2007-08-17 31 瀏覽
又同小牛去錫記開餐,但係今次有個「奇遇」......叫左個雲吞米粉,應該有四粒雲吞,點知黎到,其中一粒變左鯪魚球!問個阿姐,佢話岩岩賣晒雲吞,我地覺得唔得,因為一心黎食就係為左佢的雲吞,鯪魚球差好喎!點知個阿姐唔想換,仲話:「試下啦!鯪魚球仲好食啦!」邊可以咁架?!小牛本來想算,但係我堅持,最後個阿姐先至好唔心甘情願咁攞番走碗粉,拎走鯪魚球,但係得番三粒雲吞,佢話整緊,最後都有俾番果粒雲吞我地,咁就算囉!但係之前既態度,我覺得唔係咁應該啫......
又同小牛去錫記開餐,但係今次有個「奇遇」......
2007-04-27 19 瀏覽
我試呢間店係為左雜誌推介既乒乓大粒雲吞...叫左雲吞牛肉米粉,22蚊,慕名而來,雲吞卻未見真係好大粒,一粒約三隻蝦,但係蝦唔大,我覺得名過其實...反而牛肉係一個驚喜,好少雲吞麵店會有牛肉食(一般只會係牛丸,但呢度剛剛相反,有牛肉無牛丸),佢既牛肉好淋,無筋,無肥膏,易入口,又能保留肉味,我同小牛都覺得高質素,抵讚!另外,我平時好少見見樽裝既檸檬味可樂,呢度竟然有,6蚊支,梗係試下啦,好飲呀!我見到隔離食淨菜肉餃,d餃好似勁大件,下次要試下咯!
我試呢間店係為左雜誌推介既乒乓大粒雲吞...
我見到隔離食淨菜肉餃,d餃好似勁大件,下次要試下咯!
2007-03-28 22 瀏覽
呢間野既雲吞麵真係唔錯, 麵同雲吞夠爽口, 蝦肉夠鮮味, 又夠大粒, 其實都幾抵食!仲有牛肉麵都ok, 牛肉幾諗, 但牛肉唔係好夠牛味, 唔夠雲吞好味....兩個人去食, 一人一碗麵再叫碟菜, 每人$28左右, 抵食!
2007-03-19 22 瀏覽
很久沒來了﹐今日專程和男友來食”乒乓餛吞“。星期一中午沒太多人,感覺舒服。餛吞米粉:落單不夠兩分鐘就到﹐”嘩”了一聲開始食。餛吞果然不夠熱!!其中兩粒還有蝦”尾殼”..都算了。味到其實好好﹐蝦算新鮮﹐豬肉幾滑﹐但不夠熱真的扣晒分數!米粉煮得淋度適中﹐幾滑.湯好清甜.餛吞麵:這個比米粉遲來﹐所以餛吞夠熱。男友吃得津津有味﹐吃完再說﹐”真的好好吃!”生菜:清甜﹐點了“走油”但沒有走蠔油。沒關係﹐我應該說明的。後記:回家後開始肚痛..還屙了幾次。男友亦不能幸勉。豬肉不夠熟累事嗎?我不敢說呀..沒辦法不給咸臉呀﹐打這篇還有點不舒服。咸臉是給那些不夠熱的餛吞的。
很久沒來了﹐今日專程和男友來食”乒乓餛吞“。

星期一中午沒太多人,感覺舒服。

2006-11-18 8 瀏覽
好耐無黎,以前返學都不時會食下。今晚行過附近,好排住d爽蝦就同男友去食下。一去到,比以前多左人,有搭檯。我叫左碗雲吞麵,男友叫左個牛肉麵。價錢無變,但雲吞由以前五粒變四粒,少左啦。不過d蝦依然好爽口彈牙,胡椒粉仍舊重手,無晒蝦的鮮甜味。麵多左d梘水味,係好爽好彈牙,味精太多都係米粉好d。男友碗牛肉麵d牛肉嫩口滑夾香,好有牛肉味,唔似俾粉拿都無晒味。湯太重味精,食完碗麵好口渴。佢\地仲有鯪魚球的,以前就好大粒唔腥好好味,今次無食,下次有機會再食過。

2005-08-25 12 瀏覽
忙裡偷閒找麵食,黎到呢間見到招牌就一於試佢d雲吞,叫左碗雲吞河都係$15,份糧o岩o岩好,湯底幾差,冇鮮味. 但係d雲吞真係好正,好爽ge蝦,好鮮甜,好大粒. 好多舖頭ge鮮蝦雲吞都用埋d唔知咩蝦,有陣怪味我唔敢食,但呢間真係唔錯.看見大叔辛勞工作,見到小強都算lu~

看見大叔辛勞工作,見到小強都算lu~
2005-07-24 9 瀏覽
雲吞ok, d牛肉整得好腍,又有牛肉味星期日下午去食, 所以好多位
雲吞ok, d牛肉整得好腍,又有牛肉味
星期日下午去食, 所以好多位
2005-07-23 13 瀏覽
雲吞好大粒又足料抵食^^
雲吞好大粒又足料
^^
2005-07-08 14 瀏覽
今晚返學前系度食左碗細蓉$15,4粒雲吞,中等size,中型蝦咬落幾爽口,豬肉亦頗鮮味!麵身幾爽口兼無"簡"水味,$15食到中上水準既雲吞麵算系咁啦!
2005-04-01 20 瀏覽
本來覺得牛肉麵咁無難度既野唔會食,但為左要試埋雲吞以外既款式,今日就整左一碗.牛肉麵既牛肉一片片,細細塊,煮得夠林又有陣陣胡椒香味,應該係醃製時下過功夫.食晒仲差d要整多碗.原來要煮一碗牛肉麵係要咁既........
原來要煮一碗牛肉麵係要咁既........
2005-02-28 10 瀏覽
lunch 好多人,好彩一兩個人都"sip"到位坐.我食左碗雲吞麵,雲吞大大粒,有成五粒, $15碗-抵!雲吞爽口,D麵都爽口,唔覺有皂水味.但湯底無特別.不過$15算係咁啦.下次去試埋牛肉同鯪魚球.
lunch 好多人,好彩一兩個人都"sip"到位坐.
我食左碗雲吞麵,雲吞大大粒,有成五粒, $15碗-抵!
2004-09-04 19 瀏覽
在友人介紹和帶領下,去過兩次,此店只售賣三款食物,牛肉,鯪魚球和雲吞,頭一次是雲吞加鯪魚球,最近的一次是雲吞加牛肉,兩次也是要河粉~~先說雲吞,都幾大粒,雙拼都有三粒,絕不欺場,加埋另一主角,鯪魚球,足以掩蓋下面的河粉......一口咬下,已經食到大大隻蝦,食完一粒,覺得蝦多過豬肉,不知道正宗份量應是豬肉要多還是要蝦要多,反正,這裡的雲吞,本人就覺得好好食喇!!輪到鯪魚球了,同雲吞差不多大小,雖然不是好有口感個種,但都不是林既貨色,而且絕不帶腥味,唔錯,再來就是第二次來時,吃到的牛肉,好滑,而且有點酒香,初吃,有點不習慣,不過很快就適應了,佢腌得好入味,配粉食,都係不錯的選擇!!