訂了11人大枱吃晚飯,去到才發覺我們的大枱沒有轉盤,詢問下才知道要達到最低消費才可有轉盤。但早上來電確認訂枱時沒有提出這個要求。即時確認可達最低消費$1500 ,但也不能提供轉盤,因為要預先安排喎。其他幾張大枱是有轉盤的。我們晚上準時六時開始吃晚飯,因食飯時間只可以是90分鐘。當我們差不多吃完,大約七時許,其他大枱客人才開始用膳。不明白為什麼1小時也不能安排一個轉盤,我們也是坐得最多人的一張枱。想支持香港本地消費也真的不容易。
想支持香港本地消費也真的不容易。
2024-09-15
  • 脆皮咕嚕黑豚肉
2024-08-07 928 瀏覽
朋友生日飯中菜黎講 我覺得係中等級,都算合格先講白飯,碗飯煲得岩岩好, 煙煙韌韌咁無煮到一pat pat 上菜啦蔥爆魚塊魚塊睇樣係急凍海魚黎既,食落有咬口, 唔係淋滋滋既配菜既洋蔥同大蔥段炒得幾好味黑松露虎蝦炒蛋🥚🥘虎蝦令我好意外 , 好新鮮, 爽脆既虎蝦仁同個炒蛋又好夾喎🤣小龍包好差呀, 唔食都無後悔呀!唔知係佢地蒸過龍耐得濟定咩啦!一係個皮穿左 而且乾淨淨既! 一係就索番哂啲湯汁小龍包既皮又好厚真係搞唔掂,太差啦
朋友生日飯

中菜黎講 我覺得係中等級,都算合格
先講白飯,碗飯煲得岩岩好, 煙煙韌韌咁
無煮到一pat pat

上菜啦
蔥爆魚塊
魚塊睇樣係急凍海魚黎既,食落有咬口,
唔係淋滋滋既
配菜既洋蔥同大蔥段炒得幾好味

黑松露虎蝦炒蛋🥚🥘
虎蝦令我好意外 , 好新鮮, 爽脆既虎蝦仁
同個炒蛋又好夾喎🤣

小龍包

好差呀, 唔食都無後悔呀!
唔知係佢地蒸過龍耐得濟定咩啦!
一係個皮穿左 而且乾淨淨既!
一係就索番哂啲湯汁
小龍包既皮又好厚
真係搞唔掂,太差啦

黑松露炒蛋
小龍包
2024-08-07
1 分鐘 (堂食)
黑松露炒蛋
2024-07-30 847 瀏覽
同朋友中午一點去到,職員示意係門口等一等,等左15分鐘左右,有一家三口,係兩個大人一個bb行左入去想攞位,職員亦示意佢哋等等,但呢一家人等位唔係行去後面,而係一直企係我哋面前,之後竟然有職員直接安排座位俾一家三口,我哋即刻開聲話係我哋排隊先,但竟然無人理我哋,職員直接就set埋bb櫈俾佢我明白可能係因為佢哋有三個人,所以俾卡位佢哋坐,但職員係咪應該同我哋講聲?我已經講明我地係排隊先,你有咩安排係咪應該要交代?又無派飛又無人睇住,員工之間又無溝通,一個叫左我等等就行左去,另一個就直接安排座位俾人,我地好嬲即刻就轉場落樓下韓國菜,人哋立即就有員工接待幾好服務
,職員直接就set埋bb櫈俾佢

2024-04-06 1175 瀏覽
今日上午覆完診見無大礙,即刻唔忌口,決定中午食番啲唔健康嘢獎勵下自己過左關。之前跟朋友食過一次,主要揀啲ig-able嘅精美點心,今次就一心揀啲基本但唔易煮得好味嘅食物嚟趟嘗味之旅。得一個人,揀左燒賣、蒜蓉蒸鮮魷、蝦醬骨三樣。食物方面,燒賣大粒,但蒸過火,皮有點爛,肉多但較實,亦欠肉鮮味。蒜蓉鮮魷上枱時見白白的,看似一般,點知食落最有驚喜,鮮味十足,份量亦很足。至於蝦醬骨就不過不失,略嫌蝦醬味少,唔入味,但炸得剛好,口感不俗。整體而言,食物味道中規中矩。但餐廳環境舒適,枱與枱之間空間感還好,而茶的質素亦算中上。

