2019-09-10 93 瀏覽
大埔嘅越式餐廳比較少,最近聽屋企人講,大埔開咗新嘅越南餐廳,難得地點咁近火車站,就同屋企人去試下呢度嘅食物種類好多,而且價錢唔貴坐低就可以自己寫低想食嘅食物越南菜基本嘅檬粉、米紙卷等等嘅食物都好多種類可以揀連甜品都有得揀,第一次喺越南餐廳見到有法式蘋果批燒雞肉米紙卷米紙卷包滿左雞肉、檬粉同蔬菜,味道比較清新店員推介我哋用海鮮醬,但我貪得意,用左撈檬嘅醬汁,相比之下,用撈檬汁個紙卷會濕潤少少,更易入口,兩款醬各有特色越式扎肉撈檬唔想食太濃味,所以揀左個清新D嘅檬粉扎肉份量十足檬粉比較爽口,同樣份量十足,所以食得好飽檬粉汁味道較清淡,唔會太鹹至尊湯河呢個河粉好足料,有牛丸、牛腩、生牛肉同扎肉湯底好香,河粉唔會太淋,而且價錢唔貴又咁多野食,真心覺得好抵香茅牛肉撈檬呢個檬粉相對較濃味,撈檬有炸蒜、蔬菜等,加上牛肉份量十足,同樣好抵食法式蘋果批原來呢款蘋果批似係酥皮炸脆,再加上少少蘋果餡,係食完鹹食之後一個最佳選擇呢度嘅飯麵類都包埋飲品,有一般奶茶咖啡、豆漿等可以揀呢餐飯份量足,味道又唔錯,係一餐好抵食嘅越南菜
呢度嘅食物種類好多,而且價錢唔貴

坐低就可以自己寫低想食嘅食物
越南菜基本嘅檬粉、米紙卷等等嘅食物都好多種類可以揀

甜品都有得揀,第一次喺越南餐廳見到有法式蘋果批

燒雞肉米紙卷
米紙卷包滿左雞肉、檬粉同蔬菜,味道比較清新

越式扎肉撈檬
唔想食太濃味,所以揀左個清新D嘅檬粉

扎肉份量十足

檬粉比較爽口,同樣份量十足,所以食得好飽
檬粉汁味道較清淡,唔會太鹹

至尊湯河
呢個河粉好足料,有牛丸、牛腩、生牛肉同扎肉

香茅牛肉撈檬

法式蘋果批

呢度嘅飯麵類都包埋飲品,有一般奶茶咖啡、豆漿等可以揀
呢餐飯份量足,味道又唔錯,係一餐好抵食嘅越南菜
2019-09-10 52 瀏覽
今日去咗新達廣場接阿媽收工, 佢話想食越南菜 ,佢提起運頭塘商場新開咗間越南餐廳, 知道運頭塘商場都翻新咗, 本身都有啲想走去八下, 所以就趁機去試下, 餐廳環境幾光猛,新淨。至尊湯河至尊湯可有牛腩,生牛肉,牛丸,扎肉, 湯底好清甜, 河粉幾爽口 ,牛腩炆得夠淋入味, 份量都幾多,我食完碗麵都差唔多飽。蕃茄蝦膏牛肉湯檬朋友嗌咗個蕃茄蝦膏牛肉湯檬, 我試咗少少, 湯底似係我阿媽喺屋企用真蕃茄煲嘅蕃茄湯, 仲有少少蝦膏嘅香味, 檬粉都幾爽口。扎肉撈檬扎肉撈檬配咗啲沙律菜,乾蒜片 ,醃蘿蔔等, 配撈檬嘅甜酸汁, 幾清新開胃。越南春卷越南春卷用咗紅蘿蔔絲,木耳,豬肉碎等做餡, 春捲外皮炸得夠脆, 可以配越南撈檬嘅甜酸汁一齊食。烤雞紙米卷上菜時店員提議我哋用越南甜醬來配紙米卷, 越南甜醬嘅甜度比起中式甜醬冇咁甜, 不過我都係鍾意用甜酸汁嚟配, 紙米卷嘅餡料有醃蘿蔔,粉絲,烤雞,生菜等, 個紙米卷包得都幾紮實豐滿。

