2018-12-22 337 瀏覽
今日係深水埗美食廣場坐住做野梗係買番杯野飲坐住做啦.點知呢杯野勁伏呢杯青蛙珍珠奶茶$17冇咩茶味 應該都唔係用咩靚茶咖la奶又冇咩奶味wo 仲要又唔夠滑 都算叫左小冰 個姐姐都比半杯冰我珍珠方面 一d都唔軟熟 勁硬但佢17蚊一杯 又真係唔可以咁多要求既....西九龍中心真係好多伏既野食坐又唔係好坐wo仲要環境 衛生都唔太好清潔姐姐又唔抹枱係到食野真係唔太舒服真係有得揀 盡量唔係呢到食呢間真係太差 所以點都要上黎打番篇文
今日係深水埗美食廣場坐住做野
梗係買番杯野飲坐住做啦
點知呢杯野勁伏
呢杯青蛙珍珠奶茶$17
冇咩茶味 應該都唔係用咩靚茶咖la
奶又冇咩奶味wo 仲要又唔夠滑 都算
叫左小冰 個姐姐都比半杯冰我
珍珠方面 一d都唔軟熟 勁硬
但佢17蚊一杯 又真係唔可以咁多要求既....
西九龍中心真係好多伏既野食
坐又唔係好坐wo
仲要環境 衛生都唔太好
清潔姐姐又唔抹枱
係到食野真係唔太舒服
真係有得揀 盡量唔係呢到食
呢間真係太差 所以點都要上黎打番篇文
2018-07-12 200 瀏覽
哩間店都係在西九龍生存左好耐,但我真係食過唔夠5次,唔係佢難食,係我對台灣食物唔太興趣,今次食左鹵肉飯,賣相都幾精美,做成一個便當感覺上好好味,食下都唔差,都係果句我麻麻地台灣菜。
2017-07-05 449 瀏覽
小弟不久前去完台灣食佢嘅滷肉飯嚟,今次又想食返就嚟咗附近嘅台灣食肆食返。呢間價錢平得嚟,又真係食得返我係台灣食嗰陣時嘅滷肉飯味,食到唔停口!加上老闆娘又幾nice,值得一試!推介推介!
2017-07-05
15 分鐘 (堂食)
  • 滷肉飯
  • 黑磚奶茶
  • 鹽酥雞
2016-07-30 693 瀏覽
哩個係一間台式嘅小食店,款式多,價錢平,又有多款台式嘅飲品比你揀。我嗌咗T3餐,係高雄炸雞扒飯。份量雖然中等,但係味道好!!!加埋飲品都係三十幾蚊,非常抵食!!
  • T3餐
2015-12-19 682 瀏覽
話說買左份咖喱脆皮雞排便當,出黎份餐具筷子其中一隻 有一半黑色 ,諗住好少事去同識員換,問題黎 整餐果那太忙 叫也不應,問收銀那位,她叫我問回整餐那位, 之後只有等待整餐小姐回望前面, 之後同她換, 她竟回答 叫我把筷子頭尾調轉,但筷子有一半係黑色, 還說 如果換要收取一元, 但我沒有用過又發黑餐具怎食,需最終有換不收費但這事真很有問題,食方面 食脆皮好脆 但沒有雞肉 , 飯不錯
2015-08-22 494 瀏覽
此店主打台式小食和飲品,亦有韓國米餅。買來台灣特式的甜不辣和韓式米餅。在惠顧此店前從不認識甜不辣,原來是用魚肉撈麵粉炸來的脆條,外層香脆內裏軟韌,有微微的魚肉味,味道挺新奇的,個人挺喜歡。至於韓式米餅,原來是預製的,一買即有,15元有一袋,大約有10塊。由多種營養米烘焗而成,香脆、乾爽、微甜,好吃,確是合家歡美味之選。
甜不辣
韓國米餅
2015-08-15
$37 (其他)
甜不辣
韓國米餅
脆皮雞扒滷肉便當, 雞扒外皮炸得香脆, 肉質很嫩, 正宗台式滷肉不像平時所見的肉碎, 醬汁亦比較多拌飯食一流. 加上半隻滷蛋, 菜心, 青瓜片和小配菜, 配料豐富.
加上半隻滷蛋, 菜心, 青瓜片和小配菜, 配料豐富.
雞扒滷肉便當
2015-07-02
5 分鐘 (外賣自取)
雞扒滷肉便當
  • 脆皮雞扒滷肉便當
2015-02-24 295 瀏覽
上個星期四同同事行佐去西九龍中心買外賣食一向喜歡食台灣野嘅我上到8樓見到呢間叫阿里山嘅餐廳決定証試一試我叫佐個「脆皮雞扒滷肉便當」再加一杯阿里山紅茶只係$35個便當就okay喇(因為台灣個正宗個啲真係太無敵好味了)不過以香港黎講個滷肉汁同d滷肉就算正宗架啦~但個阿里山紅茶真係好抵讚雖然未exactly 台灣個個味但都有8-9成似茶味夠哂濃而又唔會澀口!又夠冰凍真係好飲如果行開西九龍中心口渴買杯野都抵$10 一杯
上個星期四
同同事行佐去西九龍中心買外賣食
一向喜歡食台灣野嘅我
上到8樓見到呢間叫阿里山嘅餐廳
決定証試一試
我叫佐個「脆皮雞扒滷肉便當」
再加一杯阿里山紅茶
只係$35
個便當就okay喇
(因為台灣個正宗個啲真係太無敵好味了)
不過以香港黎講個滷肉汁同d滷肉就算正宗架啦~
但個阿里山紅茶真係好抵讚
雖然未exactly 台灣個個味
但都有8-9成似
茶味夠哂濃而又唔會澀口!
又夠冰凍

