2024-05-20 38 瀏覽
阿木台灣麵初初時已經大受歡迎,隔咗一段時間再嚟食,水準依然👍👍呢度嘅紅燒牛肉麵,所有材料都係來自台灣,絕對有台灣味道😏麵條係人手新鮮製造,口感爽口彈牙😋湯頭香而不辣,唔會太濃味😌主角牛肉牛筋亦煮得入味軟滑🤩再配埋台灣腸一齊食,風味十足😃鹽酥雞便當,大大碗肉燥飯,再有大大碟嘅鹽酥雞😍鹽酥雞粒粒熱辣辣~炸皮脆薄~好惹味🤤🤤招牌芝士肉鬆蛋餅~餅皮及蛋皮均有厚度, 口感十足😙😙熱辣辣的拉絲芝士,加上香甜的肉鬆~好味😚

2024-05-20 55 瀏覽
朋友同我最近去咗阿木台灣麵,位於旺角豉油街嘅餐廳,環境不俗,整體都好乾淨整潔。我叫咗佢哋嘅經典紅燒牛肉麵,湯底味道濃郁。牛肉俾佢炆到軟爛入味,每一口都好滿足。麵條彈牙有勁,同湯底完美融合。配料包括酸菜同蔥花,增添咗唔少清新口感。至於朋友揀嘅鹽酥雞便當,雞肉外脆內嫩,仲有好好味的肉燥飯,份量十足。雞肉炸得金黃酥脆,好好味。除此之外,我哋還食咗招牌芝士肉鬆蛋餅。餅皮金黃柔軟,鬆脆可口。餡料餡料充實,有濃濃芝士味,再配上香甜可口嘅肉鬆,好味無極。阿木台灣麵的野食水平不俗,價錢合宜,環境亦算舒適,對想一嚐台灣小吃嘅朋友,絕對值得一試!

2024-05-15
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 紅燒牛肉麵
2024-05-18 42 瀏覽
今日出旺角行街街,行到攰攰地搵間台灣嘢食吓😋解一解台灣情懷🤭招牌芝士肉鬆蛋餅 $49自己就最中意食蛋餅,兩款配料亦係我既最愛😍 外皮酥脆,裡面的肉鬆和芝士真的是絕配,吃起來超滿足!😋😋麻醬拌麵 $42麵條Q彈煙韌十分爽口彈牙,再加上香氣十足的麻醬令人欲罷不能,食到停唔到口🤤🤤鹽酥雞便當 $58鹽酥雞炸得夠脆 外脆內嫩又唔會太咸,調味剛好,加上配既肉燥好好送飯,好有台灣既味道🤤🤤如果你都係台灣小吃愛好者,一定要黎試試下,絕對唔會令你失望😌😌🤩 推薦指數:9 / 10📍 餐廳資料:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

招牌芝士肉鬆蛋餅 $49

麻醬拌麵 $42

鹽酥雞便當 $58

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
鹽酥雞便當+麻醬拌麵
鹽酥雞便當+招牌芝士蛋餅
鹽酥雞便當+麻醬拌麵
鹽酥雞便當+招牌芝士蛋餅
2024-05-16 42 瀏覽
✨旺角· 阿木台灣麵(豉油街) ✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹最近去旺角試左間台灣食店,點了最喜歡的包括紅燒牛肉新竹米粉、紅燒牛肉麵、鹹酥雞,以及臺灣腸。紅燒牛肉新竹米粉,它細緻的新竹米粉入口即化,與醇厚的紅燒牛肉湯頭完美融合。牛肉軟嫩,充滿香氣,每一口都帶有濃郁的中藥味,讓人回味無窮。紅燒牛肉麵,其濃厚的牛骨湯底和彈牙的麵條征服了我的味蕾。牛肉塊鮮嫩多汁,充分吸收了湯汁的精華。蔥薑蒜的加入更使湯頭鮮美升級,完美平衡了濃郁與清爽的口感。鹹酥雞則是另一道令人難忘的美味。外皮金黃酥脆,內裡多汁嫩滑,鹹香的味道讓人忍不住一口接一口。秘製的調料包令人胃口大開,是鎮店之寶。臺灣腸,它保留了豐富的肉汁,口感紮實有彈性,蒜苗和香菜的搭配更增添了鮮美的層次感。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸📍地址:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖🈺營業時間:星期一至日 11:00-22:15▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#旺角美食 #阿木台灣麵 #鹽酥雞
✨旺角· 阿木台灣麵(豉油街) ✨
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
📍地址:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
🈺營業時間:星期一至日 11:00-22:15
▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#旺角美食 #阿木台灣麵 #鹽酥雞
2024-05-16 38 瀏覽
今日行開旺角,唔知食咩好~求其走左入一間餐廳食點知好有驚喜🤤🤤🤤一間唔錯既台灣菜餐廳..叫到成枱都係,大滿足🤰🏻🤰🏻🤰🏻鹽酥雞便當:鹽酥雞係我非常喜歡的台灣料理之一。鹽酥雞外層酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,好脆好香口!鹽酥雞的調味料有鹽巴、辣椒粉…唔錯~醬油豆苗:醬油豆苗係一碟簡單又好食既菜~搭配醬油肉碎。豆苗的口感嫩脆爽口唔淋,醬油有鹹香.個調味岩岩好~招牌芝士肉鬆蛋餅:薄蛋皮包裹著餡料,添加左芝士和肉鬆,口感濃郁,蛋好軟嫩,肉鬆酥脆,芝士濃郁全部都好match!!!!🤤🤤🤤🤤芝士肉鬆蛋餅絕對值得一試!紅燒牛肉麵:上菜已經熱辣辣~牛肉煮得好軟嫩入味,湯底的味道濃郁,帶點微辣口味,配上嫩滑的牛肉和彈牙的麵條,食完好有💓滿足感。
今日行開旺角,唔知食咩好~
求其走左入一間餐廳食
點知好有驚喜🤤🤤🤤一間唔錯既台灣菜餐廳..
叫到成枱都係,大滿足🤰🏻🤰🏻🤰🏻

