2024-03-08 1963 瀏覽
餐廳已經有五十幾年歷史,一入到去就見到70-80年代舊式扒房既裝修風格叫左餐之後好快就有熱辣辣既餐包,個包夠哂鬆軟,而羅宋湯飲落好濃既蕃茄味,入面仲有好多配料個侍應會提你拎起張紙巾,先會淋黑椒汁落塊扒到,黑椒汁淋上去既時候仲有jaja聲同好香,仲可以加蒜蓉落塊扒,會更加香😍😍🔆美國牛小排 $185肉味香濃,塊扒煎得夠香🔆貴族牛排 (美國牛肩肉)$208牛好厚身,一啲都唔煙韌,好多汁🔆黑牛 $16一罐可樂加一球朱古力雪糕,懷舊飲品🤣總括嚟講,大件夾抵食👍🏼👍🏼👍🏼

🔆美國牛小排 $185
肉味香濃,塊扒煎得夠香

🔆貴族牛排 (美國牛肩肉)$208
牛好厚身,一啲都唔煙韌,好多汁

🔆黑牛 $16
一罐可樂加一球朱古力雪糕,懷舊飲品🤣

總括嚟講,大件夾抵食👍🏼👍🏼👍🏼
2024-03-07 1957 瀏覽
想鋸扒除咗去西餐廳,又點少得富有懷舊特色嘅中式扒房呢😋今次就去咗都有返咁上下歷史嘅「金鳳大餐廳」太子總店👫🏻本身都預計要等一陣位,未行到去餐廳離遠已經見到好多人係門口🫣最後等咗10 幾張枱終於到我哋啦,真係好期待🤩入到去餐廳面積都唔大,枱同枱嘅空間都幾逼,同埋如果你兩個人去,通常都要搭枱,不過我吃的是情懷所以冇咩所謂😚牛油餐包 叫完嘢食嘅瞬間,職員就放咗2 個餐包俾我哋,超快手💨仲要係最傳統個隻餐包🥹❤️個包暖暖地,好鬆軟,完全冇花巧嘢,但我就係要呢啲!😤搽完啲牛油秒速咁溶哂,好滿足,我就咁食都可以食哂成個😝餐湯(羅宋湯、忌廉湯)上完餐包嘅下一秒就上埋碗湯😂我哋叫咗紅湯❤️同白湯🤍各一碗,羅宋湯有少少辣味,仲有滿滿嘅生菜同胡蘿白,好足料😋忌廉湯個質感就偏稀,但味道都係好creamy,點埋餐包一齊食仲正👍🏻牛柳餐 $140全晚最期待嘅畫面就係職員係塊鐵板熱辣辣,燒到㷫烚烚嘅時候倒啲汁落去,「炸」~~💥一聲真係好治瘉🫣☺️佢一份有3 塊牛柳,每塊都係厚切,肉質好淋,黑椒汁辣辣地好香口,超夾,個人就覺得叫5 成熟啱啱好,因為食到最尾塊鐵板都會㷫熱塊牛扒🤓每份扒餐都配以薯菜,對於鍾意食淋身薯條嘅我嚟

牛柳餐

牛柳餐 $140
全晚最期待嘅畫面就係職員係塊鐵板熱辣辣,燒到㷫烚烚嘅時候倒啲汁落去,「炸」~~💥一聲真係好治瘉🫣☺️佢一份有3 塊牛柳,每塊都係厚切,肉質好淋,黑椒汁辣辣地好香口,超夾,個人就覺得叫5 成熟啱啱好,因為食到最尾塊鐵板都會㷫熱塊牛扒🤓每份扒餐都配以薯菜,對於鍾意食淋身薯條嘅我嚟講真係好滿意,薯條索哂黑椒汁,好惹味😋翠肉瓜都好淋,絕對係性價比極高嘅一set🤩
貴族牛扒 (加蒜茸)

