餐廳: 金華冰廳
資訊:

2019-08-20 181 瀏覽
去太子行街經過金華冰廳,無之前咁人頭湧湧,坐低食返個下午茶。服務態度比之前好好多,可能人唔太多,都沒有趕我走。我點了兩個蛋撻,一杯熱奶茶,水準依舊,蛋撻熱辣辣好正,加上香港味道奶茶,呢個下午茶無得頂
2019-08-19 187 瀏覽
金華冰廳得獎菠蘿油遠近馳名~今天難得經過太子地鐵站附近,當然要買番個。菠蘿包源於60年代,香港人喜歡求變,為了讓麵包變得更美味,於是在麵包上蓋上一層用豬油、砂糖等造成的黃金脆皮。而菠蘿油就是在包內放一塊邪惡又美味的牛油!這個菠蘿包外皮金黃,賣相吸引。菠蘿皮脆口,略嫌有點過於鬆散。麵包鬆軟有彈性,充滿空氣感。牛油冰凍,被剛出爐的菠蘿包慢慢溶化,香氣四溢。奶油與麵包在口腔內融為一體,滋味得令人難以招架!

而菠蘿油就是在包內放一塊邪惡又美味的牛油!

這個菠蘿包外皮金黃,賣相吸引。
菠蘿皮脆口,略嫌有點過於鬆散。麵包鬆軟有彈性,充滿空氣感。

2019-08-18
外賣自取
下午茶
2019-08-19 126 瀏覽
I’ve wanted to come here for a while because I’ve seen good stuff posted on Instagram actually.I came here at maybe like 9:30 ish and there was no problem getting a seat. I’d say that the sears are a little small here, so do your best at coming here at an off hour, since I imagine it’s even more cramped when there are tons of people. For reference, lately I’m like 180 cm and 75 kg.I ordered a B breakfast set (instant noodles with beef), a French toast, a milk tea (Included in the set), and a pin

I ordered a B breakfast set (instant noodles with beef), a French toast, a milk tea (Included in the set), and a pineapple bun with butter.

Honestly it was way too much food, especially since I had eaten something before coming, but it was all great. In particular, the pineapple bun was a lot heavier than most I’ve encountered. Definitely recommend.
2019-08-19
$50 (早餐)
2019-08-08 326 瀏覽
講菠蘿包,呢間就一定係最好食既菠蘿包喇 😍👍🏻仲要大大個,而且都有d名氣✌🏻.果日見佢成盤新鮮出爐,就比佢地吸引左去買....點知職員唔係夾盤上既擺入袋,而係令已擺入袋既菠蘿包比我,雖然我都相信係新鮮既,但可能擺左入袋,食時外皮做唔到以往勁脆既效果...始終出爐之後人客買先夾落袋先發揮都最脆既效果,不過麵包部分又真係好鬆軟.希望下次個脆皮會好似以前咁咁脆!.foodiebuddy18 環境❤️❤️衛生❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️攝影環境❤️..5❤️為滿分..菠蘿包:$6
菠蘿包
果日見佢成盤新鮮出爐,就比佢地吸引左去買...
希望下次個脆皮會好似以前咁咁脆!
foodiebuddy18
攝影環境❤️
5❤️為滿分
菠蘿包:$6
2019-07-29 351 瀏覽
每次經過太子始創中心,都會走入去花園街及弼街附近的金華餐廳。次次他們都好多人喺門口排隊,譬如買菠蘿包、蛋撻等。於是好奇心驅使我,我又去排隊試試。發現蛋撻的確相比某麵包舖買到的,沒有那麼甜,而且使用酥皮,幾好味。菠蘿包也很脆口,加埋那塊牛油,的確好似冰火二重天,感受都唔同啲!
菠蘿油
蛋撻(兩個)
2019-07-01
菠蘿油
蛋撻(兩個)
  • 菠蘿包
  • 蛋撻
第一次去幫襯時係幾年前朋友介紹,說其奶茶、菠蘿油出名要帶我一試,當時朋友仲講我知咩叫「茶走」。當時餐廳門外大排長龍,排到裏面仍要企一陣。當時也覺得員工「串」,但不至於對客人無禮。那次之後我一個人也吃過一次,仍然門外大排長龍,串有佢的理由。直到上星期日(21/7/2019)帶兩個來香港旅遊的朋友去太子食早餐,行經門口見門口竟然冇人排隊,於是走入去,唉。。。一行咗入去之後我已經可以完全BLACKLIST 呢間店!我明白點解幾年間佢地再冇人排隊(同隔一條街另一間的人龍相比,少人也有佢的理由),而呢一次登門拜訪的經驗可以講,呢間餐廳完全影響香港服務行業形象的餐廳。出了名的本地餐廳員工態度惡劣我已經預左,但冇諗過係由入門口已經被人(操不純正廣東話的大媽)鬧!冇錯,係鬧!從未試過食個早餐會比人鬧架!呢個咩世界?!由入門口開始,門口負責夾面包嗰個操不純正廣東話大媽已經好唔客氣問我和朋友5人:「做咩走入去?阻住佢地個門囗?!」😱大佬,你門口冇人龍排隊咁我當然走入去店內,企在門口搵人招呼我啦!我見佢咁問,就望下入邊見有吉位,又有吉枱,咁我五個人就行入D。其實,行入去都冇人理/招呼你,只見D大媽扮到好忙咁

