2022-06-09 116 瀏覽
落雨天最好就係行商場,買下野食下美食😊近期見到金記冰室區區都有,於是同知己去試試。餐廳服務不錯,用先進電話掃描點餐。方便環保♻️!原本打算試西冷牛排🥩可惜今次無,只好等下次再食。套餐什扒都不錯,份量足夠,仲係鐵板,保持熱量,牛、雞、豬、腸仔、煙肉、薯條,味道剛好,配上黑胡椒汁,好味😋冰室當然少不了凍檸茶!朋友就因為隻大雞腿🍗所以叫左個焗飯,好大隻雞腿🍗再加上拉絲芝士飯,配上咸檸7飲品就真係絕配!下次可以再試試其他,餐廳做的煎封魚,真係好香口好味,保持到魚的肉質!不錯👍🏿
2022-06-02 93 瀏覽
時間過得太快,忙碌了一個早上,又到午餐🥣時間,附近商場周圍逛逛屯門時代廣場 「金記冰室」坐低先睇睇 lunch set menu , 可以掃描自助落單或者叫職員👩‍💼⋯素食、河粉、咖哩、雞 … 等等可供選擇午餐A : 南乳花生炆豬手飯配餐湯 $54賣相吸引,長長白色碟上欠汁太多😀撈飯一流味濃,豬手炆得夠火候,淋滑軟熟花生🥜好味😋羅宋湯 料多多洋蔥、香葉、紅蘿蔔🥕條、西芹、紅椒、椰菜微微酸 … 開胃食飽飽😊繼續努力💪 返工啦

素食、河粉、咖哩、雞 … 等等可供選擇

午餐A : 南乳花生炆豬手飯配餐湯 $54
賣相吸引,長長白色碟上
欠汁太多😀撈飯一流
味濃,豬手炆得夠火候,淋滑軟熟
花生🥜好味😋

羅宋湯 料多多
洋蔥、香葉、紅蘿蔔🥕條、西芹、紅椒、椰菜
微微酸 … 開胃

食飽飽😊繼續努力💪 返工啦

2022-05-19
2022-05-22 100 瀏覽
一向喜歡食炒公仔麵,餐牌有XO醬豬扒/雞扒炒公仔麵,就叫款豬扒🐷試試吧。 份量尚算不少,大約有1.5至2個麵餅,豬扒都好大件,略嫌XO醬有點鹹,過份濃味。另一款就點了焗粟米魚柳飯,魚柳都係大大件鋪上面,焗飯的好處就係入口熱騰騰的😋,不致食到一半就凍冰冰🥶兩款食品都可以半價加配餐茶☕️🥤或湯🥣,其實都不算太便宜啊🫢卡位🛋的枱上設有自助斟水🫗機,好似壽司店咁,可以自行斟水,但,只有熱水提供,這個設施不錯啊👍🏻👍🏻

2022-04-27 91 瀏覽
有日出街周圍都係人,已經下午茶時間,間間餐廳都排長龍,唔知咩事,可能大家都好晏先起身。見呢度唔太多人排,快食就算,入到去覺得環境唔係好乾淨野食正常,係炸雞脾鞋左啲,焗意粉個肉醬係好濃味,岩重口味嘅人沙律個味好似屋企自己整咁嘅味,同沙律醬有點多
見呢度唔太多人排,快食就算,入到去覺得環境唔係好乾淨
沙律個味好似屋企自己整咁嘅味,同沙律醬有點多
2022-03-20 106 瀏覽
叫了一份芝士蛋烘底三文治太肚餓的緣故所以沒有圖了芝士🧀雞蛋🥚:兩者都是一般的茶餐廳質素。芝士是一般茶餐廳用的廉價芝士,有點假芝士的味道,反正就是本人很一般的芝味。蛋亦不太有蛋香,蛋味也欠奉。鴛鴦:很濃,算是高質,有水準。整體:這個價錢也不敢抱太多期望,不難吃,但不會想再選擇的級數。疫症的關係,我想一間餐廳最好還是不要讓客人自助取餐具較好。店員服務態度頗友善的,不錯👍🏽同行家人點了牛肉炒飯和海南雞飯,同屬不難吃但未想翻兜的等級。惟炒飯真的份量太多,一個男人都未必可以吃光。
叫了一份芝士蛋烘底三文治

