2024-05-14 22 瀏覽
阿叔泰麵今次要介紹大圍一間泰國菜餐廳叫「阿叔泰麵」,餐廳內有幾幅好cute嘅卡通壁畫,天花天花上掛著兩條泰拳短褲,仲有幾把紙雨傘,播著泰文歌好似置身喺泰國一樣!餐廳門外有一級,輪椅人士需要自備斜板,入到去之後,店員會樂意又好快安排座位比我坐,仲比我揀座位坐,我就揀咗最cute嘅卡通壁畫隔離坐,影相都靚多少少 !1.牛肉麵(新鮮牛骨湯配牛肉及牛丸,附有芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮)$72(9/10)咩碗牛肉麵個湯底牛尾濃郁,麵就揀咗金邊粉,牛肉有6舊,肉質算偏瘦,好彈牙嘅牛丸有3粒,仲有芽菜,通菜,花生碎及4大條好脆嘅炸豬皮,整體嚟講呢碗牛肉麵算好豐富!2.芒果糯米飯$60(9.5/10)呢碟芒果糯米飯個芒果好甜,糯米飯配上椰汁,影完相再食糯米飯仲熱辣辣,糯米飯煙韌微黏,椰汁唔算好甜,好好食!3.糕點拼盤$58(9/10)呢個糕點拼盤有西米糕(凍)同千層糕(熱),3個西米糕同3個千層糕,西米糕入面有西米、芋頭粒同粟米粒,千層糕微暖,咬落煙煙韌韌,造型似玫瑰花,兩款糕點都唔算甜,好正!4.聖芭東酸辣鳳爪$58(9.5/10)呢碟聖芭東酸辣鳳爪大約有15隻鳳爪,我比較鍾意少酸多辣,呢度嘅酸辣鳳
阿叔泰麵

2.芒果糯米飯$60(9.5/10)

3.糕點拼盤$58(9/10)

4.聖芭東酸辣鳳爪$58(9.5/10)
呢碟聖芭東酸辣鳳爪大約有15隻鳳爪,我比較鍾意少酸多辣,呢度嘅酸辣鳳爪就好啱我,酸酸辣辣好開胃,咬落好爽口,好正!

5.泰式奶茶$28(9/10)
呢杯泰國奶茶無出面其他餐廳咁甜,茶味好香又出,最啱食完酸辣鳳爪就飲一啖解下辣味!

2人總共價錢$304,有加一服務費!

個人口味總評分:9.2/10

地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

#阿叔泰麵 #泰國菜 #大圍 #大圍好去處 #大圍美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 糕點拼盤
  • 牛肉船麵
  • 凍泰式奶茶
  • 芒果糯米飯
2024-05-09 30 瀏覽
當日去到無需等候,直接入坐。今次叫咗一份香芒蟹肉炒飯$72,同一碗冬陰功湯麵$68。上嚟之後感到詫異,炒飯份量好少,就一小碗,芒果有五至六條。而湯麵既餸唔錯,有蝦、魷魚同豆卜等。味道算正常,但份量都真係幾少,食完之後冇咩飽肚感,可能只啱比啲食得少既女生。🤯
2024-05-06 42 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大圍 - #阿叔泰麵 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『 轉角的驚喜 』今次嚟大圍食嘢想食啲濕濕哋嘅嘢 想食麵😜👋🏻行下行下嚟到積信街呢頭呢邊有好多餐廳選擇 不過想食麵就揀咗阿叔泰麵🫲🏻6點嚟到都冇乜人可以成間餐廳慢慢影牆壁上嘅畫用色柔和 望落去好舒服坐㡳望下發現bar 枱位置都幾悠閒望住街景🏙️ 幾chill ~不過想有得挨住坐都係坐返正常餐枱啦~另外裝筷子容器都好可愛 筷子仲可以揀唔同色🔹冬蔭功海鮮肉碎蛋麵 $72我本身睇錯咗menu 以為係蛋+麵,原來係蛋麵冬蔭功較甜身 較多椰奶海鮮量都好夠 有2隻蝦+ 4舊魷魚最鐘意食個肉碎 佢哋用塊生菜裝住可以拿拿林拎起當生菜碎肉包食😂🔸阿叔船麵Asok Boat Noodle(牛)蛋麵(+$5.00)呢款就可以自由揀麵 另一半揀咗蛋麵蛋麵較淋身 同埋易黐埋一齊不過勝在湯底夠耐人尋味~而且牛肉都好鬆軟🔹阿萊燒豬頸肉ThBai Pork Jowl $68燒得超好味 真係金黃香脆亦有豬頸肉帶少少煙韌口感不過略嫌個汁 可以再酸多少少更好味🔸香茅魚露雞翼Lemmongrass Chicken Wings $58脆卜卜雞翼 入面又係好嫩

