2013-11-26 1532 瀏覽
星期六咁啱去開禾輋,咁就緊係食完晏先返屋企啦,我又突然好想食咖哩,所以就來呢間試下。揀完又揀又唔知揀邊個好,咁揀個全包就唔使煩,所以就揀咗呢個富士山。佢好得意係為一一個係個menu到註明重量的一個飯,我都好小心叫個friend 一齊share。誰不知,我地兩個人都比佢制服,佢應該係要3個人先食得晒。佢有炸豬排,有2隻蛋,仲有2條香腸。佢的咖哩唔係好辣,但係個飯的份量好多,個汁仲有啲溜,所以2個人都食唔哂,勝在夠抵食,70幾蚊2個人。

富士山
2013-11-23
3 分鐘 (堂食)
2013-07-22 1129 瀏覽
下午茶時間經過jusco 見到銀咖哩好多人食~~見到個咖哩包已經想試,夜晚同老公去試下先:)好平,最平的咖哩汁飯才$19!最貴的特大飯$72(2-3人食) 我們點了吉列豬扒及漢堡扒(上邊有太陽旦&芝士)另外加3蚊就有磨菇及9蚊有薯角&汽水豬扒好味!但位不多~~ 2人飽曬才$76 !抵食
另外加3蚊就有磨菇及9蚊有薯角&汽水
豬扒好味!但位不多~~ 2人飽曬才$76 !抵食
10 分鐘 (堂食)
  • 咖哩朱扒
  • 薯角
2012-07-02 1459 瀏覽
這天,小妹經過Jusco,原來只打算去買麵包吃,誰知一陣日式咖喱的香甜味傳來,二話不說,立刻與友人衝到銀咖喱,滿足自己的味覺及嗅覺。其實,眨眼間,銀咖喱已經進駐禾輋商場數年,相信是因為其價格相宜兼水準穩定的關係,吸引不少學生哥,所以每每到午飯時間也不難發現長長人龍在店外排隊等候。原先,小妹打算要客朋友大讚的咖喱豬扒飯,然而到了櫃檯,赫然發現居然有「咖喱芝士蛋包飯」!腦中不禁自行想像那半溶芝士與日式咖喱結合的美味,口中便自行說出:「一客咖喱芝士蛋包飯啊,唔該!」 學生更免費贈獲汽水一杯,但本人最怕便是喝汽水,立刻與阿姐表示不用汽水了,阿姐立刻豪情萬分地說送杯水給我(水要送先有?!)。拿了牌,等了不用五分鐘,店員便捧著我的飯來到。一看,心中大喊不得了啊,除了那芝士以外,所以都可以稱作Perfect!雖說是蛋包飯,但其實只是蛋伏在飯上。可賀的是,店員毫不吝嗇,相信那大概有足足三隻蛋份量的蛋漿,即叫即煎,蛋皮仍處半熟狀態,蛋汁豐盈。食下去,蛋味濃郁,更有陣甜味,蛋皮下的飯雖不是珍珠米,但粒粒飽滿,十分配合!圍著的日式咖喱亦毫不遜色,配料十足! 以肉眼觀察便能發現不少的牛肉粒及薯仔(不少餐廳

)。

圍著的日式咖喱亦毫不遜色,配料十足!
以肉眼觀察便能發現不少的牛肉粒及薯仔(不少餐廳只是以水煮開咖喱磚,什麼料也沒有呢
),可惜的是,日式咖喱一直偏甜,這間店亦不例外,若略添辛辣味便更好了。

