2010-11-26
友人一直想黎食胡椒豬肚雞煲,疑似秋風起,又係東區附近,過黎試下。店係斜巷入面既後巷,唔易搵。六點半,店已經坐得七七八八,七點幾連後巷都滿埋,已經見有人等位,睇黎幾旺下。除左叫個胡椒豬肚雞煲,3個人,可以叫多幾款拌下酒。可能早,六點幾,未夠火喉,見幾枱都係得個電爐同兜菜等緊個胡椒豬肚雞煲,不過都好快就有得食,唔知係唔係枱枱都叫胡椒煲既關係,一黎胡椒味都幾勁下。睇樣亦似樣,好豬肚湯既感覺,先試湯,胡椒味夠重,夠濃郁,係少有係街食到既感覺,不過始終都未有涼意,有少少熱,天氣涼d食呢煲野會更好。雞件都幾多下,足料,豬肚幾腍下,爽身,很不錯,一煲跟個菜,好似食羊腩煲咁樣,叫做有d纖維下肚。此煲可以加水,不過當然味會淡左好多,加水都係繼續滾下滾下食多條菜,收得百幾蚊,夠足料夠大煲,係唔錯既胡椒豬肚雞煲。小菜叫左幾款,又講下,火爆田雞,辣味的一款,田雞幾大隻,多肉,好惹味既小炒,係辣味略為蓋過左d肉味。小炒王,即係炒雜燴,咩都有,有d魷魚,蝦,瘦肉、腰果等等。有人覺得係下欄野,有人覺得係精華,哈,真係好難講,小試既一款,唔係好亦唔係差的一味。再黎要個肉,泰式豬頸肉,睇樣唔錯,不過其中一塊今次食落幾肥
再黎要個肉,泰式豬頸肉,睇樣唔錯,不過其中一塊今次食落幾肥下,有d膩。椒鹽野係我既favor,今次係椒鹽魷魚,哈,基本上每次叫親都係椒鹽魷魚,貪夠穩陣。椒鹽魷魚炸得剛好,魷魚爽嫩,面層夠哂香口,係送酒既好朋友。
小店一間,兩三個人睇住間鋪,踢哂腳,服務係可以接受。上菜不過真係要俾d時間等下,要點耐性。計埋啤酒,百六蚊一個人,我覺得抵。