3K
2019-05-14 142 瀏覽
期待的家庭聚會又來了,今次圍在一起食鉄板燒,一邊望著㕑師的功架,一邊聊天,愉快的一天。午市套餐平均二百元左右,銅鑼灣區來說算是抵食。什菜沙律醒醒胃,加入了藜麥非常健康。蒸蛋嫰滑,時間掌握得很好。㕑師叮叮噹噹的手快快,望得我樂透。好快的一塊銀雪魚就在我眼前了,魚的油脂爆發出來了,嫰滑好味。薄燒牛肉包裹著蔥粒和炸蒜,惹味香口,充滿著牛脂的香。時令蔬菜有翠肉瓜,大啡菇和南瓜。炒飯不得了,炒得粒粒分明,還加入了牛肝,特別惹味。麵豉湯味道比較鹹了少少。最後甜品杏仁布甸不大喜歡,過甜又沒有杏仁香味。整體而言,水準不錯,服務好,值得推介。

午市套餐平均二百元左右,銅鑼灣區來說算是抵食。

什菜沙律醒醒胃,加入了藜麥非常健康。

蒸蛋嫰滑,時間掌握得很好。

薄燒牛肉包裹著蔥粒和炸蒜,惹味香口,充滿著牛脂的香。

時令蔬菜有翠肉瓜,大啡菇和南瓜。

炒飯不得了,炒得粒粒分明,還加入了牛肝,特別惹味。

麵豉湯味道比較鹹了少少。

最後甜品杏仁布甸不大喜歡,過甜又沒有杏仁香味。

整體而言,水準不錯,服務好,值得推介。
2019-05-13
海鮮中我還是最喜歡吃龍蝦龍蝦刺身、龍蝦下火鍋、上湯龍蝦等等,還是不及龍蝦鐵板燒。每次跟朋友來到铁人旨花,我還是喜歡點這道海老铁板燒。以龍蝦膏加海膽煮汁,再即場把龍蝦起肉拆殼,以铁板燒燒熟,淋上蝦膏汁,保留到龍蝦肉的彈性之餘,又有蝦膏的鮮甜味道,非常非常誘惑。汁煮白鱈魚:鱈魚固然啖啖肉,味鮮,但我最愛還是師傅一開始在魚身上撕下來的魚皮,小心翼翼,煎得脆口乾身,極好吃。 另外最愛還是和王牛,非常多汁鮮嫩,3種不同吃法,先嚐原味(牛味極重),再加蒜片,變得香口薄脆;三加Wasabi,清新口感;三重滋味,會越吃越起勁,一點都不膩!享受寧靜日本铁板燒還是喜歡這裡
海鮮中我還是最喜歡吃龍蝦
龍蝦刺身、龍蝦下火鍋、上湯龍蝦等等,還是不及龍蝦鐵板燒。

每次跟朋友來到铁人旨花,我還是喜歡點這道海老铁板燒。

享受寧靜日本铁板燒還是喜歡這裡

2019-05-11 73 瀏覽
五感就是我們常聽到的「觸覺」、「味覺」、「視覺」、「聽覺」和「嗅覺」。鐵板燒特色就是可以一餐飯內感受五感,觸,味,視,聽,嗅。今次來到超級出名的鉄人旨花,吃鐵板燒。左呢個二人次$2280兩位其實價格好合理。汁煮白雪魚真係一流㗎,肉質鮮嫩而且帶點油份。每一口都有油份滲出,配上特別炮製嘅洋蔥湯汁。正!欣賞係煎到塊魚皮香脆美味。色香味十足。嫩而鮮。超新鮮龍蝦拆肉配上海膽蝦膏汁,生熟度剛好唔會太生唔會太熟。連一滴汁都不想浪費。超強和牛,千萬不要煎太熟,配上芥末黑椒岩鹽和蒜片一口咬落去,層次分明,入口即溶,難以忘懷。有看到廚師係我面前親手製作令人賞心悅目牛炒飯炒得乾身美味,鐵板燒嘅特色就是每一台食嘅嘢就算一樣廚師亦都可以為你製作出獨一無二的。簡簡單單的日本水果杯為這一個豐富嘅晚餐畫上句號。美味佳餚,五感一次過感受,是全新體驗啊!

