2021-02-22 209 瀏覽
黃店之選! 外賣嗌咗炸單骨雞翼 素肉炒秋葵 原片五花腩,外賣份量不多,如胃口不大應該剛剛好,非常肚餓/ 大食人士應該係僅僅有食過野咁配上鹹蛋黃醬蔥油撈飯,這飯鹹蛋黃非常香,蔥油亦非常惹味,感覺另一個豬油渣撈飯亦會不錯,雖然不太健康,btw好食就係la另外,外帶咗香港人加油的菊花蜂蜜和圓肉杞子蜜,兩樣都非常好味,有驚喜*
黃店之選!

2021-02-01 527 瀏覽
💛💛開餐喇!🍽終於食到🤤💛💛當日晏就五點左右去到食個Early dinner🤪位都唔洗等就入得!$57酸菜魚河好耐冇食酸菜魚🥲見到有一得食一定要試!魚肉鮮滑🤤酸菜開胃,但都幾辣,嗜辣的我可接受😋河粉份量多,但就碎哂☹️$28麻辣牛筋腩小食黎講呢個價份量算多👍🏻唔算好辣,但反而麻味好重🤤又係食到流哂口水$58鹹蛋蔥油飯配五花腩🐷鹹蛋黃蓉超香!🤤勁邪惡!!食到停唔到口🤤但蔥油豉油唔夠配哂成個飯食,飯亦不是粒粒分明,略嫌飯太稔,扣咗分☹️五花腩係全餐最愛🤤調味選用蜜糖🤤肉嫩又入味👍🏻肉脂分明,不會油膩☺️非常好送飯😋餐飲+$10有💛香港人加油💛樽裝飲品👍🏻解毒胎菊花蜂蜜🌻明目圓肉杞子蜜👀兩樽都唔會太甜☺️飲唔哂成支帶走🤪整體黎講都算抵食,份量又夠多👍🏻又可以解下條酸菜魚癮😋🤤

$57酸菜魚河

麻辣牛筋腩

$28麻辣牛筋腩

$58鹹蛋蔥油飯配五花腩🐷

五花腩

餐飲+$10有💛香港人加油💛樽裝飲品👍🏻

整體黎講都算抵食,份量又夠多👍🏻又可以解下條酸菜魚癮😋🤤
酸菜魚河
鹹蛋蔥油飯
2021-01-16
五花腩
酸菜魚河
2021-01-24 284 瀏覽
放工後通常都在附近, 如果夜食飯,好多餐廳都收左。有一日發現左呢道會開到深夜之後,就經常黎。餐牌選擇繁多,而且價錢親民。今日就食左溫泉蛋蕃茄湯牛肉通粉,加杞子蜜。個人平常都好心急,但係個湯好熱,所以要小心d食。番茄落料充足,牛肉同通粉都好多,味道都好夾。唔會太鹹,微甜微酸。 個蛋令牛肉更滑。每次來到,我都一定會加野飲。 $10 有一大支,而且每個味都好正,唔太甜。個樽又可以再用。其他地方一定買唔到咁抵既野飲。個樽仲會幫你打氣一日到黑在公司做到嘔,見到一句加油真係好窩心。 呢度賣的係平實既風格,食物好食,唔需要太大驚喜。亦就係呢個原因我一來再來。值得一提既係店員都好有heart,都係年輕人又好有活力,值得支持!
放工後通常都在附近, 如果夜食飯,好多餐廳都收左。
有一日發現左呢道會開到深夜之後,就經常黎。
餐牌選擇繁多,而且價錢親民。
今日就食左溫泉蛋蕃茄湯牛肉通粉,加杞子蜜。

