2015-04-26 250 瀏覽
近幾年 開左好多新式茶餐廳環境講求舒適左 順便價錢都提高左但大多數既食物質素都不值一提的差就好似呢間 燉奶佬咁 就真心唔太好食啦 我諗如果唔係開得好夜既有利條件 都應該無咩人會去食啦 因為真心普通無質素我同朋友都同時表示有中伏既感覺
$50 (宵夜)
2015-02-16 275 瀏覽
是日情人節,加上新年前夕,到處都超多人,想舒舒服服不跟別人迫,來到荃灣的燉奶佬吃下午茶。下午茶餐牌選擇定時更換,款式不少,分別有粉麵飯類及小食。我點選了鮮茄脆軟豬扒包($30)配粟米火腿扭扭粉($6)。配選的扭扭粉首先送上,比預期大碗,水準不過不失,夠清淡,不覺有味精,有點像早餐呢~之後是新鮮焗起的鮮茄脆軟豬扒包,看上去份量不多,但又意外地飽肚!麵包內塗有牛油,裡面夾了鮮蕃茄、厚豬扒、生菜和沙律醬,頗足料。豬扒軟腍有咬感,最驚喜的是麵包皮焗得薄脆香軟,整體不俗。baka選了咖哩雞球飯($51),份量正常,咖哩頗辣。餐飲是凍奶茶(加$3及$8),雖然多冰,但茶味濃郁,不會甜,喜歡!在沒有期望下來到燉奶佬吃下午茶,食物意外地使人滿意,不過座位不時有蒼蠅飛過,希望店方可以改善此問題。
下午茶餐牌選擇定時更換,款式不少,分別有粉麵飯類及小食。
粟米火腿扭扭粉
鮮茄脆軟豬扒包
豬扒軟腍有咬感,最驚喜的是麵包皮焗得薄脆香軟,整體不俗。
咖哩雞球飯
baka選了咖哩雞球飯($51),份量正常,咖哩頗辣。
凍奶茶

2015-02-14
鮮茄脆軟豬扒包
凍奶茶
2014-09-07 351 瀏覽
之前光顧燉奶佬已數次了,今天再去老店。 1。咖哩坑腩飯咖哩吾太辣,好香咖哩味,又好多料!而坑腩好林好易咬,d筋又軟👍 2。鰻魚炒飯有明顯一粒粒既鰻魚粒,鰻魚食得出有預先塗過照燒汁👍還有d飯炒到每粒都係分開既,而又吾會食到成口油,有水準! 3。葡汁海鮮天使麵葡汁有別於其他食肆,佢既葡汁吾會話太濃椰漿味,吾會覺得滯,又有好多洋蔥,魷魚。 4。黑糖燉蛋黑糖味濃,甜度適中,只是有點不夠滑。推薦
之前光顧燉奶佬已數次了,今天再去老店。

1。咖哩坑腩飯

2。鰻魚炒飯

3。葡汁海鮮天使麵

4。黑糖燉蛋
黑糖味濃,甜度適中,只是有點不夠滑。

推薦
葡汁海鮮天使麵
咖哩坑腩飯
黑糖燉奶
2014-07-23 239 瀏覽
第一次嚟食光顧,但相信亦係最後一次首先講服務…唔得,幾個侍應圍喺度傾偈都唔願落單其次講食物味道…一般般,牛肉米粉已經係一樣好易製造嘅食物,但都可以唔好食,除牛肉正常,同一般嘅一樣,無乜特別之外,米粉鞋烚烚,湯底無味又唔夠熱,而杯奶茶大大杯,但唔好飲,只得茶味無奶味未食完我已經放棄了
第一次嚟食光顧,但相信亦係最後一次

首先講服務…唔得,幾個侍應圍喺度傾偈都唔願落單
未食完我已經放棄了
2014-07-12 257 瀏覽
經常經過呢間餐廳,今日係第一次食,睇餐牌先知原來佢係非一般茶餐廳嘅A,B,C早餐,所以都諗咗一段時間先揀咗呢個雞扒腸仔通粉+熱奶茶,奶茶嚟先,但顏色明顯同一般嘅唔同色,飲落唔太好味,唔夠奶味又鞋口個通粉嚟到變扭扭粉,都無所謂,但湯底唔夠熱, 扭扭粉又比較林身,係個雞扒就幾好味

2014-07-11
$30 (早餐)
2014-01-24 272 瀏覽
18-1-2014(Sat)晏晝同男友去買定拜年o既食品,買完後返屋企,但男友又口痕要食o野,其實我都飽,不過都陪佢.我o地坐低後,由於抵受唔住佢o既誘惑,所以叫o左兩個下午茶餐,男友要熱奶茶,我要熱好立克.飲品正常冇問題,男友o既我就冇問亦冇試到.1. $31.00o既瑞士炸雞髀拚吉列紅豆西多士等o左幾耐至到o黎,先將牛油塗上吉列紅豆西多士,切開食得,內裡o既代替花生醬o既紅豆饀都幾多,食落唔甜,但外層好脆而且好熱,我o地加返少少糖醬,甜度就o岩o岩好,呢個算唔錯.而瑞士炸雞髀呢,皮一樣好脆,肉質唔係’o鞋’,但冇乜味,我要自己淋啲鹽o黎食.2. $33.00o既夏威夷燒雞沙律件雞細細件,食落,酸酸地o既汁有少少酒味,由於汁多,所以冇頭先件雞髀冇味o既情況出現;而沙律呢,除o左係罐頭雜果料外,竟然有幾件雲耳,雲耳爽口,出奇地夾到沙律醬.環境:好光猛,全部係厚墊椅,不過枱同椅之間o既距離唔係咁夠.服務:我o地到達o既時間o岩o岩係下午茶時間要等位,到我o地喇,店員俾張四人枱我o地,男友諗要坐埋一邊俾人搭枱,但店員又冇講.男友就問店員,店員答隨便你.即係唔使搭枱?果然,我o地兩個真係全程

飲品正常冇問題,男友o既我就冇問亦冇試到.