鐵板燒特色就是可以一餐飯內感受五感,觸,味,視,聽,嗅。

今次來到超級出名的鉄人旨花,吃鐵板燒。

左呢個二人次$2280兩位其實價格好合理。

色香味十足。嫩而鮮。

超新鮮龍蝦拆肉配上海膽蝦膏汁,生熟度剛好唔會太生唔會太熟。

連一滴汁都不想浪費。

有看到廚師係我面前親手製作令人賞心悅目

好耐之前食過鉄人旨花的鉄板燒食過翻尋味,  水準超好,加上朋友升識請食飯, 所以再來光顧。 店裝潢充滿著日式風格, 有兩區分別食Omakase及鐵板燒位置。**選擇【蝦夷鮑魚鉄板燒 2人份量】  $2,688 **<沙拉> 新鮮菜加上袖子汁,十分開胃可口。**大廚師好專心製作美味食物。* <蝦夷鮑魚> 煮蝦夷鮑魚恰到剛剛好,鮑魚入口彈牙, 帶有清爽的甜味,鮮味十足, 沾點白汁波菜同食,另一番風味。*<紅酒煎鵝肝> 這大大塊好厚的鵝肝,煎至微脆,  入口外香內嫩, 有入口即溶, 配了香脆多士, 可沾上碟邊酸酸地秘製醬汁, 可減去油膩感。**特別料理 <白汁白蘆筍> 白蘆筍吃一點不老不苦口感,清爽多汁, 配上濃濃白汁,令味道生色不少。*<熊本縣產A5和王牛> 五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感, 甜味油脂慢慢在口腔中溶化, 令人無法抗拒的好吃。 另外可按人喜好,加蒜片及芥末同食,別有風味。** <清酒雞湯>  這清酒雞湯飲上清甜好飲不油膩,湯內還有帶子呢!*

店裝潢充滿著日式風格,
有兩區分別食Omakase及鐵板燒位置。

選擇蝦夷鮑魚鉄板燒 2人份量】  $2,688

<沙拉>
新鮮菜加上袖子汁,十分開胃可口。
廚師好專心製作美味食物。
 <蝦夷鮑魚>
蝦夷鮑魚恰到剛剛好,鮑魚入口彈牙,
帶有清爽的甜味,鮮味十足,
沾點白汁波菜同食,另一番風味。
<紅酒煎鵝肝>
這大大塊好厚的鵝肝,煎至微脆,
入口外香內嫩, 有入口即溶,
配了香脆多士,
可沾上碟邊酸酸地秘製醬汁,
可減去油膩感。
特別料理
<白汁白蘆筍>
白蘆筍吃一點不老不苦口感,清爽多汁,
配上濃濃白汁,令味道生色不少。
<熊本縣產A5和王牛>
五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感,
甜味油脂慢慢在口腔中溶化,
令人無法抗拒的好吃。
另外可按人喜好,加蒜片及芥末同食,別有風味。
<清酒雞湯>
 這清酒雞湯飲上清甜好飲不油膩,湯內還有帶子呢!
 <和牛炒飯(日本產米)>
炒飯的米米粒粒乾身不油膩,
配上肥美和牛粒及其他配料,
不知不覺好快食完呢!
 <甜品>
兩款士多啤梨來自日本來,入口非常新鮮清甜可口。
2019-05-07 61 瀏覽
第一次食日式鐵板燒,體驗好好呀,忍不住要分享下。來到餐廳,首先店員會為你介紹套餐,基本上所有人都係食套餐的,我地就揀左呢款入門版,2人份,價值$2288。的確有d貴,不過鐵板燒是有師傅在你面前燒,所以實在是值回票價。開始前,餐廳會先給你沙津,讓你開開胃。然後就開始表演了!師傅先炒熱洋蔥,在煮什麼?原來是汁煮白鱈魚。一路煮時,煎魚的味道和煮汁的味道是超級香的。師傅擺好碟後,藝術品便上場了!超美味的魚,完全是煎得剛剛好的,擺在魚上的是鱈魚的魚皮呢,也是在我們面前煎好成脆片的。洋蔥汁也是超香,用來點魚超好味!下一道是清酒焗鱈場蟹,當見到一大盤蟹時,心情已很興奮了! 師傅把蟹放在爐上,再灑入煎酒,再蓋上鍋蓋,把蟹焗熟。上盤時,再在旁邊擺非三文魚籽,又是一道藝術品。蟹腳啖啖肉,還有清酒的餘香!下一道是奶油煮露荀。不得不説這一道真的好美味。露荀盡吸奶油的味道,很快就吃完整碟。然後是食A5和牛。是我最期待的菜式,不付眾望,和牛真的好香,配上配菜蒜片簡直是絕配!還有旁邊的烤黃椒等,超好的享受!吃完和牛後真的很回味。下一道是蟹膏炒飯,吃到炒飯有些不捨,因為呢餐飯快到尾聲了。最後送上清酒雞湯,為這餐鐵板燒

開始前,餐廳會先給你沙津,讓你開開胃。

一路煮時,煎魚的味道和煮汁的味道是超級香的。

下一道是清酒焗鱈場蟹,當見到一大盤蟹時,心情已很興奮了!

最後送上清酒雞湯,為這餐鐵板燒完味作結。湯中的帶子也很鮮味!

