2024-02-02 2349 瀏覽
下班後,我們大顆兒走去彩虹邨的一家令人陶醉的美食殿堂一金碧酒樓。走入店內,熱情洋溢的員工們會讓你感受到賓至如歸的溫暖。他們以專業而周到的服務,營造出一種無比舒適的氛圍。這裡的每一道菜品,都如同比美術品般精致。梅子蒸鵝口感醇厚,蜜汁鱔球鮮美滑嫩,魚腸蒸旦則散發出誘人的香氣。每一口都能品嚐到廚師們用心烹制的味道。除此之外,這裡的荔茸香酥鴨和茄汁大蝦也是絕佳的美味。炸蟹鉗更是讓人欲罷不能,熱辣香脆的蟹肉在口中迸發出鮮美的滋味。魚腸蒸蛋則是一道讓人懷舊的佳肴,勾起了兒時的美好回憶。在這裡,你還可以品嚐到自帶的酒水,而且不收取任何開瓶費。這樣的優惠實在讓人覺得性價比超高。總的來說,這家餐廳無論是環境、服務還是美食,都達到了極高的水準。如果你壹個美食愛好者,壹定不能錯過這個絕佳的美食體驗!

• 錦鹵雲吞
2024-02-01 1553 瀏覽

2024-02-01
  • 蜜汁脆鱔
  • 豬肺湯
2024-02-01 2572 瀏覽
本來家人好想試金碧 支持舊菜式 我就早點whatsapp 預約 8月 並給了預約資料 問了多次只是發張圖 邊日滿座 多次問都沒有正面回覆 然之後又寫邊日滿 咁當然book唔到 本來想去試 但都不會再考慮去 仲要留言話我唔體諒佢哋生意多 生意呢刻多 都要留住d客 最基本都做唔到 又冇禮貌 只識討好明星 歌星 香港飲食業真係比呢啲人累死🤦‍♀️🤦‍♀️唔怪之得咁多人北上搵食
有朋友生日應邀到彩虹邨金碧酒家食飯,記得時有個同學住坪石邨,成日聽佢講話同佢亞媽去金碧飲茶,大名就聽得多不過都係第一次嚟食。自彩虹邨公布將會進行拆卸工程後,大家都一窩瘋前來朝聖,舊酒家果然有舊酒家情懷同風味,食番好多好耐冇食過嘅懷舊小菜,份量大大碟夠鑊氣好味大滿足,而且經理招呼殷勤好客,更會為壽星攪氣氛唱生日歌,氣氛熱鬧充滿了這個都市已經失去已久嘅人情味.....👍🏻👍🏼👍🏽👍🏾👍🏿😋
百花釀蟹鉗
  • 蜜汁燒鱔球
  • 酥炸蟹鉗
  • 豬肺湯
2023-12-19 6156 瀏覽
自彩虹邨公布將會進行拆卸重建工程後,大家都一窩瘋前來屹立彩虹邨半百年既「金碧酒家」,為的就是想留住漸漸失傳的味道同人情味豉汁蒸蟠龍鱔原條鱔切開一片片唔離刀,用上豉汁再蒸,鱔肉又滑又入味蜜汁脆鱔球都係用上原條鱔製成,呢個造法係炸完再淋上蜜汁,鱔肉香口又惹味杏汁豬肺湯杏仁味唔算好重,帶微微既甜,豬肺瘦肉又腍又好味,加入左果皮更加將湯個味道昇華,好好飲錦鹵雲吞沒有餡料既雲吞皮炸至金黃香脆,酸甜醬味道岩岩好,係我覺得最正宗最好味既錦鹵雲吞既食法酥炸蟹鉗成個拳頭咁大既酥炸蟹鉗,外面酥脆,入面既蟹肉應該溝左蝦丸,蘸錦鹵雲吞個酸甜醬都好夾酥炸鮮蝦丸外面酥脆,比起酥炸蟹鉗更加彈牙,蘸喼汁食又係好夾順德鯇魚腸蒸蛋平時魚腸焗蛋我都覺得好腥同苦,但呢度個鯇魚腸蒸蛋落左好多薑絲,食落完全唔覺得腥,個蛋亦都蒸得岩岩好荔茸香酥鴨大到好似枕頭咁😂,係一道傳統懷舊既中式菜式,芋茸好綿,個底係去骨既鴨肉,仲有鴨皮,油香酥綿,絕對係好花功夫既手工菜,不過食一件都好膩了手撕雞先將雞起骨,雞骨攞去炸,雞肉就攞去炒,起初以為係平時成日食到既雞絲🙈,真係第一次食呢款菜式,又係一道近乎失傳既功夫菜馬拉糕馬拉糕好鬆軟,作為飯後甜品都

