2018-04-21 69 瀏覽
今日同個朋友去食午餐,黎左銅鑼灣,發現泰國天王的泰國餐廳,我地上去試下先!中午時間人客唔多,但係服務都好好!我叫左泰式船河!朋友叫左通菜和海南雞飯!船河湯底好濃好正!我叫左河粉,另有金邊粉可以選擇!我叫左牛丸,另有豬肉丸可以選擇,牛丸彈牙粒粒好香濃牛味,仲有肥牛和炸豬皮味道又濃又正!河粉好滑溜,闊身口感極佳!炸豬皮先係重點!我叫左椰汁紅豆冰!香甜椰汁味道唔會好甜膩,紅豆粒粒糯香軟綿甜度唔高,冰凍滋味!
中午時間人客唔多,但係服務都好好!

我叫左泰式船河!朋友叫左通菜和海南雞飯!
味道又濃又正!河粉好滑溜,闊身口感極佳!炸豬皮先係重點!
我叫左椰汁紅豆冰!
2018-04-21 2116 瀏覽
今天約了以前實習時的老闆吃飯,特地從黃竹坑出來,選了巴士站附近的餐廳。這泰國菜餐廳灣仔亦有分店,但銅鑼灣分店的環境明顯地更精緻高級。似乎沒有午餐可選,我們只好從正常餐牌裏選擇。老闆特愛金邊粉,吃泰國菜必選。我就見椰子焗飯挺有趣,選來試試。再叫了個串燒share.海鮮金邊粉,有不少海鮮配料。大大隻青口和蝦。金邊粉煮得軟硬適中,有咬口之餘又不太硬。而且有不少其他配料,雞蛋、芽菜、青瓜、花生,口感有層次。份量亦挺大碟,分享食之選,自己一個女仔吃就未免太大份了。椰子焗飯,選了牛肉。外形非常特別有趣,因為椰子內不能裝太多飯,所以唯有放在面頭。炒飯入面有多種配料,三色豆、提子、牛肉、肉鬆,還有很多椰子肉呢!伴碟還有腰果。同樣地份量亦是很多很多,但我覺得非常好吃!椰子味很香濃,飯亦濕濕軟軟的很易入口。牛肉也很軟質。串燒要了三串豬三串雞。個人覺得雞更嫩口好味,豬肉比較硬。串燒一串很粗大,雞肉是燒烤味,豬肉是黑椒味,都抵食。另配上酸辣汁,吃下更惹味。份量真的很多很多,而且味道好吃,價錢亦便宜,下次會再去。

份量亦挺大碟,分享食之選,自己一個女仔吃就未免太大份了。

份量真的很多很多,而且味道好吃,價錢亦便宜,下次會再去
2018-04-18 76 瀏覽
今日上晝去銅鑼灣做身體檢查,因為要抽血,所以早餐都冇食,難得有半日假,朋友話附近有間樓上食肆中午套餐好抵食,於是就跟佢上咗去試吓原來係樓上泰國餐廳,環境都唔錯,光猛舒服,空間感較大,兩個人都俾個大卡位我大大樽水,俾你自斟自飲,減少侍應騷擾嘅次數,午市套餐都有好多選擇,價錢都好親民朋友order咗個冬陰公炒飯,份量夠唔再講,原來冬陰公都可以炒飯,朋友話酸酸辣辣,好過癮,我都試左少少,真係幾得意, OK喎而我就叫咗個青咖喱雞,我特別鍾意青咖喱嘅香味,雞肉嫩滑,佢哋呢度嘅份量都係偏大,啱晒剛剛抽完血嘅我如果唔係大胃王的朋友,記得叫佢哋少飯午餐仲要包埋甜品同飲品,甜品係椰汁糕,椰汁香,配上滑滑的糕底,盡情加滿足而特飲都只需要加多$5,我當然要叫返杯喇我揀左三色冰,最驚喜嘅係,黃色一條條嘅,竟然係大樹菠蘿🍍,少少甜得黎又好清新,真係估佢唔到喎以銅鑼灣呢啲高消費嘅地方,咁嘅價錢食個lunch都算係好經濟嫁喇,再加埋食物、環境同服務都不錯,值得一試