2024-02-05 1062 瀏覽
4/2 晚上與家人吃團年飯,叫了幾個小菜,大都不太如意,豉油雞比燒臘茶餐廳的差很多,豉油王炒麵味道淡,麵條也太軟,加了大蝦也生色不了, 羊肉餃子,只有一大堆碎羊肉,也帶點騷味,薑汁芥蘭,沒什薑味,芥蘭可能是灼熟過,更像菜心,之後咕嚕肉比較像樣,肉質帶軟及爽,味道夠濃..多數服務員沒有帶太多精神來上班似的...以為是一些精緻的,及特色一些的私房菜,但卻是比普通餐廳還更失望,價錢亦較高...
多數服務員沒有帶太多精神來上班似的...
2024-02-04
2024-01-29 913 瀏覽
對客人冇禮貌說話,我叫咗一碟避風塘炒茄子,黎都係炸茄子,我要求一個男仔店員給我更換,因為我不吃炸嘢,男仔店員給我餐牌選擇,冇幾耐,一個穿着紅色制服資深員工走過來拿着我的一碟炸茄子,(沒有表情)說「係你自己叫㗎,唔可以俾你」fine,唔換,我哋最後我們另外叫多一味餸。最後我們兩個人叫了三個set lunch,得到的服務不是太好。難怪香港飲食業出現問題,人人北上消費。其他穿着黑色制服的普通員工,殷勤有禮,和客人分析怎樣煮魚,和隔籬枱的外國客人介紹餐牌。

難怪香港飲食業出現問題,人人北上消費。

本來黎想食點心,點知話冇點心紙冇做,我覺得如果冇,點解招牌要寫住有,奇奇怪怪。唔該如果係冇既,就唔好係個招牌寫出黎誤導消費者比較好,我諗點心對於香港人黎講,不外乎燒賣蝦餃,連呢啲都冇,個招牌就唔該改一改。

2024-01-23 915 瀏覽
阿不裝修完, 燈光油和, 環境舒服, 食物質素性價比高 (識食的話),絕對能比美港島嘅私房菜. 想食小菜, 總會想起佢. 分享我最欣賞的1) 欖角骨 - 表皮金黃, 外脆多汁, 出面做唔到, 永遠不令我失望2) 黑松露蝦炒蛋 - 鮮蝦有咬口(自己最怕透明嗰啲), 香蛋味, 好多蛋同中蝦, 加左黑松露更芬芳3) 鼓油雞 - 鼓油鹹度同甜度剛剛好, 肉有鮮甜味, 可以比美另一家在上環的雞功房4) 尖椒炒牛肉 - 牛肉有質感, 微辣又愛又恨, 尖椒剛好平行肉嘅膩, 惹味真的是一分錢一分貨 🫡. 欣賞🫰

想食小菜, 總會想起佢. 分享我最欣賞的

真的是一分錢一分貨 🫡. 欣賞🫰

2024-01-13 926 瀏覽
作為一個繁忙的中環人,平常放工最早都要8/9點;放工食飯,我一個月會來「阿不」好幾次。我覺得自己唔算嘴叼,不過平常工作忙碌,有時間和機會特別上館子來祭五臟廟,當然會找好味道的館子吃飯。更當然要好食,我才會成為「他」經常的回頭客。我亦有帶過不下十多個不同的朋友,分別來吃午飯晚飯。她們全部的反應都跟我一樣,吃到停不了和沒有太多空間說話,食完再說的多的是,然後鼓掌或讚嘆:廚師的功力有多厲害多深厚,才能征服這些嘴叼的太太小姐朋友啊⋯⋯除非是上班日子的閒日午飯,否則我甚少叫套餐,午飯套餐的小碟烚菜,我經常無空食。亦不會因為無左而感覺落空。我會慳返啖氣。點解?因為老闆和廚房裡的大廚他們的手藝和經驗令我讚嘆,他們的餸菜:鑊氣夠,配搭適宜,簡單但好味道,厲害。我試過不同的多款菜式:甜酸珊瑚魚,生炒骨,黃金蝦,蝦子海參豆腐,鮑魚燜雞,三杯玉米雞,煎肉餅,柚子蝦球,欖角骨,三蔥爆石斑,碟碟都鑊氣滿滿,令人超級大飽口福,平常忙著吃主菜的料理,哪裡還有空間理會哪烚菜啊。不竟這裡不是酒樓,我對這裡的點心沒有太大期望,但我有位好朋友對「阿不」的點心料理感覺有驚喜,她可是位十分愛好吃點心的吃貨。但我卻十分喜歡「阿不