鹽酥雞便當:

醬油豆苗:
醬油豆苗

招牌芝士肉鬆蛋餅:

紅燒牛肉麵:
2024-05-14
醬油豆苗
2024-05-16 33 瀏覽
呀木@豉油街🌟台灣嘢嚟講呢一間都算幾出名,每一次佢都幾多人排隊,位於喺旺角地鐵站行出去大概3分鐘,我哋今日就叫到一個台灣牛肉麵,同埋一個鹽酥雞便當,幾好食,份量都幾多,而且鹽酥佢係直接叫即刻炸,我哋都覺得幾好,牛肉麵嚟講亦都非常好,個人嚟講最鍾意食佢嘅牛筋,炆得好好食,整體上都推薦呢一間餐廳。好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
呀木@豉油街

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
2024-05-15 35 瀏覽
食咗幾年,以前好多人排隊,依家少咗,但一樣好食,肉炆得好冧 好入味,份量多 炸大腸都係必食! 暫時未有其他可以超越 炸到超級超級脆 ! 每次食完都好滿足,價錢絕對對得住個份量

炸大腸都係必食! 暫時未有其他可以超越 炸到超級超級脆 !
每次食完都好滿足,價錢絕對對得住個份量
2024-05-15 125 瀏覽
🍚鹽酥雞便當本身糾結緊食鹽酥肉定係鹽酥雞 結果都係嗌翻一路都好愛嘅鹽酥雞😆餐牌好貼心供應多肉燥 多飯少飯嘅選擇主角鹽酥雞外脆內嫩 雞肉彈牙有肉汁炸皮撒咗啲椒鹽令整體更惹味滷肉飯濕潤多汁 唔會話好似淨係得肉碎撈白飯滷肉混合肉末同埋比較大粒嘅豬肉碎 口感豐富有層次滷汁鹹中帶甜越食越開胃😈配埋三款迷你前菜今日嘅係辣菜脯 滷水烤麩 同埋半隻滷水蛋🍜紅燒牛肉牛筋麵呢款同樣可以customise 走蔥走酸菜嘅選擇不嬲情有獨鍾牛筋所以永遠鍾意嗌雙拼😋牛肉可以稱之為超厚版牛腱 軟稔多汁 中間仲有啲啲筋位牛筋同樣大大舊 燜到透透哋 微微爽口同軟稔啫喱嘅口感都有最鍾意佢兩款肉都燜得好入味 齋食都有淡淡醬油香氣麵底可以揀手功幼麵 新竹米粉或者手工關廟粗麵揀嘅手功幼麵軟硬適中而且同朋友傾咗陣計先食都唔會浸到淋咗!配菜方面有大量鹹鹹香香嘅酸菜 蔥花同埋紅辣椒絲湯底味道濃郁但唔會鹹到味精味好重
鹽酥雞便當