『 轉角的驚喜 』

今次嚟大圍食嘢

6點嚟到都冇乜人
可以成間餐廳慢慢影
牆壁上嘅畫用色柔和 望落去好舒服
坐㡳望下發現bar 枱位置都幾悠閒
望住街景🏙️ 幾chill ~
不過想有得挨住坐都係坐返正常餐枱啦~
另外裝筷子容器都好可愛 筷子仲可以揀唔同色

🔹冬蔭功海鮮肉碎蛋麵 $72
我本身睇錯咗menu
以為係蛋+麵,原來係蛋麵
冬蔭功較甜身 較多椰奶
海鮮量都好夠 有2隻蝦+ 4舊魷魚
最鐘意食個肉碎 佢哋用塊生菜裝住
可以拿拿林拎起當生菜碎肉包食😂

🔸阿叔船麵Asok Boat Noodle(牛)
蛋麵(+$5.00)
呢款就可以自由揀麵
另一半揀咗蛋麵
蛋麵較淋身 同埋易黐埋一齊
不過勝在湯底夠耐人尋味~
而且牛肉都好鬆軟

🔹阿萊燒豬頸肉ThBai Pork Jowl $68
燒得超好味 真係金黃香脆
亦有豬頸肉帶少少煙韌口感
不過略嫌個汁 可以再酸多少少更好味

脆卜卜雞翼 入面又係好嫩口 YoHooooo~
超喜歡吃呢

🔹凍泰式檸檬茶 $24
望落平平無奇 飲落新奇有趣
同埋唔太甜 夏天飲超涼快

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 阿叔泰麵 (積信街) (大圍)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee大圍
🔎發掘同類美食:#ee泰國菜

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #大圍美食 #泰國船麵
2024-05-05 15 瀏覽
大圍出名多好嘢食今日經過呢間食泰國餐廳嘅竟然有船麵即刻入去試下😍下午茶都好多選擇我哋叫咗一個牛肉船麵同埋蛋炒咖喱蟹肉配飯船麵湯底好濃郁 配美金邊粉就最好食牛肉份量都好多 岩晒鍾意食肉既朋友蛋粉咖喱蟹肉飯個咖喱好香唔會好辣 用嚟撈飯一流套餐加$18叫咗個炸魚餅熱辣辣出到嚟辣辣地幾好食野飲我哋叫咗泰式奶茶味道正宗 仲有兩個特別菜式加$28 呢個係飛天通菜,一個係芒果糯米飯飛天通菜炒得好惹味 推薦👍🏻食完飯之後食返個甜品芒果糯米飯就啱啱好
大圍出名多好嘢食

熱辣辣出到嚟辣辣地幾好食

野飲我哋叫咗泰式奶茶
味道正宗

仲有兩個特別菜式加$28
呢個係飛天通菜,一個係芒果糯米飯

飛天通菜炒得好惹味 推薦👍🏻
食完飯之後食返個甜品芒果糯米飯就啱啱好
2024-05-03
下午茶
2024-05-04 45 瀏覽
周末冒着大雨来这间泰国餐厅用餐,两个人叫了香叶肉碎太阳蛋饭,阿叔牛肉船面,以及泰式绿奶茶。{香叶肉碎蛋饭}太阳蛋用模具煎得很漂亮,单面煎,但是肉碎的颜色非常浅,也完全没有锅气,是比较偏湿润清淡的口味,和白米饭捞在一起总觉得差点什么;{阿叔牛肉船面}选了金边粉,端上来之后发现是口感烟韧的那种粉,类似红薯粉比较有嚼劲儿很难咬断,于是要求换成米粉,味道尚可但是分量比较小,胃口小的女生吃比较合适。{泰式绿奶茶}想不到全场最佳竟然是这个绿奶茶,开始看颜色绿色和一般泰式奶茶完全不同,还以为会中伏,但是没想到意外好喝,融合了泰式奶茶和抹茶的味道,两者很搭,我不爱喝饮料的人都喝了大半杯。也许是我们点的东西不太对,食物总体来说差强人意。

