2024-06-11 113 瀏覽
原本星期日晚想來試,但不知星期日放假,所以平日晚上再來。街市熟食市場的環境一般,不是很舒服,但尚可接受。我們點了泰式生蝦刺身、燒豬頸肉、牛肉串燒、雞肉串燒、豬肉串燒和鱿魚炒西蘭花。雖然等了一會才上菜,但因為是即叫即燒,所以等待是值得的。泰式生蝦刺身,新鮮的蝦晶瑩剔透,色澤鮮美。蝦肉嫩滑彈牙,不過生蒜片有些辣。燒豬頸肉,外表呈金黃色,烤得剛剛好,表皮微脆,十分好味。串燒每一串都烤得外焦里嫩,表面微微焦脆,肉質鮮嫩多汁。鱿魚炒西蘭花,鱿魚炒得恰到好處,口感彈牙而不韌,鮮美多汁,西蘭花保持了爽脆的口感。
泰式生蝦刺身

燒豬頸肉,外表呈金黃色,烤得剛剛好,表皮微脆,十分好味。
串燒每一串都烤得外焦里嫩,表面微微焦脆,肉質鮮嫩多汁。
2024-06-04
泰式生蝦刺身
2022-09-19 920 瀏覽
《冬陰功》大頭蝦肉質彈牙有鮮味蝦頭有膏,味道講好夠酸,但係蝦頭油嘅香味同埋蝦嘅鮮甜味唔係好去到個湯度,請睇嚟講算係ok。《燒豬頸肉沙律》燒豬頸肉切得好厚但略嫌油膩而沙律配菜亦都主要剩係得洋蔥同生菜仲有大量小編好唔鍾意嘅芹菜所以都唔係好食到。但係朋友就好鍾意食啦因為佢最鍾意就係食洋蔥同芹菜,所以話好唔好食都係見仁見智嘅。《炸鯽魚沙律》炸鯽魚十分香脆,起咗肉炸得好透,連魚尾魚邊骨全部都可以食晒。鯽魚嘅沙律汁都幾辣但係好香包括配料香茅洋蔥乾蔥等等,連埋炸魚一齊包喺爽脆嘅生菜一齊食,酸酸辣辣十分開胃,一d炸野ge油膩感都無,食完一舊又一舊,完全停唔到連骨都食晒。呢間泰國菜喺觀塘瑞和街街市係我最鍾意嘅一間泰國菜。雖然環境係差啲但係食物質素搭救,個人推薦當然就係炸鯽魚沙律喇。
冬陰功

《冬陰功》

《燒豬頸肉沙律》

《炸鯽魚沙律》

冬陰功
  • 炸鯽魚沙律
2021-10-06 894 瀏覽
7-8年前仍係官塘返工時已周不時來幫襯,當年午餐有20款至今依然係果20款😂價錢已由$30升幅到$40,但以今時今日物價黎講依然非常抵食👍🏼豬頸肉金邊粉超大碗,包甜品及飲品,飲品有我超鐘意既洛神花😋

豬頸肉金邊粉超大碗,包甜品及飲品,飲品有我超鐘意既洛神花😋
2021-08-18 710 瀏覽
8月16日帮闺蜜为的生日饭非常成功😘😘🤗🤗🌹🌹,咱们一班人(4个人)去了观塘協和市政街市的熟食市场里的泰国🇹🇭菜店,点了七个菜一杯特饮料(落神花$18):泰式生虾刺生,小吃拼盘,蒜蓉包$25,咸内炒什菜$62,烤饼$25,芒果糯米饭,串烧(🐷、🐔)。食品非常好吃,热度夠,烤饼酥脆,炸品香脆,芒果糯米饭好味道(我人第一次吃),但芒果的味道我不太喜欢,生虾刺生新鲜脆甜,太棒太好吃,不能盡錄!比较起外面的泰国菜馆好吃又便宜,而且又有空调不会热着。4个人才四百多块!吃完后去了啟德站(铁路)坐屯马线回来,超快!!