冬陰公炒飯

青咖喱雞

如果唔係大胃王的朋友,記得叫佢哋少飯
椰汁糕

青咖喱雞
椰汁糕
三色冰
2018-04-18 80 瀏覽
見用OPENRICE BOOK 位滿$250 有9折 , 就黎試下菜。叫左青檸爐邊烏頭魚, 炸蝦餅, 豬手, 燒魷魚, 馬拉盞炒通菜及芒果燸米飯做甜品。除左燒魷魚較遜色外其他都好好味。特別係豬手炆到好淋好入味, 個人認為唔洗再點醬汁食已經夠曬味。而且重有介蘭,酸菜同滷蛋做配菜。另外青檸爐邊烏頭魚都係必推, 魚肉嫩滑, 加上酸酸辣辣的湯好惹味。係一D都唔腥同無草青味。一路滾條魚一路再加湯入去煮 條魚愈煮愈入味。D湯亦都好好飲。芒果燸米飯佢有幾款, 有生日蛋糕款。有朋友生日可以用黎當生日蛋糕。咁我地就叫左最普通果款,淋上香甜的椰汁 撈埋D燸米飯食好滿足, 而且D芒果唔酸既 A.A*

除左燒魷魚較遜色外其他都好好味。

題外話/補充資料: OPENRICE BOOK 位滿$250 有9折
用餐優惠
優惠券
  • 豬手
  • 青檸爐邊烏頭
1K
因為M佬怕辣,所以我哋一向好少食泰國菜,耐到好似有成年無食過。今日返工嘅時候,同事猛話呢間位於銅鑼灣嘅金蘭花泰國餐廳唔錯,搞到我心郁郁今晚即刻試試。餐廳佔地全層,空間感十足,而且位處電車路旁邊,夠晒方便。泰式小食拼盤拼盤有齊蝦餅、魚餅、泰式春卷,而我哋最鍾意就係個拼盤嘅雞翼,拆咗肉,一大啖咬落去,好爽。鍾意食煎炸食物嘅一定要試。清邁咖哩雞麵面頭係炸到脆卜卜嘅炸麵餅,咖哩湯入面仲有索晒汁嘅粗麵,撈埋一齊食,半腍半脆,雙重口感!而且咖喱汁又香又滑,雞件好嫩滑,好好味。香葉辣椒肉碎炒飯辣椒炒肉碎一向都係夾生菜,原來將佢嚟炒飯都好好味!肉碎更可揀豬、牛、雞,鑊氣十足,夠晒辣,好過癮。泰式炒通菜食泰國菜又點可以無通菜呢?通菜新鮮青翠,火喉啱啱好,味道鹹香。飯後再飲個冰涼椰青,清涼解渴。

泰式小食拼盤

香葉辣椒肉碎炒飯

泰式炒通菜

飯後再飲個冰涼椰青,清涼解渴。
2018-04-16
5 分鐘 (堂食)
2018-04-16 1206 瀏覽
今日去銅鑼灣買🍎電話經過怡和街,望見對面有一間樓上鋪,好似幾有特色,寫住金蘭花泰國餐廳泰國嘢,啱哂一於買完電話之後就上去試吓裏面嘅環境簡潔舒服,仲比我坐到個窗口卡位,Cushion有泰國特色,座位亦好闊落,呢啲都係樓上鋪嘅優點喺呢個黃金地段,有個窗口位,望下街上急趕行人,睇吓風景,其實已經係一種享受正所謂你有你忙碌,我有我享受,人生就係咁矛盾,呢啲咪叫做爽囉好啦講返正題,餐牌裏面都好多選擇,除咗前菜沙律,主菜豬牛羊,粉麵,蔬菜,應有盡有首先來個無骨酸辣鳳爪沙律,開胃的前菜必選第一道要是試就當然係泰式海南雞啦,我哋叫咗半隻,但係望落以為俾咗一隻雞我,分量十足,配埋香飯再嚟泰式小食拼盤,蝦餅香,魚餅鮮,泰式春卷脆,非常惹味,喜歡食煎炸食物嘅一定要試尤其是呢個拼盤嘅雞翼,佢幫你拆開咗其中一邊肉,你會好容易食,真係好爽另外我哋試咗佢哋嘅特色泰國船河配金邊粉,濃烈的湯底是主角,去過泰國的朋友都知道船河係必食嘅選擇呢餐咁豐富,埋單都唔使$400 ,皆因樓上鋪嘅租金比地舖嘅便宜,變相益左我哋呢啲醒目嘅食家
泰國嘢,啱哂
一於買完電話之後就上去試吓