也许是我们点的东西不太对,食物总体来说差强人意。
2024-05-04
  • 泰式绿奶茶
2024-05-02 14 瀏覽
餐廳地方細細,門口裝修似cafe 般,店內很色彩豐富,牆身畫上搶眼圖案,很打卡的。一頁紙的餐牌選擇不多,但有齊飯,麵,小食,甜品及特飲。招牌的阿叔船麵,湯底充滿牛肉及肉味的香,並帶陣陣藥材香,飲落會有肉味的甜,但不會太油太膩,可以配撘不同的粉麵,我最鍾意金邊粉,索上湯汁更好味。配料可選牛肉或豬肉,另有炸豬皮及豬肉丸,豬肉丸是泰國貨,細細粒夠彈牙。香葉肉碎蛋飯,微辣的肉碎好惹味開胃,很好送飯,配上燶邊蛋,賣相加分。蒜香及微辣的飛天通菜,翠綠而嫩身。香茅魚露雞翼,$58 有5隻,醃得入味,皮脆肉嫩。
蒜香及微辣的飛天通菜,翠綠而嫩身。
香茅魚露雞翼,$58 有5隻,醃得入味,皮脆肉嫩。
2024-04-28
2024-05-02 26 瀏覽
泰式香芒蟹肉炒飯 蟹肉滿佈整個炒飯, 熱辣辣香噴噴,賣相吸引! 芒果鮮甜,啖啖蟹肉十分滋味, 加入蛋絲及香蔥,口感豐富!蝦餅肉厚又彈牙超香蝦味🥹大大舊,香脆,入面成隻蝦係度,有料✨泰式炸魚餅係我最鍾意既泰式小食 幾有魚味而好重口味👏🏻蒜茸牛油雞翼,又香又好味😋炸豬皮—-油炸出來很蓬鬆,而且很酥脆🥢份量3-4個人分享都得,都幾抵食👍🏻酸辣鳳爪🌶️酸辣開胃,好爽口,好正 🤗荔枝梳打 🍹裡面有幾粒大大粒荔枝,解渴一流

泰式香芒蟹肉炒飯

炸豬皮—-油炸出來很蓬鬆,而且很酥脆🥢

份量3-4個人分享都得,都幾抵食👍🏻

酸辣鳳爪🌶️

酸辣開胃,好爽口,好正 🤗
荔枝梳打 🍹裡面有幾粒大大粒荔枝,解渴一流
今日收工特別想食泰國船麵🍜上網搵到呢間阿叔泰麵✨鄰近大圍地鐵站,地點都幾方便,即刻約埋同事去撐枱腳🤟🏻餐廳裝潢好有泰國風情,別具心思~晚飯時間接近全場滿座,好多人捧場🔥🔹阿叔船麵深啡色湯底味道香濃,揀咗金邊粉,麵質幼細彈牙~牛肉份量十足,嫩滑又多汁!配料仲有豬肉丸同埋酥香味十足嘅炸豬皮~🔹肉碎生菜包呢度嘅肉碎生菜包可以揀辣度,唔食得辣嘅我就揀咗走辣,不過味道依然係好惹味!新鮮爽脆生菜包裹住泰式肉碎,口感豐富,開胃而不膩,令人滋味無窮!🔹芒果糯米飯糯米飯質地柔軟Q彈,口感帶點微黏,配以濃濃椰奶香氣嘅椰漿、細嫩多汁嘅芒果同食,層次感十足,味道鹹鹹甜甜,超讚~🔹青檸梳打味道清新又酸甜嘅青檸梳打夠晒氣,飲落透心涼!阿叔泰麵✨📍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

🔹阿叔船麵

🔹肉碎生菜包

🔹芒果糯米飯

🔹青檸梳打
味道清新又酸甜嘅青檸梳打夠晒氣,飲落透心涼!

阿叔泰麵✨
📍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖
2024-04-25
2024-04-29 24 瀏覽
“阿叔船麵(牛)”($72)“咖喱肉碎炒MaMa”($72)“阿萊燒豬頸肉”($68)“泰式奶茶”($28)“青檸梳打”($26)一直都好想食呢間阿叔泰麵呢幾日放假終於搵到機會入大圍試試😝餐廳有濃濃嘅泰國風情,坐得都舒服☺️嚟得呢道就當然要點返個阿叔船麵我地揀咗要牛肉🐂,配上金邊粉船麵大大碗,湯底夠哂濃郁🥰牛肉用上牛腩,啖啖肉超正😚仲會配上肉丸,豬皮,通菜,金不換😋另一個主食點咗咖喱肉碎炒MaMa相信大家都知MaMa即係公仔麵😆呢個食落辣辣地好惹味🤩小食就要咗份燒豬頸肉🐖豬頸肉燒得岩岩好,外香脆肉爽口😋飲品方面就叫咗泰奶同青檸梳打2杯都係經典嘅泰式風味😚正😚
“阿叔船麵(牛)”($72)
“咖喱肉碎炒MaMa”($72)
“阿萊燒豬頸肉”($68)
“泰式奶茶”($28)
“青檸梳打”($26)