生虾刺生

小食拼盘

芒果糯米饭

串烧(鸡猪)

),但芒果的味道我不太喜欢
,生虾刺生新鲜脆甜,太棒太好吃
,不能盡錄
!比较起外面的泰国菜馆好吃又便宜,而且又有空调不会热着
。4个人才四百多块
!吃完后去了啟德站(铁路)坐屯马线回来,超快
!!
生虾刺生
小食拼盘
芒果糯米饭
串烧(鸡猪)
2020-09-30 954 瀏覽
每隔一兩個月就會上瑞和街街市食金蜜豐!次次都叫灼螄蛤,泰式生蝦,咖喱青口/軟殼蟹,蒜蓉包,多數飲龍眼冰同泰式奶茶。灼螄蛤同泰式生蝦次次都新鮮,生蝦一碟有6隻抵食。咖喱汁夠多夠濃味,點脆脆蒜蓉包一流,青口大大隻好新鮮彈牙。通常兩個人食都係$300左右,我諗搵勻全觀塘都冇咁平嘅泰菜。而且待應服務好好,好快手,全店都係泰國人,待應都識聽廣東話嘅。衛生方面,始終係位於街市,環境一定唔屬於最乾淨,但餐廳入面係乾淨嘅,仲會提供滾水陸乾淨碗筷。

2019-10-02
  • 咖喱青口,灼螄蛤,泰式生蝦,菠蘿炒飯,蒜蓉包,泰式奶茶,龍眼冰
2020-02-08 766 瀏覽
係熟食中心上面,舖面唔大,不過係門外都放左幾張圓枱,好似大排檔甘。所有員工都係泰國人,聽到佢地傾計都係用泰文。餐牌有啲污糟,價錢唔貴,上菜都幾快。生菜包,一碟肉碎,生菜就用個膠桶仔裝住上。份量好足,肉碎咬落仲有汁,都幾辣,不過就唔似大陸野個種辣,唔諗衛生問題既話都幾好食既。酸辣豬頸肉沙律,好辣!無咩菜,淨係好多洋蔥幾條芹菜同2粒蕃茄,不過肉都幾多既,但啲菜就唔係幾岩我食,同埋辣到我食唔到。泰式炒金邊粉,有一隻大蝦係上面,賣相幾吸引,完全唔辣,仲有少少甜,食落唔油膩,隻蝦都幾鮮幾爽口,不過除左隻蝦其實就無肉,淨係蛋炒金邊粉甘,但都幾好食。另外仲可以叫即燒既燒烤,都幾正。2個人三樣野又飲椰青先二百幾,唔算貴。

另外仲可以叫即燒既燒烤,都幾正。
2個人三樣野又飲椰青先二百幾,唔算貴。
是咁的 請各位認真睇哂佢我前日同朋友去食晏諗住開開心心食個泰國野 叫左個海南雞飯 同一個肉碎飯 2個飯都黎到喇 咪食囉 之後佢比左碗糖水我 我見到佢由bu起身嗰係成隻手指插落d糖水到。真係好嘔心 我算 畢竟係free嘅 杯凍檸茶佢無比飲管我 佢用佢嗰隻勁油嘅手就拎支飲管比我插埋落抬。食食下有個男人入左黎坐 其間佢不停咁樣咳 不停咁打乞痴 之後佢嘅分泌物噴左去我友人隻手到 仲不停向我地嘅飯打乞痴 真係見到好多口水落哂黎🙂佢仲要無道歉 d阿姨都係袖手旁觀嗰到嘅阿姨一句野都無講過無幫過手 我地已經食唔落 真係好嘔心之後就比左70蚊走鬼左😀食左兩啖 d員工收完錢就拿拿林執左我地張枱 走嘅時候仲係到笑我地浪費食物 態度惡劣。
是咁的 請各位認真睇哂佢
我前日同朋友去食晏

2019-06-02 582 瀏覽
今日同家人黎食泰菜 地方細細。坐得少少迫 不過唔full 都好啲叫了個併盤 都不錯 有蝦餅雞翼 豬頸肉同春卷佢幫你切經 晒 方便分 味道正常ok 叫左個柚子沙律🥗 yummy我叫了少辣 佢個柚夠甜同都多 面頭又有大蝦放係頂 點綴炒芥蘭 沒什麼特別金不煥炒金邊粉 好香 生菜包 個味都好香。俾的生菜夠多。慢慢包 慢慢食叫了條燒魚 燒得一般。唔夠juicy 佢餐牌好似寫128 最後佢收我158 仲之俾餐牌貴30蚊佢單寫泰文。所以大家要自己估😂😂咁我同佢講 佢話呢條係大魚所以貴啲但叫時佢又無講 加埋我又唔覺係大條嘈一輪後佢收返平我所以 大家叫魚埋單時要留意😎😎😎😎
今日同家人黎食泰菜