貴族牛扒  $220 + $2(加蒜茸)
另一塊就叫咗個貴啲嘅貴族牛扒,佢就一塊過,而且都係超級厚身,不過可能佢太厚身,所以即使叫咗5 成熟,佢入面都仲係好生,我地要每塊切開用塊鐵板燒返熟啲先食🤣🤣可能我唔識嘢,我覺得呢塊嘅肉質同牛柳差不多,都係好淋👍🏻今次試咗大家都推介嘅「多蒜茸」🧄配埋個蒜蓉汁,蒜蓉嘅份量果然冇令我失望,每一塊牛扒點汁再加啲蒜蓉一齊食,每一啖都好滿足😋
總括而言,嚟食中式扒房啲牛味都會俾啲濃味嘅汁遮蓋咗,所以我個人覺得叫價錢低啲嘅套餐都可以(因為我覺得牛柳同貴族牛扒食落味道都差不多🤣)同埋如果唔介意口臭🤭一定要加蒜蓉,係重口味之選🥰大家想食嘅建議早啲去,如果晏咗就要等一陣啦🫣
2024-02-25
30 分鐘 (堂食)
牛柳餐
貴族牛扒 (加蒜茸)
2024-03-06 1342 瀏覽
最近我去左一間舊式香港扒房西冷牛扒餐 $140烹調得非常出色,揀左5成熟,牛扒煎至5成熟岩岩好,內部肉質鮮嫩多汁,配咗黑椒汁。我特別加了蒜蓉,這兩種調味料增添左牛肉的香氣和風味,食落好香好好味。跟餐有羅宋湯和餐包及餐飲,食曬一個餐,絕對好夠飽!美國德州頂級西冷牛扒餐 $194牛肉質地更為優質,比起西冷牛扒$140,呢個餐牛扒係冇醃製過,牛味重一點,口感更加出眾。牛扒經過烹調後保持了鮮嫩的質感,搭配洋蔥汁和蒜蓉,我自己個人喜歡食普通西冷牛扒多啲~一樣有餐湯餐包餐飲跟配~這間舊式香港扒房所提供的牛扒餐具有濃厚舊香港風味,給人一種懷舊的感覺,一個值得一試的地方。
最近我去左一間舊式香港扒房

西冷牛扒餐 $140

美國德州頂級西冷牛扒餐 $194

2024-03-06
15 分鐘 (堂食)
2024-03-01 1561 瀏覽
今晚天氣轉涼,便想吃一份熱辣辣的牛扒。我到了金鳳,叫一份七成熟的西冷。煎扒的功夫還可以,不會太過熟,但是完全沒有牛扒味。臨走時,問侍應:為何沒有肉味?他便說,你要吃有肉味的,你要叫最貴那一隻牛扒,這種西冷,醃過和解凍,當然肉味欠奉。我便反問他,為何你們不早點跟我講?奉勸各位,不要貪平,去一間所謂著名的扒房,吃沒有肉味的牛扒。加上人多,地方非常狹窄,坐得不舒服。我應該不會再去太子的金鳳餐廳。不過這間金鳳都有一個優點,佢可以讓兩個人叫一份扒餐。我隔籬枱,四個成年人,吃兩份扒餐。覺得這間餐廳都幾大方。
2024-03-01
2024-02-29 1312 瀏覽
一行2人光顧晚市,平時行過經過好多人排隊,諗住有機會一試,等咗半個鐘入座,環境又迫又侷促又大油煙.兩個人分別叫咗頂級西冷牛扒同埋頂級牛柳,完全大失所望.首先個所謂頂級西冷牛扒又淋又韌,完全冇肉味應該係鬆肉粉用得太多,叫五成熟,就好似三成熟咁樣,切極都切唔開,肉無肉味.連個蒜蓉汁都係無味.另外個頂級牛柳,韌到咬都咬唔開,成餐飯最好就係個餐包,餐湯都係無味,完全諗唔明點解咁多人排隊,成餐飯好似食緊鬆肉粉咁樣,第一次打食評要夠250字先可以出到個嬲嬲樣,質素比茶餐廳嘅仲差,真係唔會再有下次,兩個人埋單4百幾
30 分鐘 (堂食)
  • 牛油餐包
2024-02-06 935 瀏覽
呢晚凍凍地,同老公去金鳳食鐵板餐未到6點已經要排隊等左20分鐘就有位叫左個牛柳餐同雜扒餐雜菜湯係懷舊既味道,配餐包真係正牛柳好淋,叫medium 真係medium雜扒無乜驚喜 但水準ok 叫左加蒜蓉,超香其實全晚最驚喜係個餐包,好軟熟,好似細個食既道,食完飯忍唔住叫多左個餐包,滿足晒!
呢晚凍凍地,同老公去金鳳食鐵板餐
未到6點已經要排隊
等左20分鐘就有位
叫左個牛柳餐同雜扒餐
雜菜湯係懷舊既味道,配餐包真係正
牛柳好淋,叫medium 真係medium
雜扒無乜驚喜 但水準ok 叫左加蒜蓉,超香