太肚餓的緣故所以沒有圖了

芝士🧀雞蛋🥚:
兩者都是一般的茶餐廳質素。

蛋亦不太有蛋香,蛋味也欠奉。

鴛鴦:
很濃,算是高質,有水準。

整體:
這個價錢也不敢抱太多期望,不難吃,但不會想再選擇的級數。

疫症的關係,我想一間餐廳最好還是不要讓客人自助取餐具較好。

店員服務態度頗友善的,不錯👍🏽

鴛鴦
鴛鴦
2022-03-06 104 瀏覽
口痕想食個tea,見到金記冰室,諗起好似係好多地方都有見過佢,就如入左去食。佢tea set選擇都幾多,有雞脾、雞翼撈丁、西多士、蛋撻等等🤤餐廳係用QR code自助落單,幾方便。 1⃣️特製豬扒包($33)同我想像中唔太一樣,佢係兩件細細舊既豬扒包🤩配料有生菜、蕃茄、沙律醬同埋一塊薄薄既豬扒。包唔係鬆軟既type,有少少乾身,不過夾埋啲沙律醬食又ok。整體質素ok唔錯幾抵食。

1⃣️特製豬扒包($33)
特製豬扒包
2022-02-06 120 瀏覽
由於過左早鳥優惠,所以付$1088.年初一同家共七人一齊分享盆菜。=滿好評份量一點都吾少,係食吾曬。味道尚可,但個汁偏咸,飲左好多水。材料好足,而且蝦夠彈牙,新鮮,一D都吾馬虎唯獨支竹好碎,同咸

=
滿好評

份量一點都吾少,係食吾曬。

味道尚可,但個汁偏咸,飲左好多水。

材料好足,而且蝦夠彈牙,新鮮,
一D都吾馬虎
唯獨支竹好碎,同咸
2022-01-18 130 瀏覽
時間過得真快,又到午飯時間,諗吓食咩好呢😀 環繞一圈,見到「金記冰室」,似是近期新開,即管入去試試,小小小雅座,適合我一人座,掃二維碼自助落單,其實不太懂,後來問問店員,终於成功大廚快炒、咖哩、焗、素、泡飯 系列等等,頗多選擇,本來想食午餐A , 噢!沽清了😭最後,點了 招牌鮮豬麵 配香滑炒蛋跟牛油多士價值 $55口味要求: 走蔥,豬膶熟啲賣相不錯,杞子可明目,薑絲 估計可僻味公仔麵爽口,軟硬適中薄切豬潤, 略嫌太少😀湯底都 ok 啦炒蛋嫩滑,夠香,多士加上牛油味😋餐飲:熱奶茶☕️ 香滑杯子 特色設計 「多謝你飲我」哈哈😀太有意思了

最後,點了 招牌鮮豬麵 配香滑炒蛋跟牛油多士
價值 $55
口味要求: 走蔥,豬膶熟啲

賣相不錯,杞子可明目,薑絲 估計可僻味
公仔麵爽口,軟硬適中
薄切豬潤, 略嫌太少😀
湯底都 ok 啦
炒蛋嫩滑,夠香,
多士加上牛油味😋

餐飲:熱奶茶☕️ 香滑
杯子 特色設計 「多謝你飲我」
哈哈😀太有意思了

2022-01-06
2022-01-17 92 瀏覽
早排約埋幾個朋友去逛屯門市廣場,順道夜晚去搵食,但由於是星期日的關係,周圍都超多人,逛著逛著見到這間茶餐廳,朋友說金記有好多分店,味道不錯的,所以決定一試。我們都等了好一陣子才有位,用電話下單,款式很多,正所謂咸魚青菜,各有所愛,我和朋友選了2人份量皇牌自選套餐~XO醬蝦球炒西蘭花,新鮮菠蘿咕嚕肉,包埋例湯和白飯,好抵食,有鑊氣又好食。而另外朋友因為不太肚餓所以點了輕食~豬扒沙律,另外朋友就叫了西餐~鐵板西冷牛扒配意粉超大碟,熱辣辣上枱,朋友說牛扒煎得不錯。三五知己去茶記都係不錯嘅選擇
2022-01-02
2022-01-03 87 瀏覽
$65一個炒烏冬,+$10先有個熱奶茶。性價比好低,烏冬普通,着咗色好似好濃味咁,但係完全冇味,我期待嘅XO醬味是沒有的。海鮮方面全部都好細粒,細八爪魚細蜆肉。如果你想實在啲,咁就揀返豬扒雞扒炒烏冬,不過成個都炒得唔好食,所以都唔建議買來試😅
$65一個炒烏冬,+$10先有個熱奶茶。
XO醬海鮮烏冬
2022-01-03
20 分鐘 (外賣自取)
2021-12-30 95 瀏覽
好耐冇來市中心,😰😰突然發現換咗新舖😋😋好奇之心😛😛入去試下🤨🤨每個卡位旁都有,自取食水供應,未食入口😅單是睇個餐牌名已經好給引,鋪面燈火通明清潔整齊,叫咗杯檸檬水份量都可以😌杯身用上懷舊圖案手抦杯,至於好期待「素」餐肉份量少咗DD🧐🧐🧐🧐好失望😮‍💨湯唔太咸🙂味精少😊通粉份量夠,下次會再來試其它款😍可能全部都係自助落單、自己取餐具、自己取食水😅😅😅完全唔覺有服務
素餐肉早餐
$40 (早餐)
素餐肉早餐
2021-12-28 87 瀏覽
叫左個生炸髀 都算大隻好夠味但又唔會過鹽沙律都幾多有椰果 薯仔 菠蘿豬潤麵就一般個湯完全係豬潤味豬潤本身又唔太濃味多士烘得未夠脆個人口味鐘意食脆dHahahah整體都大致ok既
叫左個生炸髀 都算大隻