地方細細。坐得少少迫
不過唔full 都好啲

面頭又有大蝦放係頂 點綴

炒芥蘭 沒什麼特別

金不煥炒金邊粉 好香

生菜包

個味都好香。俾的生菜夠多。慢慢包 慢慢食

叫了條燒魚 燒得一般。唔夠juicy
佢餐牌好似寫128
最後佢收我158
仲之俾餐牌貴30蚊
佢單寫泰文。所以大家要自己估😂😂
咁我同佢講 佢話呢條係大魚所以貴啲
但叫時佢又無講 加埋我又唔覺係大條
嘈一輪後佢收返平我

所以 大家叫魚埋單時要留意😎😎😎😎
柚子沙律
柚子沙律
2019-05-07 473 瀏覽
每一個月都會嚟一兩次🍗,撇除咗小小污糟邋遢真係幾好食嘅! 必食炸魚沙律🤩小食拼盤係我的首選, 最好就係約埋三四個朋友一齊去, 因可以點多幾味餸 冬陰功也不會過辣 🌶🌶順帶一 提:海南雞飯(肶位)也是非常美味的, 這裏的蒜蓉軟殼蟹🦀比咖哩軟殼蟹更出色😻 配啤酒 🍻簡直係perfect match🎊🎉 醃豬肉🐷串比牛肉🐂串好吃! 牛柳沙律的牛柳比較 煙韌👎, 但味道真是很好🤣 令本人非常矛盾😝⭐⭐ 因此店很多時候店員會回鄉或放假最好早一點打電話訂枱, 咁就唔會摸門釘🙈😄🌟🌟 星期一至五有特價午餐小店唔小氣!水是任飲的✌👍⭐🌟
每一個月都會嚟一兩次🍗,撇除咗小小污糟邋遢
真係幾好食嘅! 必食

炸魚沙律
豬肉串燒
明爐魚
2019-01-14 533 瀏覽
係官塘街市熟食市場環境真係唔係坐得好舒服但發現都有間性價比幾高嘅泰國菜=炭燒豬頸肉=餐廳門口放咗炭燒爐你可以見係你下餐後 佢即刻燒豬頸肉十分爽口 佢個醬汁咸地成件事好啱餸酒=明爐烏頭魚(冬蔭)=很大的一條魚 冬蔭湯低唔好太酸太咸加咗雞脾菇同蕃茄做配菜=青咖哩 雞=青咖哩唔會好辣 都食到有椰香味加咗豆角做配菜 所以幾有口感 =薄餅=係特別叫黎配青咖哩食幾厚嘅餅 如果可以脆啲薄啲 會更加好=螄蚶=隱藏菜單 係餐廳同菜單上都見到好多螄蚶嘅相但就係見到菜單上面有 忍唔住一問原來真係有得食 佢第一次上菜嘅時候有好多都未開口 阿姐姐都好有心咁話幫你煮煮佢配咗個汁畀你點黎食 酸酸辣辣都幾㚒價錢唔算貴 好多餸都係五六十蚊但感覺佢地煮出黎嘅餸幾有hard
係官塘街市熟食市場

餐廳門口放咗炭燒爐
你可以見係你下餐後 佢即刻燒
豬頸肉十分爽口 佢個醬汁咸地
成件事好啱餸酒
明爐烏頭魚(冬蔭)

=明爐烏頭魚(冬蔭)=

價錢唔算貴 好多餸都係五六十蚊
但感覺佢地煮出黎嘅餸幾有hard
2019-01-07
炭燒豬頸肉
明爐烏頭魚(冬蔭)
螄蚶
2018-12-22 355 瀏覽
朋友介紹下,試試在觀塘街市頂樓呢間泰國菜,呢間野冇乜宣傳,就算上左頂樓都唔多起眼。嗌左3樣野食泰式干炒豬肉河,食落完全沒有好多油,雖然望落好深色,但唔鹹又幾好味,炒得乾身,唔錯。第2碟係牛,雞串燒各3串,又係出色wo, 牛同雞 既肉燒完唔乾,有肉汁,沙嗲汁又夠香,正!第3碟係小食拼盤,有炸蝦餅,好彈牙好爽,椒鹽雞中翼,我不嬲中意食,好味。泰式燒豬頸肉,好入味。而炸春卷,對比呢3樣之下就平平無奇了。總括來講,3碟都好好味,在觀塘舊區下,除左apm大商場貴價食店外,搵到價錢唔貴又好食既小店真係要繼續支持!
嗌左3樣野食