2024-01-29 977 瀏覽
呢日凍冰冰嘅日子,我哋兩公婆去咗鋸扒,慶祝一下結婚周年😊餐廳佈置保持懷舊香港特色,呢個絕不是勁刻意,但保留住呢個環境,覺得很warm我哋大約六點到達,估唔到都要等位~呢日係平日,原來會咁多人~不過我哋都喜歡見到咁多人咁熱鬧,而且應該個日店內都係大部分香港人幫襯。我哋都好好彩有一張卡位,坐得舒服😊我哋點咗一份牛小排,一份雞扒加豬扒先嚟一紅湯及一白湯,以及餐包。湯同埋餐包都係港式餐廳嘅感覺,餐包加埋牛油再連同熱熱嘅湯一齊飲,雖然呢日好凍,一飲即刻暖左個人之後終於牛小排及雞扒豬扒上枱!勁興奮鐵板非常之熱,當店員幫我哋加入黑椒汁及蒜蓉汁嘅時候,炸炸聲及香氣煙霧向上飄嘅感覺,好有氣氛牛小排嘅味道都幾濃郁,肉質結實,醃製味不錯,配合埋黑椒汁係一個非常之港式嘅傳統鐵板餐豬扒肉質有彈性,雞扒亦啖啖肉幾好味鐵板旁邊伴隨的翠玉瓜及薯條亦吸收咗肉汁及醬汁香氣,味道唔錯。飲品我哋點咗凍檸茶同埋熱阿華田,滿足嘅一餐😊整體而言,我哋都幾鍾意呢個香港情懷嘅感覺,當然如果你追求好好質素嘅肉扒需要去更加專業嘅西餐廳,但港式扒房以合理嘅價錢比以前嘅香港人接觸西餐,整個感覺別有一番情懷。店內嘅員工都好體現到快靚正嘅工作態度
呢日凍冰冰嘅日子,我哋兩公婆去咗鋸扒,慶祝一下結婚周年😊

我哋點咗一份牛小排,一份雞扒加豬扒
忌廉湯
牛油餐包

先嚟一紅湯及一白湯,以及餐包。
牛小排

之後終於牛小排及雞扒豬扒上枱!勁興奮
豬扒加雞扒

豬扒肉質有彈性,雞扒亦啖啖肉幾好味

熱華田

飲品我哋點咗凍檸茶同埋熱阿華田,滿足嘅一餐😊

整體而言,我哋都幾鍾意呢個香港情懷嘅感覺,當然如果你追求好好質素嘅肉扒需要去更加專業嘅西餐廳,但港式扒房以合理嘅價錢比以前嘅香港人接觸西餐,整個感覺別有一番情懷。店內嘅員工都好體現到快靚正嘅工作態度😊

你見到佢店有外賣優惠,同埋平日嘅午餐超級抵食😊下次我哋午餐再嚟
忌廉湯
牛小排
豬扒加雞扒
熱華田
2024-01-23 783 瀏覽
早排去完荃灣金鳳,今次再試吓返舊舖。不過經過今次之後應該都只會再去返荃灣分店。首先入到去,好似有塵霧咁樣🤣全部都係鐵板燻出嚟嘅煙,地下仲要油淋淋,雖然等入座方面唔算等得耐…至於食物方面覺得兩間差唔多,叫咗一塊西冷一塊牛柳,牛柳都係好淋,西冷就會實少少。只係叫幾多成熟嗰度有少少無謂,因為兩件我哋都叫咗7成熟,但係一塊生到血淋淋,鐵板又好快唔熱冇得再焫下個板🤣嘢飲方面,湯同埋檸檬茶就冇乜味,不過整體食物都唔錯。
早排去完荃灣金鳳,今次再試吓返舊舖。
不過經過今次之後應該都只會再去返荃灣分店。

