4天前
*美人肉卷抱珠簾:平平無奇,食完冇乜印象*「美人肉卷抱珠簾」聽落個名好似好高級,但上枱之後發現其實只係一卷豬肉包住火腿同蘆筍,底下仲加咗少少花生醬。豬肉外層炸得脆,但味道同火腿幾乎冇分別,兩種豬肉加埋只係重複咗一樣嘢,冇食到咩新意。至於蘆筍,只係加咗啲爽口感,味道一樣唔突出。最奇怪係花生醬,嗅下仲以為幾特別,但入口根本冇乜存在感,唔夠突出去平衡成道菜嘅味道。整體食完冇驚喜,講真,叫同唔叫其實都冇分別。.*燒鵝:秘製醬汁蓋過燒味,肉質靭難入口*作為鏞記的招牌之一,燒鵝理應係亮點,而且燒鵝皮本來應該係最吸引人的部分。不過最難明嘅係,佢燒鵝一上枱就淋上秘製醬汁,搞到皮變得軟塌,完全失去了應有的酥脆口感。醬汁雖然被標榜為秘製,但味道過鹹,喧賓奪主,蓋過了燒鵝本身應有的香味。鵝肉本身肉質偏靭,幾塊比較厚的部位難咬得開,食落有啲費力,搞到我對住客食都略感尷尬。整體來講,燒鵝既無脆皮,又欠嫩滑,遠遠未達到一間老字號應有的水準。.*白切雞:冇乜雞味,只有幾件雞髀算過得去*白切雞冇咩技術可言,依賴嘅只係隻雞本身嘅質素,但呢碟雞睇嚟連基本味道都做唔到。雞肉普遍鞋口,好似煮得過熟,但其實可能根本係隻雞唔夠靚
*燒鵝:秘製醬汁蓋過燒味,肉質靭難入口*
*白切雞:冇乜雞味,只有幾件雞髀算過得去*
白切雞冇咩技術可言,依賴嘅只係隻雞本身嘅質素,但呢碟雞睇嚟連基本味道都做唔到。雞肉普遍鞋口,好似煮得過熟,但其實可能根本係隻雞唔夠靚,肉質較差。鋪面嗰幾件雞髀算係嫩啲,但雞皮又厚又膩。以呢個價錢嚟講,呢碟白切雞真係欠缺説服力。
*椒鹽炸魷魚:全場最有水準的一道菜*
成晚最令人滿意嘅反而係呢碟椒鹽炸魷魚。魷魚炸得啱啱好,外脆內嫩,口感爽彈,調味嘅椒鹽唔會太重,但又有層次感,仲帶少少微辣,令人一啖接一啖。雖然只係一個好普通嘅小菜,但表現反而勝過其他貴價菜,幾乎可以話係全場最有水準嘅一碟。
*服務:收碟收得太勤力,搞到好似趕住食*
VIP房環境睇落體面,但服務有啲過火。男服務員一路都不停收碟,個客明明隻碟啲嘢都未食完就拎走,要個客扯住隻碟。跟住我哋一台人喺度講嘢個服務員又插嘴問個客,我覺得佢應該先企喺我哋旁邊有啲示意,咁我哋負責點菜的同事就會主動問佢,但佢成日走到個客嘅老闆嗰度。
*結論:名氣大,味道麻麻,宴客需三思*
鏞記VIP房環境高級,名氣十足,但食物嘅水準並唔匹配佢嘅價錢。「美人肉卷抱珠簾」食完冇咩感覺,燒鵝唔脆又偏靭,白切雞就冇乜味道。唯一令人滿意嘅反而係椒鹽炸魷魚,但講到尾,呢間餐廳靠嘅係歷史同名聲,未能提供令人回味嘅菜式。對於打算喺呢度安排商務聚餐嘅人,我會建議三思,呢個價錢可以揀其他地方,菜式質素同性價比可能會更加符合宴客嘅要求。