首先來個無骨酸辣鳳爪沙律,開胃的前菜必選
酸辣鳳爪沙律

香茅雞翼
船河
  • 無骨鳳爪沙律
2018-04-14 66 瀏覽
最新午餐吃西餐太多都想轉轉口味,突然好想食泰國菜。這店位於鬧市中的銅鑼灣區的怡和街22號3樓就正SOGO 對面十分近地鐵站,就是入口位置隱蔽些就在中間小巷中。 升降門口對住見到淺藍色的大壁畫,令人心情愉悅感覺好舒服。 餐廳是3樓全層地方也算得上大,入到去地方真係好乾淨,座位非常舒適,冷氣夠充足。 店內都可容納很多食客,就看看一個中午時間已經爆滿。 這間餐廳吃的都是正宗泰國菜,正宗泰籍主廚主理,除了吃到正宗菜式,還可以吃到泰國傳統小食。  這間餐廳不需收加一服務費。 可以慳返個服務費點多幾個小菜。 今天去到點了午市套餐,海南雞河粉可選幼或粗身河粉 本身想選個飯因想吃濕濕的,同樣都是皇牌的海南雞 雞肉質地嫩滑香軟多汁入口極富雞味,連雞皮也吃都不會覺得油膩,雞肉的份量也多。喜歡吃雞的朋友真的必食海南雞 每條河粉都很寬同粗身,不過入口好滑,其實飽肚感十足架。 加了小食酸辣鳳爪沙律 $38來到真係估不到原來鳳爪份量都多,真抵食好吃又開胃味道酸辣的, 酸酸地辣辣地吃起來頗有彈性,每隻酸辣鳳爪很入味連配菜一起食。 珍多冰及椰汁冰 味道唔太甜,凍凍的好解渴。 加配了香茅雞

升降門口對住見到淺藍色的大壁畫,令人心情愉悅感覺好舒服。

店內都可容納很多食客,就看看一個中午時間已經爆滿。

這間餐廳不需收加一服務費。
可以慳返個服務費點多幾個小菜。

今天去到點了午市套餐,海南雞河粉可選幼或粗身河粉
本身想選個飯因想吃濕濕的,同樣都是皇牌的海南雞

每條河粉都很寬同粗身,不過入口好滑,其實飽肚感十足架。

加了小食酸辣鳳爪沙律 $38
來到真係估不到原來鳳爪份量都多,真抵食

珍多冰及椰汁冰

味道唔太甜,凍凍的好解渴。

加配了香茅雞翼 $42
數一數有6隻,真係花了不少心思同功夫,於每隻雞翼起了一骨用錫紙包起來,真的十分照顧食客。

我只需用一隻手就可方便吃香茅雞翼,香茅味不太濃仲好熱好脆口,食用時更可一啖一口肉。

午餐~~冬陰公炒飯
冬陰公湯呀、粉麵就真係吃得多,這間更有充滿泰式風味冬陰公炒飯
味道配合得適中呀,帶出微微辣又淡淡冬陰公的飯香氣味,炒得一粒一粒也很鮮明。

椰汁黑豆西米露糖水

所有點的食物都很喜歡,而且如果一班人來更好可以點選更多小菜、小食來大家分享。

在銅鑼灣附近工作既朋友仔就不好錯過, 那幾間商戶於堂食有九折、及外賣自取還有八折。
不論餐廳裡既環境、員工服務、價格、食物質素都非常好,由點菜到送到都可需等候太久而且食物夠熱。
更在第十七屆中國飯店金馬獎得到泰菜天王至尊大獎 (2016-2017)。
2018-04-12
  • 海南雞飯
2018-04-13 49 瀏覽
專登出去搞搞電話續約樓上就有間新泰菜,好就腳 😂侍應推介咗串燒豬仔肉同海南雞飯反正係第一次嚟就試下佢介紹嘅嘢啦兩樣都真係幾好食~串燒豬仔肉係由泰國新鮮運到果然係肉汁豐富過平時嗰啲豬肉啲豬肉係摺到一層一層咁燒豬肉同豬皮梅花間竹咁,口感好過癮 😋啲豬皮爽爽哋,好有膠質泰式海南雞可以揀半隻或者一隻一樣就油飯送~我覺得隻雞好滑嫩,係連胸位都滑 👍🏻送嘅油飯都幾多,好香口好食肉碎粉絲沙律無論係肉碎定粉絲都好足料!粉絲撈咗酸辣汁幾開胃最後就係自家製嘅椰汁糕仲有啲好甜嘅栗米粒喺入面埋單有張九折卡送,實際過儲分,哈哈!下次老公早收工可以嚟食 tea,都幾抵食
專登出去搞搞電話續約
樓上就有間新泰菜,好就腳 😂
侍應推介咗串燒豬仔肉同海南雞飯
反正係第一次嚟就試下佢介紹嘅嘢啦
兩樣都真係幾好食~

