2024-07-01
明明都唔係極鐘意食韮菜嘅人又俾個韮菜包引咗入去小店面度試明明唔係食得辣嘅人但個辣椒油又點韮菜包食晒 香而不嗆 點多啲都唔會辣到食唔到店面setting真係睇唔出佢係潮州嘢 賣滷水 更估唔到佢係八十年老字號開响中上環歌賦街 幾乎細過西餅店嘅舖位 招牌只有白色10x 20cm 得吧枱同兩張細細枱 餐具大部份係紙製外賣用品價錢反映租金 不過潮州滷水從來都唔係街坊魚蛋粉價錢 鵝其實唔係全世界都有得食 本身就係刁鑽中高價家禽Call咗餃界黑玫瑰——餃控—— 搵日去幫手試真啲 再即call附近老饕家庭當晚試菜叫咗外賣:鵝片拼鵝腸墨魚 / 方魚肉碎粥 / 蠔仔肉碎粥 / 蠔烙 /豆腐併蛋 / 必食韮菜包 / 滷肉 (豬腩)佢嘅滷水的確偏清淡 冇外面遠遠就聞到好大陣滷水香 相信會「趕」走部份食開傳統滷水店嘅客只能夠話口味嘅嘢各花入各眼 少香料味我自己就覺得要靠材料本身質素 如果唔係就搵鬼食啦鵝片切得薄而均勻 未係頂級滋味 不過刀工都好重要 鵝肉潤而不乾 宜加醋送飯墨魚同即煮鵝腸入口微爽帶軟淋 鵝腸完全冇異味 肥羔100%清晒 仍然厚身 鵝腸fans必叫墨魚好很出色潮州粥
又俾個韮菜包引咗入去小店面度試
明明唔係食得辣嘅人
但個辣椒油又點韮菜包食晒 香而不嗆 點多啲都唔會辣到食唔到
Call咗餃界黑玫瑰——餃控—— 搵日去幫手試真啲
再即call附近老饕家庭當晚試菜
墨魚好很出色
潮州粥佢份量不大 偏清淡 冇落勁多芹菜芫荽胡椒粉 蠔仔同方魚粒都新鮮甜美
蠔烙足料
下次有機會要試埋粉肝