豉汁蒸蟠龍鱔
原條鱔切開一片片唔離刀,用上豉汁再蒸,鱔肉又滑又入味

蜜汁脆鱔球

酥炸鮮蝦丸
外面酥脆,比起酥炸蟹鉗更加彈牙,蘸喼汁食又係好夾

手撕雞

馬拉糕
馬拉糕好鬆軟,作為飯後甜品都真係幾飽🤣,不過十分搶手,一件難求

我真係好耐未試過係香港懷舊傳統餐廳無論上菜姐姐,侍應什至老闆娘都咁親切,食物真係超大碟,建議最少12人先好黎食,每道菜都係功夫菜,全晚座無虛席,訂枱都去到出年3月,襯彩虹邨未卸不妨過黎食下買少見少既懷舊菜啦

錦鹵雲吞
第一次光顧呢間喺彩虹邨富有懷舊色彩嘅酒樓。今次係同一大班朋友去呢度食飯,因為有其中一位朋友生日。呢間酒樓係好難book, 要好早之前book定。而餸菜最好都要之前講定。D餸菜真係好有驚喜,差唔多每一道菜都好好味,同埋好大碟。👍😋尤其係茄汁蝦,真係超好味!隻蝦好大隻,個茄汁超正👍呢道餸一定要食。好多食客都鍾意喺呢間酒樓慶祝生日。🎂當晚已經有幾枱食客係慶祝生日。酒樓個老闆娘同員工拎咗支咪,🎤同每一枱生日嘅食客一齊唱生日歌,氣氛超級好!🎉👏🏻👏🏻老闆娘同員工都好友善親民。全場食客都食得好開心。
第一次光顧呢間喺彩虹邨富有懷舊色彩嘅酒樓
老闆娘同員工都好友善親民。全場食客都食得好開心。
蜜汁脆膳球
2023-09-20
蜜汁脆膳球
2023-10-09 5274 瀏覽
酒樓好有懷舊風味仲有好多少見傳統菜式例如煎釀鯪魚 魚腸蒸蛋員工非常熱情有禮服務很周到當天還有幾枱人生日服務生主持大合唱生日歌氣氛很好熱鬧食物味道很好分量很大,價錢十分合理最欣賞是炸蟹鉗啖啖蟹肉 十分鮮味香口荔芋香酥鴨非常可口花雕蛋白蒸海蝦,啲蝦仲多過蛋白煎釀鯪魚唔係周圍有得食,賣相很好,味道都非常好味魚腸蒸蛋亦非常惹味,可以配幾碗飯😋自帶酒都唔收開瓶費仲好貼心咁提供冰塊性價比很高高度推介會再次去食👍🏻
酒樓好有懷舊風味

當天還有幾枱人生日
服務生主持大合唱生日歌
氣氛很好熱鬧

食物味道很好
分量很大,價錢十分合理
最欣賞是炸蟹鉗
啖啖蟹肉 十分鮮味香口
荔芋香酥鴨非常可口
花雕蛋白蒸海蝦,啲蝦仲多過蛋白
煎釀鯪魚唔係周圍有得食,賣相很好,味道都非常好味
魚腸蒸蛋亦非常惹味,可以配幾碗飯😋
自帶酒都唔收開瓶費

