餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

2020-05-19 487 瀏覽
真心唔明有幾好食,比一般茶餐廳仲差,員工態度非常之惡劣,個個都冇腦,啲嘢食又貴又難食又核突又唔衛生,就係屋企附近,入面啲人長期都唔戴口罩非常之唔注意衛生囉,點解仲有人會去食。
2020-04-28 356 瀏覽
補寫食評,大半年前來吃的,價格可能有調整!美孚街坊粉麵茶餐廳,生意很好!經常要等位的店,近來COVID-19疫情期間,看到晚市有很多人在門口等外賣!我和媽媽來吃下午茶:#魚蛋粉,媽媽吃這個,她說味道不錯!除了魚蛋和魚片外,還有炸魚皮,炸魚皮一般要單點的,這個較慷慨,加分!#普寧豬肉丸併黃金魚角麵,我吃這個,豬肉丸很juicy,喜歡!黃金魚角不夠香口,差了點!#熱檸蜜,不用加錢,另一加分項!人均44元,性價比算高的!
補寫食評,大半年前來吃的,價格可能有調整!

我和媽媽來吃下午茶:
#熱檸蜜,不用加錢,另一加分項!

人均44元,性價比算高的!
2020-04-20 1973 瀏覽
由於疫情仲未完全穩定落嚟,始終由歐美入境嘅人士仍然唔少,加上本土就不時見啲無公德、又自私嘅人周圍走,增加播毒風險,所以,呢兩、三個月真喺停晒啲社交活動,連行山都暫停埋,故此,最常做嘅就喺行公園。雖然話喺行公園咋,荔枝角公園又大又好行,是日就趁機落嚟公園曬曬太陽之外,順便到「銀龍」食個菠蘿油,嘆杯奶茶。雖然呢間「銀龍」開咗好耐,但一直未有幫襯過,因為對「銀龍」嘅印象都喺一般般,所以,無話好大誘因去幫襯。今日嚟到,純粹喺貪方便,加上望入去客唔多。鋪內主要以卡位為主,目測就唔太覺有做「1.5米」距離間隔,不過,卡位就加咗啲擋板增加個阻隔,入門口會主動叫住啲客人量體溫,亦備有消毒搓手液,算做足啲功夫。 因為都喺嚟食下午茶,所以,就介紹吓個下午茶餐牌。底面兩版,有超過50款選擇,有輕食、有沙律、有炒粉飯麵及潮式粉麵。目標喺「鮮油菠蘿包餐」,賣$31。糖鹽等基本調味品,各種餐具放晒晌枱,自由取用。熱奶茶先嚟杯熱奶茶,喺小弟嚟茶記嘅首選,睇落杯奶茶嘅色澤都OK,不過,個人覺得味道就普通啲,唔喺話差,只喺茶底稱唔上芳香濃郁,口感亦無順滑感,整體而言喺不過不失。鮮油菠蘿包其實,成日見啲茶記寫「鮮油」,何
糖鹽等基本調味品,各種餐具放晒晌枱,自由取用。
熱奶茶

熱奶茶
鮮油菠蘿包
其實,成日見啲茶記寫「鮮油」,何來會有鮮油吖,依家疫情大流行,美國嗰啲「仙遊」數字就堅喇。呢度嘅菠蘿包比一般晌麵包店見嘅大個好多,都可以叫巨型嚟形容。
鮮油菠蘿包
老婆餅無老婆,菠蘿包無菠蘿,當然,菠蘿油卻唔會無理由無牛油啦,不過,打開望望,嗰件牛油又薄又細片
,專登放晌包邊位,就好似啲寶藥黨氹你落搭咁。雖然啲「菠蘿皮」都好鬆脆,但明顯菠蘿包就無烘熱(或暖住佢),失卻菠蘿油嗰種又熱又凍嘅冰火口感。可能揀佢嘅荷蘭式特製熱狗仲有睇頭。
鮮油菠蘿包
今次無論奶茶,抑或個菠蘿油,都喺不似符預期架啦,但喺唔喺好失哋望?因為喺「銀龍」,所以,有少少預咗嘅心態下幫襯
。小弟一向都唔喺嗰種為杯奶茶,為個包而瘋狂嘅人,既來之,則安之嘛!
2020-03-15 249 瀏覽
又是下午茶時間。這兒的乾牛河一向有水準,炒得香,不算太油膩,味道好,而且河粉份量挺多的,當然,也不是沒缺點的,那就是牛肉沒什麼牛肉味,不過以這價錢來說,不可能要求太高。星洲炒米較少吃,今天發現也不錯,起碼味道好,香香辣辣的,米粉多,配料也算多。最愛這店的柚子蜜,因為有一片檸檬,使柚子蜜味道更豐富。奶茶的茶底也不錯,香濃。
又是下午茶時間。
最愛這店的柚子蜜,因為有一片檸檬,使柚子蜜味道更豐富。
奶茶的茶底也不錯,香濃。
2019-12-09 251 瀏覽
很少光顧此店,因為覺得以茶餐廳來說,此店價錢有點貴,份量也不大。這天天氣寒冷,突然想吃乾炒牛河,便到此買外賣。原來已是下午茶時段,價格較便宜,外賣還有折扣。點了乾炒牛河連熱柚子蜜。在門外等候,真的有點冷,幸好五分鐘內外賣便準備好。店員把外賣交給我時,對我說:天氣冷,快回家趁熱食。好窩心!回家打開餐盒,香氣撲鼻,奇怪的是吃的時間卻沒那麼香。河粉的味道也是可以的,只是牛肉沒什麼味道。柚子蜜有驚喜,柚子之外還加上了一片檸檬,使飲品的味道更好。
2019-08-26 328 瀏覽
昨晚買酸辣煎豬扒米線, 已經大辣湯底,不酸不辣 整體十分差。 菜肉餛飩和牛雜河也是一般, 水準跟之前差了很多。 唯一性讚接聽電話落單的姐姐十分有禮貌,領取外賣時態度也十分友善。
2019-08-25
2 分鐘 (外賣自取)
2019-04-24 425 瀏覽
深藍色衫短頭髮女經理態度很差,其他侍應也不是服務態度很好。 受氣多過食飯。落完單仲大大聲聲討論客人要求過,俾錢買難受。The female manager (short hair and dark blue uniform) has a really bad attitude. She would deliberately discuss (and also another newly added female staff who always wears face mask) sth like the customer’s request is excessive etc.