個人口味鐘意食脆d
Hahahah

整體都大致ok既
2021-12-26 82 瀏覽
由屯門站行一陣已經到「金記冰室」。餐廳的裝修有很多打咭點,餐具、菜單及其他細節位一絲不苟,有金記的logo , 感覺到新一代茶餐廳feel…..鐵板香煎雞扒配吉列魚柳淋上特別蒜蓉汁,「咋咋」聲,散發出香味。雞扒份量足而且厚身,外表好香脆,肉質鮮嫩,切下去軟硬適中、感覺滿足,油香濃厚,加上燒過的蔬菜,一解油膩。套餐包羅宋湯,酸辣開胃。另外,魚柳炸得香口很香,厚厚一塊,外脆內嫰,好有層次。XO 海鮮炒烏冬份量算頗多,炒得有鑊氣,烏冬加了XO油醬炒香,配合海鮮, 真是香氣撲鼻。海鮮份量不少,我特別喜愛鮮蝦,大大隻,肉質爽口。另外,魷魚味道鮮美,肉質夠嫩,令人滿足。

鐵板香煎雞扒配吉列魚柳

XO 海鮮炒烏冬
2021-12-21 54 瀏覽
今晚係千色買完野,就係商場地下呢間金記食個簡單晚餐,晚餐有好多選擇。無骨海南雞飯套餐 (配油飯跟餐湯)、加配:白灼菜心雞肉嫩滑,全部起哂骨,食得好方便。飯可選白飯或油飯,油飯好香好入味。鐵板蘋果豬扒 (跟薯菜、餐湯)豬扒外皮炸過,肉質軟熟,蘋果亦煮過,有好香肉桂味。可選鐵板上或碟上。加$10可以轉冬季限定特飲黑糖生薑桃膠茶今日天氣咁凍,飲呢杯就黑糖生薑就最暖身,黑糖好香,生薑味濃,桃膠好大粒。桂圓紅棗桃膠茶呢杯亦都好滋潤,好足料,有好多圓肉、紅棗、杞子、桃膠。

無骨海南雞飯套餐 (配油飯跟餐湯)、加配:白灼菜心

鐵板蘋果豬扒 (跟薯菜、餐湯)

加$10可以轉冬季限定特飲

黑糖生薑桃膠茶

桂圓紅棗桃膠茶
呢杯亦都好滋潤,好足料,有好多圓肉、紅棗、杞子、桃膠。
2021-12-20
2021-12-17 77 瀏覽
今日喺屯門市廣場行街,見到時代廣場地下有間金記,所以就入去食咗個晚餐。依間同其他分店一樣,都可以用電話落單,好方便,好易揾到想食嘅嘢,有好多選擇,有焗飯,小菜,鐵板,常餐,炒粉麵。我地叫咗個鐵板西冷牛扒配薯菜,汁底係燒汁,塊牛扒好大塊。我地唔想太大油煙,所以揀咗碟上。仲有好足料既羅宋湯。芝士鮮茄焗牛舌意粉,牛舌好厚,焗得好香。再加一個小菜,XO醬蝦球炒西藺花,蝦同西蘭花都好入味黑糖生薑桃膠茶,好養生紅豆冰。

我地叫咗個鐵板西冷牛扒配薯菜,
汁底係燒汁,塊牛扒好大塊。我地唔想太大油煙,所以揀咗碟上。

仲有好足料既羅宋湯。

芝士鮮茄焗牛舌意粉,牛舌好厚,焗得好香。

再加一個小菜,XO醬蝦球炒西藺花,蝦同西蘭花都好入味

黑糖生薑桃膠茶,好養生

紅豆冰。