平時在太子聯合廣場等巴士的時候,都會被對面走懷舊風的港式鐵板扒房給吸引住,空著肚子、想大飽肉慾的時候,就正好來個港式扒餐!- 金翠巨人什扒餐 $188牛油餐包 | 羅宋湯 | 蟹子雜果沙律 | 豬扒、雞扒、牛仔骨、司華力腸、煙肉、煎蛋精美甜品 | 免費升級紅豆冰- 西班牙黑豚豬鞍扒 $158牛油餐包 | 羅宋湯 | 咖啡或茶暖烘烘的牛油餐包配上牛油,是簡單的美味。羅宋湯比預期中辣,引起食慾。一心要滿足肉慾的友人二話不說就要什扒餐,也是很多客人都選擇,畢竟港式什扒餐也有一定的情懷和回憶,不是一般西式扒房可以取替。名符其實,份量很大,疊到幾層高,熱辣辣的燒汁由上而下傾瀉到鐵板上,香氣撲鼻又吸睛。整體肉質也有一定的口感,特別是雞扒,嫩滑又Juicy。本來打算要份量少一點的單點豬鞍扒餐,結果,也是出乎意料的Mega Size!厚切豬鞍扒兩大塊,一切開就感受到其肉嫩而有彈性,還帶點油脂,纖維細又有肉香,對豬鞍扒有要求的也表示Very Good!這個價錢在西餐廳可能只有一半的份量,CP值很高!還有很港味的花奶Jelly和紅豆冰作結,全日免收加一,肉癮發作時可以Encore!

金翠巨人什扒餐

- 金翠巨人什扒餐 $188
牛油餐包 | 羅宋湯 | 蟹子雜果沙律 |
豬扒、雞扒、牛仔骨、司華力腸、煙肉、煎蛋
精美甜品 | 免費升級紅豆冰

金翠巨人什扒餐
羅宋湯
紅豆冰
2024-09-13 585 瀏覽
餐廳裝修有濃厚老香港特色,晚市餐牌以經典港式扒餐為主,亦有焗飯、意粉🍝選擇點餐之後店員送上餐包及餐湯,鬆軟餐包搽牛油食最正🥖羅宋湯濃濃蕃茄味而且好多配料🍅🎈金翠三重奏 (雞豬魚)一次食到3款肉類🍖 每一樣都有獨特風味魚柳滑嫩,雞扒金黃多汁,豬扒肥瘦適中夠厚身,口感好好配上黑椒汁,肉汁大爆發,多心人仕至佳選擇🎈金翠巨人什扒餐雞扒 豬扒 牛仔骨 司華力腸 煙肉 煎蛋🍳材料疊高效上鐵板,視覺效果豐富,醬汁可以分開上,鍾意幾多點幾多牛仔骨軟腍入味,香煎至金黃的豬扒肉質嫩滑,調味恰到好處,每一口都充滿肉香十足口感彈牙,黑椒汁令肉味道更昇華,正!口感juicy肉味濃🎈啫哩食完主菜仲有甜品🍮係小時候成日食嘅啫哩加花奶食超正

🎈金翠三重奏 (雞豬魚)
一次食到3款肉類🍖 每一樣都有獨特風味
魚柳滑嫩,雞扒金黃多汁,豬扒肥瘦適中夠厚身,口感好好
配上黑椒汁,肉汁大爆發,多心人仕至佳選擇

🎈金翠巨人什扒餐
雞扒 豬扒 牛仔骨 司華力腸 煙肉 煎蛋🍳

🎈啫哩
食完主菜仲有甜品🍮係小時候成日食嘅啫哩
加花奶食超正

2024-09-11 440 瀏覽
想食懷舊港式鐵板餐金翠餐廳是一個很好的選擇。😍店內座位幾乎都是卡位, 座得舒適。裝修都是仿照舊時的冰室, 非常有懷舊味道。📽點了是日鐵板超值餐 - 羊西冷扒、 羅宋湯、凍檸茶。😋先來是餐飽及羅宋湯, 餐飽軟熟,羅宋湯很足料, 微微的辣, 配餐飽一流呀。🙌🏻接著主角來了, 店員即場把黑椒汁淋在熾熱的鐵板上, 發出了令人懷念的沙沙聲和撲鼻的香味。 🥰一刀切開了西冷扒, 裡面是粉紅色的, 生熟程度剛剛好。 口感是柔軟, 完全不韌,又有牛味。💯除了鐵板餐, 還有其他茶餐,豐儉由人, 十分推介金翠餐廳。👏🏻
想食懷舊港式鐵板餐金翠餐廳是一個很好的選擇。😍