2019-01-23 439 瀏覽
天氣凍有時難免偷懶一下,還是外出吃晚飯比較好,銀龍的煮家飯菜式一向不錯。這次比較肚子餓,不想等二十分鐘,就不點煲仔飯了。煲仔小菜- 薑蔥火腩煲熱辣辣,而且份量不少,火腩都是豬腩仔部位,沒有搭瘦肉或肥豬肉,味道不錯,很下飯。咸魚煎肉餅 - 肉餅有咸魚香,煎得內脆內軟,份量不少,推介魚香茄子-這個菜式沒有煲仔上有點可惜,天氣凍,感覺上如果用煲仔上會較好,茄子保持紫色,味道好,咸淡得宜,送飯一流。櫻花蝦上湯浸芥蘭- 芥蘭時令,十分清甜,芥蘭煮得很冧,沒有渣。

咸魚煎肉餅 - 肉餅有咸魚香,煎得內脆內軟,份量不少,推介

2018-10-31 258 瀏覽
入秋後天氣稍涼,又到吃臘味及煲仔飯的季節啦!地道的美味應該要去茶餐廳吃。平常一直有光顧開這家茶餐廳,看到餐廳已貼上煲仔飯的宣傳廣告,決定要在晚市時一試。由於當晚入座時已20:30左右,店員說當晚的臘腸已售罄,只好挑選其他。我點選了風味咸魚肉餅飯,店員提醒煲仔飯下單後大概要等二十分鐘,如果無問題才下單,而在等餐其間店員更奉送了是日例湯給我邊吃邊等,相當細心。大概等了十五分鐘,煲仔飯已上桌,熱辣辣的飯上加上甜豉油,再稍稍一焗,焗出少許焗飯焦,咸魚稍咸,很下飯,肉餅軟滑,相當美味,$68包飲品,性價比高,值得一試。

2018-10-24
2018-09-25 349 瀏覽
連鎖式集團茶餐廳環境以茶餐廳來說,都算乾淨、光線充足。而店內9成位置都係卡位,都幾舒服。每晚都會有更換本晚大廚推介,今次我地點了一客家常小菜(豉汁涼瓜牛肉)同一客菜遠肉片河。一般食物都係單點、但可以用優惠價錢加配餐湯同餐飲。上菜速度好快,不夠5分鐘,兩樣食物同步到達。一食,都好有鑊氣肉片河的菜不是細小一兩條,都幾大條仲有芽菜炒在一起至於涼瓜牛肉,同樣鑊氣十足,而且涼瓜同牛肉比較平均。另外今次坐位近廚房見到職員姐姐人手將碗快過水然後再放入洗碗機,夠衛生
連鎖式集團茶餐廳
環境以茶餐廳來說,都算乾淨、光線充足。
而店內9成位置都係卡位,都幾舒服。
每晚都會有更換本晚大廚推介,
上菜速度好快,不夠5分鐘,兩樣食物同步到達。
一食,都好有鑊氣
肉片河的菜不是細小一兩條,都幾大條
仲有芽菜炒在一起
至於涼瓜牛肉,同樣鑊氣十足,而且涼瓜同牛肉比較平均。
另外今次坐位近廚房
見到職員姐姐人手將碗快過水
然後再放入洗碗機,夠衛生
2018-08-19 327 瀏覽
幾個月前已經寫過一次食評介紹尼度嘅食物,今次再寫係因為想誠意推介尼個我經常食嘅高質素魚蛋粉比各位,希望大家都去試下!尼碗魚蛋粉有咩特別呢?特別就特別在有別於一般魚蛋粉,佢除左有魚蛋,魚片之外,仲有埋炸魚皮同魚角,真係好有誠意,炸魚皮上枱時仲係脆的,建議大家先食以免比湯浸軟,魚蛋同魚片都係爽滑旦牙,湯底亦有水準,我已經食過二十次以上午市快餐每日唔同,幾多選擇,價錢比一般茶記貴小小,但質素係成正比嘅,睇睇以下午餐嘅賣相就知👇🏻👇🏻👇🏻有圖有真相,所以貴小小其實可以接受
魚蛋河