串燒豬仔肉係由泰國新鮮運到
果然係肉汁豐富過平時嗰啲豬肉
啲豬肉係摺到一層一層咁燒
豬肉同豬皮梅花間竹咁,口感好過癮 😋
啲豬皮爽爽哋,好有膠質

泰式海南雞可以揀半隻或者一隻
一樣就油飯送~
我覺得隻雞好滑嫩,係連胸位都滑 👍🏻
送嘅油飯都幾多,好香口好食

肉碎粉絲沙律無論係肉碎定粉絲都好足料!
粉絲撈咗酸辣汁幾開胃

最後就係自家製嘅椰汁糕
仲有啲好甜嘅栗米粒喺入面

埋單有張九折卡送,實際過儲分,哈哈!
下次老公早收工可以嚟食 tea,都幾抵食
2018-04-13 1115 瀏覽
呢排大囡一家大细由加拿大回港渡假,佢話想食泰國菜,因為係加拿大既泰國菜好難食喎,咁咪同佢地去咗金蘭花泰國菜館食午飯。坐近窗口位置,一望出去就見到銅鑼灣街道人來人往。望吓餐牌,價錢頗大衆化兼可以加入成為會員賺取九折優惠折扣。叫了肉碎生菜包鷄($72),冬蔭公(小)($88),海南鷄飯餐($72)$5送青檸梳打,豉油王炒河餐/熱咖啡,青木瓜沙律跟餐$38和泰式咖喱雞跟餐/加$5青檸特飲。可能是在中午時份,所以侍應不多,服務亦未如理想,不過醫肚為先,其他都(暫時)不重要了。先食青木瓜沙律,我大女必食之選,採用泰式新鮮青木瓜加入酸酸甜甜的沙律汁,頓時胃口大開。肉碎生菜包鷄,肉碎和鷄粒混和炒在一起,勝在味道濃郁不肥膩, 用西生菜包裹著肉碎雞粒,入口shot shot聲,當然生菜首要是新鮮。冬蔭公味道酸中帶辣,香茅是冬蔭公主要食材之一,味道夠香濃,美中不足是蝦夠大隻,但蝦肉帶點霉。海南鷄飯始終搞不清是馬來西亞食品還是泰國食品,其實可必計較,祇是地區性問題,最緊要食鷄有鷄味,我衹可以complaint黄油飯絕對有改善空間。青咖喱鷄跟白飯反而是我最愛之一,喜歡青咖哩汁帶有香濃椰汁味道,鮮嫩鷄肉加入椰香
坐近窗口位置,一望出去就見到銅鑼灣街道人來人往。