店內座位幾乎都是卡位, 座得舒適。
裝修都是仿照舊時的冰室, 非常有懷舊味道。📽

點了是日鐵板超值餐 - 羊西冷扒、 羅宋湯、凍檸茶。😋

鐵板羊西冷
鐵板羊西冷
2024-09-11 382 瀏覽
茶餐廳格局但裝修有心思,運用霓虹燈製造懷舊氣氛,全部卡位坐得舒服~ 餐牌可謂花多眼亂,各種不同配搭嘅鐵板餐,茶餐廳嘅菜式都應有盡有,要花少少時間諗吓食乜~ 首先上湯同餐包,紅湯幾好飲,多蔬菜酸酸甜甜,餐包亦夠熱同軟熟~🔘金翠巨人什扒餐 $188 份量超級驚人,一上枱淋上黑椒汁嗰下充滿儀式感,慢慢將雞扒、豬扒、牛仔骨、司華力腸、煙肉同煎蛋轉移去白碟先可以開動,各款肉類發揮都正常,以量多取勝,有返咁上下食力先可以K.O.呢個餐~ 🔘帶子牛扒 $158叫咗多蒜蓉,個汁更加香,選用美國西冷牛扒,厚身軟嫩,肉味香濃,帶子大大粒鮮味可口,墊底有唔少薯條同椰菜~最後飲埋紅豆冰同花奶啫喱,非常飽嘅一餐,久違地食一次鐵板餐都幾開心~

🔘金翠巨人什扒餐 $188

🔘帶子牛扒 $158

2024-09-08 308 瀏覽
歐陸扒餐:招牌牛扒配法蘭克福腸、煙肉、煎蛋、茄汁豆、薯餅、沙律菜、厚多士(半份)牛扒鮮嫩多汁,肉質細膩。煎烤得外層略帶焦脆,內裡保持柔軟。法蘭克福腸和煙肉充滿咸香。蛋也煎得脆邊滑嫩。還有甜甜的茄汁豆和酥脆的薯餅,整個餐令人吃好覺得份外滿足。焗芝士豬扒飯熱騰騰的端上,簡簡單單的味道,卻令人吃得滋味。豬扒很嫩滑,肉醃得很入味,香濃的芝士配搭着豬扒,惹味香濃。還有簡單的港式羅宋湯,帶有蕃茄的酸甜和多種蔬菜的清新。配上港式牛油餐包,是一頓十分豐富的午餐。這兩道簡單的午餐展現了港式茶餐廳的精髓,價錢實惠,而且餐廳的裝修非常有特色,貫徹了港式茶餐廳的風格,怪不得長期人頭湧湧。
歐陸扒餐:
焗芝士豬扒飯

2024-09-04 316 瀏覽
裝修懷舊,環境整潔嘅港式茶餐廳。座位設計到五光十色嘅霓虹燈裝飾,相當有特色。例如「掂過碌蔗」、「光興號」,滿滿既港風🥸晚上會係主打懷舊鐵板餐,而下午茶時間,當然唔少得懷舊西多士😍-✨懷舊西多士 外層炸至金黃色,四邊香脆,望住牛油慢慢溶化,好邪惡😣 食落係濃濃蛋香同香甜糖漿,係不敗嘅組合!✨黑蒜雞扒撈麵撈麵條條分明,唔會成舊餅咁,份量十足。醬汁有昇華作用,分開上,可以自己調整風味。✨白汁海鮮焗飯有層濃厚芝士,同樣係大大份。