個人平常都好心急,但係個湯好熱,所以要小心d食。

番茄落料充足,牛肉同通粉都好多,味道都好夾。
唔會太鹹,微甜微酸。

個蛋令牛肉更滑。
個樽又可以再用。其他地方一定買唔到咁抵既野飲。

2020-11-10
2021-01-17 651 瀏覽
是日下午茶餐廳冇特別下午茶餐牌,但會提供平日做開嘅粉面🤭個酸菜魚片湯河真係冇得頂,叫咗小辣,個酸菜同魚片啲味道好夾,魚片份量都唔少㗎!我諗好少有茶餐廳會有得咁樣叫依個河粉,自己喺屋企整又好麻煩,呢個價錢有一碗真係真心抵食扎肉雙丸湯湯火都係辣嘅,同樣好食,湯底好夠味,又可以叫小辣,所謂嘅雙丸其實係魚蛋同埋貢丸每一碗粉加$10可以轉香港人加油特飲,呢個係菊花,冬天飲真係覺得好潤好正!入邊本身已經有茶包,鍾意嘅可以自己拎走個樽返去再加水沖。
是日下午茶
餐廳冇特別下午茶餐牌,但會提供平日做開嘅粉面🤭

,自己喺屋企整又好麻煩,呢個價錢有一碗真係真心抵食

酸菜魚片湯河

札肉雙丸湯河

香港人加油(菊)

2021-01-16
酸菜魚片湯河
札肉雙丸湯河
香港人加油(菊)
香港人開餐,酸菜魚要讚👍🏻——酸菜魚河粉($57)慕名而來為咗食呢個酸菜魚河😍都幾多酸菜魚,魚肉都唔錯,幾滑😋湯底夠嗮酸辣,啱嗮重口味嘅人!不過河粉太爛,碎濕濕咁,唔係一條條完整嘅河粉☹️.炸流沙奶黃包($19)表皮香脆,個樣同入面嘅包都好似炸饅頭咁。切開佢啲流心傾瀉而出,奶黃味香濃🤤好食好食!.香港人加油熱紅棗蜜 (+$12)好抵飲,好大杯而且好足料,入面有紅棗同好多杞子🥰冬天飲冇得輸😋——📍開餐 佐敦白加士街19號地舖
香港人開餐,酸菜魚要讚👍🏻
——
酸菜魚河粉($57)
炸流沙奶黃包($19)
香港人加油熱紅棗蜜 (+$12)

——
📍開餐
佐敦白加士街19號地舖
2020-12-31 260 瀏覽
佐敦附近一帶都多好野食, 經過見到呢間門口meau好似幾好食, 就入左去試下Meau上既款式都幾多, 大部份都係港式餐, 有啲係fusion 組合鰻魚牛肉飯@$78幾新鮮既組合! 好少有鰻魚配牛肉飯呢個組合, 兩個組合埋一齊令個飯感覺更日式~(*´꒳`*)鰻魚好大條~~惟口感有啲硬左少少牛肉則算是嫩口有口感 兩個mix埋食既口感幾得意, 軟身啲既鰻魚配上較硬身的肥牛口感; 而飯既份量就幾夠配埋送既茶飲就剛好(*´◒`*)