嘢飲方面,湯同埋檸檬茶就冇乜味,不過整體食物都唔錯。

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【太子老字號扒房|熱辣辣懷舊港式味道💥】🐨牛柳餐 $135推薦度:⭐️⭐️⭐️無論係點餐、揀汁定執野都係好急,所以入去之前請諗家食咩要咩,以免受到不禮貌對待~上菜塊扒大約4成熟,上枱大約過1分鐘就會問大家要燒汁定黑椒汁,一淋汁記得拍片打卡,大約2~3分鐘就會完成,到時就大約6成熟。小編認為味道只係中規中矩,有濃郁嘅牛味,但就偏淋身無咩口感~黑椒味係偏淡,但令到肉味出啲都係好事嘅🫡.🐨雪糕紅豆冰 $16推薦度:⭐️⭐️黎到唔食雪糕紅豆冰對唔住自己,雪糕指定係雲呢拿味,比較硬食好冰味道就唔係好足!紅豆就一粒粒分明,要比啲時間混一混~.⌫另收加一服務費-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----金鳳大餐廳 📍地址:太子荔枝角道102號金鳳樓地舖🐨推薦度:😋😋😋/5 💰人均價格:$100-150🪸環境:👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡🛠️分類:#HTB太子 #HTB扒房 .#太子美食 #太子 #扒房 #紅豆冰 #雪糕 #牛柳 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
🛠️分類:#HTB太子 #HTB扒房
  • 牛柳餐
  • 餐包
2024-01-18 442 瀏覽
食午飯真係好, 今日去食紅酒牛腩飯, 真係一流, 牛腩好林, 正!! 不過都係要等20分鐘, 大陸客就唔好黎, 因為好快要食完, 俾其他人入去, 呢個是香港茶餐廳文化! 有紅湯白湯, 有飯, 有凍飲, 真係良心價!!
2024-01-18
20 分鐘 (堂食)
  • 紅酒牛腩
2024-01-18 431 瀏覽
金鳳大餐廳都算係香港老字號,午市套餐亦都幾抵食,六七十蚊就有成個套餐,本身我同朋友想試肉醬意粉,點知得返一份,見到其他人叫牛肩胛意粉好吸引,所以就臨時轉軚🤣羅宋湯有少少好似忌廉湯嗰種順滑嘅口感,反而蔬菜味唔係好濃,個人嚟講就唔會話特別好飲🤣不過餐包超鬆軟,唔係空氣包但食落完全冇負擔感,扒房啲麵包真係零舍好味😆牛肩胛幾有驚喜,食落有幾濃郁嘅肉味,夠淋身但唔係疏到冇晒肉質嗰種、仲有啲彈牙,我幾鍾意佢嘅油脂比例,食落有油香又唔會覺得太肥膩,整體嚟講係高水準嘅午市牛扒餐👍🏻雖然價錢略貴,但我覺得同食物水準合乎成正比、值得一試😉意粉方面冇咩特別,係舊式茶餐廳蕃茄意粉嘅味道,口感方面略嫌有啲淋,但都係合格以上嘅水準😚

2024-01-10 528 瀏覽
作為肉食愛好者,金鳳一直是一家久仰大名的餐廳。每次晚飯經過金鳳時,都想進去用餐,礙於每次都有太多人排隊,一直未能成事。上星期,有朋友剛好有時間可先去拿票,終於能在金鳳吃牛扒了!我叫了一份美國牛小排鐵板餐,而朋友叫了一份T骨扒,每份餐包括餐湯、餐包以及飲料。不消一會,店員並送上忌廉湯及餐包,忌廉湯分量十足,中間也加了兩顆小麵包粒,讓我們喝湯是不會太單調。餐枱不會太龍尾,適合現今健康人士,但我認為添加可加一些肉粒或薯仔,讓湯的層次感更強。到了主角,牛小排及T骨扒鐵板餐,就如忌廉湯般,分量十分大,牛味不俗,尤其推薦牛小排,吃下去非常嫩口。神來之筆是在鐵板餐上的蒜蓉,提升了牛肉的香氣,所以如果大家不抗拒蒜蓉的話,記得向店員提出要蒜蓉啊!