炸蟹鉗
蜜汁脆鱔
椒鹽鮮魷
2023-09-15 3401 瀏覽
今日來到彩虹老店品嘗懷舊餸菜,進入店內就已經有強烈懷舊風情,仲有一部輪盤式嘅電話,而我最鍾意係掛係backdrop 2幅小對聯好有意思😉😍 牆上有好多明星來到店舖嘅照片😍來食飯就記得預早訂位,而在訂位時要落order點菜式,菜單大約有十幾款;因為無得即時加餸架,不過全部都大大份無可能唔夠食🤭每次廚房做好都會有好似電話聲咁提示職員傳菜,全店有一位店員還穿上正統酒店服裝, 全套都好畢直👍🏻👍🏻 給人好醒晨😊老闆二人仲好風趣幽默☺️本身係收十點,但有朋友生日我地玩到十點幾,佢都話我哋可以繼續玩😅 我地都唔好意思喇😂1)鼓汁蒸鱔原條先上碟盤起,彈牙。2)蟹鉗 (人頭計)唔會炸到乾晒,顏色均勻,蝦🦐好新鮮,一只要85元,如果不吃的朋友就記得同老闆講,因為人頭計呀😂3) 蝦丸 (人頭計)這款沒有太特別,但你會見到每粒大細都係一樣架。4)蠔豉生菜包一放落口真係哇一聲,勁好味,粒粒分明,唔會咬入口分唔到材料🤤🤤仲有好香蠔豉味道,生菜係索索聲勁新鮮5) 鮑魚炆雞味道同酒樓唔同,可能有少少秘製醬汁,雞肉好嫩口,唔會黐牙仔6)豬肺湯 (強烈推薦)呢個唔講得笑,我地叫大份量,落足材料,勁多豬肺,仲有杏仁味帶起全

1)鼓汁蒸鱔
原條先上碟盤起,彈牙。

2)蟹鉗 (人頭計)

3) 蝦丸 (人頭計)
這款沒有太特別,但你會見到每粒大細都係一樣架。

4)蠔豉生菜包

5) 鮑魚炆雞
味道同酒樓唔同,可能有少少秘製醬汁,雞肉好嫩口,唔會黐牙仔

6)豬肺湯 (強烈推薦)
呢個唔講得笑,我地叫大份量,落足材料,勁多豬肺,仲有杏仁味帶起全個湯味道,配料入面的薑勁爽,仲有靚陳皮;第一次食到咁靚嘅薑,睇落去勁似薯仔,我飲左幾碗🤣

7)刁茘茸香酥鴨
呢味餸出面酒樓好少食到,把鴨肉放入去芋頭入邊,咬落去好有口感,外面又鬆脆

8)金銀蛋莧菜
唔好以為一碟菜就是是但但,全部都足料味道又不喊不淡,好有水準,食到新鮮感覺

9)花雕蛋白蒸大蝦
把好多隻大蝦🍤連蛋一齊蒸,上菜時已聞到好勁酒味,蛋白好滑,蝦都係新鮮。

我哋食完就已經立即預約定下一次飯局😂😂
  • 荔茸香酥鴨
預約此酒家要最少兩個月前,可在社交平台他們專頁找到聯繫方式。等咁耐絕對值得。酒家只做晚市,而且他們只做一輪客,感覺良好之處是酒家不會趕着做下一輪生意而趕你走。食物也要在訂枱時下單,這樣才能確保食材新鮮。我們當天大約八至十台左右,全場坐滿人,差不多每一台都有人生日😂,侍應還穿着經典西式侍應服登場為你帶位🤵🏻‍♂️,兼且做埋當天的MC主持生日😂。當日咁啱有位明星食客生日,全場人唔識都變得熱鬧😂,搞到好似party咁好high😂,而且餐廳老闆娘還會為每台食客拍照,😂然後他說第二天在社交平台可以自己下載相片😂所以我說無與倫比的晚飯體驗真係當之無愧😂👍🏻食物美味得畢生難忘。雖然酒家位置在彩虹邨內不很容易找到,但彩虹邨本身也有值得參觀的地方,附近有Mirror拍MV “Rumors”的舊式上海理髮廳,建議早點去附近拍照順道參觀。酒家門口已極具70年代香港屋邨感覺相信酒家保留裝修至今。基本上每一道菜大碟夾抵食,味道新鮮好味,即使普通菜式,但他們也煮得十分好吃,以下是我們訂的十餸一湯菜單:1)酥炸蟹鉗蟹鉗經典味道,裏面好像釀了東西。2)酥炸鮮蝦丸當蟹鉗吃得未夠喉,蝦丸就可以補上。3)順德鯇魚腸蒸蛋你見到