除非是上班日子的閒日午飯,否則我甚少叫套餐,午飯套餐的小碟烚菜,我經常無空食。亦不會因為無左而感覺落空。我會慳返啖氣。點解?因為老闆和廚房裡的大廚他們的手藝和經驗令我讚嘆,他們的餸菜:鑊氣夠,配搭適宜,簡單但好味道,厲害。我試過不同的多款菜式:甜酸珊瑚魚,生炒骨,黃金蝦,蝦子海參豆腐,鮑魚燜雞,三杯玉米雞,煎肉餅,柚子蝦球,欖角骨,三蔥爆石斑,碟碟都鑊氣滿滿,令人超級大飽口福,平常忙著吃主菜的料理,哪裡還有空間理會哪烚菜啊。不竟這裡不是酒樓,我對這裡的點心沒有太大期望,但我有位好朋友對「阿不」的點心料理感覺有驚喜,她可是位十分愛好吃點心的吃貨。但我卻十分喜歡「阿不」的各款小菜,各位要自己親身來試一試才會明白,甚麼是廚師的經驗、手藝和鑊氣 - 共冶一爐,令一個普通菜式變得不平凡;食物質素高,價錢相宜。而不只是靠賣相,用餐環境/情調,或評估服務素質來衡量這家館子的高低。

「阿不」老闆用的食材也不是一般其他餐廳的普通級數。我曾經在大牌五星級酒店 (洲際/麗晶)工作過好幾年的餐飲部行政人員。 一般餐廳和酒店的  food cost 都不會太高比例,平常絕對會少過15%。但「阿不」的老闆唔同。我敢講,夠膽用䱽魚切件用來炒餸,那條魚一定要超級新鮮。你看到今晚我選的這碟萵筍炒䱽魚件,完全完整無缺的魚塊,說明這條魚有多新鮮啊。另外有一次我來吃晚飯,看到鄰槕的食客,是比我更中年更中產的高級食客,因為我看到在座有位老太太的衣著好高雅好講究,他們槕上有碟「幾倆牛肉配白蔥熟油」。平日盡量少吃牛如我,都幾乎想破戒。吶牛肉的新鮮和揉嫩的程度,實在令人垂延三尺。那檯食客當然讚不絕口,然後很快就把整碟牛肉清碟,當然也都超額完成那碟黑松露虎蝦炒蛋的任務。

有食神可以品常美食是福氣,遇到有豐富經驗的老廚師更是難能可貴的緣份。我知道廚房裡的師傅個個都一把年紀,是屬於經驗老到,買少見少的級別。我會好好珍惜 在「阿不」品嚐到老闆和大廚師們的幸福美味日子。所以我才寫這篇文章,希望大家可以自己親自來品嚐一下。味覺可是一個非常個人主觀的課題啊!!! 煩請不要打臉啊 !😂

真心感謝「阿不」的老闆和大廚們,在熱辣辣的廚房裡,努力砲製讓我們食客有口福的美味佳餚。你們出品的餸菜都很美味 ,令食客如我感到幸福,所以才會不斷回來,「阿不」的美味料理快留給我有家的味道。謝謝老闆!

最後「食得是福」新一年 祈願大家 身體健康 日日有食神!🙏🙏🙏
欖角骨,三蔥爆石斑,萵筍炒䱽魚件
蝦子海參燜豆腐
甜酸珊瑚魚,煎肉餅,炒西蘭花
欖角骨
2023-12-26 770 瀏覽
都幫襯咗《阿不》幾年了、「不時不食」、是間不裕又難得嘅獨立店舖。對上一次今年十月之後、今日再去門面裝修過、換過哂啲污糟凳係好事。一睇餐牌、原來冇哂點心和飽點。我估可能係唔好賣?又或者新人事新作風啩•••午市好似略為調低咗幾蚊、但碟小灼菜取消咗。依家揀咗飯或粥就唔會有灼菜、其實碟灼菜係可以彌補主菜食肉獸欠菜的空虛感、尤其重要。管理層點解諗唔到、咁都要慳?另外要辣油、以前係有加XO醬好鬼惹味、依家只有普通辣油。呢啲降級嘅表現對食開嘅顧客可以話係一種災難。今日午市主菜點咗【玉蘭炒牛頸脊】、呢個令人失望、睇賣相已覺得普通、茶記都做到、賣成$98。又偏鹹。好彩【欖角一字骨】依然無敵、其地位仍屹立不倒、呢個菜係我呢幾年一直encore 嘅原因。其他午市主菜唔知会唔会又咁大落差、有時第一印象好緊要、揀菜式都講運氣。揀錯咗可能以後都唔會再嚟、希望餐廳可保持多啲一字骨呢類有特色嘅菜式做穩陣腳。轉型後都有啲新好嘢嘅、例如碟煎腸粉係有驚喜、好似炒河咁好食。希望呢度會keep住進步~
另外要辣油、以前係有加XO醬好鬼惹味、依家只有普通辣油。
呢啲降級嘅表現對食開嘅顧客可以話係一種災難。

