招聘中
$17,000+
月薪
$18,000+
月薪
更多筍工 (5)
2天前 41 瀏覽
亞洲菜系中,食得最多嘅就喺台灣菜,最鍾意飲嘅就珍珠奶茶,所以,今晚約咗老友出嚟食飯兼「開會」,因為嚟緊禮拜日搞活動,順便傾下啲細節嘢,佢話就我地點,所以,揀咗晌公司附近嘅「鐵牛」。好多人都話中環一入夜就好靜,其實睇下邊個位置,蘭桂坊、半山自動扶手電梯呢幾截其實好多遊客,而入到嚟「鐵牛」近乎可以講座無虛席嚟形容,只不過喺平日晚上,都坐到咁爆。講返個環境,一室木系,光猛整潔,而講到最佳位置非卡位莫屬,因為零舍闊落,舒服好坐。枱側就放齊豉油、豆瓣醬、辣椒醬俾大家自行再作調味,仲有牙簽、紙巾放晌度自由取用。先翻一轉餐牌睇吓有咩揀,餐牌製作幾精美,大部分菜式都圖文並茂,以分類而言包括臭臭鍋、台灣便當、湯麵、拌麵、小食、飲品,而惠顧任何火鍋套餐、便當、麵食,飲品都有減$10優惠。天氣仲有少少寒,所以,目測所見,有唔少人嗌火鍋套餐。鹽酥小拼盤 $56小食都有好多地道台式嘢,而呢一款拼盤就可以試勻3款小食:台農57號甘梅地瓜、逢甲鹽酥雞、酥炸花枝丸。啲嘢炸得唔錯,食落唔喺好油,地瓜粉甜,灑咗啲甘梅粉,酸酸甜甜幾好食,鹽酥雞外脆內軟,花枝丸好有魷魚味,整體確喺唔錯。綜合滷味拼盤 $56另一款小食亦喺台式
,因為零舍闊落,舒服好坐。
。天氣仲有少少寒,所以,目測所見,有唔少人嗌火鍋套餐。
鹽酥小拼盤 $56

綜合滷味拼盤 $56

另一款小食亦喺台式嘅經典滷味拼盤,又喺一次過可以試到3款滷味小食:豬耳爽、滷蛋、滷大腸,每樣嘢都滷得好入味,豬耳果然好爽口帶脆,滷蛋好香,仲帶少少溏心,大腸望落去好脆,內壁仲有好多肥膏,但咬落唔覺好油膩,亦無嗰陣陣臊味。
綜合滷味拼盤
總舖師私房牛肉麵 $88

主食方面,老友喺牛魔王,所以,一眼就相中呢款集金錢腱、牛肋條、牛筋及牛肚絲嘅私房牛肉麵。先呷口湯,香而不濁,幾款「牛」都好好食,牛肋條非常鬆化,牛筋軟腍有咬口,仲有浸透嘅甘筍同蘿蔔都好好食,麵條份量亦多,果然有質素,抵食。
蜜汁芝麻雞髀乾拌麵 $82

今晚飯癮唔大,改試試乾拌麵,亦因為較少食,亦好想試試,就揀咗款配雞脾。果然配上大大隻雞脾,燒得幾靚仔,糝滿芝麻,最好喺雞脾已一開三,方便夾嚟食,味道香濃,肉質嫩滑;麵條加咗好多滷肉、青瓜絲同蔥花,撈勻嚟食,味道、口感都非常之好。
宜蘭柑桔檸檬蜜 $30

