2024-07-14 48 瀏覽
今日渣車去西貢,行吓街,路過入去呢間茶餐廳門口有個姐姐係咁叫我入去,咁我就入去試吓啦沙嗲牛肉麵嘅面質地好怪,湯底又咸 🥲西多士,雞蛋係正常發揮奶茶不過不失環境OK,有冷氣
今日渣車去西貢,行吓街,路過入去呢間茶餐廳

門口有個姐姐係咁叫我入去,咁我就入去試吓啦

沙嗲牛肉麵嘅面質地好怪,湯底又咸 🥲
西多士,雞蛋係正常發揮
奶茶不過不失

環境OK,有冷氣
2024-05-07 101 瀏覽
入咗西貢。因為要去海洋生物中心。早到。先去間茶記醫肚。點咗個馬蹄鮮魷蒸肉餅餐。個魷蒸肉質鮮嫩。肉餅爽口。混入白飯好開胃。杯熱奶茶好地度。香濃可口。個中湯好好味。總價$57。
題外話/補充資料: 點咗個馬蹄鮮魷蒸肉餅餐。個魷蒸肉質鮮嫩。肉餅爽口。
2024-04-27
馬蹄鮮魷蒸肉餅餐
馬蹄鮮魷蒸肉餅餐
白飯
蒸肉餅
熱奶茶
馬蹄鮮魷蒸肉餅
真係未試過難食到食幾啖成盒掉左1.咖哩雞扒飯個咖哩汁勁淡,呢啲叫咖哩汁?唔係呀?都算,諗住食雞扒算數,仆佢個街,啲雞扒食落係酸臭左咁,初頭諗住試真啲,真係,再食都驚自己會肚屙,真係酸臭左成盒掉得2.雜扒炒烏冬諗住一定唔會出事,一打開,何來叫炒烏冬?係撈汁烏冬,個低啲烏冬仲要係白色無汁架,即係唔係一齊炒啦?啲雜扒都出哂事,同嗰盒咖哩雞扒飯啲雞一樣,舊舊都酸臭左,我嚴重懷疑佢地啲肉係過哂期?定發生咩事,係食物壞左嗰種酸臭呀我平時基本上無咩唔食,對食無咩要求但呢兩盒野真係離哂譜入面既廚師對食物無要求嗎?自己煮既野食難食到咁,真心過到你地自己嗰關?
真係未試過難食到食幾啖成盒掉左
1.咖哩雞扒飯
個咖哩汁勁淡,呢啲叫咖哩汁?唔係呀?
成盒掉得

2.雜扒炒烏冬
諗住一定唔會出事,一打開,何來叫炒烏冬?
係撈汁烏冬,個低啲烏冬仲要係白色無汁架,即係唔係一齊炒啦?

我平時基本上無咩唔食,對食無咩要求
但呢兩盒野真係離哂譜
外賣送餐
2024-01-31 147 瀏覽
又黎西貢去玩😆首先要醫飽個肚先~由坐低到點餐到上餐都只係5分鐘左右嘅事,仲要全部都熱辣辣㗎!另外一提,老闆同員工嘅服務態度都好好👍🏽同屋企人點咗一個常餐同埋一個午餐~1. 常餐 $52 (星期日及公眾假期+$2)叉燒福麵,配火腿奄列同牛油多士- 麵偏爽口,唔會浸左好耐,叉燒係大大舊有厚度咖,唔會話全肥or全瘦,個人幾鍾意食😋 2. 午餐 $55鹹蛋蒸肉餅,有湯有嘢飲跟- 呢個午餐係正常發揮對得起個價錢,但係味道唔會話超級好食🙈3. 咖啡同奶茶都完全合格😆

同屋企人點咗一個常餐同埋一個午餐~

1. 常餐 $52 (星期日及公眾假期+$2)
叉燒福麵,配火腿奄列同牛油多士

2. 午餐 $55
鹹蛋蒸肉餅,有湯有嘢飲跟

3. 咖啡同奶茶都完全合格😆
2024-01-13
2023-06-04 349 瀏覽
😎西貢 陳權記餐廳😎茶餐廳嘅午餐,一定要叫碟頭飯,呢一間嘅份量超大份,好抵食。叫咗個豉汁蒸魚,有一嚿魚頭,同埋一嚿魚腩,大大份,而且魚蒸得剛剛好,唔會老。配一大碗飯,豉汁送飯都好好食。餐再跟一個老火湯,同埋一杯飲品,叫咗茶走。茶底香濃,加咗煉奶,又香又滑。
😎西貢 陳權記餐廳😎
茶餐廳嘅午餐,一定要叫碟頭飯,呢一間嘅份量超大份,好抵食。

2023-04-16 190 瀏覽
有一日自己打電話去叫外賣,接聽阿姐用唔鹹唔淡的廣東話接聽,我講話要叫外賣,佢係咁叫我講啊啦,咁我咪叫囉,但我叫咗之後諗住佢會覆單,但佢十問九唔應,好似好唔想應我咁,我同佢講你態度可唔可以好少少,佢就話我「你態度又好好」,跟住唔出聲,仲話我「咪幫你落緊單囉」,跟住仲cut我線。都唔知咩餐廳嚟嘅,一啲待客之道都冇。成日叫嘢都落錯單,打電話去同佢講錯咗,佢就叫我攞去換,我住喺好遠㗎,點攞返去,係咪玩?對呢間餐廳完全失望,唔好自以為西貢得佢一間茶餐廳,就可以咁做生意,其他茶餐廳俾佢好好多。