有圖有真相,所以貴小小其實可以接受
魚蛋河
2018-07-08 305 瀏覽
一個人,飽飽地,午餐唔知食咩好,又去銀龍睇下有咩好食。都係唔駛等位就有位坐,單丁位,都幾闊落。適逢世界盃,現場佈置得好有睇波氣氛,仲有兩部大電視,相信晚上一班人齊睇波一定好有氣氛。場內有不少侍應,做野好勤快。我睇左餐牌好耐,終於揀左個沙爹牛肉公仔麵。等左三、四分鐘左右就上菜,算是超快!講真,個公仔麵賣相就正常普通樣,但食落真係相當有驚喜!個公仔麵煮得啱啱好,好彈牙!沙爹汁好濃,入晒啲牛肉入面。最重要係那些牛肉非常嫩,食落完全無渣!正!
一個人,飽飽地,午餐唔知食咩好,又去銀龍睇下有咩好食。

2018-07-07 131 瀏覽
週未來吃午飯,現場雖然好多客人,但係基本上都唔使等位,一入去就有個單人位坐下。侍應人手好足夠,一坐下就有人招呼。叫左個茶餐廳推介的至尊炒飯:海皇醬櫻花蝦炒飯。材料都算豐富,有蝦3小隻,魷魚約5條,櫻花蝦10多隻,少量魚塊,蛋炒飯。可惜,魷魚和蝦的雪藏味比較明顯,魷魚咬落有渣。海皇醬炒得不夠均勻,有部份飯太咸,有部份飯無味。炒得不夠鑊氣,個飯比較濕,不夠乾身。基本上份量非常足,相信都夠一位男士享用。飲品另計。

叫左個茶餐廳推介的至尊炒飯:海皇醬櫻花蝦炒飯。

基本上份量非常足,相信都夠一位男士享用。

飲品另計。
2018-03-30 589 瀏覽
今晚同老公又做模範夫妻,係美孚食快餐,揀左銀龍。呢度有粉麵又有小菜。我地叫左一個滷水牛雜配米粉,$58同埋潮式四寶河,有魚皮鮫豬肉丸魚旦同埋墨魚丸 $39牛雜份量麵幾多,有牛肚牛膀牛腸,我地加左$13 配炸魚皮,炸魚皮我覺得最值得推介,夠簿夠脆。其實我地真係好大食,薑蔥煎封䱽魚$66, 如想要飯同老火湯 加$12!脆得黎有少許硬,下次會揀蒸!係幾好味,但我覺得呢個價錢無野飲,貴左d 呀, 熱飲要另加$7!!!

我地叫左一個滷水牛雜配米粉,$58

同埋潮式四寶河,有魚皮鮫豬肉丸魚旦同埋墨魚丸 $39

牛雜份量麵幾多,有牛肚牛膀牛腸,

脆得黎有少許硬,下次會揀蒸!

2018-03-27
2018-03-21 175 瀏覽
美孚都唔知食咩好,想食小菜,同埋已經10點幾,冇咩選擇下入左銀龍,印象中佢小菜都ok叫左小菜二人餐會有小菜兩個,炒菜一碟,白飯及湯各兩碗先來炒小白菜份量好少,味道正常,但出左好多水想食清少少,叫左一個大蝦粉絲雜菜煲以為係有d獲氣果種點知上到黎就係一個水亨亨嘅雜菜湯+粉絲+煲熟嘅蝦呢個煲真係當食菜算⋯個蝦又粉,唔新鮮另外呢個咸魚煎似餅有驚喜好香好送飯,但就真係咸左些少,冇咸魚臭味只有香味。有成6塊,我地每人得一碗飯只食到4塊,淨番兩塊唔夠飯送,但已經飽了。

叫左小菜二人餐
會有小菜兩個,炒菜一碟,白飯及湯各兩碗

先來炒小白菜
份量好少,味道正常,但出左好多水

想食清少少,叫左一個大蝦粉絲雜菜煲
以為係有d獲氣果種
點知上到黎就係一個水亨亨嘅雜菜湯+粉絲+煲熟嘅蝦
呢個煲真係當食菜算⋯個蝦又粉,唔新鮮

另外呢個咸魚煎似餅有驚喜

好香好送飯,但就真係咸左些少,冇咸魚臭味只有香味。