唯一敗筆是那芝士,店員只是很「hea」地放在蛋包飯之上,蛋包飯的熱力未足以令芝士完全溶掉,只是溶了若四分之一,叫人感到可惜,若店員能解決此問題所以便完美了!不過也不能要求太多,畢竟一個飯三十大元有找,性價比可謂十分高了!
5 分鐘 (堂食)
午餐
2012-05-19 812 瀏覽
禾輋是學校區,每到中午一班班的中學生出外覓食,銀咖喱便是他們喜愛的其中一間食肆。這裡有一款挑戰大家食量的選擇—— 1.5公斤富士山咖喱飯($69) 噱頭十足, 外形就如富士山般, 圍着富士山的雪是煎熟了的蛋,上面放上一片漢堡扒,旁邊是腸仔及切開的吉列豬扒,甚有創意,而最令人驚喜的是...... 挖開富士山時如溶岩的咖喱汁一湧而出,很壯觀啊!味道方面,那咖喱屬日本咖喱,不太辣,比較甜,肉味濃,千萬不要用東南亞其他咖喱比較,因為各具特色,偏好哪一面也有欠公允; 吉列豬扒很軟熟,外面的吉列脆皮香而不涸,那全靠是咖喱汁的功勞; 漢堡扒和煎蛋與咖喱汁也合作無間地為這富士山的美味而努力。大地之母是日本米煮成的珍珠飯,是最不起眼但最重要的主食,Agnes 說比「住家飯」更好吃,銀咖喱成功了!一人總是吃不了,三人共享便剛剛好,不過飲品只得一杯,大家要在這方面安排一下了。

2012-05-19
2011-12-13 594 瀏覽
以往已經幫襯咗銀咖喱好多次,想食o既都食過哂。今次就order咗銀咖喱飯+漢堡扒($17+$12=$29),佢有個咖喱飯係漢堡扒+芝士+太陽蛋(盛惠$35),大家不妨一試(小弟食lunch食唔落咁多)。咖喱汁夠哂足料,又蘿蔔又牛肉又薯仔。日式咖喱一向都帶有甜味,用黎撈飯就正漢堡扒細件咗小小,不過都食得出有肉味,唔會得咸味/調味料o既味,過得去la。上幾次lunch幫襯o既時候,都要等好耐先有,但今次進步咗,唔洗10分鍾都有。值得嘉許。衛生我比咗5分,因為我最驚就係個外賣盒外邊都好污糟,見到都唔開胃。好彩佢地整得幾企理,外賣盒外邊/膠袋都無咖喱汁。(其實li樣野好基本,但好多店都做唔到......炒麵都會飛咗兩三條麵出黎-,-)
以往已經幫襯咗銀咖喱好多次,想食o既都食過哂。

原本個樣
撈埋

2011-12-13
8 分鐘 (外賣自取)
原本個樣
撈埋
2011-11-14 526 瀏覽
本來想食大排檔, 但太多人, 最后去左吉之島搵食 見到間咖喱好吸引, 再睇下价錢仲吸引, 最平大約$20幾都有 我地叫左:咖喱芝士雞肉蛋包飯 $37 海鮮薯餅 +$10相撲咖喱飯 $69 (超超超超大份量, 1.5g飯) +$4 有可樂環境 : 地方雖然細細地, 但都幾好坐, 不過有d位要背對背太近了, 背面個人一郁就會郁到你.... 味道 : 咖喱一d都唔椒, 可以加錢加椒
本來想食大排檔, 但太多人, 最后去左吉之島搵食

我地叫左:
咖喱芝士雞肉蛋包飯 $37
海鮮薯餅 +$10
相撲咖喱飯 $69 (超超超超大份量, 1.5g飯)
+$4 有可樂

味道 : 咖喱一d都唔椒, 可以加錢加椒
2011-11-12
2011-10-30 336 瀏覽
碰巧路經,友人對其他店子都未感興趣,而其實本人見到此店子都有點動心了。惜進店前友人並未告知其前一天經已吃過咖哩友人向來愛魚柳,點了個咖哩魚柳飯。魚柳似乎炸得都不錯,不會太乾像薯片一樣,加點汁,拌飯不錯吧,友人亦僅吃剩少許本人則點了「較豐富」的咖哩蛋包海鮮飯,所以海鮮,其實有蝦、少許蜆肉及墨魚蛋,一般,某些位置過熟,某些位置卻仍是流質驚喜︰一片芝士在飯上,溶在飯內,再加上咖哩汁,相當美味btw, d汽水超多冰
碰巧路經,友人對其他店子都未感興趣,

