2022-10-30 818 瀏覽
這間泰國菜館位置都唔算旺區,因為我住咗屯門幾年都唔知道呢度有嘢食😆😆炒飯味都唔錯,飯粒唔會黏在一起,粒粒分散,幾有咬口,而且份量都唔少椰汁雞湯味道尚可,但略嫌雞和椰汁味不夠整體來說都算不錯,價錢亦都幾抵食👍
椰汁雞湯味道尚可,但略嫌雞和椰汁味不夠
整體來說都算不錯,價錢亦都幾抵食👍
2022-10-30
2022-05-10 599 瀏覽
尋日一行四人去咗何福堂嗰邊試咗間唔顯眼嘅泰國菜, 入到去雖然唔大但食物都還ok嘅 咁我哋叫咗一個 生蝦刺身我哋叫咗個大嘅約18隻 相當好食呢個值得一推介其次嗌咗個冬陰功 還可以不過就細路啲 嗌咗個鳳爪因為我唔食腳趾所以我冇試到但係另外三個人食曬相信應該都ok嘅可以好好味嘅應該係咁另外嗌咗個燒豬頸肉 個豬頸肉就麻麻地因為考得好燶我諗對相信係用電烤爐火候唔得控制得唔好囉同埋佢個醬則唔好唔好食所以呢個扣分佢太過嗰個紅菜好都好食嘅我都食咗好多咁其次嗌咗一個烏頭魚咁烏頭魚都可以嘅成條食曬係唔錯嘅 不過你要我再去我就覺得麻麻地囉咁呀琴日食咗平均二百蚊一位到啦咁五先係太過貴但係就味道一般除咗係個酸辣湯同埋嗰隻生蝦刺身其他都一般啦我覺得
2022-05-09
  • 泰式生蝦
2021-08-01 735 瀏覽
好耐無食泰國菜啦!決定唔煮飯走去食泰菜去咗金龍泰國菜館到食。點解簡呢間?因為佢哋嘅廚師全部係泰國人正宗泰國菜首先叫咗我最鍾意食嘅泰式生蝦仲泰式燒豬頸肉當然唔少得一定要叫嘅冬陰功湯啦之後仲叫泰式椰菜苗同蒜蓉包。再叫咗凍檸檬可樂我超鍾意食生蝦,每次食泰國菜必點食落好生鮮。啲蝦肉夠爽脆燒豬頸肉就男友愛吃。個人覺得普通無乜驚喜。冬陰功好足料。椰菜苗我個人就稍嫌不夠辣。味道ok,如果再辣啲就正了蒜蓉包就真係比較遜色唔脆,唔香無乜蒜蓉味成餐飯唯一敗筆。另外講下佢哋嘅檸樂。佢哋喺杯到加咗檸檬汁。然後係用青檸嘅。所以酸度好夠
好耐無食泰國菜啦!決定唔煮飯走去食泰菜
正宗泰國菜
首先叫咗我最鍾意食嘅泰式生蝦
仲泰式燒豬頸肉
當然唔少得一定要叫嘅冬陰功湯啦
冬陰功湯
之後仲叫泰式椰菜苗同蒜蓉包。再叫咗凍檸檬可樂
我超鍾意食生蝦,每次食泰國菜必點
食落好生鮮。啲蝦肉夠爽脆
燒豬頸肉就男友愛吃。個人覺得普通無乜驚喜。冬陰功
蒜蓉包就真係比較遜色
唔脆,唔香無乜蒜蓉味
2021-07-30
2021-07-09 477 瀏覽
價錢實惠味道正宗同老公去自助洗衣店洗衫乾衣,咁大家都未食晚餐,見到有間泰國菜就試試啦,因為都有兩年冇去過泰國,所以去回味一下泰國既味道,呢間餐館性價比高,價錢又平又好食,最緊要份量都好大
價錢實惠
味道正宗

呢間餐館性價比高,價錢又平又好食,最緊要份量都好大
2020-05-14 783 瀏覽
本來行開屯門市中心, 裏面連鎖店多, 諗唔到有咩食穿過輕鐵路軌向北行, 好多傳統d既地舖食肆行到尾就見到呢間泰國菜館舖面唔大, 格局簡單,餐牌全部有相參考點左以下兩樣食物整體黎講, 大份, 夠味商場以外唔錯既選擇
本來行開屯門市中心, 裏面連鎖店多, 諗唔到有咩食
穿過輕鐵路軌向北行, 好多傳統d既地舖食肆
行到尾就見到呢間泰國菜館
舖面唔大, 格局簡單,
餐牌全部有相參考
點左以下兩樣食物
整體黎講, 大份, 夠味