冇錯,係鬧!從未試過食個早餐會比人鬧架!呢個咩世界?!

我見佢咁問,就望下入邊見有吉位,又有吉枱,咁我五個人就行入D。其實,行入去都冇人理/招呼你,只見D大媽扮到好忙咁睇你唔到!我就再行入D自己搵位坐,當我哋想坐下時,一個大媽好緊張咁問:「你哋幾多個人?唔好入來阻住我哋!企返出去!」

我有冇聽錯?冇人招呼你仲話你阻住佢?有位,但叫你出去!盲嘅都見到成間餐廳只有我們5個人企喺度等緊你安排座位!但仲話你阻住佢!

我和另一朋友立即忍唔住,問佢「你做咩咁冇禮貌鬧人架?我地見門口冇人排隊,唔行入來行去邊呀?行入來企等位又比你鬧阻住你?咁可以企去邊行去邊呀?」
跟著另一個大媽好勞氣咁問:「咁你地幾多個人呀?」「5個」然後大媽指住最入邊近厠所門口一張4人枱說:「你地人多,加多張櫈在走廊,唔好阻住人!」嘩,又講多次「我地阻住你」呢一下我地立即全部人扯🔥!一行人立即離開停止再受氣比呢D大媽鬧!

大媽咁做生意,你哋客人多做到躁底都唔好捉我地D香港小市民、外地遊客來出氣啦!一間餐廳食物再好,但員工態度惡劣令食客食都食得唔開心,係自己同自己公司倒米!也明白,這間知名茶餐廳現今門口冇人排隊,一定有原因!
香港的服務行業就係咁比你地影衰曬!(宜家諗返都仲嬲嬲地,替其他同行不值!
2019-07-21
5 分鐘 (堂食)
$30 (早餐)
2019-07-21 228 瀏覽
呢間餐廳出名人氣旺兼多人,相信冇乜人會唔知道,況且網絡嘅威力,連內地人都慕名而來,經常大排長龍,搞到我有時想食下都唔得😅今日經過,竟然咁好彩見到即刻有位,又見自己有少少肚餓,即刻「兩位吖,唔該!」其實坐低都唔使睇餐牌,睇餐牌嘅一定唔係熟客,你呢度都係未坐低就知道要食乜嘢!第一位,當然係佢哋嘅菠蘿包,佢上面嗰層菠蘿酥,最特別嘅地方就係,咬落去唔會散晒跌落地,而且保證熱辣辣(雖然今日呢個唔知點解凍左少少,有少少失望),不過都合格嘅,麵包保持鬆軟👍🏻酥皮蛋撻,亦係不可不試,厚厚的酥皮,會吃得滿口都是,滋味就在這裏,而且蛋香味濃,正正就是保留着傳統港式餐廳的風味😍再嘆番杯港式奶茶,奶和茶的比例恰到好處,滿足極了!這裏絕對不是食環境,食裝修,而且服務絕不是照顧周到,而且坐得迫迫夾夾,仲要食完快快走嗰隻,都唔明點解係都要咁犯賤,耐唔耐就要來一次,哈哈😄