而其實本人見到此店子都有點動心了。

惜進店前友人並未告知其前一天經已吃過咖哩

友人向來愛魚柳,點了個咖哩魚柳飯。

魚柳似乎炸得都不錯,不會太乾像薯片一樣,加點汁,
拌飯不錯吧,友人亦僅吃剩少許

本人則點了「較豐富」的咖哩蛋包海鮮飯,

所以海鮮,其實有蝦、少許蜆肉及墨魚

蛋,一般,某些位置過熟,某些位置卻仍是流質

驚喜︰一片芝士在飯上,溶在飯內,再加上咖哩汁,相當美味

btw, d汽水超多冰
2011-09-16 547 瀏覽
今日我同亞佬去咗我小時候住既地方禾輋。經過禾輋商場地下,亞佬比銀咖哩既天婦羅同炸豬扒吸引住,結果我哋就進了銀咖喱開餐。咖哩汁味道不錯,不會太辣,只有香濃咖哩味。蝦天婦羅和豬扒都炸得香脆可口。每碟飯都可以按照自己喜好而另選多款餸式配撘。座位開放式設計,鄰近吉之島。
今日我同亞佬去咗我小時候住既地方禾輋。
經過禾輋商場地下,亞佬比銀咖哩既天婦羅同炸豬扒吸引住,
結果我哋就進了銀咖喱開餐。

咖哩汁味道不錯,不會太辣,只有香濃咖哩味。
蝦天婦羅和豬扒都炸得香脆可口。

每碟飯都可以按照自己喜好而另選多款餸式配撘。

座位開放式設計,鄰近吉之島。
2011-05-25 182 瀏覽
經過中學附近,梗要試下從未係中學時代食過的銀咖哩啦,因為太多學生排隊啦中午咁我就叫左個招牌吉列咖哩豬,即炸的,等左十五分鐘.塊豬扒炸得幾好,唔會話好多油,外脆內軟咁.加埋d咖哩汁,真係一個好好的配搭.27蚊就可以食到好飽,叫多飯唔洗比錢!仲有好多其他款式的咖哩,下次一定要去試!

咁我就叫左個招牌吉列咖哩豬,即炸的,等左十五分鐘.
塊豬扒炸得幾好,唔會話好多油,外脆內軟咁.
加埋d咖哩汁,真係一個好好的配搭.
27蚊就可以食到好飽,叫多飯唔洗比錢!
仲有好多其他款式的咖哩,下次一定要去試!
2011-05-17
15 分鐘 (外賣自取)
  • 咖喱吉列豬扒飯
2011-03-22 146 瀏覽
去吉之島SHOPPING完, 想搵個地方食早餐+午餐, 見到呢間咁多人食, 就去試試~ 真係超多人, 不論學生/太太或SALES姐姐, 外賣或堂食, 成個吉之島得呢間咁迫爆~先去買飛仔, 完全諗唔到食乜好, 好似樣樣都想試, 又見到有下午茶餐, 但要到2PM先有, 所以都求奇叫左招牌豬扒咖哩飯~ 收銀阿姐問我係咪有學生證, 我真係笑左一聲話冇~ 阿姐真係好睇得起我~ 拎住張飛仔搵位坐低等個姐姐拎飯俾我, 我先發現真係好多學生食, 後來先知, 原來有學生證, 係會送汽水~ 咖哩冇一般日式咖哩咁甜, 不只是醬, 咖哩入面有肉碎~ 加埋米係珍珠米, 好味~ 但豬扒好一般, 好在唔係韌&硬, 但冇味~ 女仔食可能太多飯, 但如果男人食可能唔夠, 要加飯~