甜品是雪芭,讓你清清味蕾,很滿足的一頓飯,每一道菜都是一個表演,一道藝術品。
🔎鉄人旨花 #90sfoodieshare_銅鑼灣📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓-好好享受高質的鐵板燒 非常滿足的一個晚上🥰今次呢到呢間餐廳有兩面,一面係食壽司 一面係食鐵板燒,今次我地揀左個 伊勢海老鐵板燒餐 $2288(二人前)首先食左個沙律先 有藜麥呀👏🏻d菜同番茄仔都好新鮮 醬汁都好清新汁煮白鱈魚白鱈魚無骨魚肉亦夠滑 師傅夠細心煎香魚皮 脆到好似薯片咁 另外洋蔥先炒香再用汁煮 好淋好入味!!海膽汁煮龍蝦最最最吸引嘅就係呢隻龍蝦 原隻拎上鐵板燒 再拆肉撈埋海膽汁 真係鮮甜又濃味🤤 好幸福呀熊本A5和牛一大塊嘅和牛 要左5成熟 煎好再分細細件 店員建議第一啖可以就咁食試個原味🤤好好味呀 牛味極濃 肉質軟熟 第二件可以配炸蒜片, 芥末,口感會好唔同其餘可以試下點胡椒及海鹽Special dishes: 奶油白露荀係我食過最好味嘅白露荀 白露荀好爽口 醬汁夠creamy和牛炒飯 (日本產的米)炒到粒粒分明 最後會問埋要唔要蔥 相當細心食埋個飯已經9成飽了清酒雞湯好清甜 酒味亦都幾出 仲有配埋帶子 相對鮮甜甜品: 時令生果 今日係枇杷配香橙係好滿足的一餐飯 唔止食嘅過程 仲有
🔎鉄人旨花 #90sfoodieshare_銅鑼灣
📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓

好好享受高質的鐵板燒 非常滿足的一個晚上🥰

熊本A5和牛
一大塊嘅和牛 要左5成熟 煎好再分細細件
第二件可以配炸蒜片, 芥末,口感會好唔同
其餘可以試下點胡椒及海鹽

Special dishes: 奶油白露荀
係我食過最好味嘅白露荀 白露荀好爽口 醬汁夠creamy

和牛炒飯 (日本產的米)
炒到粒粒分明 最後會問埋要唔要蔥 相當細心
食埋個飯已經9成飽了

好清甜 酒味亦都幾出 仲有配埋帶子 相對鮮甜

甜品: 時令生果 今日係枇杷配香橙

係好滿足的一餐飯 唔止食嘅過程 仲有師傅的細心烹調
又到月頭!姐係又係出糧既時候!每次出糧都覺得要去食下好野先對得住自己咁辛苦工作。今個月一於善待自己去食貴價鐵板燒!鉄人旨花為上樓餐廳,裝修高級得黎唔會好浮誇,環境十分舒適,另設VIP房。餐廳分為壽司吧同鐵板燒枱兩部分,規劃夠清晰。 雖然係鐵板燒餐廳,但坐左成晚都無乜油煙味,証明抽煙系統做得好好。值得一讚!睇完個MENU一大輪,我同朋友決定要伊勢海老鉄板燒二人餐。無幾耐廚師係鐵板燒枱既前方就位,店員亦準備好我地今晚既一盤盤食材。全晚睇依廚師係你面前表演,又炒又切都真係幾精采! 廚師每煮起一道菜,都會好用心咁整靚埋個擺盤,令到成個造型更加精緻,絕不馬夫!然後另一位店員就會為你端上,並用心介紹菜名同特別之處。 店員服務有禮,值得加許。總括黎講,食物品質一流,份量足,真材實料。環境、服務亦為餐廳加左唔少分。雖然價錢未算好平民,但對於小資女間唔中豪一次都係唔錯既選擇!______________________________伊勢海老鉄板燒 (二人前) $2,288🔸 汁煮白鱈魚以第一道菜打頭陣,真係好有surprise! 白鱈魚煎得剛剛好,無骨之餘,魚肉嫩滑。魚皮部分特別煎至脆身,插係魚肉上

伊勢海老鉄板燒 (二人前) $2,288

🔸 汁煮白鱈魚
以第一道菜打頭陣,真係好有surprise! 白鱈魚煎得剛剛好,無骨之餘,魚肉嫩滑。魚皮部分特別煎至脆身,插係魚肉上面。咬落去就好似食緊薯片咁一樣脆!配上醬汁同洋蔥,好想加碗白飯哈哈!

🔸 海膽汁煮龍蝦
龍蝦勁大隻又生猛,落鐵板既時候仲郁緊。 龍蝦煎香之後拆肉上,岩哂唔鐘意剝殼既朋友,啖啖肉!就咁食都夠哂鮮甜,肉質彈牙。另外醬汁加入海膽,味道濃而不重, 龍蝦肉沾醬太正喇唔夠喉!