青咖喱鷄跟白飯反而是我最愛之一,喜歡青咖哩汁帶有香濃椰汁味道,鮮嫩鷄肉加入椰香青咖哩汁撈白飯,不需數分鐘,一整碟青咖哩鷄飯就被我搶食一空。

最後就是豉油王炒河,很泰式的炒河,用鷄蛋芥蘭炒河粉,和粵式炒河不輪味道和賣相也相差甚遠,當然味道各有特色。

飯後再飲冰凍泰式餐飲或咖啡,清涼解渴,如果叫套餐都係加幾蚊,真係又抵又好飲。食完呢一餐,突然有種想親身飛去泰國旅遊的念頭。
2018-04-12
2018-04-08 925 瀏覽
上年,為鬼鬼地的好姊妹慶祝生日,我們走到尖沙咀的西班牙餐廳 Alizina! 今年,我們一行7人,選址位於銅鑼灣怡和街的樓上泰式餐廳 <金蘭花泰國餐廳> 為她慶祝生日!餐廳佔地全層,地方算大!空間感充裕, 我們被安排到一個有梳化位的 8人桌子, 坐得舒適自在!餐廳供應正宗泰國菜,師傅是泰國人,然而,店方的食材及香料...等,則選用泰國貨, 務求讓食客食到正宗的泰國菜!包括:沙律、湯類、咖哩、小食、主菜、蔬菜、 海鮮、飯類、甜品...等等,口味多元化!熱龍眼水 $28這款飲品可選冷熱飲,熱飲以金屬杯盛載 ,凍飲則以玻璃杯盛載;凍飲明顯龍眼肉比較多而澎湃!味道清甜而水溫適合入口! 加入杞子及紅棗,健康又不錯喝啊!清邁咖哩雞麵 $68這款麵跟港式肉絲燒伊麵很相似,既可嚐到香脆的麵條,亦可嚐到浸了醬汁變得柔軟的麵條,可嚐出雙重口感!咖哩汁不算辣,香而濃郁!其辣到我也接受得到!炒海鮮金邊粉 $78我個人喜歡食泰式炒金邊粉, 所以令我也頗為期待呢! 金邊粉炒得均勻入味,入口酸甜而濕潤,配料包括:爽口的蝦、有嚼勁的魷魚、新鮮清爽的芽菜...,拌勻花生碎,滿載風味! 做出水準,沒有令我

熱龍眼水 $28
味道清甜而水溫適合入口!
加入杞子及紅棗,健康又不錯喝啊!
熱龍眼水

清邁咖哩雞麵 $68
咖哩汁不算辣,香而濃郁!其辣到我也接受得到!

炒海鮮金邊粉 $78
做出水準,沒有令我失望!

泰國炸豬皮 $68
當送上一籃炸豬皮,我們很驚喜!我也忍不住手拿了一塊! 入口十分香脆,油而不膩!本身淡口的炸豬皮,蘸上泰式酸辣醬, 令人不禁一塊接一塊呀!

泰國炸豬皮

泰式海南雞 $138/半隻
絕對不容錯過呢!

簡單以青瓜及蕃茄伴碟,放上芫茜,配上泰式酸辣醬,賣相不錯!另附上一碟雞油飯;
雞皮柔軟,雞肉嫩滑,蘸上泰式酸辣醬,酸酸辣辣,倍添泰式風味!

油飯油光閃閃,既有雞油香又帶有薑味,入口軟硬適中,拌上一點泰式酸辣醬更滋味!

海南雞

甜品
芒果糯米飯 $86
就算女主角不食芒果,為了滿足我們的甜胃,所以我們點了一客呀!

師傅花上心思的把糯米飯及芒果切成一朵花, 顯得美輪美奐!

以新鮮椰油烹調糯米飯,椰味香濃!由於芒果尚未夠熟, 如果選用黑糯米, 相信口感更好,因此並非預期的水準!

芒果糯米飯

泰式千層糕 $35
由泰國原裝入口,特別在於切口不工整! 就算分開了8件也是大小不一的!

泰式千層糕口感煙韌軟糯,滲出椰味香甜,富有水準!

千層糕

2018-02-05
慶祝紀念
生日
泰國炸豬皮
海南雞
千層糕
2018-04-08 60 瀏覽
發覺都有好幾個月沒吃過泰菜,企住在港島又沒駕車的我很懶走到去九龍城的泰菜館,於是近近地就到銅鑼灣亂找一下。中午時間站在怡和街,朋友抬頭一看就見到這個名字,於是便一起上去試試。午餐:「豉油王炒河餐$72送熱飲」河粉用上比一般寬身的,更加有口感而且更加掛汁,所以整體都夠入味,不太咸。菜的份量適中,但河粉的份量對男士來說有點少。(熱飲要了咖啡)「青木瓜沙律跟餐$38」青木瓜沙律酸酸甜甜帶辣味好醒胃,而且不太辣,容易入口。青木瓜絲有嚼感,但不會太硬身。另點了「冬蔭公(小)$ $88」有一配粉麵的大小,份量剛好一人份。味道酸比辣多,都很惹味,我想如果變做冬蔭公湯河都不錯。服務:職員主動性不強,中午時間只得兩枱食客都沒有主動招呼。雖然食物素質合格,但都令人沒衝動再光顧或者介紹朋友了。

