2024-12-27
大埔其實好多茶餐廳,其中比較吸引我畀錢而性價比較為高的,我會選金龍冰室。呢間唔可以話好好好食,不過多選擇,而且價錢、份量同食物質素都係合理,唔會中伏(當然要睇你叫咩)。可能佢喺廣福道附近,所以平時放工或閒逛,午晚都見到好多人喺入面,啲伙計都好忙,暫時每次去幫襯都未遇到無禮貌嘅。流心芝腿西多士:這個比較特別,因為其他餐店多數齋西多,而且配扒類食,作下午餐算係飽肚,最初第一次光顧食係幾好食,不過最近質素差咗,不過個雞扒係大嚿同合格嘅。而留意到幾多人會叫炸雞髀配雞翼或沙律,仲有紅豆西多士。公司三文治:比起上面嗰個,我第一次叫同食,已經令我印象難忘,因為公司三文治真係要好多料整,但唔係每間茶餐廳肯畀咁足料,又要唔同茶餐廳有唔同做法,用唔同食材夾埋。呢度食,啱我口味,而且份量好足,每食一啖都唔會「漏餡」,同埋係物有所值。當然都係個句,值得試,唔會伏,除非轉人整。
題外話/補充資料:
1. 不同選擇,下次我會試佢炒粉麵