牛肉可以稱之為超厚版牛腱 軟稔多汁 中間仲有啲啲筋位
牛筋同樣大大舊 燜到透透哋 微微爽口同軟稔啫喱嘅口感都有
最鍾意佢兩款肉都燜得好入味 齋食都有淡淡醬油香氣
麵底可以揀手功幼麵 新竹米粉或者手工關廟粗麵
揀嘅手功幼麵軟硬適中而且同朋友傾咗陣計先食都唔會浸到淋咗!
配菜方面有大量鹹鹹香香嘅酸菜 蔥花同埋紅辣椒絲
湯底味道濃郁但唔會鹹到味精味好重
午餐
鹽酥雞便當
2024-05-10 45 瀏覽
每一次朋友都問我旺角有咩好食嘅時候,我都會推介佢去食阿木台灣面。呢一間餐廳係我覺得數一數二個得好食嘅台灣菜。每一次過到嚟食飯必點嘅就一定係佢嘅蛋餅。佢個肉鬆蛋餅非常之好食,蛋味香濃而且唔油膩。而最令我難忘嘅就係一定係佢排骨便當同埋鹽酥雞便當。兩樣炸物都非常出色,出品嘅時候都熱辣辣,加上佢仲有三款配菜畀你去送飯。所有嘢加埋一齊食簡直係一流呀。再飲埋佢嘅珍珠奶茶。呢餐食完想唔肥都幾難呀,仲想返食多次添。

2024-05-06 148 瀏覽
想係香港搵台灣牛肉麵?今次試旺角豉油街-阿木台灣麵由台南過香港既分店得獎熱店,成日都好多人係香港少數正宗台灣牛肉麵✨️紅燒牛肉麵($76)湯底偏濃,帶點微微辣一碗有4件厚切牛肉,都幾淋,佢無醃製,所以係肉既原味。至於麵既軟硬剛剛好,係手功幼麵,掛湯。整體幾好味既,係香港少數食到台灣正宗既紅燒牛肉麵。份量真係好足,食完好飽😂😂細食既女仔一半應該都已經好夠。平日Lunch會比較抵,$69包一杯熱飲。
想係香港搵台灣牛肉麵?
今次試旺角豉油街-阿木台灣麵
由台南過香港既分店
得獎熱店,成日都好多人
係香港少數正宗台灣牛肉麵

✨️紅燒牛肉麵($76)
湯底偏濃,帶點微微辣
一碗有4件厚切牛肉,都幾淋,
佢無醃製,所以係肉既原味。
至於麵既軟硬剛剛好,
係手功幼麵,掛湯。

整體幾好味既,係香港少數食到台灣正宗既紅燒牛肉麵。
份量真係好足,食完好飽😂😂
細食既女仔一半應該都已經好夠。

平日Lunch會比較抵,$69包一杯熱飲。
2024-04-29 65 瀏覽
今日同🐧🐧 朋友去旺角行街街❤️ 順道黎試下依間新假期同埋openrice 都推薦過嘅地道特色台灣麵👍今次🐧 決定挑戰下自己食辣😋 特登叫咗餐廳招牌麻辣牛肉牛筋麵🥰❤️ 個麻辣湯底好濃郁超級香😋 麻度同辣度平衡得好好👍 食落又難得地唔會好油🤭 真係好出色❤️ 牛肉煮得好腍,食落好嫩好入味,牛筋幾爽幾彈牙,兩者都好出色😚 食台灣野點少得台式地道小食🤩 我地叫咗鹹酥雞、梅子地瓜條同埋台灣香腸🥰 全部都勁大碟超抵食🤤 鹹酥雞炸得又酥又香口,入面嘅雞肉仲好鮮好嫩,加埋椒鹽真係好惹味👍 梅子地瓜條同樣炸得火喉啱啱好,梅子粉酸酸甜甜嘅滋味,令地瓜條嘅甜味更出眾,好好味🤤 台灣香腸同樣好正❤️ 外脆內嫩,肉汁滿溢,真係送幾碗飯都仲得😘