豬扒咖哩飯

但豬扒好一般, 好在唔係韌&硬, 但冇味~

女仔食可能太多飯, 但如果男人食可能唔夠, 要加飯~
2011-03-18
豬扒咖哩飯
  • 咖哩飯
2011-02-18 23 瀏覽
前2星期去過佢隔離的味吉食拉麵, 今次一於試下呢個咖哩!!! 最吸引的係佢個價錢~! 見餐牌大部份都唔過30蚊~ 我同男朋友一人叫一個飯~ 正在諗緊加唔加錢要汽水薯條的時候, 發現學生仲有汽水送tim!!! 真係好抵呀 >v< 我地叫左雞肉咖哩飯同埋芝士咖哩蛋包飯! 大約等左5分鐘左右就有得食啦!幾香丫, 咖哩入面仲有肉碎, 而且唔太辣, 好好食喎!! : ) 但佢塊cheese 唔夠熱, 溶唔到~ 如果溶埋就更加好~ 下次會再去!!!!!
最吸引的係佢個價錢~!
見餐牌大部份都唔過30蚊~
我同男朋友一人叫一個飯~
我地叫左雞肉咖哩飯同埋芝士咖哩蛋包飯!
大約等左5分鐘左右就有得食啦!

但佢塊cheese 唔夠熱, 溶唔到~ 如果溶埋就更加好~

下次會再去!!!!!
2011-02-17
2010-12-27 28 瀏覽
上次試過吉烈豬扒;見今日凍凍地就食下吉之島既咖哩啦!下午兩點、人吾多、不用等!試下牛肉咖哩飯啦!$29 + 6 蚊有炸薯角和汽水!日式咖哩、甜甜地吾同泰印式、其實各有各好;等幾分鐘、食得!牛肉ok 最少吾係鬆到散晒!但只係合格、比吉烈少油!反而係炸薯角即炸、夠熱、好食;只係加6 蚊、抵!結論係合格既日式咖哩但吾值特別去食!
上次試過吉烈豬扒;見今日凍凍地就食下吉之島既咖哩啦!
下午兩點、人吾多、不用等!
試下牛肉咖哩飯啦!$29 + 6 蚊有炸薯角和汽水!

日式咖哩、甜甜地吾同泰印式、其實各有各好;
等幾分鐘、食得!牛肉ok 最少吾係鬆到散晒!
但只係合格、比吉烈少油!

反而係炸薯角即炸、夠熱、好食;只係加6 蚊、抵!
結論係合格既日式咖哩但吾值特別去食!
2010-12-27
2010-12-10 39 瀏覽
這個食評已經是9月的事情了,突然心血來潮想寫番呢!有次經過沙田的吉之島,發現一間非常便宜的日式咖哩店,當時覺得非常好奇,加上價格便宜得有點不可思議(好像有10多元已經有一份咖哩飯...),所以原本就已經打算試食,抱著「那麼便宜,難食也ok呀」的心態XD在9月的一個晚上,試食的機會終於來臨了,因為我們身上都沒有錢,人在沙田就突然想到這家店試試。銀咖哩原名是「銀カレー」,與「築地銀だこ」是同一家公司,在台灣、泰國、新加坡及上海都有分店,有點興趣知道他們在不同國家的價格是不是也是如此便宜@@....?我們到達店子的時候,店內沒有很多人,只有數名10~12歲左右的小孩與幾位青年,所以根本不用等候已經可以入座。店內的佈置以日式飯堂FEEL為主,木製長板凳加長桌,感覺非常"日本平民飯堂"呢!我點了"招牌名物"的吉列豬扒咖哩飯,而男友點了"手作漢堡扒煎蛋咖哩飯",另加飲品。等待的期間在看旁邊的小孩,也許是因為這家咖哩店價格便宜,讓他們也可以負擔得到?他們在說下一次要來吃這兒最貴的咖哩飯(笑)...其實我也有點興趣試呢!等待了約10分鐘,吉列豬扒咖哩飯及手作漢堡扒煎蛋咖哩飯都送來了,用鐵碟裝著賣相是很
這個食評已經是9月的事情了,突然心血來潮想寫番呢!