再嘆番杯港式奶茶,奶和茶的比例恰到好處,滿足極了!
2019-07-09 226 瀏覽
【金華冰廳 】話說我本身都幾鍾意食沙嗲牛肉麵今日開工之前就去左太子好出名既金華冰廳而另一個就叫左個咖哩牛腩飯..沙嗲牛肉麵既沙嗲 , 高級罐頭野 ,腸仔唔係廚師腸 冇得別 呢個價錢呢個質素 , 除左因為出名我都唔知可以講咩之於咖哩牛腩飯 , 牛腩 , 唔特別淋 , 但咖哩力保不失唔係水稀稀嗰種 唔會令人失望但同好多餐廳都食得到~特別地方不大雖然金華有特色嘅食物可能係其他但質素因人而已 亦都係遊客會嚟食嘅原因之一
【金華冰廳 】

話說我本身都幾鍾意食
沙嗲牛肉麵
沙嗲牛肉麵

今日開工之前就去左太子好出名既金華冰廳
而另一個就叫左個咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯

沙嗲牛肉麵既沙嗲 , 高級罐頭野 ,腸仔唔係廚師腸 冇得別
呢個價錢呢個質素 , 除左因為出名我都唔知可以講咩

之於咖哩牛腩飯 ,
牛腩 , 唔特別淋 ,
但咖哩力保不失
唔係水稀稀嗰種 唔會令人失望
但同好多餐廳都食得到~特別地方不大

雖然金華有特色嘅食物可能係其他
但質素因人而已
亦都係遊客會嚟食嘅原因之一
2019-03-23
2019-07-07 118 瀏覽
呢度都出名菠蘿油所以我就叫左菠蘿油你試吓菠蘿果皮都趣既所以都幾好食 另外我都叫咗西多士同埋私密奶茶西多士就正正常常份量都OK嘅金黃色奶茶方面都算幾好飲因為以茶味夠濃個奶落得啱啱好
2019-06-30 305 瀏覽
今日去旺角shopping完餓餓地咪去揾間茶餐廳,竟然俾我發現新大陸。首先,依間餐廳啲員工服務十分好。我地一入到餐廳,立即有員工帶到座位,我地食左菠蘿油,蛋達同個芝心西多士,仲叫左幾杯凍奶茶。依間老店啲野食果然有保證,好好食之餘,仲有人情味。奶茶好滑,好有味道。菠蘿包雖然好平,六蚊only,但都keep到水準,果然名不虛傳。最後埋單計埋每人$30,以茶餐廳黎講算合理。服務又好,之後一定會再黎幫襯!