1)酥炸蟹鉗
蟹鉗經典味道,裏面好像釀了東西。

2)酥炸鮮蝦丸
當蟹鉗吃得未夠喉,蝦丸就可以補上。

3)順德鯇魚腸蒸蛋
你見到照片就可想像這個魚腸蒸蛋有幾好味。

4)錦鹵雲吞
出奇地好吃,沒有一般的油炸油膩熱氣感覺。

5)茄汁大蝦
拳頭般大的蝦,而且蝦膏甚多,finger licking !

6)順德煎釀鯪魚
高難度之作!鯪魚肉釀在魚裏面再組合成魚身,賣相+分一流!

7)荔茸香酥鴨
本人最喜愛的一道菜!把鴨肉去骨加上美味芋頭酥炸香脆容易入口。

8)金華玉樹雞
雞配以金華火腿、冬菇及菜心,以前只見過金華火腿冬菇菜心配豆腐,但這裏是配雞,味道當然特別濃。

9)一魚兩食
龍躉鮮味魚肉嫩滑,條魚好大,十幾人都夠食。另一道餸就是充滿骨膠原的龍躉魚膠,魚頭等等。
一魚兩食

10)杏汁豬肺湯(大)
杏汁豬肺湯必飲吧!烹調很多功夫!味道很好,必叫之選。
蛋白炒飯
2023-09-05
蛋白炒飯
  • 椒鹽鮮魷
  • 魚腸蒸蛋
  • 杏汁白肺湯
2023-09-07 2338 瀏覽
大佬生日梗係要去一間霸氣嘅餐廳食生日飯,今次我哋book咗一間食懷舊工夫菜嘅酒家,需要大半個月前訂位,食材需要時間準備,所以不能草草預約,在預約時需要草擬菜單!雖然有啲麻煩,但係要食好嘢,係要經過一啲考驗!酒樓開業於1964年,已經60年歷史,雖然係屋村酒樓,裝修懷舊,但係好多名人曾經光顧,每晚都爆場,座無虛席。如果你喜歡熱鬧,一定喜歡這裏,因為這裏枱與枱之間非常接近,適合好朋友們去食,非常有氣氛!Book 左6:30pm 朋友未到,就食住小菜等,一個椒鹽鮮魷一個唔記得咗叫咩名,❤️椒鹽鮮魷,鮮魷沾上脆漿炸起,有椒鹽粉非常惹味!❤️杏汁豬肺湯,杏汁味濃,豬肺冇腥味,豬肉鮮甜,足料好大份!我飲完再飲!❤️酥炸蟹鉗,超多蝦肉,粒粒飽滿大粒,加醋食,更好味,入面再有一隻蟹鉗仔!❤️酥炸鮮蝦丸,其實又係蝦肉!下次唔使叫呢個!因為內容一樣!❤️順德鯇魚腸蒸蛋,魚腸唔腥,蛋夠香滑,有好多姜絲!必食之選!❤️錦鹵雲吞,經典懷舊菜,酸酸甜甜雲吞卜卜脆!開胃之選!❤️茄汁大蝦,個個都哇哇大叫,隔籬枱走過嚟影相,因為太大隻,淨係打卡都夠啦!❤️順德煎釀鯪魚,超勁手工菜,睇唔出佢點樣整!超有心機嘅功夫菜!不得了!好好食,不

❤️椒鹽鮮魷,鮮魷沾上脆漿炸起,有椒鹽粉非常惹味!

❤️錦鹵雲吞,經典懷舊菜,酸酸甜甜雲吞卜卜脆!開胃之選!

❤️順德煎釀鯪魚,超勁手工菜,睇唔出佢點樣整!超有心機嘅功夫菜!不得了!好好食,不過我哋人太多,成14 人,差啲唔夠分!

❤️荔茸香酥鴨,外層鬆化香脆,中間包住厚厚的芋泥,底層有鴨肉!好香口!

