔仔蛋
蒜蓉包(3片)
先講炒椰菜苗, 真係幾好味, 好濃味炒得!!正!

冬蔭公金邊粉一般啦, 唔識點講, 普通!

青咖哩雞, 雞少, 其他雜料多, 感覺唔係咁抵!

一定要試!!

真係飽到嘔, 所以同女友周圍行下先至離開九龍城!!

2009-12-05
(非會員)
2009-09-06 18 瀏覽
前几日同同事收完工,落左九龍城食野吹水.........行到城南道,見有間泰菜館d野食相好靚,就入去試下,試過好有水準~~可能我地都好中意食泰菜啦.......最重要係d啤酒超夠凍~~~倒落杯仲結埋冰....死未?!老闆好有誠意law我覺得....抵讚!家庭式經營....老闆同老闆娘好nice^^~好吹得....雖然d廣東話差左d.......不過個老闆好好笑........

蝦仁生菜包~~~正
青咖哩海鮮~好味道!!!!
2009-09-04
$100 (宵夜)
紀念日
蝦仁生菜包~~~正
青咖哩海鮮~好味道!!!!
  • 明爐烏頭 木瓜沙律
2009-07-07 7 瀏覽
朋友同我去食泰菜,我點左可以宋洒泰式鳳爪重有咖喱蟹好好食。有泰國風味材料新鮮。mad::
2009-06-06
生日
  • 鳳爪、咖喱蟹
2008-04-16 16 瀏覽
吃過甜品後,因覺得未夠喉,便找找其他野食,心裡都是想試間之前未試過的泰菜店。經同行友人介紹,來到這間評語為麻麻的泰菜館。通常我都會叫泰式炒飯,今次也不例外。(由於是外賣的關係,所以食味可能有所影響。)食落沒甚麼特別,味也不算濃,較其他泰菜店的泰式炒飯遜色。食材也算新鮮,份量都幾多,$32是可接受的價錢。因為時間也不早,希望有機會再來堂食試真一點吧!有機會Encore既。

有機會Encore既。
2007-12-09 5 瀏覽
很地道既泰式火煱, 我同男友兩個去食, 得4'5張枱, 有清湯底, 沙嗲湯底, 冬陰功湯底火煱料有拼盤有小$98, 大$148, 我地第一次去, 叫左個細既, 一人一碟加左生蒜既辣醬, 正冬陰功湯底好好味, 但火煱拼盤D料有一半唔啱食(豬潤, 魚頭, 雞子) 後來再叫牛肉, 牛柏葉, 同豆腐, 火煱料好普通, 但湯底好味無咩所謂全店得泰國老闆娘一腳踢, 我諗廚房都得一個人, 所以好多野要等一陣, 慢慢食咁, 但服務都好好, 佢另外比左碟辣野我地自己落好好笑, 我地隔離枱5/6人, 不停話好食同好正, 另外一邊枱又話好味過小曼谷, 後面果枱係泰國人, 所以唔知講咩!打打吓邊爐叫蒜蓉飽食, 好食到不得了, 又脆又多蒜叫埋野飲都係$100個人, 抵!地方就無野講, 折登同折枱, 地道泰菜, 連電視機都播泰文台
打打吓邊爐叫蒜蓉飽食, 好食到不得了, 又脆又多蒜
叫埋野飲都係$100個人, 抵!