奶油煮白蘆筍

🔸 奶油煮白蘆筍
奶油一D都唔膩,淡身得黎好香。白蘆筍爽口,沾滿奶油依個配搭幾新鮮!

熊本縣產A5和王牛

熊本縣產A5和王牛
🔸 熊本縣產A5和王牛
廚師煮之前有問想食幾多成熟,好細心。作為和牛之王既和王牛切成粒狀煎香,油脂分怖得好好,一D都唔肥,好食!碟邊配上炸蒜片,店員建議連同Wasabi一齊食,的確味道出符意料之外,好特別。

和牛炒飯

🔸 和牛炒飯
和牛切碎加人炒飯,油膩感無上一道菜咁重。白飯粒用上日本產米,炒既時候見到粒粒分明。加上蔥、蛋、蘿蔔粒,完美既配搭。

🔸 清酒雞湯
睇住廚師用錫紙兜係枱上面煮,仲要有火焰升上黎,不禁哇左一聲!清酒味加上雞湯味道好鮮甜,超易入口。仲有幾片鮮帶子點綴,好好飲!

枇杷香橙杯

🔸 是日甜品 - 枇杷香橙杯
有諗過會唔會係雪糕,點知原來係水果杯!好健康,仲可以平衡返以上食左咁Heavy既鐵板燒菜式。

by VIN
和牛炒飯
枇杷香橙杯
  • 熊本縣產A5和王牛
2019-05-02 132 瀏覽
老友說這店以前她來過,味道不錯,價錢可以負担。加上店内環景,招呼都不錯。店分鐵板燒和廚師發辦。今天選擇了廚師發辦。前菜三小碟:熊本和牛輕火炙過包著新鮮海膽,和牛的油香混和海膽的鮮甜。松葉蟹拆肉混入蛋黃醋,令蟹肉更滑溜鮮味突出。季節鰻魚苗,晶瑩剔透,醬油漬,新嚐試。右口魚柚子碎,魚味道偏淡,加了柚子碎,入口滿囗柚子清香。深海池魚,魚脂豐膩。室津蠔,土佐醋啫喱 , 令蠔肉的質感和蠔味提升了味道😋。金目鵰。微炙過後多了焦香味😋。龍蝦刺身,肉質爽口彈牙 , 味道清甜 😋。紫菜包吞拿魚腩,燒過的吞拿魚腩油份迫出,伴上蔥來吃 , 味道甘香 ,入口即溶。銀雪魚,肉質嫩滑。深海池魚,魚肉肥美。鳥貝,獨特的味道,清爽鮮甜。靑鵰,青鯛用了煮過的昆布放在魚上,入口時口感又不同了。醋鯖魚,鯖魚一般都是用醋浸過,但這裡用醋煮過的昆布片一齊上,比較特別。剝皮魚,配魚肝及紫蘇花,一拼入口,先嚐到淡淡的紫蘇花的清新味道。右口魚边,右口魚邊炙過,加上炸蒜片,香口滑溜。BB吞拿魚,BB吞拿魚幼嫰,👍!海膽壽司杯,海膽的甘味餘韻持久👍😋。龍蝦清湯 , 味道鮮甜 。甜蜜又飽滿的日本士多啤梨 ,帶來這頓豐盛的晚宴 完美曲~
店分鐵板燒和廚師發辦。今天選擇了廚師發辦。

前菜三小碟:
熊本和牛輕火炙過包著新鮮海膽,和牛的油香混和海膽的鮮甜。
松葉蟹拆肉混入蛋黃醋,令蟹肉更滑溜鮮味突出。
季節鰻魚苗,晶瑩剔透,醬油漬,新嚐試。

右口魚柚子碎,魚味道偏淡,加了柚子碎,入口滿囗柚子清香。

深海池魚,魚脂豐膩。

室津蠔,土佐醋啫喱 , 令蠔肉的質感和蠔味提升了味道😋。

金目鵰。微炙過後多了焦香味😋。

龍蝦刺身,肉質爽口彈牙 , 味道清甜 😋。

銀雪魚,肉質嫩滑。

深海池魚,魚肉肥美。

鳥貝,獨特的味道,清爽鮮甜。

靑鵰,青鯛用了煮過的昆布放在魚上,入口時口感又不同了。

右口魚边,右口魚邊炙過,加上炸蒜片,香口滑溜。

BB吞拿魚,BB吞拿魚幼嫰,👍!

