2024-08-02 51 瀏覽
今日請假去做body check,做完見時間尚早就去附近搵地方食個靚早餐,經過開心小聚見有位就入去食啦!叫咗個簡單餐蛋公仔麵,轉多士烘底,加杯熱華田正。其實仲有好多款餐可以選擇,簡簡單單食完早餐都唔使半粒鐘
叫咗個簡單餐蛋公仔麵,轉多士烘底,加杯熱華田
正。

其實仲有好多款餐可以選擇,簡簡單單食完早餐都唔使半粒鐘

2024-01-14 305 瀏覽
朋友介紹,,佢講咗好多次㗎啦,,今次就特登九龍入去元朗食, 似普通一間茶餐廳咁,舖頭裏面很多都是食緊豬扒雙蛋飯👍👍招牌推介? 我又試吓先, 又OK喎,加埋啲豉油,叫埋杯凍檸茶,我還特登叫侍應煎多隻荷包蛋,成件事都好夾㗎, 都算是冇去錯啦☺️☺️☺️☺️。
豬扒蛋飯
2023-12-30
外賣自取
豬扒蛋飯
2022-05-04 520 瀏覽
傳說中既開心豬扒今日食到啦,豬扒好鬆軟,雖然炸過但係都唔乾身,加配雙雞蛋,雞蛋蛋黃汁爆漿出離, 簡直係精髓。 還可以問店員拎豉油汁加汁呢,豬扒大大塊,價錢相宜。值得推介呀。下次再試其他款式
傳說中既開心豬扒今日食到啦
值得推介呀
。下次再試其他款式

2021-09-23 348 瀏覽
黎這餐廳梗係食佢嘅招牌豬扒,軟綿綿一啲都唔鞋, 我叫了一碗雙腸雞蛋豬扒麵, 味道一啲都冇令人失望, 估唔到一間小店有咁出色的食物, 難怪呢一間小店一向都有好多人排隊等候。
2021-08-01 79 瀏覽
呢度的招牌菜色係豬扒,早餐時間我點了豬扒太陽蛋米粉及一杯凍檸茶。豬扒醃製得相當入味而且不硬,煮得好「琳身」,整體很好,所以吸引我再來幫襯。店內有電視,冷氣足夠,近門口除外。

店內有電視,冷氣足夠,近門口除外。
2020-09-24 423 瀏覽
住元朗既朋友推介✨踩單車入南生圍之前,特登去試試佢!星期六,十一點到,都要等一陣先有位兩隻太陽蛋好吸引,加埋豉油,撈飯一流👍🏻豬扒好軟熟,又大塊我忍唔住食哂成碟飯,好飽呀!
住元朗既朋友推介✨
踩單車入南生圍之前,特登去試試佢!

星期六,十一點到,都要等一陣先有位

兩隻太陽蛋好吸引,加埋豉油,撈飯一流👍🏻豬扒好軟熟,又大塊
我忍唔住食哂成碟飯,好飽呀!
2019-12-29 393 瀏覽
元朗,無敵豬扒,Here we are.. I live in Yuen Long for half century, This is one of the most brilliant pork and egg rice here compared with all over restaurants in Yuen Long. I first ate their meal 10 years ago in their original restaurant, also in Yuen Long, 雞地,this branch, I am the second times eat there, the quality keep align with original one, nice, cheap, brilliant, I love it very muchI mean 豬扒香脆,豉油秘制,蛋邊甘脆,這價格,冇得输!
招牌豬扒蛋饭,
招牌豬扒蛋饭,
2019-06-12 323 瀏覽
今日大約11:15去左開心小敍食野,叫左一碟豬扒紅腸飯(豉油汁)同埋一碗午餐肉煎蛋米線🍜豬扒好入味,而且煎得好香,咬落又唔鞋至於紅腸都係超正,煎得勁香,又大塊又厚,仲要有四塊咁多,碟飯加埋少少甜甜地嘅豉油汁,無得輸相比之下個米線就遜色啲,唔知係咪湯多,味粉少,個湯好淡茂茂我要又落胡椒粉同辣椒油黎頂檔而餐肉同蛋就好味嘅,不過建議餐肉蛋分碟上,因為浸到餐肉淋晒,食落口感就麻麻下次要黎嘅話都係叫返飯穩陣啲
相比之下個米線就遜色啲,唔知係咪湯多,味粉少,個湯好淡茂茂
我要又落胡椒粉同辣椒油黎頂檔
下次要黎嘅話都係叫返飯穩陣啲
2019-06-11
午餐
2019-05-16 182 瀏覽
星期六嘅下午瞓到差唔多11點先起身,喺屋企求其食完個早餐再瞓過,一醒已經係晏晝嘅兩點,呢個時候食晏晝又覺得太飽,於是乎就去開心小聚食下午茶。平時你呢度都係食豬扒飯,但係瞓咗好耐唔想食飯,於是乎就帶咗個豬扒包填下肚。包皮有烘,豬扒亦都係即煎,不過略嫌豬扒唔夠多汁,檸檬茶茶底有啲澀,叫開走甜嘅我,真係澀到飲唔到落去。食飽飽又返屋企睇套戲,渡過一個休閒嘅下午。