❤️金華玉樹雞,擺款精緻,一片雞加一片鹹香的金華火腿,再加冬菇一齊蒸,

雞肉非常新鮮嫩滑!
❤️一魚兩食,大條大龍躉 ,啖啖肉,肉質鮮甜!有膠質!女士最愛!

❤️馬拉糕,超大嚿又鬆化,甜度適中!
人均$550 手工菜來說,CP值高

Ps:牆上對聯有
「第一次不來品嚐是你們的錯,第二次不來品嚐是我們的錯!」
就是這麼霸氣!😂👍
⭐️缺點廁所太細,人有三急閣下自理!😂

2023-09-05
  • 椒鹽鮮魷
  • 魚腸蒸蛋
  • 茄汁大蝦
  • 順德鯇魚腸蒸蛋
2023-08-05 2760 瀏覽
再去彩虹金碧酒樓食懷舊菜今次是我book 位。我個半月前whatsapp book位,幸運當日收到確定有位兩星期前,我whatsapp 問菜單。我揀好菜單,無人回覆我whatsapp ,電話直至上星期二,即距離食飯日期還剩四日,下午6點,酒樓打來問我當日菜單。我話我whatspp 了好耐但無人覆。酒樓話一星期前才處理菜單事宜。今次事件,我發現酒樓確定有位,無需擔心,等電話預訂菜單今次食了盤龍鱔蠔豉粒生菜包豬蹄梅子炆鵝人生暫時食過最好味的馬拉糕馬拉糕與兒時去酒樓一樣咁大嚿,熱辣辣,好好味
再去彩虹金碧酒樓食懷舊菜

今次事件,我發現酒樓確定有位,無需擔心,等電話預訂菜單

今次食了

盤龍鱔
蠔豉粒生菜包
豬蹄
人生暫時食過最好味的馬拉糕

馬拉糕與兒時去酒樓一樣咁大嚿,熱辣辣,好好味
2023-08-05
  • 蠔豉生菜包
2023-08-02 1445 瀏覽
Old school Cantonese since 1964. Have been meaning to try for a long time. Finally WC agreed to host. Here’s what we had.鵝掌豬肺湯- bit strong on the 果皮 flavor.炸蟹鉗- sizzling hot.炸錦鹵雲吞- saved the sauce for the 蟹鉗. Host noted that this was a much better choice than the 茄汁大蝦,but I also wanted to try the 炸蝦丸。雞蛋蒸魚腸- they loved it. Gone within seconds.荔芋香酥鴨- not too oily.煎釀鯪魚- not a fan with all the coriander bits but they loved it.蠔豉生菜包- not bad生炒骨- ok.豉油雞Hilight of the night: 鼓油皇炒麵。Finished all even th
鵝掌

炸蟹鉗- sizzling hot.

荔芋香酥鴨- not too oily.

蠔豉生菜包- not bad

生炒骨- ok.

豉油雞

Hilight of the night: 鼓油皇炒麵。Finished all even tho we were so full.
馬拉糕- massive. Ordered some more for takeaway- breakfast for the next day.

In summary: tasted ok but for $320pp, excellent value for money. Love the old school vibes.
2023-06-19 2659 瀏覽
好味的懷舊菜!要一個月前訂位店內是舊式酒家裝修迫,坐得唔舒服晚晚是預訂,全場爆滿杏汁豬肺湯超濃杏汁,豬肺整得有我阿媽的味道。阿媽唔整豬肺多年,因為要泵水太多次了錦滷雲吞最好味的一間皮唔咸醬汁濃度剛剛好,味道恰到好處,甜酸度控制得好好。炸蝦丸味道一般金華火腿雞食雞,始終要返大陸食,才有雞味魚腸蒸蛋魚腸點苦,扣分釀鯪魚好大條,好味,而魚皮少炸得香口呢間好味過上水陳六記芋頭扣肉芋頭好味,軟硬適中;汁不咸茄汁大蝦大隻,可惜無鮮味提供一次性手套,食得方便又開心提供整合濕紙巾,太好普洱茶超有茶味

好味的懷舊菜!