商場以外唔錯既選擇
炒金邊粉
燒茄子
2020-05-05
炒金邊粉
燒茄子
2019-12-08 785 瀏覽
今晚同老公拍拖仔,去咗屯門行街街, 雖然呢頭有好多大型嘅商場同肯定有大把好野食。但係我兩公婆就鍾意周圍逛睇下街邊有咩食多過留向商場揾食。行到甘上下,走左過去新墟,入左間好平民式既泰國餐館試下。 由於我哋太早食飯,所以冇乜客人,服務員任何選擇位置。我地叫咗一個併盤(蝦餅、春卷、雞翼、串燒。) 呢個拼盤最好味係蝦餅,好彈牙。春卷都幾特別,入面有塊火腿嘅。雞翼就肥膩咗少少,好多油。 串燒就真係一般。炭燒豬頸肉係我哋第二個菜式,好食呀!燒得好乾身,但仍有好多肉汁。再加埋自家製辣汁配答唔錯呀。至於馬拉盞炒芥蘭,就唔夠辣同埋個芡汁就重手咗少少。最後個泰式炒金邊粉,唔知點解好似黐埋一住咁,麻麻地。今晚無飲汽水,改飲青檸冰,酸酸甜甜咁,幾開胃。整體上ok嘅,價錢屬於好平,可以來幫襯下。
至於馬拉盞炒芥蘭,就唔夠辣同埋個芡汁就重手咗少少。
最後個泰式炒金邊粉,唔知點解好似黐埋一住咁,麻麻地。
今晚無飲汽水,改飲青檸冰,酸酸甜甜咁,幾開胃。
整體上ok嘅,價錢屬於好平,可以來幫襯下。
2019-12-08
2019-03-09 826 瀏覽
昨晚和朋友看完captain marvel後,他問我屯門有甚麼好吃的,我就帶他去何福堂那邊,讓他選擇,他說這裡大部份都是新金榮小廚賣小菜,但他剛才在戲院吃了不少爆谷,所以小菜他吃不了,反而金龍泰國菜館可以一吃。我們一人選一款,以免點太多又吃不完,我點小食拼盤,朋友則選乾炒豬河。朋友說乾炒豬河份量挺多的,而且香氣撲鼻,河粉醬色均勻,光是這數點已覺得很不賴。他盛讚乾炒豬河鑊氣十足,豬肉軟嫩,亦不死鹹,風味滿滿的。朋友高度評價小食拼盤,雞翼皮脆肉嫩,且帶陣陣香料香味,肉汁豐腴。蝦餅炸得金黃香脆,蝦膠部份彈牙極致。沙嗲豬肉控制火喉恰到好處,沒有乾巴巴的嚼感,仍保有它的原汁。春卷意想不到的驚喜,原以為是素菜春卷,怎料一咬怎麼會外脆內彈,帶點香辣,原來是蝦春卷,68元的小食拼盤居然吃到蝦春卷,超值。

2018-06-06 1095 瀏覽
最近朋友介紹之下黎左金龍泰國菜館試試;雖然成日經過附近但係黎親都係去食新金榮柚子沙律沙律菜新鮮爽脆配埋柚子酸酸甜甜食落好清新;蝦仁都算幾多配埋醬汁微辣好食生蝦刺身生蝦鮮甜而且肉質彈牙;醬汁微辣帶酸調味好好馬拉盞炒通菜通菜幼嫩加埋馬拉盞咸香微辣鑊氣十足辣椒膏炒蟶子蟶子都幾大隻而且份量都唔算少;蟶子洗得乾淨食落冇沙而且味道鮮甜口感彈牙泰式炒金邊粉配料豐富有齊芽菜韭菜雞蛋;味道微甜而且金邊粉炒得夠乾身唔錯冬陰公湯雖然叫左細煲但都分到四個細碗份量;配料好足而且味道偏酸微辣好上癮

柚子沙律

配料豐富有齊芽菜韭菜雞蛋;味道微甜而且金邊粉炒得夠乾身唔錯

冬陰公湯

2018-06-03
2018-01-06 694 瀏覽
本身想開心星期五準時下班去通淋巴,怎料最後8時半才放工,因此通淋巴的時間推遲了,最後通完後已10時半,市中心的食肆都關門,我們最後去老地方吃泰國菜做晚餐。朋友問我椰青是否可清熱,不如一人一個,我非常驚奇她居然喝椰青水,因為她平日都不愛喝,甚麼事讓她口味轉了? 椰青水非常透徹,喝起來清甜十足,重要的是它的止渴生津讓我們舒暢。蠔仔餅超大碟,朋友反問其實蠔仔餅才是主菜吧,份量比泰式炒金邊粉還要多。剛通完淋巴的的我不想吃得太熱氣,不挑炸的,煎蠔仔餅就好了。蠔仔餅充滿蛋香,每顆蠔仔更是飽滿肥大,滑溜溜的,當遇上滋味的辣椒醬,美味可口程度破表。泰式炒金邊粉炒得不俗,酸甜的醬汁發揮得淋漓盡致,均勻地滲透麵條中,條條分明,加上豆腐乾,芽菜,椒絲香炒,倍添味美,開胃極致。最後也要來碟炒菜才飲食均衡,今晚通菜都賣光,那就吃馬拉盞椰菜苗,亦是好選擇。很多泰國店的馬拉盞嚐起來十分死鹹,但這裡鹹香得宜,讓嫩綠的椰菜苗更為惹味,不一會已被我們吃光。