✨懷舊西多士

✨黑蒜雞扒撈麵

✨白汁海鮮焗飯
有層濃厚芝士,同樣係大大份。
2024-08-31 271 瀏覽
餐廳:金翠餐廳 (太子)地址:太子彌敦道749號地舖1️⃣ 乾炒雞扒意粉 $62雞扒肉質軟滑,意粉煮到恰到好處,彈牙而不過硬,而且鑊氣十足。跟餐會有羅宋湯同忌廉湯選擇,仲有餐包同飲品𠻹。2️⃣ 黑椒牛扒焗飯 $60自選焗飯,即叫即焗,夠晒新鮮熱辣辣,牛扒夠Juicy,啖啖都充滿住濃郁嘅黑椒醬,香氣撲鼻。焗飯底層鋪滿香軟嘅白飯,米飯都吸收晒牛肉汁同黑椒醬嘅精華,表面仲有一層芝士,焗至微焦,輕易做出拉絲效果。3️⃣ 生炸雞髀 $39 + 牛角包 $8炸雞髀金黃酥脆,外皮炸得香脆入味,內裡肉質嫩滑多汁,帶著微微鹹香。咬落去聽到酥脆嘅聲音,口感層次豐富,另外配上一件充滿牛油香嘅牛角包。4️⃣ 凍奶茶 跟餐+$35️⃣ 凍咖啡 跟餐+$36️⃣ 熱咖啡 跟餐
餐廳:金翠餐廳 (太子)
地址:太子彌敦道749號地舖

1️⃣ 乾炒雞扒意粉 $62
跟餐會有羅宋湯同忌廉湯選擇,仲有餐包同飲品𠻹。

2️⃣ 黑椒牛扒焗飯 $60

3️⃣ 生炸雞髀 $39 + 牛角包 $8

4️⃣ 凍奶茶 跟餐+$3
5️⃣ 凍咖啡 跟餐+$3

6️⃣ 熱咖啡 跟餐

8月29號夜晚星期四我同佢朋友去共進晚餐,品嚐一下港式西餐兒時回憶的味道。食物方便面配上高質,但係唔算差啦,對得住個價錢👍👍我係收貨💛🙏👍👍但係食完餐飯之後發生咗一件事,好正常,通常臨走會去廁所方便一下才離開。幫我去到男廁門口嘅時候,已經望見廁所地面拋光磚充滿水,我都慢慢咁行入去使用廁所,但係離開嘅時候就發生意外,廁所非常之滑,我完全救唔到自己,就屈住隻腳滑倒地上,膝頭扭傷咗好痛。我當時好嬲,同外面嘅職員投訴,佢竟然係唔識處理,佢冇幫我搵一個話的士嘅人嚟了解件事。我係冇搞大件事,匆忙咁離開咗返屋企。但係我好想借呢一個平台講返聲,佢哋真係要教吓啲員工點樣處理呢啲事情,因為遇到一啲麻煩嘅客人真係唔會放過你,報警加東張西望一定唔少得,希望呢間餐廳嘅管理做好啲啦🙏🙏🙏🙏

