2019-04-24
食鐵板燒之前,首先食個開胃沙律先!沙律有淡淡芥末香,帶點微酸,味道清新。汁煮香鱈魚,魚鱗較粗身,同平時食開既鱈魚唔一樣。師傅會係面前烹煮醬汁同鱈魚,鱈魚魚皮會被切走,個別煎香,出黎既效果就會變左蝦片咁脆卜卜,兼帶有魚香。汁煮香鱈魚賣相靚之餘又有內涵,尤其係醬汁實在令一試難忘,魚肉本身已經鮮味十足,醬汁甜甜地,令味道更上一層樓。海膽汁煮龍蝦,龍蝦厚肉,新鮮,配上可食用既玫瑰花做裝飾🌹海膽汁味道濃厚,整體味道較重。今日嘅特別料理係奶油露荀,奶油醬汁香濃,但我本身唔食露荀,但又唔記得同師傅講聲,所以讓左比同行朋友食~熊本縣產A5和牛,可配上蒜片,海鹽,或者芥末一同食用。我自己就最鍾意配芥末食,可以有效中和膩感,食落冇咁飽。和牛咬落去多汁,肥美。和牛炒飯既米飯粒粒分明,炒得夠乾身。重點推薦清酒雞湯,酒香滿溢,飲落好舒服。而帶子鮮甜,原汁原味。最後以柚子雪芭作結,柚子清新宜人,為今餐畫上幸福美滿既結局。
和牛炒飯既米飯粒粒分明,炒得夠乾身。