2019-06-29
  • 奶茶
  • 蛋撻
  • 西多士
  • 得獎西多士
2019-06-23 250 瀏覽
今天起床過後,在客廳吹冷氣當下,原本沒有想要出門吃飯了,室友就說要不要一起做的士去吃鼎鼎有名的茶餐廳我想說坐車去就去了,說是一家很有名的餐廳。到了店裡面好險不需要排隊,人潮真的很多,除了觀光客以外還有許多當地人前來用餐,室友說雞翼跟菠蘿油相當的好吃,我們就點了這兩個後來加個雞肉公仔麵,菠蘿油麵包非常的好吃,皮脆奶油香,軟硬適中,吃起來還想再吃一個,無奈肚子裝不下雞翅的部分老實說我覺得就還好,另外的凍鴛鴦非常好喝,咖啡味道香也不失奶油的香氣,喝起來不甜膩,最後就是這個麵肉真的很扎實也不少,是比其他有些店來的公道一些價格了未來會再來光顧!
肉真的很扎實也不少,是比其他有些店來的公道一些價格了
未來會再來光顧!
2019-06-22
2019-06-22 235 瀏覽
成日經過但人太多,所以都冇食。今次黎食下午茶,試下佢最出名既菠蘿油。菠蘿油 $11菠蘿包的外皮十分脆,吃時酥皮不會掉落。包亦十分煙韌,包裏的牛油香而且大塊。但個人認為只吃菠蘿包會更好味。西多士 $20外表的蛋漿有蛋味而且不厚,可惜內裏的花生醬略嫌不足,只是多士中間有少量花生醬,而且麵包吸滿了油,吃時油膩感高。凍奶茶(少甜) $20點了少甜版本仍然覺得有點過甜,但甜味並沒有蓋過茶底的香味,如能再減甜,應不失為一杯好茶。凍檸茶(少甜) $20可能因為有檸檬片,中和了甜味,茶底感覺和奶茶的不同,有少苦澀味。

菠蘿油 $11

西多士 $20

凍奶茶(少甜) $20

凍檸茶(少甜) $20
2019-06-17 113 瀏覽
每次去花園街必食的菠蘿油真係未搵到另一間可以取代佢菠蘿皮好脆好香再加塊牛油 岩岩出爐…麵包要夠熱先可以係牛油半熔的狀態一齊食再加杯凍奶茶…真係超級邪惡呀!!不過假期係到食野..預左比較迫.. 同埋d 侍應比較惡..
每次去花園街必食的菠蘿油
真係未搵到另一間可以取代佢

菠蘿皮好脆好香
再加塊牛油
岩岩出爐…
麵包要夠熱先可以係牛油半熔的狀態一齊食
再加杯凍奶茶…
真係超級邪惡呀!!

不過假期係到食野..
預左比較迫.. 同埋d 侍應比較惡..
2019-06-01
  • 奶茶
呢間金華冰廳位於太子與旺角東中間金魚街一帶,附近仲有好多嘢食。入到去真係好多人,不過大部分都係遊客。呢間老字號菠蘿油出晒名,皮夠脆,牛油半溶菠蘿油,個包啱啱好手掌大細,味道好好味,牛油唔會太大嚿,又唔會太細嚿,夾喺中間啱啱好,個包軟綿綿好好味。酥皮蛋撻 ,,超濃蛋香,堅係冇得輸,仲試左個西式炒通粉,我記得我上次食好濕,成碟有水出咁,今次食又okay咼!唔濕,蕃茄醬好掛啲通粉,食落好濃味,酸酸甜甜好食!叫左杯「茶走」因為紅茶飲品本身混合了煉奶甜味的關係,所以「茶走」飲品的味道,比一般「熱奶茶」飲品來得更甜,更有濃郁牛奶甜味感覺。
2019-06-11
2019-06-07 291 瀏覽
如果你係土炮香港人的話,一定會知道 「金華冰廳」, 如果係大灣區人的話,都應該會嚟「冰金華冰廳」, 我今日就係呢間餐廳,食我最鍾意食嘅。凍奶茶, 茶同奶嘅比例好好,唔會話太甜又唔會話太淡,係多咗啲冰,但係冰唔多又點會夠凍呢。出爐蛋撻,話得係出爐就當然係啱啱出爐,呢個唔係牛油皮,係正宗嘅香港人like嘅酥皮,酥皮夠脆蛋夠甜,very good菠蘿油,個包啱啱好手掌大細,味道好好味,牛油唔會太大嚿,又唔會太細嚿,夾喺中間啱啱好,個包軟綿綿好好味。