第3碟係小食拼盤,有炸蝦餅,好彈牙好爽,
椒鹽雞中翼,我不嬲中意食,好味。
泰式燒豬頸肉,好入味。
而炸春卷,對比呢3樣之下就平平無奇了。
2018-10-19 389 瀏覽
同朋友兩個人喺觀塘放學之後想食泰國菜,apm既泰菜又比較貴, 所以走咗相觀塘瑞和街街市上面食泰國菜。。。星期四夜晚8點3左右,吾等位。。。 泰國姐姐安排左我地坐一個二人枱,配圓凳我哋叫咗一杯椰汁冰, 一杯青檸梳打, 未到正正常常冇乜驚喜, 18蚊一杯叫咗一個豆角豬肉炒河, 通常泰國餐廳都會配粗河粉, 叫餸嘅時候問泰國姐姐呢度係咪粗河粉, 佢話佢哋用既係中國河粉。。。haha, 味道有啲辣,但火侯十足,好好食,配料都好多好香再叫咗一個炸蝦餅, 有四大件佢斬開咗做八塊, 味道就普通嘅炸蝦餅都好彈牙仲有一個生菜包, 唔知係咪青檸汁落得太多, 有少少酸但都好味嘅兩個人埋單食咗229蚊,飽住個肚走,抵呀~

兩個人埋單食咗229蚊,飽住個肚走,抵呀~

2018-10-18
2018-08-30 286 瀏覽
今日同事拉大隊去試呢間泰國餐廳:叫左泰式生蝦,一堆串燒,泰式通菜,燒牛肉-以上各個菜式都好好食,尤其生蝦確係好新鮮,前後仲叫左兩轉,慾擺不能!下次一定會再叫黎食🙄️再者 :串燒就一般般,但起碼唔會食到用微波爐加熱既串燒,感恩。海南雞有d乾,但好入味, 最後仲再叫左個泰式河粉做呢次既happy ending 🤞😎果然無失望啊下☺️提一提燒牛肉都好食,唔會咬極都唔開, 仲有三種調汁卑你挑選。👍誠心推薦, 會再光顧👍
👍誠心推薦, 會再光顧👍

2018-08-30
2018-03-10 595 瀏覽
本身想去泰串點知無開所以轉場食呢間試試三個人叫了小食拼盤,泰式金邊粉,串燒,炒菜,菠蘿炒飯佢個小食拼盤有燒豬頸肉,炸春卷,蝦餅同雞翼,啲野食唔熱的,所以唔覺得好味係個豬頸肉點個汁凍食都👌泰式金邊粉落咗好多生的芽菜唔太岩我,而且味道唔夠酸串燒味道最好,個沙嗲醬好香,上台夠熱。個菠蘿炒飯好難食。啲飯又爛又唔香個馬拉盞炒通菜陣味有啲怪。又勁咸好難食埋單$386,唔特別抵食。啲份量都可以,環境就無咩期望
本身想去泰串點知無開所以轉場食呢間試試
三個人叫了小食拼盤,泰式金邊粉,串燒,炒菜,菠蘿炒飯
係個豬頸肉點個汁凍食都👌
泰式金邊粉落咗好多生的芽菜唔太岩我,而且味道唔夠酸
串燒味道最好,個沙嗲醬好香,上台夠熱。
個菠蘿炒飯好難食。啲飯又爛又唔香
個馬拉盞炒通菜陣味有啲怪。又勁咸好難食

埋單$386,唔特別抵食。啲份量都可以,環境就無咩期望
$30係彭定康年代價錢,有飯食有飲品有甜品仲想點?播放HillsongWorship的泰國人小店,滄海遺珠,Sawadeekrap只收現金收埋張卡。午餐時間超多人,店內座位不多,一定full house!
$30係彭定康年代價錢,有飯食有飲品有甜品仲想點?