玉蘭炒牛脊

欖角一字骨

希望呢度會keep住進步~
2023-12-26
欖角一字骨
2023-09-27 1340 瀏覽
諗住去K11食晚飯,見到一、二樓都要排隊,於是便去了三樓這間叫阿不的私房菜餐廳!😬😊我們叫了個脆皮咕嚕黑豚肉,外皮都幾脆,味道唔錯!😋不過個菜心斑腩就比較油🙈!另外個福建炒飯都炒得幾好,好好味道!

2023-09-22 1053 瀏覽
在K11 Art Mall 嘅高質中菜,少有的中菜午市時間環境唔嘈,可以傾到計。唔想行扶行電梯,可以從B2搭電梯直達,啱晒繁忙嘅上班族。也有六人枱,聚餐也可以!有午市套餐也有點心,試過玉蘭牛頸脊(好翠綠嘅芥蘭唔會苦),今日試蓮塘煎肉餅。好香口!份量一樣好夠(女士或許會感到太豐富)。可配粥或飯,兩者試過後,粥更顯功架!巧棉巧香。茶也有很多特別的選擇!如牡丹、桂花杜丹、清熱解暑推介小青柑(普洱羅漢果)!當然也有常見的普洱等等。

2023-07-06 1192 瀏覽
不過不失 因為是平日的晚上不是太多人,服務都算ok, 食飯也可以,見隔離枱遊客大嚼海鮮,好像也不錯,容易搵到位已經是最大的優點,良朋共聚最緊要環境,不要太嘈吵,就可以了
2023-06-28 1138 瀏覽
🌸阿不🌸呢間中菜廳係以點心.私房菜為主,喺K11裏面,今日行街見到有點心食就嚟試吓,呢度點心嘅款式比較舊式傳統,出面比較少見嘅有臘腸卷同羊肉餃等,通通我都有叫😍😍🐼金沙熊貓包 (2件)$30:招牌款又夠誠意嘅就係熊貓流沙包,賣相都非常精緻☺️,而裏面就係熱辣辣嘅流心奶黃,味道唔錯,甜度適中,外層嘅麵包仲要好軟熟😋😋🐑羊肉餃 $34:傳統嘅點心都比較少見羊肉餃子,呢度都有😆,所以就叫咗試吓,佢嘅羊肉餃賣相同傳統嘅分別不大,不過佢皮薄餡靚,裏面嘅羊肉非常豐富,食落有一陣陣羊嘅香味,又唔會過蘇😍😍🦐原隻大號鮮蝦餃(2件) $36:蝦餃嘅外皮晶瑩剔透,隱約見到裏面嘅蝦肉,鮮蝦爽口彈牙,仲要原隻上,好惹味☺️🦞龍蝦湯腐皮卷(3件)$68:首先佢炸起普通嘅腐皮春卷,以後再沾上龍蝦湯,味道都幾特別,不過價錢就見仁見智😌🌼臘腸卷(2件)$28:另外一款就係臘腸卷,非常懷舊嘅一款點心,佢哋嘅臘腸卷賣相同味道都冇乜太大嘅分別,不過可以食到懷舊嘅點心都開心既😍🌼傳統燒賣(2件)$28:最後就係呢一款傳統嘅燒賣,佢裏面嘅都係豬肉餡料,味道同一般嘅冇咩分別,不過肥膏比較少,面層再加上少少鹹蛋黃,味道又昇華咗👍🏻

2023-06-17 857 瀏覽
好久沒去這家店吃了,難得去一趟,況且今天人也不多,點了幾個菜足足等了40分鐘都還沒上…多次詢問服務員都不帶回覆的,真的可惡!態度極差,一直以各種困難個理由推託!!!
2023-06-17
50 分鐘 (堂食)