2017-06-01 1221 瀏覽
合理價錢,雖然賣相平平,但味道確不錯個人認為比排長龍既 ' X 曼谷 ' 更好食當日六人去食,職員開左間獨立房比我地泰式豬頸肉 & 泰式鳳爪 大讚好食到秒殺兩樣都即刻再點多碟除左 '咖哩軟殼蟹' 味道麻麻地之外整體都幾好值得推介
生蝦
燒豬頸肉
馬拉盞通菜
泰式炒金邊粉
第一次去金龍泰國菜館食,味道不錯!這次兩個人去食,叫的餸菜不能太多,我們就是叫了4碟而已。^_^ 首先叫了杯青檸梳打: 是那種酸度較重的味道,不似茶餐廳飲開淡淡味那種,個人認為很特別,也挺喜歡❤️另外餸叫了蝦醬炒飯,小食拼盤,泰式炒芽菜及泰式鳳爪。味道都很不錯!最喜歡還是泰式鳳爪,味道很足!最後價錢也很公道,二百多元埋單!下次來會再試試其他菜式!
第一次去金龍泰國菜館食,味道不錯!
最喜歡還是泰式鳳爪,味道很足!
最後價錢也很公道,二百多元埋單!
下次來會再試試其他菜式!
青檸梳打
蝦醬炒飯
小食拼盤
泰式炒芽菜
2016-10-31 891 瀏覽
今次係第二次來這間小店食飯了,質素還是保持得很好,不錯. 價錢來說,不貴而且每樣都大大碟. 值得在去. 特別是我最喜愛的泰式鳳爪,食到停不了.炒飯亦都担担料.唯一比較差點就是杯青檸soda
特別是我最喜愛的泰式鳳爪,食到停不了.
炒飯亦都担担料.
唯一比較差點就是杯青檸soda
2016-10-09 1417 瀏覽
屯門泰菜一向選擇不多,除小曼谷較為人所知外,大部分都是街坊食店,食評不多,只靠屯門友口耳相傳,才能知是龍是鳯。親友相約的慶生飯局,説是在何福堂的一家泰菜館,卻是説不出店的名字,只知道店旁有一家順德小廚,也屬同一老闆開設的。到達何福堂後以Openrice一搜,此處就只有金龍泰國菜館。依稀記得數年前曾光顧過,再看果然找到自己舊日的拙文。老公總不明白我何以要記住那些食店,而事實上我對曾光顧過的食店都會留下印象,也許就是嘴饞的天性使然吧!金龍給我的印象是「街坊泰菜,價格相宜」,且看現在的金龍表現如何吧!數年未見,仍是那平實的装修,天花掛了些泰風吊飾,雖没有濃厚的泰國風情,但泰菜館必備的神壇説明了它的身份,就是一家地道泰菜館。餐牌同樣是實而不華,一本厚厚的相簿,滿滿的都是菜式的實物照,是自信的表現。一行七人,人人食神上身,七嘴八舌的點菜。我們這一家,每次岀動總是如此。泰式生蝦刺身(($88/小)即使没上OP做功課,只要看看其他食客的選擇,都不難發現這道是最受歡迎的!生蝦有大($150)、小($88)兩個尺寸選擇,見鄰桌只有三人,卻是點上一份大的生蝦刺身!用上的生蝦絶對新鮮,晶瑩的蝦身結實爽彈,個

泰式生蝦刺身(($88/小)

即使没上OP做功課,只要看看其他食客的選擇,都不難發現這道是最受歡迎的!生蝦有大($150)、小($88)兩個尺寸選擇,見鄰桌只有三人,卻是點上一份大的生蝦刺身!用上的生蝦絶對新鮮,晶瑩的蝦身結實爽彈,個兒也不算少,辣汁屬自家調製的,夠酸之餘辣度也足,很有水準
泰式生蝦刺身
炸蝦餅($68)

一客四件,炸得金黃香脆,蝦膠打得結實入囗彈牙,算得上是蝦鮮味濃,只是蝦汁不多,味道合格有餘,但不算出眾就是了。
炸蝦餅

泰式串燒($68)