海膽壽司杯,海膽的甘味餘韻持久👍😋。

龍蝦清湯 , 味道鮮甜 。

甜蜜又飽滿的日本士多啤梨 ,帶來這頓豐盛的晚宴 完美曲~

2019-04-16
2019-05-02 1846 瀏覽
好耐之前已經聽過鐵人旨花呢間餐廳,原來喺香港有好多分店,今日我哋就去咗銅鑼灣分店,主要係食鐵板燒。我哋叫咗伊勢海老鐵板燒(二人前),食物首先有沙律,作為豐富晚餐嘅開胃菜, 十分清新可口。之後就上汁煮白鱈魚,佢係將魚皮煎香,加上洋蔥湯,魚肉十分鮮嫩,魚皮脆口,有唔同嘅口感。再來就係海膽汁煮龍蝦,龍蝦好大隻而且新鮮彈牙,火候啱啱好,既保存肉汁,而且十分鮮嫩。除咗海鮮方面,佢仲有我最愛嘅露筍食,佢係用好濃郁嘅忌廉汁作醬汁,好creamy。至於牛肉方面,佢係用熊本縣產A5和牛,用南瓜和露筍作為伴碟,加小小鹽作點綴,肉質鮮嫩無筋,脂肪亦都好多,入口即溶,有喺日本食和牛嘅感覺。之後就係清酒雞湯煮帶子,湯有好香嘅清酒味,加上帶子嘅鮮甜,令人欲罷不能。上和牛炒飯嘅時候已經飽飽地,但係睇見咁香嘅炒飯都忍唔住要食曬!甜品就係柚子雪糕,淡淡嘅酸甜可以消滯,而且清新可口,同一般係街邊買到嘅雪糕係唔同嘅。今餐,太讚了!

今餐,太讚了!
2019-04-28
不經不覺和老公踏入2週年結婚紀念,老公為我安排了鐵人旨花鐵板餐料理,我們還是第一次來這裡吃鐵板,看著師傅純熟的技巧,每一道菜式都非常精緻呢!沙拉,開胃的蔬菜作為前菜。汁煮白鱈魚,以洋蔥汁去煮白鱈魚,原來味道如此匹配,肉質很鮮嫩,魚皮燒得肉薯片般香脆。海膽汁煮龍蝦,新鮮的澳洲龍蝦,肉質很彈牙鮮甜,以水膽汁去烹調,每一口滲透出濃郁的海膽,口感令人難忘。忌廉汁煮白蘆筍,白蘆筍比綠色蘆筍口感較嫩,以忌廉汁去煮,如奶油般柔滑細嫩。熊本縣產A5和牛,入口香嫩多汁,馬上要溶化般,配蒜片、芥末、海鹽,味道各有不同,老公便說原味已經好好吃了。和牛炒飯配日本粟米,師傅炒飯炒得粒粒分明,有日本和牛、粟米、青豆、紅蘿蔔粒、纖維也較豐富。清酒雞湯,雞滲沒有油脂,健身得多,每一口很清甜,配上鮮帶子,很有滿足感。日本士多啤梨甜品,香甜多汁,為晚餐畫上完滿的句號。很喜歡老公為我們結婚週年紀念的安排,是一家很高質的鐵板料理,環境也讓我們覺得很舒適,好好享受一頓幸福的晚餐。

沙拉,開胃的蔬菜作為前菜。

沙拉

忌廉汁煮白蘆筍

熊本縣產A5和牛

和牛炒飯配日本粟米

清酒雞湯

日本士多啤梨甜品,香甜多汁,為晚餐畫上完滿的句號。

日本士多啤梨

2019-04-30 505 瀏覽
難得係紀念日,當然要搵啲比較特別嘅餐廳,驚朋友介紹之下簡稱左喺銅鑼灣呢間比較特別嘅鐵板餐廳,今日黎到環境的確唔錯~餐廳嘅環境感覺好舒服,而且可以正整地傾吓計,係間唔錯嘅餐廳啊食完沙律前菜之後,就開始嚟到重頭戲既野食,叫咗呢個餐又有鵝肝,又有鮑魚,又有我最鍾意食嘅和牛。嘩!一開頭仲以為上錯咗比我地,一人一隻超大隻嘅鮑魚,嘢食嘅份量真係唔野少,鮑魚好大隻原來係嚟自北海道,新鮮嘅水產真係食到有淡淡的海水香,而且鮑魚食落好有口感,完全比到我一種勁新鮮嘅感覺,正!鵝肝又係超大塊,我講嘅面層上左一陣薄薄嘅麵粉,目的係令煎香鵝肝嘅時候唔會黐住鐵板,鵝肝真係好厚,配埋多士一齊食口感超級正,香濃嘅鵝肝味道相信鍾意食佢嘅人就會知道嗰種甘香味道係冇其他嘢食可以取代到A5和牛,無肉不歡嘅我點左3成熟,肉質細嫩而且脂肪分布比例啱啱好,如果覺得就咁食比較單調,可以配上旁邊嘅粉紅海鹽,或者新鮮生葵一齊食,新鮮嘅生葵唔似平時嘅Wasabi一樣咁辣,放係牛上面一齊食反而另有一種風味!真係估唔到佢播帶子清酒雞湯🍶,帶子嘅生熟程度啱啱好,雖然話叫清酒,不過因為頭先煮嘅時候,過多嘅清酒已經揮發晒,所以飲落去唔會覺得好重酒香味