真係好飲

如果行開西九龍中心口渴買杯野都抵
$10 一杯

2015-01-22
外賣自取
  • 阿里山紅茶
2015-02-14 224 瀏覽
琴日因為太多野做關係去佐西九龍中心賣外賣返公司食西九龍中心個food court 真係好多野食諗佐一輪先決定到食台灣野我叫佐個脆皮雞扒滷肉便當加阿里山紅荼都係$35等佐5分鐘到就有返到公司個便當都仲暖個雞扒果然夠脆滷肉就麻麻喇但我真係要讚下杯阿里山紅茶成日去台灣嘅我覺得隻味同台灣嘅有8成相似好飲,絕對唔係普通香港嘅紅茶
琴日因為太多野做關係
滷肉就麻麻喇
但我真係要讚下杯阿里山紅茶
成日去台灣嘅我覺得隻味同台灣嘅
有8成相似
好飲,絕對唔係普通香港嘅紅茶

2015-02-13
5 分鐘 (外賣自取)
  • 阿里山紅茶
2014-09-20 287 瀏覽
見成九點諗住求求其其食一餐點知中伏了 收銀好似係老闆太態差我叫左個高雄炸雞脾肉鹵肉飯加野飲呢個Set要成41蚊我原本係想飲朱古奶鮮奶茶點知拎餐後 我發現杯野個色怪怪咁就望下喇 原來係薄荷朱古力奶茶我就拎住杯野飲 我正想同個所謂老闆講佢就已經好肯定話:係你頭先話要薄荷佢講左兩次 而我句野以然未問完我咪算囉 反埋位 男友就話:你頭先講要朱古奶鮮奶茶禾 佢吾換呀?開始食 雞扒吾知用咩油炸 好重油味酸菜同卤肉同蛋咸到好似用味精浸過杯野飲更加吾洗講 仲垃圾過街邊檔
見成九點諗住求求其其食一餐

我就拎住杯野飲 我正想同個所謂老闆講
佢就已經好肯定話:係你頭先話要薄荷
佢講左兩次 而我句野以然未問完

我咪算囉 反埋位
男友就話:你頭先講要朱古奶鮮奶茶禾 佢吾換呀?
開始食 雞扒吾知用咩油炸 好重油味
酸菜同卤肉同蛋咸到好似用味精浸過
杯野飲更加吾洗講 仲垃圾過街邊檔
2014-09-19
10 分鐘 (堂食)
2014-02-27 253 瀏覽
今日食個大腸包小腸加奶蓋朱古力大腸(糯米腸)一啲都唔夠大直徑同五蚊銀一樣根本上完全包唔到條小腸仲要勁低得10cm左右仲要收我25蚊完全唔抵食囉奶蓋朱古力奶蓋得好少奶味唔夠香奶唔稠,,,好稀薄既泡only朱古力味稍淡total $38總結:唔會再試
今日食個大腸包小腸加奶蓋朱古力