2024-08-29
15 分鐘 (堂食)
  • 巨人雜扒餐,洋西冷
2024-08-28 252 瀏覽
啱啱去咗第二度二個月,無見女友咁耐,揾間食扒嘅,食好啲揀咗佢~金翠餐廳。 門口有個阿姐好落力拉客,感覺有啲似廟街樓梯底果啲阿姐,個心已經有啲不妙嘅想法,真係得嘅嘢又洗乜拉客?! 入到去,俾五光十色嘅「懷舊」霓虹招牌吸引,女友不忘打咭,我就低頭揀嘢食,見個餐牌啲扒價有貴中平,為咗希望避免食鬆肉粉(梳打粉),都係揀貴果二種~美國1855特級西冷同肉眼扒。 首先出場:餐包同羅宋湯~正常湯料,無驚喜,反而感覺唔知煲咗幾耐嘅味道。 主角~特級1855肉眼扒同西冷肉質係嫩嘅,無鬆肉粉感覺,但唔係厚身,係薄切,薯角~淋唔脆口,預先炸定鋪底(無誠意),黑椒汁偏鹹無黑椒味,個鐵板感覺唔係好乾淨。p.s.因為有個朋友試過某餐廳嘅鐵板係生銹,之後佢拒絕再用鐵板上,所以我依家都間唔中會留意呢點。特級西冷~女友偷食咗我果隻一嚿,而同時我都試咗一啖佢果隻,佢話西冷無咁好食,我都有同感,所以唔使選特級。最後甜品係「啫喱」,係真係『懷舊』,但我細個果時有「雜果」,食咗一啖就放棄。 整體而言一般,可以一試但唔使揀什麼特級,平嘅就得,二佰幾咁嘅質素大把選擇! 回頭度:4/10
首先出場:餐包同羅宋湯~
正常湯料,無驚喜,反而感覺唔知煲咗幾耐嘅味道。
主角~特級1855肉眼扒同西冷
回頭度:4/10
2024-08-27
2024-08-18 322 瀏覽
位於太子尼間老字號嘅金翠餐廳,以前童年時啊爸媽帶我嚟食過,好耐都無食,上星期經過見到就即刻入去,店內有好多人坐滿,原來價錢經濟抵食,好多係街坊舊客。 經典紅 / 白餐湯,牛油餐包,前菜係薯仔沙律我哋叫咗帶子配牛扒,斧頭扒 ( 自選醬汁 : 黑 / 洋蔥汁 / ),仲有意粉係用茄汁炒過嘅,有餐飲,但無甜品,如果有埋雪糕球就更完美啦! 餐湯羅餸湯好飲過 湯 主菜牛扒及斧頭扒夠淋好食,奶茶及 0 茶 嘅荼底夠濃有紅茶味 餐廳環境仲保留以前嘅風格,食完後童年回憶返曬嚟,下次會再嚟食其他嘢!

經典紅 / 白餐湯,牛油餐包,前菜係薯仔沙律

餐湯羅餸湯好飲過 湯
主菜牛扒及斧頭扒夠淋好食,
奶茶及 0 茶 嘅荼底夠濃有紅茶味

甘岩random聽到Dear Jane首《懷舊金曲之夜》之後,突然好懷念以前香港🇭🇰嘅情懷同人情味。諗起細個最開心一定係讀書成績有進步↗️,屋企人就會帶我地去鋸扒獎勵下。點知記得之前睇電視📺見過係太子有間食扒嘅又好有舊香港🇭🇰☎️📞📟📠💾📻🎙️📽️🎞️🎬氣氛嘅餐廳,一於去試下。離遠已經見到大大個「金翠」的招牌,門口「掂過碌蔗」嘅鐵閘超吸睛👁️‍🗨️👁️‍🗨️,餐廳入面嘅裝修超有香港🇭🇰特色。每一塊霓虹燈牌都玩味十足🤪,例如:「你食咗未」、「火辣辣鐵板」、「正到漏油西多士」、「香濃咖啡,飛沙走奶」,香港人🇭🇰先明。💭我地叫左2個扒餐,仲跟羅宋湯/忌廉湯🥣、牛油餐包🧈🍞(唔係梳打餅㗎)、餐飲🥤🥤🥤🥤(檸茶、檸水、咖啡,都係香港人每日必飲嘅,凍飲每杯加三蚊)同啫喱🍸(侍應會留意住你嘅飲食節奏,到適當時候問你要唔要啫哩同花奶,識食一定要加花奶🍼)。🛎️🛎️🛎️鐵板一上枱,侍應會問要黑椒汁定燒汁,我同朋友異口同聲📢📢話要「黑椒汁」。一淋落個鐵板度📣📣📣「吱吱聲」、「喳喳聲」🔈🔉🔉,醬汁愈四濺令人愈興奮🤩,係鋸扒嘅傳統,就得攤大張紙巾遮住淨係嗰對眼出嚟😶‍🌫️,同埋唔好着淺色衫呀!📌海陸空扒餐 (豬扒🐷+雞扒🐔+串蝦🦐)