我點了
"招牌名物"的吉列豬扒咖哩飯,而男友點了
"手作漢堡扒煎蛋咖哩飯",另加飲品。
等待了約10分鐘,吉列豬扒咖哩飯及手作漢堡扒煎蛋咖哩飯都送來了,用鐵碟裝著賣相是很OK的,就是那種下町風味XD!!!(雖然男友說是"監獄風雲"....)金黃色吉列豬扒感覺好像不錯~
招牌吉列豬扒咖哩

先試試豬扒,感覺它是"很瘦"
,基本上沒有肥豬肉,簡單說就是它很硬
,我男友說有點像樹皮...有沒有這麼誇張?@@;;我覺得比較瘦的豬扒很好吃喔!然後是它的咖哩,比較甜而有日式咖哩的風味。這裡的咖哩是可以加辣的,不過是加鬼椒粉,我想也真是挺辣的吧?
當時男朋友(現任老公)點的芝士漢堡扒

再來是手作漢堡扒煎蛋咖哩飯,感覺上就是一般漢堡扒+煎蛋+芝士,不過漢堡扒多汁,口感很RICH很HEAVY~也不錯的說!

是日帳單~

超值價格+下町風味,絕對會再光顧!
不過建議改善一下通風系統,因為吃完有陣油煙味........(汗
2010-09-23
招牌吉列豬扒咖哩
當時男朋友(現任老公)點的芝士漢堡扒
是日帳單~
  • 吉列豬扒咖哩飯
2010-12-06 15 瀏覽
由於銀咖喱價錢實惠,味道頗佳,所以難得出街食飯既我又幫襯佢喇。今日lunchtime真係多人到爆,好彩學生們都係外賣多,男友早到有位就攝,我地就算有餐安樂飯食下話說,上次叫餃子麻麻,豬扒okay今次男友唔記得上次經驗又叫左餃子,但今次明顯好食左,餃子飽滿多汁curry同之前差唔多都係幾好食,有肉碎著仔,平時例叫少飯既我都將一碟正常size既飯清晒。個汁實在太開胃喇!!!!!!!!!!!!!! 食完之後好飽足既感覺 值得繼續支持

話說,上次叫餃子麻麻,豬扒okay

值得繼續支持
2010-12-03 72 瀏覽
9月30日, 早幾日先食過咖哩, 今日咖哩癮又起, 仲要山長水遠入到沙田~ 上次嚟過禾輋商場見到有間銀咖哩, 快餐店式經營, 但裝修配備都充滿日式風味~ 都幾吸引wor, 決定嚟試一下~::: 招牌吉列豬扒咖哩飯 + 可樂 ::: $27 + $4招牌嘅吉列豬扒雖然唔稱得上juicy, 但係炸起嚟都叫做香脆, 又唔會炸粉豬扒分開晒咁, 一咬落去都唔韌~ 而相對地咖哩汁都唔錯! 大大堆嘅咖哩汁撈晒成個飯仲有剩~ 味道唔係好辣, 有少少甜甜地咁, 都似係嗰d日式盒裝咖哩味~ 整體質素當然冇前幾日食嘅coco咁好, 但係如此價錢有日式咖哩食真係超值!::: 芝士蛋包咖哩飯 + 雪碧::: $24 + $4賣相好靚仔!! 蛋皮煎得軟熟, 雖然無乜蛋汁但都幾嫩滑~ 面頭嘅一塊半溶芝士令蛋包更豐富~ 兩者再加埋香甜嘅咖哩汁味道堪稱無敵!! 以呢個價錢食到呢個味道真係抵到爛! 唯一唔好係呢度d冷氣都幾勁, 搞到d咖哩飯好快就凍, 一凍就乾硬, 變得無咁好食. 另外呢度都有醃籮蔔任添, 味道酸鹹, 用嚟吊下咖哩味都唔錯!印象中喺日本食過銀咖哩, 都唔差的, 開喺香港嘅可能以成本掛帥就將貨就價, 不過都

::: 芝士蛋包咖哩飯 + 雪碧::: $24 + $4

印象中喺日本食過銀咖哩, 都唔差的, 開喺香港嘅可能以成本掛帥就將貨就價, 不過都幾好食~ 受學生哥歡迎, 用平靚正形容最貼切不過~ 仲見到佢餐牌有富士山咖哩, 搵日好肚餓就真係要試一試~
招牌吉列豬扒咖哩飯
芝士蛋包咖哩飯