至尊湯河

蕃茄蝦膏牛肉湯檬

扎肉撈檬

越南春卷

烤雞紙米卷

2019-09-10 48 瀏覽
離大埔火車站冇幾遠嘅運頭塘商場有間新開嘅越南餐廳夏天熱辣辣得來又掛住食越南嘅野就一於嚟食個午餐🙌🏻🙌🏻🙌🏻-通粉撈檬、米紙卷呢啲係必備-虎蝦米紙卷開胃嘅一個前菜💕💕-其實猶豫左一陣到底食至尊湯檬粉定係蝦膏番茄檬粉因為呢兩個睇名睇圖已經好吸引,同埋唔係平時太常見最後就揀咗蕃茄蝦膏牛肉濃湯檬粉,果然無令我失望😍首先佢個番茄湯底係唔會似一般嘅蕃茄湯底咁一味淨係識加糖落去呢個蕃茄湯底係真係食得出有好多個蕃茄煲出嚟😍😍先有呢種味道!蝦膏味道唔算太濃,係濃濃嘅蕃茄味入邊有有陣陣嘅蝦膏味🤭牛肉香口,唔錯-香茅雞翼撈夢當中嘅雞翼炸到好香口!又唔會太乾身!不過相比之下我都係鍾意食蕃茄撈檬多啲🤣-值得一提嘅係呢間餐廳係有越式咖啡飲㗎!我下次應該會為咗佢個番茄撈檬而再黎幫襯😂😂

離大埔火車站冇幾遠嘅運頭塘商場有間新開嘅越南餐廳
夏天熱辣辣得來又掛住食越南嘅野
就一於嚟食個午餐🙌🏻🙌🏻🙌🏻

通粉撈檬、米紙卷呢啲係必備

虎蝦米紙卷
開胃嘅一個前菜💕💕

其實猶豫左一陣到底食至尊湯檬粉定係蝦膏番茄檬粉
因為呢兩個睇名睇圖已經好吸引,同埋唔係平時太常見
最後就揀咗蕃茄蝦膏牛肉濃湯檬粉,果然無令我失望😍
蕃茄蝦膏牛肉濃湯檬

首先佢個番茄湯底係唔會似一般嘅蕃茄湯底咁
一味淨係識加糖落去
蝦膏味道唔算太濃,係濃濃嘅蕃茄味入邊有有陣陣嘅蝦膏味🤭
牛肉香口,唔錯

香茅雞翼撈夢當中嘅雞翼炸到好香口!又唔會太乾身!
不過相比之下我都係鍾意食蕃茄撈檬多啲🤣

值得一提嘅係呢間餐廳係有越式咖啡飲㗎!
我下次應該會為咗佢個番茄撈檬而再黎幫襯😂😂
2019-09-01
10 分鐘 (堂食)
蕃茄蝦膏牛肉濃湯檬
2019-09-08 783 瀏覽
🤔依稀記得呢個店名同越南一個演員同名,有無關係就唔知。但去到呢間舖門口嘅格局,同印象中嘅屋邨商場完全唔同就係真嘅。🔆番茄蝦膏牛肉🐮濃湯檬 $68 - 湯底無平時食嘅茄膏味咁重,反而多左d媽媽煮嘅番茄蛋湯味道;牛肉超讚!靚腩肉有易咬嘅筋位,而且件數都幾多,牛肉味又重。🔆秘製咖哩牛腩🐮飯 $65 - 都係靚牛腩,秘製咖哩偏重椰香,無辣味。但咁樣反而更好,自己用越南辣醬調較辣度更方便。🔆法國牛油雞翼🐥 $45 - 本身香茅味好重嘅雞翼,加上蒜香牛油。燒得香脆,味道複雜惹味,賣相令人口水流🤤。🔆越南咖啡☕️、咸檸樂🍹 - 好正,食粉麵飯都好,都奉送一杯飲品,好似越南/港式咖啡、檸茶奶茶之類,而特飲好似咸檸樂,都只係加$10。我呢個咖啡控就梗係飲個少飲嘅越南咖啡啦,最大分別係越南咖啡豆味濃而帶苦澀,品嚐嘅時候係用練奶而唔係鮮奶,另有一番風味呀!✏️一向食開嘅屋邨餐廳,非本地嘅菜色,梗係有d求求其其。無諗過呢間又幾認真,連醬料都用番正宗越南野。整體上水準唔錯~呢邊d居民就好啦,就腳又好味嘅餐廳唔易搵架~
秘製咖哩牛腩飯
法國牛油雞翼
越南咖啡、咸檸樂
午餐
秘製咖哩牛腩飯
法國牛油雞翼
越南咖啡、咸檸樂
2019-09-08 75 瀏覽
跟男朋友適逢週末在大埔來了個單車遊,結果下大雨單車踩不了,卻誤打誤撞來了運頭塘這裏吃了個不錯的越南粉🤪餐單款式不算多,主要都是吃湯河撈檬和咖哩飯😊我和男朋友吹完風也不想吃得特別油膩,便各自點了一個蝦餅湯檬和豬手番茄湯檬😛蝦餅湯檬是清湯來,但湯底清甜順口,男朋友轉眼便一碗清底了😛至於我的番茄湯檬不是那種感覺下很多茄膏滿口番茄的感覺,喝下去竟有一種媽媽煲的番茄薯仔湯的感覺,讓我喝個不停😚至於配菜蝦餅,份量多蝦肉亦彈牙,我的豬手看起來好像賣相不佳的🤪但吃下去卻相當軟淋入味!完全是豬手不可賣相😎另外我們還叫了小吃雞肉米紙卷,配海鮮醬吃感覺清爽👍🏻甜品芒果糯米飯也相當有驚喜,熱騰騰的糯米配上冰涼芒果,再蘸上香甜的椰子奶油,絕對是一口一滿足😉用奶茶杯裝的豆漿亦意外地好喝咧🙊竟然不會過甜且豆味濃郁👍🏻整體來說這間小店菜色雖然不算特別,但用心製作,我和男友都相當滿意,為我們這個下雨天帶來了小確幸咧❤️