台灣人嘅老闆,將最地道嘅寶島風味帶過嚟香港,所以好多食材都係由台灣直接入口,甚至乎喺門面亦都可以買到好多由台灣直接入口嘅食品㗎🔮紅燒牛肉牛筋麵每次來到我都會必點呢一個紅燒牛肉牛筋麵,先是湯底濃而不膩,富有肉香,上面有台式醃酸菜,試整個湯底更加開胃,食麵前真的要先飲幾啖湯啊!而厚切牛𦟌,以紅燒炆煮足火候,入口即化非常軟腍,又富有膠質,而牛筋軟熟得來又富有彈性,兩者都非常入味啊!更喜歡的是那個台灣麵條,即使放在湯裏面好耐都唔會浸到好淋,入口煙靭又掛湯,果然是餐廳的招牌菜之一🔮麻辣肉燥拌麵台式秘製麻辣肉燥, 香味濃郁,鮮鹹而帶甜,上面鋪大量的青瓜絲,肉燥醬麵和青瓜絲拌勻之後,那種後勁的麻辣,更加惹味,而且每啖都有麵和青瓜絲,又煙韌又爽脆的,絕對係雙重口感🔮家傳鹽酥肉用梅頭肉來切條,再用已調味的粉漿來炸,入口十分香脆,而且炸的火喉剛剛好,入口肉質非常軟熟,更加有豐富的肉汁,上菜前再灑上台式椒鹽粉,真的跟在台灣當地食的味道是一樣的🔮台式炸大腸份量絕對比我想像中多啊,絕對不要想它是不是邪惡,好食就可以啦,入口非常酥脆,外脆內軟,而且一啲酥味都冇,點少少台式甜辣醬,更加惹味🔮冬瓜茶加仙草每次食台灣菜

🔮紅燒牛肉牛筋麵

🔮麻辣肉燥拌麵

🔮家傳鹽酥肉

🔮台式炸大腸

🔮冬瓜茶加仙草
每次食台灣菜,我都好鍾意飲冬瓜茶,想再下下火嘅話,可以好似我咁加仙草,微甜得來又有藉口
  • 台式炸大腸
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 家傳鹽酥肉
2024-04-26 51 瀏覽
喜歡吃台灣菜,因爲價錢親民又岩口味,行旺角又想食台灣菜就沒想太多就入店了。次次食台灣菜都必點鹽酥雞。呢間啲鹽酥雞就做到外脆肉嫩,味道帶少少鹹香又有微辣的口感。咬下內就有嫩滑多汁的雞肉。梅子地瓜條感覺很健康的炸薯條,味道酸甜可口。絕對令人感到口胃。外層酥脆,內裡則是軟糯的地瓜,搭配上梅子醬汁,味道口感層次更加豐富。招牌芝士肉鬆蛋餅味道有濃郁的芝士而且肯定係好好食。蛋餅的口感鬆軟,內裡包裹著芝士和肉鬆,吃起來既有咸香的味道,又有蛋的鮮味。再帶有一絲絲的芝士拉絲❤️麻醬拌麵麵身爽口彈牙,再加青瓜麻醬拌後,令人惹不住食不停口,帶點肉醬更是惹味萬分。

次次食台灣菜都必點鹽酥雞。

2024-04-26 39 瀏覽
阿木台灣麵一直成日大排長龍,如果嗰日係旺角突然好食台灣野,通常第一下諗到就係阿木台灣麵🤣出名平靚正!平時食開牛肉麵~今次就想try try 麻醬拌麵!麻醬醬汁好濃稠好掛麵!調味啱啱好,唔會太鹹太淡~麵條好彈牙好好食!每一條麵都沾滿醬汁~而且勁香花生味!醬油豆苗嘅份量都唔少,醬油好夠味,豆苗唔會煮到太淋太老~食台灣嘢點可以唔食台灣腸!台灣腸外皮好香脆,食落微微辣味~好惹味!overall真係好抵食同好好食🥹如果食lunch set 嘅話仲平~唔怪之得咁多學生幫襯🤣要繼續support!

醬油豆苗嘅份量都唔少,醬油好夠味,豆苗唔會煮到太淋太老~

星期五晚上唔知食乜嘢朋友係學生唔想用太多錢豉油街都有幾間比較平價嘅餐廳阿木台灣麵基本上最少一個月都食一次食物水準咁多年都保持到 醒目嘅我當然會上網預先取票咁就唔使等咁耐如果直接去門口攞飛平均等15分鐘左右平時有時候一個人都會過嚟食每次想不到吃什麼就來吃最推薦紅燒牛肉麵據說老闆係用牛骨湯熬製20小時所以湯頭真係特別濃郁如果喜歡食辣嘅話 可以試吓麻辣牛肉麵牛肉和牛筋好腍好入味小食方面 除咗蛋餅 因為鍾意食炸嘢梅子地瓜條都係必點地瓜條上梅子粉甜甜酸酸 好開胃除咗牛肉麵之外,鹽酥系列都好食鹽酥肉便當份量唔錯雖然賣相唔係超靚但係真係幾有台灣夜市的感覺
星期五晚上唔知食乜嘢

梅子地瓜條都係必點
地瓜條上梅子粉
甜甜酸酸 好開胃
梅子地瓜條

除咗牛肉麵之外,鹽酥系列都好食
鹽酥肉便當份量唔錯
雖然賣相唔係超靚