食飽飽又返屋企睇套戲,渡過一個休閒嘅下午。
2018-12-22 268 瀏覽
開心小敍係元朗已經開咗三間👍👍👍 一到假日開飯🥢時間都少不免排隊,絕對係殿堂級街坊食堂😂 東堤街分店雖然位處邊疆,但餐廳人流都唔少💪 週六朝十點零黎到,係大約40個位入面揀左個自閉角落坐坐,咁啱又搵到條光縫,影咗幾張靚相自high🤩餐牌好多選擇,但開心最出名係豬扒🐷 要左個豬扒腸仔丁,加埋個攝影模等:凍啡少甜☕老實講,黎開心都係食飯好啲,麵只係普通茶記素質😛 豬扒一如以往鬆化,係陽光下幾乎照得穿☀️唔會太多肥膏💀 咬落豬扒吸到出前一丁麻油味湯底,估佢應該係揼鬆,唔係鬆肉粉👏👏凍啡正正常常👌👌成個早餐41,都係合理價其實街坊食堂唔會係頂級美味,但係一定係可以番啅既好嘢,遊客就唔好山長水遠入黎食😂😂但街坊未食過就快啲試😋

豬扒腸仔丁麵,凍啡

凍啡正正常常👌👌成個早餐41,都係合理價

凍啡小甜

凍啡小甜

2018-12-22
豬扒腸仔丁麵,凍啡
  • 豬扒腸仔丁
2018-07-10 270 瀏覽
食物唔係特別,但幫襯過幾次。我都係第一次忍唔住要寫食評。因為真係差得好緊要!今日我打電話去叫外賣。已經早左10分鐘打去叫定,跟住去到比左錢係門口等!過程我見到環境好混亂同埋員工個個都黑口黑面同埋好無禮貌!當時係正午,所以烈日當空,我足足等左25分鐘之後忍唔住入去問佢地,我見到佢地竟然漏左單。錢收左!之後我話要取消個疑似老闆娘仲要黑我面!唉~當我自己黑啦⋯⋯去左間咁差既食市

2018-07-10
30 分鐘 (外賣自取)
午餐
2018-01-05 273 瀏覽
為食前輩教落,當唔知食咩既時候,嘗試搵間人頭湧湧既都錯唔到幾多,群眾集體出錯既機會微乎其微的。 一早未回魂唔知食咩好,係元朗市中心,行左一圈,大部份餐廳都係搵唔到“人頭湧湧”的,一行到開心小敘就見到呢個傳說中既陣容,唔使多考慮,直接坐入去食個靚早餐先呢間野我平時食開午餐的,佢個豬扒都可以列入元朗三甲之一了,午飯時間都一樣係高朋滿座的,叫左一碗 "紅腸控五香肉丁米線" + "凍檸茶少甜"。米線就叫做煮得夠淋身, 亦唔會話一夾就散的, 而紅腸呢, 因為我係紅腸控, 所以點都好食的肉丁就正正常常吧, 唔太差的,不過, 不可不提,呢間亦係元朗入面,少數堅決執行“少甜”既店舖之一,因為好多食店, 當你叫左"少甜", 都可以非常甜的,呢間堅決執行“少甜”, 要俾個 Like 了!
群眾集體出錯既機會微乎其微的。

叫左一碗 "紅腸控五香肉丁米線" + "凍檸茶少甜"。
肉丁就正正常常吧, 唔太差的,

呢間堅決執行“少甜”, 要俾個 Like 了!