番茄濃湯豬手金邊粉

蝦餅湯河粉
雞肉米紙卷
芒果糯米飯
2019-09-07 38 瀏覽
今日經過見到新開一於試一試佢好少可開越南野係呢邊越南足料檬粉番茄蝦膏牛肉濃湯檬湯底蕃茄味都夠濃濃加埋少少蝦膏味牛肉同檬粉份量都好多食一個已經夠晒飽至尊湯檬粉牛腩 生牛丸 牛肉 同札肉超級大碗呀牛腩好正唔鞋又夠淋牛丸好彈牙牛肉份量超多 湯底唔會淡好有越南風味牛油雞翼佢係新鮮炸起既牛油味好香加上香茅味都好出可以encore呀真係我地d街坊又有好選擇喇阮蘭芳 (大埔)大埔曉運路10號運頭塘邨運頭塘商場地下26A號舖
今日經過見到新開

牛油味好香
加上香茅味都好出
可以encore呀真係

我地d街坊又有好選擇喇
阮蘭芳 (大埔)
大埔曉運路10號運頭塘邨運頭塘商場地下26A號舖
2019-09-05 35 瀏覽
今日嚟到大埔曉運路10號, 運頭塘邨, 運頭塘商場地下26號a號舖 ,阮蘭芳 越南美食, 入到店內店員,超有禮貌,問我幾多位, 安排咗個舒適寧靜,優雅的地方給我坐, 店內的佈置,氣氛很好, 我叫做一個鮮蝦木瓜沙律, 十五分鐘來到了, 味道很清香, 很清甜, 香茅豬扒湯河, 香茅豬扒很香 ,湯河很好吃, 湯底不太鹹, 味到啱啱好, 越式蝦餅撈檬, 蝦餅炸得很鬆化,很彈牙味道很好, 檬粉醬汁很香, 感覺味道酸酸甜甜很開胃, 凍檸茶不太甜檸檬很清甜。

2019-08-31 64 瀏覽
朋友約左係大埔附近傾下計食個晚飯,見到這間新開的餐廳,就入去試試。朋友叫左豬扒湯檬粉,豬扒大大塊,好入味,而且都幾厚肉;檬粉爽口,而且滑嘟嘟的,容易入口;湯底清清地,不錯。我就叫左牛楠蕃茄湯檬粉,蕃茄湯好清甜,味道適中,令我一飲再飲;牛楠都好嫩滑,有濃烈的牛楠香味,而且都幾肥美。另外值得一讚是,凍檸茶的茶底很好喝,不會苦澀;我叫了少甜味道剛好。屋村入面有這些餐廳真好,可以多個選擇,可以久不久來開餐!
朋友約左係大埔附近傾下計食個晚飯,
見到這間新開的餐廳,
就入去試試。