要一個月前訂位

店內是舊式酒家裝修
迫,坐得唔舒服

晚晚是預訂,全場爆滿

最好味的一間
皮唔咸
醬汁濃度剛剛好,味道恰到好處,甜酸度控制得好好。

炸蝦丸
味道一般

金華火腿雞
食雞,始終要返大陸食,才有雞味

魚腸點苦,扣分

釀鯪魚
好大條,好味,而魚皮少炸得香口
呢間好味過上水陳六記

芋頭扣肉
芋頭好味,軟硬適中;汁不咸

大隻,可惜無鮮味
提供一次性手套,食得方便又開心

提供整合濕紙巾,太好

普洱茶超有茶味
炸蝦丸
金華火腿雞
2023-06-19
  • 錦鹵雲吞
2023-06-16 1872 瀏覽
彩虹邨。 中餐 🥢隱世酒家~唔係親戚介紹都唔識~勁~👫👭👬👫聽聞家族經營,全部都工夫菜,利害~利害👍🏼1.酥炸蟹鉗 🎖️2.蜜汁脆鱔球 🎖️3.順德鯇魚腸蒸蛋4.剁椒魚頭5.順德煎釀鯪魚6.杏汁豬肺湯 🎖️7. 伊麵🫖懷舊菜式,樣樣都大大碟。要食就叫一大堆人,咁就可以樣樣都試到少少😂😂
彩虹邨。 中餐

🥢隱世酒家~唔係親戚介紹都唔識~勁~

👫👭👬👫聽聞家族經營,全部都工夫菜,利害~利害👍🏼

1.酥炸蟹鉗 🎖️
2.蜜汁脆鱔球 🎖️
3.順德鯇魚腸蒸蛋
4.剁椒魚頭
5.順德煎釀鯪魚
6.杏汁豬肺湯 🎖️
7. 伊麵

2023-05-09 2347 瀏覽
一行13人共食了$4000懷舊菜式美食推介(用心做的功夫菜式)熱點推介: 杏汁豬肺湯,蜜汁鱔球,荔芋鴨1. 杏汁豬肺湯 (大)店員打開湯蓋,傳來陣陣熱杏霜的味道,入口那種杏汁味勁濃滑(似奶白色的魚湯味),飲完覺得好舒服.2. 蜜汁鱔球甜甜的蜜汁配上炸到香脆的鱔球,厚厚的魚肉(已起骨), 超好味,吃完一件又再想食多幾件,最終食了三件,超滿足3. 荔芋鴨好耐以前在其它餐廳食過一次, 但是今次呢個餐廳明顯優勝, 完全不會太鬆散. 上層脆脆+中層夾的芋泥厚厚+底層的鴨肉 ~ 美味鴨香4. 花雕蛋白蒸海蝦 普普通通但花雕味濃郁, 但是配海蝦不太夾5. 錦鹵雲吞不過不失, 找回小時候在酒樓吃過的味道6. 剁椒魚頭大大的魚頭配上粉絲在底,主角變了粉絲吧😅7. 金華玉雞剛上此菜時,用了一個"嘩"字, 擺碟真的很漂亮做一幅畫, 感受到師父的心機&耐性8. 八寶鴨懷舊菜式之一, 八寶鴨內的配料味道勁似鹹肉粽,鴨肉明顯已經溶化了. 味道篇濃, 感覺上似食緊糯米鴨9. 甜品~馬拉糕及饅頭(不過必須要預訂)
一行13人共食了$4000

懷舊菜式美食推介(用心做的功夫菜式)
熱點推介: 杏汁豬肺湯,蜜汁鱔球,荔芋鴨

1. 杏汁豬肺湯 (大)

2. 蜜汁鱔球

3. 荔芋鴨

4. 花雕蛋白蒸海蝦
普普通通但花雕味濃郁, 但是配海蝦不太夾

5. 錦鹵雲吞
不過不失, 找回小時候在酒樓吃過的味道

6. 剁椒魚頭
大大的魚頭配上粉絲在底,主角變了粉絲吧😅

7. 金華玉雞

8. 八寶鴨

9. 甜品~馬拉糕及饅頭(不過必須要預訂)
2023-05-05
  • 蜜汁燒鱔球