鰻魚牛肉飯@$78
鰻魚好大條~~惟口感有啲硬左少少
牛肉則算是嫩口有口感
配埋送既茶飲就剛好(*´◒`*)
2020-11-24
2020-12-29 180 瀏覽
上網見到啲食評幾好幾吸引,所以就去試吓。叫咗酸菜魚片河粉同蕃茄牛肉通粉,仲有蝦多士,套餐包嘢飲,叫咗桂花烏龍茶同阿華田酸菜魚片河粉:佢啲河粉係比較糼身,份量好多,幾好食,魚片就唔係好滑,煮得太耐,湯底有少少酸味,我覺得好辣蕃茄牛肉通粉:通粉係比較爽身嗰種,分量亦好多,牛肉幾好食幾滑下,每件牛肉都大大嚿份量好足夠,仲有隻窩蛋蝦多士,我覺得幾好食,我覺得鹹味適中桂花烏龍茶:原來係用茶包沖出嚟,淡淡的桂花烏龍味,唔係好濃味阿華田:其他餐廳啲阿華田會好甜,但係呢間我覺得啱啱好下次會再去試吓其他嘢食,唔錯!
上網見到啲食評幾好幾吸引,所以就去試吓。
蝦多士,我覺得幾好食,我覺得鹹味適中
阿華田:其他餐廳啲阿華田會好甜,但係呢間我覺得啱啱好
下次會再去試吓其他嘢食,唔錯!
2020-12-14 313 瀏覽
比佢個門口同枝打卡飲品深深吸引咗入黎😍 午餐時間比較多人外賣,堂食就要等位,但都唔算好耐☺️ 位置都幾闊落好坐💛🥩 喇沙海鮮肥牛湯麵 ($58)好足料❗️好多肥牛,仲有墨魚同帶子仔,全部都好嫩滑,墨魚好出色,不過就好似得兩舊🙈 肥牛雖然薄切,但絕對對得住呢個價錢🤤🤤喇沙湯底好香濃,有幾粒辣椒吊下味,好開胃😋😋🍯 明目桂圓杞子蜜 (+$10)最欣賞佢有好多支裝養生飲品揀,今次試咗明目桂圓杞子蜜,有好多杞子同龍眼肉,好滋潤🥰🥰 最緊要用咗可重用環保膠樽,等大家可以有個「香港人加油」水樽用😍 單買$20一樽,見到有客人外賣咗四樽走,證明深得大家喜愛😆😆