帶子清酒雞湯🍶,帶子嘅生熟程度啱啱好,雖然話叫清酒,不過因為頭先煮嘅時候,過多嘅清酒已經揮發晒,所以飲落去唔會覺得好重酒香味,不過個人覺得味道似乎淡左少少,如果加返少少調味會更加好

配有冬菇,蘿蔔,雞蛋以及和牛既炒飯,以鐵板形式整成,之後再加上大量嘅青蔥,以及炸蒜做成既炒飯,仲可以炒到每粒到金黃色,而且好乾身,技巧真係唔可以睇小!炒飯味道恰到好處,食落去好香,平凡嘅一個炒飯突然之間覺得好唔平凡

最後送上兩個甜品作為今日嘅完美結束,紅豆雪糕味道好香好濃,奶香味唔會蓋過紅豆味,我幾鍾意食呢個味!女朋友叫嘅係柚子雪葩,雪葩比較清新,味道少咗一份奶香,我自己比較偏中意食雪糕多d😁😁😁

今日食豪d, 唔緊要喇! 紀念日係值得出去食好d~
2019-04-26
  • 紅豆雪糕
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 紅酒煎鵝肝
  • 日本蝦夷鮑魚
2019-04-29 129 瀏覽
筆者稱不上是精練能幹的人 , 但畢竟都完成了一件好事 ....當晚就去 鐵人旨花 食 Omakase 慶祝一下 ~Menu ~我們當晚點的是 Shika Omakase $1580/位 ~不是想抽人水 , 只想說清楚一點 , Omakase 即廚師發辦 , 事前當然不會說明會有什麼食物 , 一切由廚師話事 , 就是這樣簡單 ~前菜 : 共有三款前菜 , 賣相精巧美觀 , 食物分別是 : 螢光魷魚穴子苗、松葉蟹肉、火炙海膽A5和牛 ; 沒想到 , 螢光魷魚穴子苗伴上有土佐醋和海帶 , 竟是如此鮮味 ; 松葉蟹肉的味道鮮甜 ; 火炙海膽A5和牛的味道也具有霸氣 ~刺身盤 : 一盤四點的刺身 , 食物分別是 : 間八魚刺身、日本室津蠔、深海八爪魚刺身、燒金目鯛 ; 間八魚刺身 , 肉質緊緻味道鮮美 ; 日本室津蠔伴上了土佐醋啫喱 , 竟然能更加提升了蠔肉的質感和蠔味 ; 深海八爪魚 , 肉質爽彈Q靱 ; 燒金目鯛 , 口感豐富 , 魚香味濃 龍蝦刺身 : 當知道有龍蝦刺身 , 還真的有點喜出望外 , 廚師拿出活龍蝦給我們觀看過之後 , 就開始炮製 ; 鮮活的龍蝦刺身 , 味道當然是冇得彈
Menu ~
龍蝦刺身 : 當知道有龍蝦刺身 , 還真的有點喜出望外 , 廚師拿出活龍蝦給我們觀看過之後 , 就開始炮製 ; 鮮活的龍蝦刺身 , 味道當然是冇得彈 , 龍蝦肉爽口彈牙 , 味道淡雅鮮甜 ~
A5和王牛肉薄燒 : 用上了A5和王牛肉 , 包捲著蔥來薄燒 , 伴以獨子蒜 , 黑醋來吃 , 味道精奇巧妙 ~
之後有一小碗 , 用醬油和柚子皮 , 輕輕調過味的 白飯魚 & 烏魚子 ~
燒大拖羅 : 用脆口的紫菜包着 , 用火槍燒過的大拖羅 , 伴上芽蔥來吃 , 味道甘香豐膄又不失清香 , 滿口是幸福 ~

接著就是壽司出場 ....
先來的是魚味較為清雅的壽司 , 深海池魚壽司、魷魚壽司、赤貝壽司、池魚白板昆布壽司卷 ~
然後是魚味較濃的壽司 , 赤睦魚壽司、右口魚邊壽司、吞拿魚赤身壽司 ~