午餐:

「豉油王炒河餐$72送熱飲」
(熱飲要了咖啡)

「青木瓜沙律跟餐$38」

另點了「冬蔭公(小)$ $88」

2018-04-08
2018-04-07 51 瀏覽
今日要去宜家家俬買野,所以就選擇左去銅鑼灣呢間想上泰國餐廳食晚飯喇,上到黎岩岩好有位唔洗等👍🏻👍🏻👍🏻🤗首先叫左前菜,酸辣鳳爪沙律,酸辣味好夠,唔會太酸唔會太辣,鳳爪份量都算多。之後叫碟豬仔肉串燒,有成6串都好多,食落口感一流,因為好軟林林,燒得剛剛好,個汁都好惹味,值得encore。呢碟係蝦醬炒通菜,蝦醬味岩岩好,唔會太重味,好夠火喉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最尾叫左條明爐烏頭魚,湯底就揀左梅子,湯底不得不提真係好好味,烏頭都夠大條,兩個人份量都已經好夠,佢另外會有碗湯底俾你煲到d湯無晒時再加落去,等條魚唔好乾得濟,呢樣野幾貼心。

2018-03-28
10 分鐘 (堂食)
2018-04-06 654 瀏覽
人與人之間嘅認識真喺好講緣份,能一直維繫到,好講一份情誼,一齊讀書嘅書友仔未必個個成為你嘅老友,同住十多廿十年嘅左鄰右舍亦如是。是晚同幾位晌飯桌上認識嘅朋友,雖然近年各有各忙,情誼卻一直保持住,喺非常難得嘅事情。今晚濟濟一堂嚟到「金蘭花」聚聚舊,食食泰菜,既開心,又滋味。餐廳話就話位處怡和街,但所屬嘅大廈入口應晌後街渣甸街。一出電梯,大大幅牆畫,無深究其意思,但睇落予人清新嘅感覺。踏進餐廳,用餐區都相當闊落,以木系枱櫈為主,配以綠油油嘅植物作點綴,有一份自然清新感。最喜歡唔似一般泰菜館咁滿天神佛,其實,佢哋都有擺四面佛,只喺放晌入門口位近天花處。早前同老婆兩個人食泰菜,自不然可以點嘅菜式有限,今晚人多啲,就可以試得多。從餐牌所見,選擇又確喺非常之多,由沙律、湯類、咖喱、小食、主菜、蔬菜、海鮮、飯麵……到甜品等,唔數都知過百款。此外,晌張餐枱墊上印有多款推介菜式,懶諗嘅就不妨晌度考慮吓!泰式沙嗲串燒 $78串燒有豬同雞肉選擇,隨心揀咗豬肉,一客喺半打份量,每串都燒得帶點焦香,沾上自家調製嘅醬汁,酸酸辣辣,變得份外惹味,而豬肉食起嚟鬆化,既有肉香,又富肉汁。臭草煎蛋 $88晌主菜類見到呢道
餐廳話就話位處怡和街,但所屬嘅大廈入口應晌後街渣甸街
泰式沙嗲串燒 $78

泰式沙嗲串燒
臭草煎蛋 $88

晌主菜類見到呢道菜,好奇會有幾「臭」!其實食落完全無臭味,樣貌只喺有啲似菜脯炒蛋而已,唔算好有驚喜。不過,煎得唔錯,蛋面微微脆口,口感濕潤唔會炒到老晒。
臭草煎蛋
三味魚 $158

晌張餐枱墊有多款推介菜式,其中一款就喺三味魚,可揀盲鰽或烏頭。其實,食完都唔喺好知何謂三味,但賣相充滿泰式風味,味道酸香而微辣,魚身炸過,所以,外皮十分香脆,肉質亦比預期嫩滑。
三味魚
泰式炒椰菜苗 $68

一餐飯又點可以無菜,椰菜苗總好似喺晌泰菜常點嘅食材。椰菜苗色澤青翠,炒得火喉恰好,口感爽脆,味道鹹香。
泰式炒椰菜苗
清邁咖喱雞麵 $68

又喺怕大家食得唔夠飽嘅心態,臨尾兩道粉麵,實行塞飽大家個肚。先嚟喺甚富特色嘅雞麵,面面一大餅炸過嘅麵餅,襯上金黃咖喱汁,好搶眼。
清邁咖喱雞麵
麵底,原以為就喺得眼前嘅炸麵餅,原來下面仲有好多粗麵,沾滿咖喱汁,兩者混埋一齊食,半腍半脆,口感過癮
,再者啲咖喱汁做得香而滑,雞件亦嫩滑,真喺既特別,又好食。
炒海鮮金邊粉 $78