老友揀食濃味嘅牛肉麵,所以,佢就話專登揀柑桔檸檬蜜嚟中和一吓,佢就話杯嘢飲酸酸甜甜,感覺好唔錯。
宜蘭柑桔檸檬蜜
閨蜜紅豆珍珠奶茶 $36

小弟向來喜歡珍珠奶茶,加埋紅豆就更加好,不過,有段小插曲,飲咗好耐都未啜到珍珠,再撩兩撩睇睇,發覺真喺無,侍應都唔好意思,即時幫忙加番,可謂忙中有錯。講番啲奶茶,幾醇香,珍珠好咬口,紅豆又綿又甜。
閨蜜紅豆珍珠奶茶
整體嚟講,環境舒服,出品有水準,其實我都幫襯過尖沙咀店,但已經好多年前嘅事,能屹立多年之久,就連疫情都捱得過,自有其實力
蜜汁芝麻雞髀乾拌麵
哈囉大家好!我今日嚟到中環蘇豪區嘅鐵牛台灣牛肉麵,試吓佢哋嘅人氣台式料理😉餐廳裝修走簡約木系風,幾有台灣小店嘅感覺,加上柔和嘅燈光,整體環境都幾舒服。雖然地方唔算好大,但座位安排都算闊落。不過,呢間餐廳真係好!爆!人!🔥 建議大家可以用Gulu app攞定飛先,如果唔係真係等到你阿媽都唔認得呀!😅鐵牛臭臭鍋:臭得嚟又好吸引!😈今次叫咗個招牌「鐵牛臭臭鍋配安格斯牛肉片」,嘩!一上枱就聞到陣濃郁嘅臭豆腐味,真係「聞到臭,食到香」嘅最佳演繹!湯底辣度啱啱好,唔會太嗆喉,反而帶出咗臭豆腐、鴨血同大腸嘅香味。配料方面,除咗臭豆腐、鴨血、大腸呢啲臭臭鍋必備三寶之外,仲有芋頭貢丸、粉絲、蜂巢豆腐、蟹柳、魚餃、魚豆腐、響鈴、娃娃菜、金針菇、蔬菜、米血糕、冬菇、蘿蔔等等,真係多到數唔晒!安格斯牛肉片肉質都唔錯,夠晒嫩滑,索晒湯汁之後更加惹味!😋台灣本味麻辣鴨血鍋:嗜辣者必試!🌶️另一款「台灣本味麻辣鴨血鍋配安格斯牛肉片」就啱晒鍾意食辣嘅朋友!湯底麻辣香濃,辣得夠過癮,但又唔會蓋過其他配料嘅味道。鴨血滑嘟嘟,入口即化,真係好正!配料方面同臭臭鍋差唔多,同樣豐富,食落好滿足!🤤小食拼盤:台式小食嘅精髓!🍟小

鐵牛臭臭鍋:臭得嚟又好吸引!😈

台灣本味麻辣鴨血鍋:嗜辣者必試!🌶️

小食拼盤:台式小食嘅精髓!🍟

小食方面,叫咗「台農57號甘味地瓜條」同「鹽酥雞拼夜市小香腸」。地瓜條炸得外脆內軟,加上梅粉嘅酸甜味,真係好開胃!鹽酥雞炸得金黃香脆,肉質鮮嫩多汁,配埋甜甜哋嘅台式小香腸,真係好有台灣夜市嘅風味!😍

飲品:透心涼嘅台式飲品!🍹

飲品方面,叫咗「嘉義檸檬冬瓜茶」同「南投縣百香果QQ(只限凍飲)」。檸檬冬瓜茶酸酸甜甜,好 refreshing!百香果QQ就充滿咗熱帶水果嘅香氣,加上煙韌嘅珍珠同椰果,口感豐富,好啱夏天飲!👍🏻

總結:抵食又好味!CP值高!💯

整體嚟講,鐵牛台灣嘅食物質素唔錯,價錢合理,CP值高!無論係想食臭臭鍋、麻辣鴨血鍋定係其他台式小食,呢度都係一個唔錯嘅選擇!下次嚟中環,不妨試吓!😋
2025-02-04 16 瀏覽
早幾日去咗中環一間台灣餐廳😎環境乾淨企理,呢個地段嚟講價錢都唔算貴食物質素仲要唔錯,值得推介🤍柚子蜜香雞排便當 + 配滷肉飯入口應該有啲甜香帶啲酸,雞排外脆內嫩😍好正~滷肉飯滷汁夠濃郁,成個便當感覺又香又飽肚,79蚊算係幾抵食🥰肉燥排骨乾拌麵排骨炸得好好食,不過份量就唔算好多🥹但係拌麵麵條好彈牙~都非常好食!酥炸花枝丸外層脆卜卜,咬落去啲花枝彈牙~欣賞隔離會有啲辣嘅調味粉俾你夾埋一齊食😝滷蘿蔔牛筋滷汁牛筋滲透得夠入味,蘿蔔又淋又吸晒滷汁香味😋感恩珍珠奶茶南投縣百香果QQ