師傅握壽司飯的手藝熟練 , 壽司飯握得軟硬適中 , 味道可口 ; 配上不同魚類的壽司 , 各種都各有特色 , 又各具其味 ; 有的味道淡麗雅緻 ; 有的魚香滿溢 , 油脂豐腴 ; 總之各有千秋 , 平分春色 ~
拖羅&海膽飯 : 小小的一碗飯 , 集合了拖羅、北海道海膽於一身 , 味道豪華 , 豐盛之極 ~
龍蝦清湯 : 味道濃郁鮮香 , 又不失典雅之味 , 龍蝦就是這樣神奇 ~
奈良士多啤梨 : 最後以 , 芳香甜蜜又飽滿的士多啤梨 , 為這頓豐盛的晚宴 , 寫下了完美的休止符 ~

本篇完 ~
2019-04-28 933 瀏覽
Book mark 左咁耐嘅餐廳,今次終於食到喇!之前曾經有機會可以食到佢,最後因為某D事情發展最後冇黎到,星期五晚上來到餐廳,人客唔算多,主要以一對對情侶為主,而且呢度主打嘅美食係鐵板燒,感覺上環境清幽,好適合情侶喺呢度慶祝節日!鐵板燒套餐有好幾款,揀選之下最後揀咗一款最貴嘅套餐,呢款套餐最特別嘅係超大隻日本鮑魚同鵝肝🤤🤤🤤 好有中西合璧既感覺💕第一道前菜,沙律配藜麥,呢一個健康組合我最鍾意,藜麥有點硬身嘅口感,配上沙律一齊食感覺好夾,除此之外仲有青瓜以及番茄等等嘅配菜,沙律都唔錯喎!鐵人旨花嘢食嘅價錢其實都比較高,不過除咗有質素保證之外,呢度最特別嘅賣點係只要你食鐵板燒,廚師會直接係你面前煮嘢食,又送上枱面之前嘅所有步驟都會係你面前日日為你送上,呢一個給睛既景象相信有唔少女仔都會好鍾意(包括我在內🤣)日本北海道鮑魚,呢個鮑魚實在大得有啲過分!佢嘅size感覺就好似一隻青邊鮑一樣咁大,不過佢係新鮮嘅,有廚師放喺鐵板燒開始處理佢嘅一刻,就見到北海道鮑魚不停郁動,雖然有點殘忍,但係又忍唔住係咁望😂😂😂 因為喺北海道出產關係,海水污染程度比較少,所以令佢嘅內臟,所有嘅嘢都可以食落肚,內臟嘅
Book mark 左咁耐嘅餐廳,今次終於食到喇!

因為喺北海道出產關係,海水污染程度比較少,所以令佢嘅內臟,所有嘅嘢都可以食落肚,內臟嘅位置相對比鮑魚既肉鹹,而且質感亦都同鮑魚唔同,咬落口比較軟身,而鮑魚肉質非常彈牙有質感,超新鮮!

食完呢個冇耐,鵝肝呢個主角就要出場啦!
每一道菜式經過廚師給一雙巧手都做到好精緻,尤其是裝飾方面,令到成個菜式賣相更加好~

紅酒煎鵝肝 - 講真的!我同男朋友一向對於鵝肝都唔係「十分好」,會食但又唔係成日食,唔會鍾意到好似食法國餐或者西餐都會叫,不過呢度嘅鵝肝俾我哋嘅感覺同一係食開嘅味道完全唔同,紅酒味其實唔太突出,厚切鵝肝放喺多士上面,食落真係好邪惡!
鵝肝既濃郁味唔似一般喺出邊食開咁濃烈,相對地覺得佢嘅味道係好平和,配上側邊嘅紅酒汁🍷味道層次多左,但兩者又配合得好好,唔點好食,點左都好食,因為係兩種唔同既味道,就算係一個人食晒成舊鵝肝都唔會覺得好膩口~ 超愛呢個紅酒煎鵝肝🤤🤤🤤

餐牌上面有一個特別菜品,係因應每一日嘅食材而作出調整,今日嘅菜品係忌廉白蘆筍,白蘆筍既味道同普通嘅蘆筍有啲唔同,男朋友食到有點回甘味道,而我反而食唔出,反而覺得佢有少少甜,但又唔係好明顯~相信係因為用忌廉煮成既效果。

熊本縣A5和牛肉,日本唔同產地出產嘅和牛都有唔同嘅分別,而今次食嘅熊本縣A5和牛,我哋揀咗三成熟,內裏嘅肉質保持到粉嫩色,雖然係A5和牛,望落去脂肪分佈都幾多,開頭仲會以為食落去會好油膩,不過因為用鐵板燒嘅關係,有部分油脂會揮發左,嫩嫩既和牛肉食落去好有牛肉嘅香味,最重要係完全唔會覺得肥,厚切之外而且份量都好足夠,食完呢個就會明白點解香港人咁鍾意食日本嘅和牛👏🏻👏🏻👏🏻😃
清酒雞湯,呢個係一個着晒火嘅表演!因為有清酒嘅關係所以鐵板燒上面會形成火團,最後亦都因為清酒揮發晒所以唔會覺得有酒味,而呢個雞湯入邊亦都有帶子,帶子只係整左幾秒竟放入湯內,半熟狀態好好食

最後為我地送上嘅就係呢個和牛炒飯,呢個炒飯好友鑊氣,炒到一粒粒金黃色,調味方面亦都啱啱好,食到呢個炒飯我都已經飽到唔可以再食嘢啦!