🥩 喇沙海鮮肥牛湯麵 ($58)
喇沙海鮮肥牛湯麵

🍯 明目桂圓杞子蜜 (+$10)
桂圓杞子蜜
喇沙海鮮肥牛湯麵
桂圓杞子蜜
2020-12-11 260 瀏覽
第四坡疫情殺到嚟, 又冇晚市堂食喇係佐敦買外賣, 走嚟睇下呢間有咩食真係嚇我一跳 😱抗疫餐雖然只有三款但只需 $30 , 仲送熱飲添 🍵我梗係唔要佢送啦因為我要 「香港人加油」飲品我揀咗C餐 : 鹽酥豬扒鹹蛋蔥油飯解讀胎菊花蜂蜜豬扒好大塊、好酥脆鹹蛋黃加埋蔥油送飯冇得頂 👍菊花蜂蜜清潤唔太甜個樽仲可以留起重用又環保又有鼓勵作用讚 😘
第四坡疫情殺到嚟, 又冇晚市堂食喇
係佐敦買外賣, 走嚟睇下呢間有咩食
真係嚇我一跳 😱
讚 😘
鹽酥豬扒鹹蛋蔥油飯 解讀胎菊花蜂蜜
鹽酥豬扒鹹蛋蔥油飯 解讀胎菊花蜂蜜
2020-12-10 264 瀏覽
食過咁多唔同菜式,始終係香港茶餐廳最有風味🇭🇰。「開餐」有地道香港茶餐廳菜式之餘,仲有唔少其他菜式,例如川菜酸菜魚🍲、鰻魚飯🍱,仲連點心都有,啱晒嘅心大心細,成日唔知食咩好嘅朋友呀。.招牌溫泉蛋鮮茄牛肉湯通粉🍅 $56老實講,依個價錢食茄牛通都算貴,平時出面可能都係$40左右,但依度嘅茄牛通要成$56,就睇下佢有幾特別啦! 溫泉蛋煮得啱啱好,蕃茄湯底酸酸甜甜,好開胃,通粉都唔係普通通粉,而係有扭紋嘅坑通粉,坑通粉吸晒啲湯底,正!牛肉都算幾滑,不過略嫌有少少韌。依碗茄牛通真係超大碗,睇相你就知,食到底都仲有。.香港人雜扒飯 (雞扒、腸仔、午餐肉、煎蛋) $57雞扒煎得好靚仔,雞皮微焦,雞肉嫩滑,亦醃得好入味,仲有好多燒汁係上面俾你送飯食。另外仲有腸仔(好耐無食過廚師腸啦!)、午餐肉、靚靚嘅太陽蛋🍳,一啖接一啖,好快就食完。不過要吐糟一下,明明寫住係雜扒飯,但其實只得雞扒,改返個名可能好啲。.炸流沙奶皇包 (跟餐) $19 單點 $29好耐無飲茶,唯有叫返個奶皇包止下癮。開餐嘅奶皇包係炸嘅,炸得金黃香脆,熱辣辣、帶有鹹蛋黃香嘅奶皇流晒出黎,好邪惡啊!大家食嘅時候真係要小心熱,唔好辣親。.金
招牌溫泉蛋鮮茄牛肉湯通粉🍅 $56
香港人雜扒飯 (雞扒、腸仔、午餐肉、煎蛋) $57
炸流沙奶皇包 (跟餐) $19 單點 $29
金華火腿奶油津白 (跟餐) $27 單點 $37
難得見到奶油津白,仲要有個咁靚嘅盅裝住,我地又跟餐叫左佢。雖然只係$27,但上面竟然有真材實料嘅金華火腿,非常有誠意。奶油津白🥬煮得都幾滑,又唔會好Heavy好鹹,味道剛剛好。
最後埋單加埋兩杯凍飲都係$16X,但食到我哋兩個飽晒。好少可會見到茶餐廳會有咁多唔同種類嘅菜式,份量大,價錢又唔算貴,每叫一個主食又可以平啲加個小食試下,如果係附近返工嘅朋友,一定要多啲黎撐下依啲良心小店呀!
2020-12-01 210 瀏覽
早聽聞呢間良心小店,成日好多人捧場,開工前經過,趁早餐時段無咁爆場,就真係要試下。同事就同我一樣都叫B201, 鮮滑牛蕃茄濃湯,我食通粉佢食麵。 真心濃湯,唔止有茄膏仲有蕃茄,個湯調得好,唔太酸唔太甜,牛肉係滑既,份量都唔少。 滑旦雖然無標榜咩北海道牛奶去炒,但係滑既係事實。 咖啡一睇都知唔Hea, 難得早餐可配特色少少既飲品,就係桂花烏龍茶🎒。 加一蚊有腸仔或者煙肉,值得一提煙肉唔會煎到乾晒,或者太油,好滿足先盛惠$36咋! Great Breakfast makes Great Day!

2020-11-24 4236 瀏覽
知道這店一段時間了,一直很想嘗試,但好幾次🍑經都有一大堆人群在等候,於是某天趕在午餐繁忙時段前來進餐😀以乾百合生地黃玄參吉梗麥冬甘草集合而成的😋平安湯,有清肺毒潤肺養陰功效,黑漆漆的湯水,不說真的以為是薑醋🤪未喝前先嗅嗅,藥材味不算重,喝下熱呼呼甜甜的,非常容易接受的味道👏🏻喝了幾口湯後吃小食😋五大素球有齊甜酸苦辣鹹的丸子就像人生必經之過程,甜酸來自汁醬,鹹鹹的素球鬆軟中帶著馬蹄的爽脆,辣味太微幾乎察覺不了,苦味來自伴碟的苦瓜,份量很多,查實小的吃不到苦瓜,任憑這裡的涼瓜是浮沈在豉汁的香濃及惹味的汁醬之中,但苦瓜本身激烈的甘苦,小的如何努力地嘗試,也是未能體會什麼是甘苦與共,所以吃了幾件後,不得不棄食😂湯水小吃嚐過之後,來到主菜😋酸菜魚片湯河,平時已很想吃酸菜魚,但份量之大如何吃得消?這裡的是一人前,非常適合經常隻身吃飯的在下,酸菜酸酸鹹鹹的,魚片非常軟嫩,辣度方面,看過好幾位已品嚐過的食後感,也說不算太辣,不過對於還是只能吃微辣的在下是稍辣🤪湯河粉非常滑溜,小的一直鍾愛幼滑河粉,不過某種原因之下很久沒吃了,久別重逢,依然是吾之所愛呢😍!