柚子蜜香雞排便當 + 配滷肉飯

肉燥排骨乾拌麵

酥炸花枝丸

滷蘿蔔牛筋
滷汁牛筋滲透得夠入味,蘿蔔又淋又吸晒滷汁香味😋

感恩珍珠奶茶
南投縣百香果QQ
2025-01-28 121 瀏覽
中環呢間鐵牛台灣牛肉麵,又係我lunch成日嚟嘅一間。每次嚟都大排長龍,我成日都係gulu app拎定飛先去,如果唔係都未使旨意入到去。店舖外觀充滿住濃濃嘅台灣風情,木質裝潢,感覺舒適。我最常叫嘅就係鐵牛台灣牛肉麵,轉蕃茄湯底同米粉,佢哋嘅米粉幼細得嚟,極之入味,將蕃茄湯嘅酸甜鮮美全部吸收,每一口都好滋味。牛半筋半肉部分,牛肉軟嫩多汁,牛筋則軟糯有嚼勁,口感層次好豐富。至於佢哋嘅珍珠奶茶,一飲就知用料唔馬虎。茶香同奶香融合得剛剛好,珍珠煙韌彈牙,真係有種好似去咗台灣嘅感覺。難怪咁受歡迎,每次食完都好滿足😌

2025-01-28 109 瀏覽
Ooo台灣牛肉麵ooO店內有多款台式食品牛肉麵、便當、臭臭火鍋、台式飲品 應有盡有OooooO總舖師私房牛肉麵 $88金錢腱筋肉比例剛好 大大件但可以做到唔韌牛肋條入味口感一流 仲有牛筋、牛肚絲豐富有質素 絕對是物超所值可加$3轉刀削麵 女士可以SHARE 2個人OooooO牛筋牛肚絲新竹米粉 $81台灣麵個人喜歡轉新竹米粉 幼幼彈彈的牛筋足料 大大件 牛肚絲是台式的一絲絲幼幼的牛肉湯香甜不太濃配米粉正OooooO魚酥皮蛋豆腐 $45大量肉鬆魚酥配皮蛋豆腐 必點台灣小食OooooO綜合滷水味拼盤 $56滷蛋滷大腸豬耳爽 滷水汁入味大腸不會太多油脂OooooO閨蜜紅豆珍珠奶茶 $46茶味香濃 入口順滑 紅豆及珍珠 有咬口 OooooO丁椰果綠茶 $36使用100% 台灣新鮮果汁調配 清新口味配椰果更好飲!
Ooo台灣牛肉麵ooO
店內有多款台式食品
牛肉麵、便當、臭臭火鍋、台式飲品 應有盡有

總舖師私房牛肉麵 $88
金錢腱筋肉比例剛好 大大件但可以做到唔韌
牛肋條入味口感一流 仲有牛筋、牛肚絲
豐富有質素 絕對是物超所值

閨蜜紅豆珍珠奶茶 $46
茶味香濃 入口順滑 紅豆及珍珠 有咬口

丁椰果綠茶 $36
使用100% 台灣新鮮果汁調配
清新口味配椰果更好飲!