雖然食到好飽,不過原來仲有一個甜品,我又點會錯過呢個環節呢,今日有幾款雪糕提供,最後冇揀到雪糕反而揀咗柚子雪葩,柚子味好清新嘅感覺,而且因為係雪葩識落比較輕盈,好中意呢個甜品啊♥️

因為係慶祝節日所以先至有機會嚟到呢間餐廳,希望下一次再有機會黎呢度食啦😆😆😆 超滿足嘅一個晚上
2019-04-27
  • 紅酒煎鵝肝
  • 日本北海道鮑魚
  • 熊本縣A5和牛肉
2019-04-26 863 瀏覽
為了對自己好一點, 約了好友到銅鑼灣這家專門的日本菜, 這裡可以選廚師發板的日本料理, 或鐵板燒, 今次我們選了後者.揀選了伊勢海老鐵板燒餐, 前菜, 主菜, 甜品等合共八樣食品.最吸引的主菜是海膽汁煮龍蝦, 龍蝦肉厚且有質感, 很飽滿, 入口爽彈, 非常新鮮, 海膽汁濃且入味, 兩種都很鮮, 一點腥的感覺也沒有.還有熊本和牛配啡蘑茄子, 和牛入口即溶, 油花充足, 但不覺膩, 肉味濃香, 再配搭蒜片, 胡椒海鹽等, 又是另一番味道.汁煮白鱈魚肉質嫩滑細膩, 一溜入口, 廚師處理至沒有骨, 而甜甜的洋蔥汁配搭, 帶上鱈魚的鮮甜.奶油白露荀是當天的特別料理, 下次再來未必一樣了, 所以要細意品嚐. 白露荀很爽口的, 奶油濃稠度很好, 剛剛掛在每條露荀上, 味道不算很奶味, 易入口.其他還有和牛炒飯, 米是日本產的米, 一粒一粒炒得不油膩. 甜品是日本來的士多啤梨, 大大粒很飽滿, 色澤紅潤, 士多啤梨味濃郁, 食落清甜.特別一提是這次為我們主理的是位女鐵板廚師, 她很用心, 每個菜式也放置得如藝術品般, 而且味道也十分配合我們的口味.

其他還有和牛炒飯, 米是日本產的米, 一粒一粒炒得不油膩.
2019-04-26 113 瀏覽
最近好像吃得比較多生冷東西,不過又很想吃日本菜,想起了鉄人旨花有鐵板燒,提早打電話訂了枱,去吃個豐富的慶祝一下復活節!鉄人旨花分兩邊,有吃刺身壽司的omakase,也有鐵板燒,我們這晚吃鐵板燒!有多個set供選擇,我們偏向吃海鮮,所以選了伊勢海老鐵板燒 (二人前)。每位客人都可以近距離見到師傅烹調食物!先來前菜,是藜麥沙律,有蕃茄,羅馬生菜,沙律汁是芥末醋,非常清新開胃!先來汁煮白鱈魚,見到師傅將魚皮分離,再在鐵板上壓實煎香,魚皮煎到好似薯片脆卜卜,下面有洋蔥湯浸住煎好的白鱈魚,甜甜的,魚肉好嫩滑肥美!海膽汁煮龍蝦是這晚的重點,龍蝦好大隻!將龍蝦起了肉,再煎香,啖啖肉,肉質鮮甜彈牙!伴碟的玫瑰也可吃的!忌廉汁煮白露筍的忌廉汁好creamy好滑,微鹹,白露筍好爽甜!下一道是熊本縣產A5和牛,把和牛切粒,我們點了medium,夾著炸蒜片吃,牛脂的油香充滿口腔,肉質鮮嫩,口感鬆軟!伴碟的南瓜和啡菇也很出色!清酒雞湯裡面有帶子,清酒大致都渾發了,雞湯好清!師傅一邊炒和牛炒飯,已經聞到香氣四溢,米飯粒粒分明,簡單的炒飯配料雞蛋、蔥花等已令炒飯生色不少!甜點有來自鹿兒島的草莓,很甜呢!很喜歡這裡的

每位客人都可以近距離見到師傅烹調食物!

伴碟的南瓜和啡菇也很出色!

清酒雞湯裡面有帶子,清酒大致都渾發了,雞湯好清!

甜點有來自鹿兒島的草莓,很甜呢!

很喜歡這裡的食物,材料新鮮,侍應也很細心介紹食物!
2019-04-15