第二道粉麵喺炒金邊粉,份量十足,下滿海鮮料,而啲金邊粉酸酸甜甜,濕濕潤潤,拌勻蛋絲、花生碎,撈勻食,倍感滋味。
龍眼水 $28

本來都唔打算講飲品,但杯龍眼水超多龍眼肉,仲加入杞子同紅棗,可以揀熱飲或凍飲,不過,再甜多少少就更合心意喇。朋友話佢哋啲飲品亦唔錯,定價亦唔貴,絕大部份都喺廿零蚊杯。
龍眼水
芒果糯米飯 $86

以一道甜品作結,喺大家期待嘅項目,個糯米飯砌到成朶太陽花形,確喺幾搶眼。糯米飯口感黏糯,軟熟煙韌,再淋上香甜嘅椰奶,自然更添香味;本來配上芒果同食,感更添滋味,可惜,芒果似乎未夠熟,未喺最香甜。
芒果糯米飯
餐後,疑似老闆娘嘅店主問問我哋對食物嘅意見,先知師傅喺地道泰國人,絕大部分食材都喺泰國貨,務求做出正宗泰國口味
,再者,大部份菜式定價親民,怪唔得有咁多客人捧場。
用餐優惠
優惠券
泰式沙嗲串燒
2018-04-03 498 瀏覽
位於銅鑼灣怡和街22號3樓的金蘭花泰國餐廳,餐廳位於崇光百貨斜對面,位置頗為方便。餐廳卡位上擺放了幾個充滿泰國特色咕𠱸,餐桌旁也放了一盤仿製花,頗有泰國的感覺。當天約晚上七時半入座,約有七成入座率。首先來到的為半隻海南雞,餐廳同時送上一客油飯。約有十多件雞件,二至三人吃也夠吃。雞肉肉質豐滿而肥美,啖啖肉而鮮味。再點少許旁邊微辣的泰式辣汁,更能吊起雞肉的鮮味。如果雞腿的部位可煮再熟透少許便更好了。油飯大大兜,盛滿了整個碟子,入口味道頗濃郁。串燒豬仔肉是今次個人最喜愛的菜式。燒得微焦的豬仔肉上桌時香噴噴的,肉面塗了少許蜜糖,味道甜甜的,無骨豬仔肉香口而嫩滑。下一味來到的為辣椒炒肉碎,肉碎更可選擇豬、牛、雞作材料,今次用膳則選了炒牛肉碎。來到時鑊氣十足,熱騰騰的。舀少許放入口,首先吃到肉碎的鹹味,十多秒後辣味才會慢慢滲出來,夠曬刺激。之後更點了一客生菜,用來包著肉碎。爽口的生菜夾雜著鹹香的辣肉碎,感覺更清新。當然不少得點兩杯解渴的飲料。椰汁冰的味道較為清新,較適合今次吃的菜色。而珍多冰的味道可以稍稍再濃郁一點呀。

油飯大大兜,盛滿了整個碟子,入口味道頗濃郁。

2018-03-20
2018-03-29 68 瀏覽
今日放假行街街,平日的銅鑼灣一樣好旺,約咗個舊同事去食泰國菜,去過的金蘭花在九龍城, 個名差唔多,但呢間係唔同的。回味冬陰公湯,極濃的酸辣,幾時都咁醒胃, $88大大碗。例牌食泰式燒豬頸肉, $88一份,又係極之有份量,平時在其他地方食又貴又細碟,肉質結實入味,正呀!試咗招牌清邁咖哩雞麵,呢樣掂,脆麵加上湯麵的配搭令口感非常好,咖哩湯汁超美味,裡面的雞胸肉完全唔嚡,只係 $68,抵!仲食咗泰式海南雞飯, $68一份,又香又滑,都唔錯。

回味冬陰公湯,極濃的酸辣,幾時都咁醒胃, $88大大碗。

仲食咗泰式海南雞飯, $68一份,又香又滑,都唔錯。