2025-01-22 128 瀏覽
Weekday時間總係過得好慢呢晚收工同舊同事喺中環食飯吹水去咗我哋以前成日食lunch嘅飯堂鐵牛牛肉麵而家menu仲有一人小火鍋同臭臭鍋吸引咗好多人嚟食 每枱都會叫全場差不多坐滿晒 果然厲害👍🏻雙重芝士牛奶鍋配安格斯牛肉片$158雖然話係一人鍋 但份量都好大湯頭呈奶白色 上面有大量芝士粒 勁吸睛車打芝士味道突出香濃 但唔會覺得漏火鍋配料勁多勁豐富 有響鈴、冬菇、蟹柳、生菜、雞蛋、芝士丸、芋頭貢丸、金菇、魚皮餃、蜂巢豆腐、魚腐、娃娃菜、粉絲、蘿蔔、米血糕當中最愛米血糕同芋頭貢丸 係台灣地道風味安格斯牛肉肥瘦適中 雪花好靚夾起時掛起芝士 食落去嫩滑 牛肉汁同芝士夾埋一齊食好香跟主鍋仲配飯 +$8有滷肉飯滷肉肥瘦參半 食落好有彈性嚼口 正同事要咗香濃蕃茄爆蔥鍋配安格斯牛肉片$148佢大讚湯頭好蕃茄好濃郁 蕃茄控必點!佢嘅芝麻海苔飯都好香 好開胃牛三寶小拼盤$70有金錢腱、秘制牛腩、牛筋、蘿蔔好香濃好足味金錢腱超級爽彈 牛腩軟嫩 牛筋香滑得嚟爽脆蘿蔔吸滿晒牛香同牛肉汁 勁正鹽酥小拼盤$56有鹽酥雞、脆薯、花枝丸鹽酥雞外脆內嫩 鎖住到肉汁脆薯香脆 加埋調味粉勁台灣!花枝丸真材實料 香脆有咬口大
Weekday時間總係過得好慢

牛肉汁同芝士夾埋一齊食好香
跟主鍋仲配飯 +$8有滷肉飯
滷肉肥瘦參半 食落好有彈性嚼口 正

同事要咗香濃蕃茄爆蔥鍋配安格斯牛肉片$148
佢大讚湯頭好蕃茄好濃郁 蕃茄控必點!
佢嘅芝麻海苔飯都好香 好開胃

牛三寶小拼盤$70
有金錢腱、秘制牛腩、牛筋、蘿蔔
好香濃好足味
金錢腱超級爽彈 牛腩軟嫩 牛筋香滑得嚟爽脆
蘿蔔吸滿晒牛香同牛肉汁 勁正

鹽酥小拼盤$56
有鹽酥雞、脆薯、花枝丸
鹽酥雞外脆內嫩 鎖住到肉汁
脆薯香脆 加埋調味粉勁台灣!
花枝丸真材實料 香脆有咬口

大甲椰椰芋香 & 閨蜜紅豆珍珠奶茶
個樽好靚 揭蓋式乾淨衛生
椰椰竽香竽頭味道好濃郁
奶茶茶味香濃 紅豆同珍珠好有嚼口
甜度適中 好飲
2025-01-21 208 瀏覽
原本同朋友想食台灣牛肉麵, 就去咗鐵牛, 去到見到新推出咗幾款台灣小火鍋套餐, 正好呢幾日天氣凍, 急不及待order試試。鐵牛中環店環境光鮮整潔, 座位算幾寬敞, 坐得舒服。新推出嘅台灣小火鍋套餐每款均包含豐富配料, 款式大致上差不多, 只係湯底上有所分別, 而套餐本身包豚肉, 轉牛就要額外加錢升級, 另外亦可因應個人喜好追加食材配料、飲品。【雙重芝士牛奶鍋】HK$148+$10 安格斯牛肉片鮮嫩安格斯生牛肉佈面, 上檯點火將鍋物加熱, 因應個人喜好煮成其熟度。面層兩款碎芝士慢慢被熱熔, 熔於湯底中, 令湯底味道奶味更突出而且溫順。而鍋物中仲有大量配料, 包括有彈牙貢丸、芝士丸、米血糕, 仲有盡吸湯汁精華嘅蜂巢豆腐、蟹柳、雪枝揚、響鈴、娃娃菜、 金菇、粉絲、冬菇等等….另+$8 升級鹵肉飯:飯底淋上咗少少鹵肉汁, 微微鹹甜有肉香。而朋友叫咗個【鐵牛臭臭鍋(微辣)】HK$118+配安格斯牛肉片+$10配珍珠白飯湯底微辣惹味, 同樣包含了豐富配料, 我地食到好似尋寶咁, 而呢款湯底就多咗燕餃、鴨血等…【鹵味拼盤】HK$56每款鹵物都鹵得入味而不會過鹹, 包括有好林嘅豬腸、爽骨軟骨豬耳同埋
鐵牛中環店環境光鮮整潔, 座位算幾寬敞, 坐得舒服。
【雙重芝士牛奶鍋】HK$148