一直都好想食呢間阿叔泰麵
呢幾日放假終於搵到機會入大圍試試😝
餐廳有濃濃嘅泰國風情,坐得都舒服☺️
嚟得呢道就當然要點返個阿叔船麵
我地揀咗要牛肉🐂,配上金邊粉
船麵大大碗,湯底夠哂濃郁🥰
牛肉用上牛腩,啖啖肉超正😚
仲會配上肉丸,豬皮,通菜,金不換😋
另一個主食點咗咖喱肉碎炒MaMa
相信大家都知MaMa即係公仔麵😆
呢個食落辣辣地好惹味🤩
小食就要咗份燒豬頸肉🐖
豬頸肉燒得岩岩好,外香脆肉爽口😋
飲品方面就叫咗泰奶同青檸梳打
2杯都係經典嘅泰式風味😚正😚
2024-04-29 24 瀏覽
呢間餐廳位於大圍,朋友帶我去食泰式船麵,呢度有好大幅壁畫同埋有D位置係可以望街景既開放式窗口空間好CHILL既感覺,我地叫左一碗牛肉船麵,牛肉份量都幾多片,仲要都幾大碗同抵食,呢度既價錢唔貴好貼地,中午時間都坐滿晒人嫁,仲有呢度既玫瑰雞翼小食都好入味,炸到香脆,另外我地叫左一份豬頸肉飯,WA,豬頸肉厚切之餘呢個肉既份量真係好多同好抵,重點推介係佢既泰式綠奶茶唔會好甜但又好有茶味,綠色奶茶有少少似綠茶但又唔會好苦。

2024-04-21 23 瀏覽
好喜歡吃泰國菜的我又出動了這次找到位於大圍的小店座落於比較寧靜的內街感覺好像度假呢門外的裝修令人感覺身在泰國🇹🇭內𥚃的佈置也是呢天花上掛著泰拳短褲 印有不同的泰國字句的板子和紙雨傘 還有牆上的畫作 加上餐廳嘅座無虛席真的會讓人想起到泰國旅行的點滴叫了一個阿叔船麵這個在泰國很有特色的麵食真係必點呢配料選擇了牛肉 濃濃的船麵湯底 店家加了蒜蓉,增添了蒜蓉嘅香味牛肉原來用了牛腩 好腍又入味加埋肉丸豬皮 真係好豐富另外叫了一個好豐富嘅sharing platter 有香茅魚露雞翼魚餅雞棗炸豬皮當日蝦餅太受歡迎所以售罄了但還是很想吃 所以店員安排每款小食各加一件雞翼經過油炸,但唔會很油膩有濃濃嘅香茅魚露味道 好入味炸豬皮脆卜卜 吃不停口魚餅肉質彈牙雞棗 外層包上腐皮 外脆內軟有濃濃嘅雞肉香味飲品就叫了一杯青檸可樂加咗青檸嘅可樂 特別好飲一杯香茅班蘭特飲香茅班蘭味香濃 入口清新 不會太甜忍唔住要朋友在門外為我打卡咁樣又渡過咗一個悠閒嘅假期☺️
好喜歡吃泰國菜的我又出動了