仲要收我25蚊
完全唔抵食囉

奶蓋朱古力
奶蓋得好少奶味唔夠香
奶唔稠,,,好稀薄既泡only
朱古力味稍淡

total $38

總結:唔會再試
2014-02-27
15 分鐘 (堂食)
2013-03-11 72 瀏覽
經過商場,因為想喝熱的東西就去阿里山買,那邊有熱的薑母茶。因為本人很喜歡去台灣,看到這裏竟然有大腸包小腸就絶定去試試香港的。說實在,價錢不錯,29元一杯熱茶,和小食。只是…我是跟媽媽一齊去…下午茶時間,兩人本來就不餓…只因為嘴饞,就決定去試這個台灣特色小食,不過因為知道要分開大腸包小腸有一定難度,我請那裏的員工幫我切,她說不行。那也算啦,因為她說這是一個人食的東西,他們店裏沒有刀。後來,我去領食物,想問她拿即棄的食具…她說我要付錢… (其實如果態度好一點的話,我會理解…可是我是客人,已經花差不多三十元來買東西,還要買餐具,這很難說服我)真的,如果要食的話,這裏的大腸包小腸挺好食的,在我還是第一次看到大腸包小腸裏加上青瓜。在台灣買了幾次都沒有試過,感覺挺新鮮的。那杯薑母茶也很好喝…可是經過這一次的經驗,我會考慮會否再光顧這食店…

2013-03-09
2012-05-15 54 瀏覽
今日有點時間走來西九龍8樓找午餐,走過一間滿便宜又啱食的,有個名叫台灣招牌滷肉便當,被招牌2字吸引了,就叫了一個試試,收銀不知在忙什麼,我一直想落單都沒人理,我好有耐性地等了3MIN才有反應,叫的時候還告訴我:都是肥肉,有無問題?我話無問題,雖然說後有點後悔,不過都可以一試吧,可以跟10蚊以下飲品,不過我睇中了一杯沖繩黑磚鮮奶茶,要大杯就要加10蚊,只好照比,過了8MIN有貨,實物比想像中還要肥,另一種肉原來似臘腸,有點菜甫、西芹蘿白粒、菜心,和半隻蛋,半猜疑下的吃下第一塊肥肉,外表像肥的切片燒肉,但味道原來非常豐富,很香口,也很彈牙,送飯就更好,像臘腸的肉也是很香口的,比較淋身,像吃香腸口感,咸得剛剛好,滷肉汁很稀,沒什麼肉粒,比較淡口,滷蛋沒吃到沖繩黑磚鮮奶茶比較甜身,奶茶味香濃,黑磚感覺有點像仙草,但就多了一點黑糖味,非常好喝整體來說味道比想像中的好,但實在是很肥,不會再試這個便當,但飲品就一定ENCORE
台灣招牌滷肉便當
沖繩黑磚鮮奶茶

2012-03-28
5 分鐘 (堂食)
沖繩黑磚鮮奶茶
2012-04-23 37 瀏覽
此店前身是舞茶道, 喺8樓算好出名, 嗰老細以前接受過電視財經專訪, 而家鋪頭改咗名, 但賣嘅飲品及食品都是一樣的, 老細依然企喺收銀機前收錢。臺灣冬瓜茶$12...熊媽要求多糖, 但製成品都唔會甜好多, 味道清涼又解渴, 始終與以往一樣好喝 膠杯印着舞茶道而膠蓋印着阿里山, 是否提醒客人「我們依舊是我們。」原味手抓餅$10不是煎的, 肯定是炸成 不鬆軟而且全塊都是硬的、脆皮的, 咬落有麵粉糊的黏口感一正一負就打個和吧!
原味手抓餅$10
不是煎的, 肯定是炸成
不鬆軟而且全塊都是硬的、脆皮的, 咬落有麵粉糊的黏口感

一正一負就打個和吧!
題外話/補充資料: 鄰座中學生買了杯芋香珍珠, 把吸管插入膠杯之際, 膠杯忽然爆開而芋香珍珠倒到周圍檯及地下, 兩位清潔阿姐一邊清潔一邊還講些埋怨說話:「哎呀! 咁大個仔食嘢咁唔小心, 浪費哂無得飲啦......。」 重複又重複咁講咗好多次, 那中學生就好似百詞莫辯咁解畫話唔關佢事, 喺隻杯自己爆咋~ Poor guy :(
2012-04-21
2012-04-20 43 瀏覽
在美食廣場吃午餐,因為我吃的套餐沒有飲品,便在阿里山高山部落概念餐廳買飲品。小小的店雖然沒有連鎖台式飲品店般有規模,但飲品選擇都算頗多。我喝了一杯芒果玉露,中杯是$12,大杯是$14,我當然買大喇!沖製得很有效率,很快便可以拿了。賣相是我最喜歡的黃色,好!芒果味不太真實,甜味多於芒果味,只是普通貨色。玉露份量足夠,有咬勁。除了飲品,那裡也有便當。三十元以內,價錢合理,有機會我會再去試試。
芒果玉露
2012-04-14
$14 (其他)