+$10 安格斯牛肉片
雙重芝士牛奶鍋
另+$8 升級鹵肉飯:
飯底淋上咗少少鹵肉汁, 微微鹹甜有肉香。
而朋友叫咗個【鐵牛臭臭鍋(微辣)】HK$118
+配安格斯牛肉片+$10
配珍珠白飯
【鹵味拼盤】HK$56
每款鹵物都鹵得入味而不會過鹹, 包括有好林嘅豬腸、爽骨軟骨豬耳同埋鹵蛋。
鹵味拼盤
【鹽酥小拼盤】HK$56
包括酥炸彈牙花枝丸、逢甲鹽酥雞、甘梅地瓜, 每款酥脆香口又美味。
【珍珠奶茶】+$32
奶味偏重, 珍珠軟糯熟透。
【草莓牛奶爆珠】+HK$36
草莓味幾出, 爆珠口感過癮, 飲落口感順滑。
2025-01-14
雙重芝士牛奶鍋
鹵味拼盤
2025-01-14 167 瀏覽
鐵牛臭臭鍋(微辣)今日試咗呢個鐵牛臭臭鍋,微辣嘅味道剛好,鍋底香濃,令人胃口大開!除了配置的芋頭丸、臭豆腐等食材,可以選擇安格斯牛肉片,肉質鮮嫩,非常入味。配料仲有新竹米粉,吸收咗湯底嘅精華,味道一流!🍲🥩🔥 台灣本味麻辣鴨血鍋(辣)$174 呢個辣鍋真係唔怕辣嘅朋友必試!非常惹味!我覺得有T仔小辣。鴨血滑嫩入味!今次配上西班牙豬肉片,搭配珍珠白飯,非常好味。湯底令所有食材都更加出色。🌶️🍚🍹飲品方面,我叫咗柳丁椰果綠茶$36,少糖少冰,清新之餘又唔會太甜,正好平衡咗鍋嘅辛辣。朋友就飲百香果QQ,裏面有珍珠同椰果,一樣好fresh!再加埋綜合滷味拼盤($56)同鹽酥小拼盤($56),非常滿足嘅一餐!🍗我最鍾意係豬耳同花枝丸❤️

🔥 台灣本味麻辣鴨血鍋(辣)$174

2024-10-24 593 瀏覽
我在某個普通的午餐時間點了這道肉燥炸豬排飯,完全沒有特別的期待。這道飯的份量還算足,豬排炸得金黃,外酥內嫩,口感還可以。肉燥的味道偏鹹,搭配白米飯還不錯,米飯煮得挺好,粒粒分明,也吸收了一些肉燥的味道。配菜方面有些簡單,不過還算新鮮。整體來說,這道肉燥炸豬排飯並沒有特別突出之處,讓人覺得普通,但也不至於失望。對於想要快速解決午餐的人來說,這道飯還是能夠填飽肚子。雖然我不會特別想再點,但偶爾吃一次也算是無可厚非。如果你對這道菜有興趣,可以試試,但也不要抱太高的期待。總的來說,就是一頓平平無奇的飯,能吃飽就好。