叫了一個阿叔船麵
這個在泰國很有特色的麵食
真係必點呢

配料選擇了牛肉 濃濃的船麵湯底
店家加了蒜蓉,增添了蒜蓉嘅香味
牛肉原來用了牛腩 好腍又入味

炸豬皮
當日蝦餅太受歡迎所以售罄了
但還是很想吃 所以店員安排每款小食各加一件
Sharing  Platter

雞翼經過油炸,但唔會很油膩
有濃濃嘅香茅魚露味道 好入味

• 粒粒雞棗
  • 阿叔拼盤
  • 香茅班蘭特飲
2024-04-16 25 瀏覽
我真係太耐無去大圍食飯,原來開左間泰國餐廳,泰國菜迷既我今日就去試試佢。我地叫左三樣野,首先係必叫既冬蔭功湯,呢到既冬蔭功湯好岩我口味,酸同辣岩岩好,入面仲有巨多既海鮮,海鮮既鮮美完美地融入了湯的味道中,湯的既口感亦非常濃郁,必點!跟住又係我每次食泰菜都會必叫既飛天通菜,我地叫左小辣但都會愈食愈辣,咁怪得落單小姐特別問我地洗唔洗小辣,唔係幾食得辣既朋友記得要小辣啦~ 通菜炒得好香又唔會好咸,我中意~最後係蛋炒咖哩蟹肉飯,係結合左蟹肉、咖哩和炒蛋的獨特組合﹐蟹肉的鮮美與咖哩的香料味完美融合,炒蛋的加入今到呢道菜更加豐富,蛋的柔軟與咖哩的香辣形成了絕妙的對比。

2024-03-28
2024-04-15 19 瀏覽
阿叔泰麵呢間舖係corner 位,好光猛,裝修又好特別,我地俾佢清新既感覺吸引左就試一試呢晚都幾多人,安排左坐窗邊bar 枱,估唔到就幾好座,唔會好迫牛肉船麵 $72牛骨湯底好甜好濃,配左金邊粉,索晒湯既精華。牛腩夠惗,特色係有啲炸豬皮,浸左係湯好香脆好味小食拼盆$148想試下唔同小食,所以叫左個platter 香茅雞翼最出色,香茅好入味,雞翼外脆內軟。另外雞棗都好少試,好味。拼盆既炸豬皮唔會好油膩,配埋個餐廳自己溝嘅醬,酸酸辣辣,好開胃!香茅斑蘭特飲$30香茅同斑蘭味都算濃,食完少少辣既野,都幾match熱青檸蜜$18估唔到青檸味又幾突出,有消滯嘅作用整體餐廳格調幾舒服,飲品有驚喜
阿叔泰麵

牛肉船麵 $72

小食拼盆$148
想試下唔同小食,所以叫左個platter

香茅斑蘭特飲$30
香茅同斑蘭味都算濃,食完少少辣既野,都幾match

熱青檸蜜$18
估唔到青檸味又幾突出,有消滯嘅作用

整體餐廳格調幾舒服,飲品有驚喜
2024-04-14 15 瀏覽
位於大圍地鋪嘅呢一間泰國菜位置唔算非常起眼不過平日夜晚都滿哂人😳最想叫嘅芒果蟹肉炒飯已經賣晒🥲.🔥泰式椰子雞湯麵 $68有蘑菇足料嘅雞肉湯底滿滿椰子香味非常濃郁好好飲,有少少鹹味😇雞肉尚算幼嫩 但味道淡身一點要配合湯一齊食🔥.🔥飛天炒通菜 $62鹹香味十足 鑊氣一流😆😆絕對唔會覺得清淡😙仲有少少微辣🌶️.🔥香茅魚露雞翼 $58雞翼煎得香脆可口香茅味道濃郁 肉質非常幼嫩🔥.🔥冬陰功湯 $88冬陰功湯酸酸辣辣非常開胃!我哋另外點配了一碗白飯進食冬陰功湯 非常足料有蝦 青口 蜆 蘑菇等等成大碗飲唔晒🤣🤣
位於大圍地鋪嘅呢一間泰國菜
位置唔算非常起眼
不過平日夜晚都滿哂人😳
最想叫嘅芒果蟹肉炒飯已經賣晒🥲

🔥泰式椰子雞湯麵 $68
有蘑菇足料嘅雞肉
湯底滿滿椰子香味
非常濃郁好好飲,有少少鹹味😇
雞肉尚算幼嫩 但味道淡身一點

冬陰功湯 非常足料
有蝦 青口 蜆 蘑菇等等
成大碗飲唔晒🤣🤣

2024-04-11 19 瀏覽
週三晚上約7點,嗌咗個廚師推介 - 豬肉船麵,配金邊粉落完單5分鐘內上菜我已經心知不妙,一睇啲豬肉乾成咁,可能係我錯覺,一食落去嗰下差啲想LUR出黎,真係好乾,又鞋。個粉幾好食,個湯幾好飲都彌補唔到佢啲豬肉咁乾,但係佢個粉同個湯都已經唔係話好食,係正常發揮。絕對冇下次。
週三晚上約7點,嗌咗個廚師推介 - 豬肉船麵,配金邊粉

絕對冇下次。