吃泰菜不點上串燒總不是味兒,於是點了串燒豬和雞各半打,味道教人有點失望,串燒燒得脆身,只是肉質較差,加上沙嗲醬不香,失色的一道。
泰式串燒
泰式生菜包($68)

炒肉碎份量絕不欺場,偏肥的肉碎以大量香料同炒夠酸帶微辣,算是做出水準來。
泰式生菜包
蠔仔餅($88)

熱辣辣的蛋味極濃,煎得金黃香口。蠔仔不算大,卻十分肥美恰恰熟,有蠔汁,正!
蠔仔餅

咖哩雞包($88)

長輩總是喜歡這一道菜式,這兒的麵包雞算是便宜得很。要求麵包與咖哩分上,農夫包是傳統麵包店出品包身硬實,外層烘烤得不夠脆身,已是打了折扣。再者那黃咖哩雞也是强差人意,雞件冰鮮的關係雞味完無,且十分嚡口,黃咖哩也不夠濃惹,讓滿心期待的長輩失望了。
咖哩雞包

炭燒豬頸肉($68)

奶奶大讚的菜式,豬頸肉肥瘦相間,燒得炭香撲鼻,蘸泰式醬汁同吃更是滋味。
炭燒豬頸肉
冬蔭公湯烏頭魚($148)

烏頭新鮮肥美,雖不是黄油但肉質不錯結實帶魚香。冬蔭公用上大量泰式香料,湯底偏酸辣,再加上大量椰菜片、小茄子、秀珍菇,吸了湯底的配料也是可口得很。可惜的是沒有提供蘸吃的泰式魚醬,對重口味的我來說是美中不足
冬蔭公湯烏頭魚

馬拉盞炒椰苗($68)

以大量的辣椒片同炒,辣味不算太强烈,相信也只是為了添色而已,椰苗炒得爽身,有鑊氣且咸香惹味
馬拉盞炒椰苗
泰式炒金邊粉($55)

金邊粉炒得甚有火氣口感煙靱,只是茄汁味太重太突出,有點喧賓奪主
泰式炒金邊粉
蝦醬炒飯($55)

店方名物,可從餐牌上看得出端倪。炒飯分大小兩個尺寸,大的索價$105,相信這份自信是來自口碑吧!  比起炒金邊粉,這炒飯實在是來得更有水準。蝦醬香氣撲鼻,用上肉碎、小蝦乾、豆角、葱頭同炒,做法相當正宗飯粒分明不帶多餘油份,很好吃。
蒜蓉包($30)

被鄰桌的蒜蓉香氣吸引,追加了一客。蒜蓉牛油只是薄薄的一層,但包身夠脆,算是不俗。
蒜蓉包
末了送上椰汁糕,椰汁味濃,有顆顆芋粒、西米,贈品很有誠意,是街坊小店的情味吧!
椰汁糕
金龍作為街坊小店,一直在區內有不俗的口碑,論味道是「比上不足,比下有餘」,雖不是道道正宗,街坊小店的誠意還是有的,價位亦相當親民,這家泰式小館還是值得再回頭的。
2016-05-25
馬拉盞炒椰苗
椰汁糕
蠔仔餅
2016-10-07 537 瀏覽
先前看了食評才來試一試,無骨鳳爪雖然味淡了一些,勝在份量足夠,都可以說0K。但非常失望,灼完再放在扒爐煎,這就是串燒,我真是接受不了,不只這樣炒蟶子也一樣,先灼熟蟶子再打個汁放回蟶子殼面,這叫炒我真是不可接受,真是可一不可再。
2016-07-17 592 瀏覽
位於屯門的金龍泰國菜館以經濟價錢成功打入平民市場。因為與輕鐵站相隔一段較長的距離,所以對於不熟悉區內的食客會較難掌握位置。附近有多個錶場,有呠呠車的朋友會較為方便。因為位置偏遠,通常不用等位。泰式炒金邊粉是TastyBuddy必點的泰菜,外表簡單,但內藏乾坤。比其他泰菜館炒得乾身,味道也是經過調整的香港口味,可以一戰。炒蟶子的味道絕對可以媲美其他大排檔。以88蚊來說,份量十分多。醬汁加入了九層塔等香料,令整道菜式增添不少南亞風味。馬拉盞通菜味道不錯。泰式拼盤也十分惹味,只可惜TastyBuddy最近不可以飲啤酒,拼盤內的小食跟啤酒簡直是絕配。雖然沒有點啤酒,但是店內亦提供了不少特色飲料,包括青檸梳打和椰汁冰。全單不過三百,實屬抵食之選。
馬拉盞通菜味道不錯。
全單不過三百,實屬抵食之選。
2016-07-16