📌海陸空扒餐 (豬扒🐷+雞扒🐔+串蝦🦐) $138
有一大塊好厚嘅豬扒,半塊雞扒同一大串蝦,食到底最驚喜係有好多波浪嘅嘅薯條🥔墊底,吸曬d黑椒汁同肉汁嘅精華

📌雞扒拼司華力腸🐔 $82
勁大塊雞扒同一大條司華力腸,都有薯條墊底,香氣撲鼻,啱晒食肉獸,男士都絕對夠飽🤭

📌經典特餐🍝🥚🍞 $50
叉燒湯意粉軟硬度岩岩好,仲好彈牙。火腿奄列夾埋牛油厚多士係忙碌嘅香港人快靚正之選😚

📌歐陸扒餐🐟🥓🥚🍞🥔🥗 $58
主角揀咗吉列龍脷柳,炸到好脆口,魚質嫩滑。仲有法蘭克福腸、煙肉、煎蛋、厚多士,仲有薯餅都炸到好酥脆~有埋沙律菜,即刻感覺健康曬,冇曬罪惡感😆

想感受返昔日五光十色🪩🪩🪩嘅東方之珠🇭🇰,嚟呢度就最啱喇👍🏻

💸唔使加一,total $340

#金翠餐廳
#金翠
#太子
2024-08-17 380 瀏覽
叫咗一個精選巨人雜扒餐有沙律啦,羅宋湯仲有黑加侖子啫哩仲可以免費轉紅豆冰😌傳統羅宋湯少少辣辣地估佢唔到都幾好味😝什扒嚟到嚇親我😳成坐山咁高份量唔細,身為一個女兒身真心食唔晒佢一條司華力腸已經打爆咗我個位🤣味道就一般般啦另一個係西班牙黑豚豬鞍🐷兩大塊份量好夠👍味道同肉質所都相當唔錯杯檸檬茶都好好飲環境坐得舒服侍應服務態度都幾好,倒汁時都幾細心門口派飛個女人都幾細心我哋研究緊個menu嘅時候佢都會講解俾我哋聽呢幾點都抵👍
叫咗一個精選巨人雜扒餐
有沙律啦,羅宋湯仲有黑加侖子啫哩
仲可以免費轉紅豆冰😌
傳統羅宋湯少少辣辣地
估佢唔到
都幾好味😝
什扒嚟到嚇親我😳成坐山咁高
份量唔細,身為一個女兒身真心食唔晒
佢一條司華力腸已經打爆咗我個位🤣
味道就一般般啦
另一個係西班牙黑豚豬鞍🐷
兩大塊份量好夠👍
味道同肉質所都相當唔錯
杯檸檬茶都好好飲
環境坐得舒服
侍應服務態度都幾好,倒汁時都幾細心
門口派飛個女人都幾細心
我哋研究緊個menu嘅時候佢都會講解俾我哋聽
呢幾點都抵👍

2024-08-10
5 分鐘 (堂食)
2024-08-14 315 瀏覽
太子站一出發現新開港式扒房!🎉餐廳以🌇港式懷念霓虹燈招牌做裝潢👍扒餐同飯餐選擇多樣,價錢親民~ (*全日免收加一)💫 金翠巨人什扒餐 $188一睇到餐牌就比佢吸引左!套餐內容勁豐富!首先包左餐湯同餐包,個牛油餐包暖笠笠好軟熟😝之後有個蟹子雜果沙律🦀口感卜卜咁,仲有雜果粒同薯仔粒😛什扒內容包括豬扒、雞扒、牛仔骨、司華力腸、煙肉同煎蛋🍳再配薯菜,完全可滿足食肉獸!疊到成座山仔咁,望落都夠吸睛。醬汁可揀燒汁/黑椒汁,一淋落去勁香肉味😂豬扒同雞扒都好厚身,仲有大大條既司華力腸🤭🤭最後仲有勁懷舊既啫喱杯!一定要加淡奶勁完美🤗套餐包免費升級餐飲紅豆冰😊💫 帶子西冷 $158揀左5成熟,放於鐵板上既西冷扒有一定厚度!外焦內軟,輕易就能切開😚而且幾大塊兼肉味突出~配有兩大粒鮮味厚肉既帶子!* 套餐同樣包餐湯/餐包/甜品/^餐飲