喝了幾口湯後吃小食😋五大素球

午餐
2020-11-22 324 瀏覽
佐敦行街行到攰見到『開餐』, 目測似乎係黃色嘅茶餐廳😄💛 。 吸引咗我哋入去醫肚添。茶餐廳的格局,好多套餐, 餸菜嘅名更加係精挑細選。鰻魚牛肉飯真材實料,原條鰻魚上~ 烤得唔錯有焦香, 唔腥,仲有鰻魚汁相當惹味。 另一款牛肉調味甜甜地, 似食緊牛肉飯, 整齊份量好大。另加勝瓜魚片, 有菜有魚片還有靚湯,使用『良知』的湯碗 ~ 熱辣辣健康又美味!豬軟骨飯, 豬軟骨有啲韌同乾, 只是一般😄凍奶茶又唔錯,好飲到好多茶餐廳。餐廳裏面雖然坐得好迫,不過幾有氣氛㗎

茶餐廳的格局,好多套餐, 餸菜嘅名更加係精挑細選。

鰻魚牛肉飯

豬軟骨飯, 豬軟骨有啲韌同乾, 只是一般😄

凍奶茶又唔錯,好飲到好多茶餐廳。

餐廳裏面雖然坐得好迫,不過幾有氣氛㗎

2020-11-13 282 瀏覽
原來酸菜魚河個河係可以免費轉飯㗎!😍今日特別肚餓所以好想食飯,於是膽粗粗問下侍應個河粉可唔可以轉白飯。到上餐時我見到得一碗嘢,原來佢將個飯倒咗落個湯入面,同我預期中有啲唔一樣,Anyway係我無講清楚。個湯又酸又辣真係好開胃,而跟餐加十蚊嘅菊花蜜都好好飲😋
原來酸菜魚河個河係可以免費轉飯㗎!😍

今日特別肚餓所以好想食飯,
於是膽粗粗問下侍應個河粉可唔可以轉白飯。

到上餐時我見到得一碗嘢,
原來佢將個飯倒咗落個湯入面,
同我預期中有啲唔一樣,
Anyway係我無講清楚。

個湯又酸又辣真係好開胃,
而跟餐加十蚊嘅菊花蜜都好好飲😋

• 酸菜魚片湯河
2020-11-10 222 瀏覽
一個字「正」前排去佐敦做野,出發前梗係用app搵定有咩好野食,最後選擇咗開餐 Dine Inn。一去到已見到舖頭入邊既裝飾佈置,好鬼死吸引。💛樣樣都想試,但胃就得一個,最後叫咗鰻魚牛肉飯,超抵食。只係幾十蚊,已經有原條鰻魚上,抵食到不得了。🤩另外加咗個「良知」雲耳魚片浸勝瓜,好好味,連個湯都飲埋。然後加埋支「養生牛蒡冷泡茶」,夠哂養生😂大滿足😋😋😋原來旺角同灣仔都有分店,去開果頭又可以去試下💛😋
一個字「正」

一去到已見到舖頭入邊既裝飾佈置,好鬼死吸引。💛
樣樣都想試,但胃就得一個,最後叫咗鰻魚牛肉飯,超抵食。
只係幾十蚊,已經有原條鰻魚上,抵食到不得了。🤩
另外加咗個「良知」雲耳魚片浸勝瓜,好好味,連個湯都飲埋。
然後加埋支「養生牛蒡冷泡茶」,夠哂養生😂

大滿足😋😋😋

原來旺角同灣仔都有分店,去開果頭又可以去試下💛😋