1. $31.00o既瑞士炸雞髀拚吉列紅豆西多士
等o左幾耐至到o黎,
先將牛油塗上吉列紅豆西多士,
切開食得,

2. $33.00o既夏威夷燒雞沙律
雲耳爽口,出奇地夾到沙律醬.

環境:
好光猛,全部係厚墊椅,不過枱同椅之間o既距離唔係咁夠.

服務:
我o地到達o既時間o岩o岩係下午茶時間要等位,到我o地喇,店員俾張四人枱我o地,男友諗要坐埋一邊俾人搭枱,但店員又冇講.男友就問店員,店員答隨便你.即係唔使搭枱?果然,我o地兩個真係全程坐一張四人枱,呢樣真係幾難得.
2014-01-18
$32.00 (下午茶)
  • 吉列紅豆西多士
2013-11-22 34 瀏覽
夜晚七點去到,大把位,三個人叫左四個小菜,三碗白飯,等左15分鐘,第一個小菜上,不過係凍既~ANYWAY,叫佢上白飯先啦~個侍應聽完,完全沒跟過單,照舊同同事吹水,連廚房位都沒行過埋去~好呀~等左25分鐘,終於四個小菜陸續上來,白飯亦都逐碗跟小菜上,咕嚕斑塊,京都排骨,味道唔錯,不過都係凍既~幸好喇沙牛肉煲係熱,西蘭花炒海鮮都ok~不過份量比較少~好彩叫左四個餸,另叫一碗燉奶~勁難食~唔知係唔係魚膠粉落太多,我唔識整燉奶~總之就係好硬,沒奶味有膠味~之後又唔俾返張單我地埋單wor~叫兩次先搵返張單,陰功.題外話,臨走,見到有個類似賓賓既女人入來搵人,有個肥肥地女侍應用勁惡語氣趕佢出去,叫佢出去打電話搵人,唔好入來搵.茶餐廳趕人真係第一次見,雖然我都麻麻地like賓賓,但係基本人權唔可以沒奪.
夜晚七點去到,大把位,
三個人叫左四個小菜,三碗白飯,
等左15分鐘,第一個小菜上,不過係凍既~
ANYWAY,叫佢上白飯先啦~
咕嚕斑塊,京都排骨,味道唔錯,不過都係凍既~
之後又唔俾返張單我地埋單wor~叫兩次先搵返張單,陰功.

2013-11-21
2013-07-29 87 瀏覽
琴晚於荃灣覓食,夜mama唔想食咁多,就揀燉奶佬,難食都有個譜。宵夜9點半開始,都幾多野揀,我揀左雞翼米線,米線正常,唔會君子之湯淡如水,雞翼入味唔太鞋,但杯檸茶有澀呢個味stay響我條脷,唔多鍾意。男友揀左炸雞脾併西多另加香菇肉燥米線,佢話米線幾好食,雞脾係非洲黎ge,西多我試左,正常貨色。
炸雞脾併西多
雞翼米線
2013-07-28
$40 (宵夜)
2013-02-25 53 瀏覽
本來是想到沙咀道吃刀削面,走過去時,看到新開了一家金裝燉奶佬。見環境不錯,橫豎也未嘗過,就試試吧!像其他港式餐廳一樣,菜式選擇蠻豐富。我卻被它的喇沙吸引住。喇沙可選雞球、牛肉及豬扒。加$9更可配上時菜一碟。但因是日不太餓,就沒有加配了。加$5更可轉配糖水啊!四款都有夠滋潤很合我心意呢!大家猜猜我會選哪一款。嘻!最後我點了喇沙豬扒湯米線($38)!湯米線分量適中,不算太大碗,女孩應可把它KO!除豬扒外,餐廳還細心的加上蔬菜和滷水蛋,飲食均衡嘛!上網搜了一下喇沙的做法,看到如要「親自炮制」的話,很花功夫,材料也要預備很多,還要買現成的喇沙醬的再調配一下好了!哈!懶人做法!這個喇沙湯底味不夠濃烈,不過明白這裡始終不是專賣喇沙的餐廳,不能要求過高。當然沒有一開始期待那種濃濃的、酸酸的、辣辣的味道,但還是可以。椰汁味突出,但以喇沙來說整體味道偏淡。豬扒做得不過不失,分量還可以,而且先煎過,味道很香口。大家看到嗎?豬扒上不知何故飄來一粒粟米,哈哈!雖然我真係很愛吃粟米,但燉奶佬太客氣了吧!:p吃過主菜,當然要上甜品啦!登登登!最後我選了腐竹雞蛋糖水。冬天天氣較乾嘛,要滋潤一下啦!腐竹滾得碎碎的,滑

見環境不錯,橫豎也未嘗過,就試試吧!

像其他港式餐廳一樣,菜式選擇蠻豐富。我卻被它的喇沙吸引住。

吃過主菜,當然要上甜品啦!登登登!最後我選了腐竹雞蛋糖水。冬天天氣較乾嘛,要滋潤一下啦!腐竹滾得碎碎的,滑得直溜入喉嚨裡。這個$5糖水一點也不欺場的啊,可真有一隻雞蛋在內呢,不過我忘了拍照!:p

吃過喇沙,喝過糖水,大滿足了!付上$43元(在荃灣來說有點小貴)捧著肚子回公司去!
2013-02-18