💫 金翠巨人什扒餐 $188

💫 帶子西冷 $158

* 套餐同樣包餐湯/餐包/甜品/^餐飲

2024-08-09 250 瀏覽
唔怕經過太子金都商場,我和朋友都被外表懷舊嘅金翠餐廳吸引着。 睇睇門外餐牌,原來晚上係主打港式鐵板餐。 對於港式鐵板餐有獨特情意結嘅我,不假思索入去試試懷舊一下!餐廳環境闊落且有濃厚懷舊的風格,各種特色閃耀的霓虹燈牌、 模仿大排檔嘅收銀櫃、 仿煤氣嘅街燈和懷舊嘅卡座等有心思地佈置於整個店內, 令人恍如進入時光隧道,禁不住打卡一番☺️☺️。卡座位亦不會擺得過密,除咗四人枱,亦有五六人大枱,適合一班人聚餐鋸扒。有多種款式和不同部位嘅牛扒鐵板餐選擇,琳瑯滿目,總有一款啱口味。 原本想叫是日晚餐「金翠巨人什扒餐」 不過,見隔籬枱上餐時, 賣相驚人巨大,我倆怕吃不完浪費食物,所以,最後我哋選咗香草煎羊鞍和帶子牛扒🥩。扒餐包了餐包、餐湯和飲品,各一叫了羅宋湯和粟米🌽忌廉湯。 餐包熱辣辣且十分濕潤軟熟, 塗上冰凍牛油,冰火交融,好美味哦! 配上用多種蔬菜🌶️🫑🍅🥕🧅熬成鮮甜酸辣嘅羅宋湯或口感非常Creamy嘅粟米忌廉湯,更覺滋味😋😋。香煎羊鞍用鐵板上,淋汁時嘅「Jar Jar 聲」和撲鼻嘅香氣讓人有開心治愈嘅感覺。羊鞍軟腍適中,香草🌿醃得入味,口感嫩滑冇渣且多汁,加上蒜蓉燒汁,效果惹味而不羶, 連我朋友一

香煎羊鞍用鐵板上,淋汁時嘅「Jar Jar 聲」和撲鼻嘅香氣讓人有開心治愈嘅感覺。羊鞍軟腍適中,香草🌿醃得入味,口感嫩滑冇渣且多汁,加上蒜蓉燒汁,效果惹味而不羶, 連我朋友一向抗拒羊羶味,試過也覺得不錯。

朋友叫了帶子牛扒(五成熟)用碟上, 雖然唔係鐵板上,但賣相型仍然好吸引。 西冷牛扒大塊厚身有口感,油脂分布均勻,肉質嫩滑多汁有彈性,肉味香濃,配上蒜蓉燒汁好惹味,加上帶子鮮甜美味,肉厚大大粒, 令人享受到一頓豐盛嘅海陸大餐。

今餐份量十足, 豐富美味,令人大快朵頤,我哋叫了凍檸水和熱檸水作為結尾。 不過, 服務員突然遞上甜品啫喱和親切地說送給我們享用, 感到很驚喜且加添上完美句號。

總括來說,餐廳位置就腳, 環境寬敞, CP值高, 值得再次幫襯。
香煎羊鞍
2024-08-06
香煎羊鞍
  • 香草煎羊鞍、
  • 帶子牛扒
原先想影多啲相,但係食完個餐包就唔記得咗,唔知點解個餐包底係濕嘅,影響曬成個包, 籃內有兩個包,另一個冇問題叫咗蘇格蘭扒,加配咗沙律( 好似20蚊), 有一大一細塊, 細嗰塊比較濃味,大嗰塊牛肉味差啲。 整體還可以, 有少少薯條同埋蔬菜响底。羅宋湯不過不失,出面飲嗰啲通常微辣,呢一個唔係好覺有辣味, 適合唔想飲辣嘅人( 但我覺得有啲辣好飲啲)。整體感覺,坐得舒舒服服。七點鐘(星期六)到都安排到卡位, 服務亦不錯。牛扒冇乜驚喜,但係個餐包可以做好啲, 最起碼個底唔應該係濕嘅!