2023-12-25 410 瀏覽
金鳳大餐廳 金鳳樓 @goldenphoenixhk .味道:😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5..作為食貨既我 一早起床滿腦子都是牛牛牛🐮Lunch 路經太子50年老店 金鳳 已吃很多次~望到個名 就諗起牛肉 我又點忍得住牛肉嘅誘惑😆沖呀!! 😱今日竟然唔洗排隊.. 睇黎一切系上天既安排😂.打開menu ..lunch set.. omg 雞扒 吉列豬扒 咖哩…樣樣有 係無牛扒… 無辦法啦要難為一下銀包君👛 承恵151大洋 💸💸 去壓制我心中嘅渴望 😌.✨金鳳牛柳餐 (五成熟) 🌟🌟🌟🌟🌟五成熟蒜蓉汁鐵板上 成為咗我入扒房嘅口訣 😂鐵板放到枱上一股熱氣,加入蒜蓉汁,蒸氣連同聲音吱吱沙沙作響令食慾大增肉香醬汁香加上「梅納反應」產生出的微焦香 香味迅速出爆發 牛柳切開剛剛好的五成熟 配合鐵板形成兩段式煎法 鎖緊肉汁同時並表面煎至金黃牛柳肉質鮮嫩 五成熟嘅口感不留血水 一絲一絲的肉質 鬆軟並有咬口 牛味濃郁 油花細密配搭生蒜蓉 絕配🥰🥰🥰.消費 $151..💫 #金鳳 #金鳳大餐廳 #金鳳樓#牛扒 #老字號.. #米吃 #香港探店 #健身人士飲
金鳳大餐廳 金鳳樓 @goldenphoenixhk
味道:😋😋😋😋
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
作為食貨既我 一早起床滿腦子都是牛牛牛🐮
Lunch 路經太子50年老店 金鳳 已吃很多次~
望到個名 就諗起牛肉 我又點忍得住牛肉嘅誘惑😆沖呀!!
😱今日竟然唔洗排隊.. 睇黎一切系上天既安排😂
打開menu ..lunch set..

金鳳牛柳餐 (五成熟) 🌟🌟🌟🌟🌟
五成熟蒜蓉汁鐵板上 成為咗我入扒房嘅口訣 😂
鎖緊肉汁同時並表面煎至金黃
消費 $151
💫 #金鳳 #金鳳大餐廳 #金鳳樓
#牛扒 #老字號
#米吃 #香港探店 #健身人士飲食 #管理體重 #飽住瘦 #蛋白質 #健康餐 #foodiehk
#跟米吃出瘦身材 #kukeepfiteat
ig yt Red 大眾点评 google @kumikofindfun @kukeepfit
2023-12-23 306 瀏覽
燴牛肉飯燴牛肉飯份量夠哂多,白飯超大碟,入面仲有洋蔥同蕃茄,牛肉非常之多,而且還十分嫩滑,最後配上濃濃嘅蕃茄汁,味道令人非常開胃。凍檸茶茶底好好,配上三片檸檬,正呀!
燴牛肉飯

凍檸茶
茶底好好,配上三片檸檬,正呀!
  • 燴牛肉飯
2023-12-21 349 瀏覽
朋友係太子收工,佢話帶我去食好野,原來帶左我去間舊式扒房😝🟠 美國安格斯肉眼扒餐($193)因為有好多款扒可以選擇,店員見我地揀到有d無頭緒,就好主動咁解釋俾我地聽,唔同肉類既特質。最後我地就揀左美式肉眼扒,店員仲好細心咁提議我地揀5成熟。隨餐附送餐湯、餐包同飲品🍹鐵板扒餐上枱後,職員會問你想要咩汁,我地就揀左蒜蓉汁,肉眼扒大大塊,5成熟岩岩好,切開無血水,咬落肉質嫩😽配菜仲有翠玉瓜同薯條,好味滿足🤗羅宋湯羅宋湯非常足料,有非常多蔬菜、洋蔥同少少肉粒。味道唔會話好辣,配上熱餐包一齊食,非常好👍🏻意粉(跟餐加$18)因為慣左每次食扒都食埋意粉,所以就加左個意粉搭配,呢到既意粉係已經幫你落埋茄汁,味道唔錯。🟡燴牛肉飯($76)牛肉飯份量夠哂多,白飯超大碟,入面仲有洋蔥同蕃茄,牛肉非常之多,而且還十分嫩滑,最後配上濃濃嘅蕃茄汁,味道令人非常開胃。凍檸茶茶底好好,配上三片檸檬,正呀!環境方面:內部裝修非常懷舊,座位坐得舒適。服務方面:職員細心,又非常快反應地址:太子荔枝角道102號金鳳樓地舖
朋友係太子收工,佢話帶我去食好野,原來帶左我去間舊式扒房😝

🟠 美國安格斯肉眼扒餐($193)

羅宋湯

意粉(跟餐加$18)

🟡燴牛肉飯($76)

凍檸茶
茶底好好,配上三片檸檬,正呀!

環境方面:內部裝修非常懷舊,座位坐得舒適。

服務方面:職員細心,又非常快反應

地址:太子荔枝角道102號金鳳樓地舖