朋友叫左豬扒湯檬粉,
豬扒大大塊,
好入味,
而且都幾厚肉;
檬粉爽口,
而且滑嘟嘟的,
容易入口;
湯底清清地,不錯。

我就叫左牛楠蕃茄湯檬粉,
蕃茄湯好清甜,
味道適中,
令我一飲再飲;
牛楠都好嫩滑,
有濃烈的牛楠香味,
而且都幾肥美。

另外值得一讚是,
凍檸茶的茶底很好喝,
不會苦澀;
我叫了少甜味道剛好。

屋村入面有這些餐廳真好,
可以多個選擇,
可以久不久來開餐!
2019-08-31 30 瀏覽
1️⃣番茄蝦膏牛肉濃湯檬 $68⭐️⭐️⭐️湯底有啲似平時屋企會煲嘅蕃茄薯仔紅衫魚湯,蕃茄味唔係太濃,蝦膏味食唔岀,牛肉同檬粉份量就好多,一個人食唔洗叫其他小食都會飽了!/2️⃣豬頸肉湯檬 $58⭐️⭐️⭐️⭐️豬頸肉好重香茅味,煎得好香同剛剛好,又唔會好油😋/3️⃣越南炸春卷 $48⭐️⭐️⭐️外層炸得香脆,但味道稍為淡左啲,粉絲比其他材料多,不夠惹味-環境:7/10服務:9/10好味指數:7/10回頭率:7/10

1️⃣番茄蝦膏牛肉濃湯檬 $68
⭐️⭐️⭐️
2️⃣豬頸肉湯檬 $58
⭐️⭐️⭐️⭐️
豬頸肉好重香茅味,煎得好香同剛剛好,又唔會好油😋
3️⃣越南炸春卷 $48
⭐️⭐️⭐️
外層炸得香脆,但味道稍為淡左啲,粉絲比其他材料多,不夠惹味
環境:7/10
服務:9/10
好味指數:7/10
回頭率:7/10
2019-08-30
2019-08-25 62 瀏覽
這是在屋邨裡面剛剛開業的店,主要賣越南菜,價錢屬於中等,已屋邨來說,都可算是富貴級別,我們選擇了下午茶時段。值得一提,粉麵份量足料,男生都可以吃到飽。在店裡的我們點了雞翼湯檬,跟生熟牛肉湯檬,個人覺得雞翼是新鮮下油炸的,炸的剛剛好,挺好吃的耶,生熟牛肉是生牛肉薄片與切牛腩,做得剛剛好,肉不會太老太硬,仍然吃得到軟軟的口感,這裡午餐時間之後,會有下午茶時間,價錢比較親民,CP值比較高,不過要留意時間,不是太長,只有2點半至到4點半,是的,只有2小時時間。

雞翼湯檬
熱檸蜜
下午茶
雞翼湯檬
熱檸蜜
2019-08-25 30 瀏覽
點了河粉,只是茶記水準完全feel 唔到越南特色,但收費 hkd58, 及點了咖喱雞飯,炸了的雞加入咖喱而已,收费 hkd60.食物出品,有侍改善。唯一可以是新装修,及員工招呼ok.

唯一可以是新装修,及員工招呼ok.
2019-08-21 64 瀏覽
運頭塘商場已經無乜食肆,見呢間新開張快快嚟試一試。2 個人唔太餓叫咗一客香芒木瓜沙律,芒果好香甜,木瓜沙律正常,這個算是合格。搭檯叔叔都望咗好多次。大蝦米子卷有點乾身,普普通通。香茅豬扒撈檬比較好味,豬扒淋身好香口。呢個包一杯餐飲,凍飲特飲要加錢。餐廳新開都好多客,但多數檯都係 4 人檯,食飯難免要搭檯,侍應反應都快。晚飯都無加一,茶餐廳價錢,區內開餐多個選擇 🙂
運頭塘商場已經無乜食肆,見呢間新開張快快嚟試一試。

大蝦米子卷有點乾身,普普通通。

晚飯都無加一,茶餐廳價錢,區內開餐多個選擇 🙂
虎蝦米子卷
香芒木瓜沙律