2024-10-16
  • 肉燥排骨飯
餐廳喺2樓,落地大玻璃,經過中環,冇主意食什麼的時候都會去鐵牛,中環來說位置坐得舒服,點了小時候台灣便當,份量非常充足,排骨也炸得香脆,最喜歡有台式飲品,朋友點了好豐盛,牛肉便當,說牛肉很軟滑,沒有筋,也很入味,價錢也算合理,大約$70一個午餐,會再光顧
2024-09-09 911 瀏覽
📍鐵牛台灣牛肉面 (中環)地址:中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖🍜柚子雞排麵攤肉燥湯麵(肉燥清湯)雞排外脆裡嫩,偏甜口🍜鹽酥雞肉燥湯麵(小辣麻辣湯)個人覺得這個鹽酥雞沒有達到水準,外皮不脆,咬下去有點軟。麵條有韌性 湯底屬於是正常發揮啦聽說他家的一人小火鍋比較好吃,有吃過的朋友們可以評論區告訴我好不好吃喔!另外,他家也是一到中午就超級多人排隊,建議提早到哦,我們這次發現12點10分左右門口就堵得水泄不通了!
📍鐵牛台灣牛肉面 (中環)
地址:中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖

🍜柚子雞排麵攤肉燥湯麵(肉燥清湯)
雞排外脆裡嫩,偏甜口

🍜鹽酥雞肉燥湯麵(小辣麻辣湯)

2024-09-04 874 瀏覽
❤️ $76+$3鐵牛台灣牛肉麵 轉蕃茄湯 紅燒半筋半肉,牛肉都好易咬,唔會煙靭,牛筋就好腍,食落充滿膠質嘅感覺麵嘅軟硬都適中👀份量其實好多,我一個女仔都唔係好食得晒蕃茄湯係點都唔會出事的,而且任何嘢加番茄湯都會更好食😍😍😍蕃茄味都幾香,酸得黎又唔會太酸👍不過都食得出唔係用新鮮蕃茄,應該都係有茄膏味精😌但係中環嚟講呢個質素都對得住個價錢👌不過午市真係早啲嚟會好啲,其實都一定要搭枱/排隊~~
❤️ $76+$3鐵牛台灣牛肉麵 轉蕃茄湯
麵嘅軟硬都適中👀
份量其實好多,我一個女仔都唔係好食得晒
蕃茄湯係點都唔會出事的,而且任何嘢加番茄湯都會更好食😍😍😍
蕃茄味都幾香,酸得黎又唔會太酸👍
不過都食得出唔係用新鮮蕃茄,應該都係有茄膏味精😌
但係中環嚟講呢個質素都對得住個價錢👌

不過午市真係早啲嚟會好啲,其實都一定要搭枱/排隊~~
2091 瀏覽
2024-08-15 886 瀏覽
環境上,地方很乾淨,看起來很闊,沒有壓逼感,加上又可以看下街外景,令人放鬆下心情,又有沙發坐很舒服,服務上門口和入面侍應都很有禮貌,送餐效率快,我都驚訝,哇咁快?食物上有各種火煱,火煱好快就可以食
2024-08-14 664 瀏覽
行街經過呢間,環境舒適讓人感覺暖暖的沒想到有驚喜!鐵牛臭臭鍋 巨巨巨豐富的料,每個火鍋套餐都配米粉或者白飯,非常足夠一個成年人的食量。服務和環境還有味道綜合來說,真的挺不錯,性價比很高
行街經過呢間,環境舒適讓人感覺暖暖的

2024-08-07 629 瀏覽
今日我同兩個男同事嚟食晏,我懷孕六個月,因為仲早,所以餐廳都仲有位可以直入。侍應比咗張四人卡位我哋,我哋就正常咁兩個坐一邊,另一個坐第二邊。點知個侍應即刻要求我哋三個人要坐哂同一邊,話另外一邊要用嚟一陣搭枱用。張枱係正常茶餐廳卡位嘅size,而全間餐廳其他卡位亦只係兩個人坐一邊,我哋問張枱咁細點樣三個大人坐埋一邊?個中年女侍應就即刻趕客咁嘅語氣話「你唔接受嘅就即刻起返身等下一張」 我哋話點解全間餐廳得我哋要三個坐一邊但其他人唔駛?佢就不停咁重覆話「你唔接受就唔該你起返身」完全想像唔到會發生咁嘅事! 中午時間人多要搭枱好正常我哋亦好願意,但喺餐廳未滿座嘅情況下要兩個大男人同一個大肚婆迫埋一邊卡位如果唔係就趕你走就真係好唔合理囉,呢間餐廳以後都唔會再去😤