2023-04-16
30 分鐘 (外賣自取)
2022-08-28 439 瀏覽
在西貢搵間茶記唔難,但呢度好有速度,可以媲美佐敦嘅澳牛。食物質素正常,唯獨是例湯太重手,都係叫餐飲着數啲,而且性價比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,絕對唔係開天殺價嘅食肆。佢門口仲有餐枱,好多原居民同佢心愛嘅寵物可以一齊食早餐、午餐😋如果天氣唔係太熱,坐喺出邊別有一番風味😚
在西貢搵間茶記唔難,但呢度好有速度,可以媲美佐敦嘅澳牛。

如果天氣唔係太熱,坐喺出邊別有一番風味😚
2022-08-17 252 瀏覽
📍 陳權記餐廳小廚 (西貢)西貢海旁廣場金寶閣11號地舖🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤👀👀👀好有鑊氣同份量足嘅小菜,前幾日同fd去沙灘玩完,打算快食,所以就求其搵間餐廳食,咁我地就入去叫左幾個小菜,有咖喱牛腩煲,辣子雞丁,魚香茄子煲,全部份量都多同埋好食,尤其咖喱撈飯,好正,員工態度都好,唔食海鮮可以黎呢間食小菜😆鍾意食咖喱一定叫距個咖喱煲推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
📍 陳權記餐廳小廚 (西貢)
西貢海旁廣場金寶閣11號地舖
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-07-01 225 瀏覽
划艇前求其搵間餐廳填飽個肚 呢間有人出黎招攬就入左去😂✨沙爹牛肉湯意粉茶餐+凍檸茶 $50✨五香肉丁通粉茶餐+凍檸茶$50沙爹牛肉普通 湯意粉都係冇乜特別🤣🤣🤣 五香肉丁同通粉都係 冇乜特別好講 😂 都係普通茶記比到你嘅野😂😂 個多士就唔脆又冇乜牛油😑 麻麻地 奄列隻蛋冇咩味 淨係食到火腿有啲咸味🙈🙈 總括黎講都係好一般💰午餐人均~$50味道❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️
划艇前求其搵間餐廳填飽個肚 呢間有人出黎招攬就入左去😂

抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
2022-05-01 181 瀏覽
自從禁止晚市堂食,經常晚餐都是叫外賣在office食,又或者買外賣上自己架車食,今次終於解禁,可以坐在餐廳裡食,不過老婆唔得閒,唯有自己一個揸車出去睇吓有咩食。這間茶餐廳之前都食過,味道正路,所以決定再幫襯。今晚叫了一個豉椒牛肉炒麵,雖然都是一般茶餐廳有的,但有兩樣嘢係我都鐘意食的,一是滑牛肉(我比較鐘意食滑牛多過邊爐肥牛),二就是所謂的炒麵(其實似係炸多啲)。首先碟麵都有幾多牛肉,麵亦脆卜卜(不過好似炸都多得濟),真係全碟麵都係炸咁濟。而牛肉亦都有幾多,起碼有十多塊。整體嚟講都係一般茶記有的味道,適合我呢類大眾化平民口味。
這間茶餐廳之前都食過,味道正路,所以決定再幫襯。
整體嚟講都係一般茶記有的味道,適合我呢類大眾化平民口味。

沙嗲牛肉炒麵

2022-04-05 154 瀏覽
叫左個抗疫餐 諗住佢平過格離小小就買啦都係差唔多既送 我地叫小菜個個餐55蚊叫完佢問我加白飯要7蚊兩個就14叫完仲貴過格離 好啦到拎外賣仲要兩個飯裝埋一齊兩個人 食同一盒飯?乞衣呀?唔會再有下次
叫左個抗疫餐 諗住佢平過格離小小就買啦
都係差唔多既送 我地叫小菜個個餐55蚊
叫完佢問我加白飯要7蚊
兩個就14
叫完仲貴過格離 好啦到拎外賣
仲要兩個飯裝埋一齊
兩個人 食同一盒飯?
乞衣呀?唔會再有下次
2022-04-05
10 分鐘 (外賣自取)
2022-03-20 104 瀏覽
喺度分享一下早前喺呢度食嘢嘅相片,在此之前都有一段時間冇幫襯過。感覺上呢一間舖頭係家族式經營嘅舖頭,疫情之後,枱面空間等闊落咗好多,環境亦都乾淨咗好多。至於依度嘅嘢食整體都合格嘅,如果大家係食沙嗲牛肉麵嘅話,記得要upgrade公仔麵,因為佢個福字麵真係麻麻哋,我唔記得咗upgrade ……..整體我會俾個like!

整體我會俾個like!
餐包upgrade咗做菠蘿油
沙嗲牛肉麵
2022-03-13
早餐
餐包upgrade咗做菠蘿油
2021-12-20 134 瀏覽
食食下,見湯河內有廢紙碎,差。入西貢有野做,搵餐食,個人喜歡港式茶餐廳,所以見此餐廳便入去試下,叫左個牛腩河,點知食食下,見到湯內有廢紙碎,見印有簡筆字,唔似係落單紙,衛生差,要改善。
2021-12-19
2021-08-23 213 瀏覽
西貢其實都好多茶記..之前試過幾間都唔錯..今晚就試試陳權記..陳權記係連住3間茶記既第一間..見佢都一樣有outside坐..由於趕時間,所以就黎個速食..唔叫小菜了..所以就叫左一人一碟碟頭飯..分別係梅菜扣肉同鹽焗雞飯梅菜扣肉飯應該係原碟扣肉逐碟逐碟蒸..因為連個鐵碟都勁熱..扣肉肥瘦做到岩岩好..入哂味..連就咁食梅菜都好夠送飯而鹽焗雞飯..雞件都夠滑同味道剛好..最好食係底既白菜..吸哂個雞汁..估唔到外表完全唔吸引既茶記食落又幾有驚喜
西貢其實都好多茶記..
之前試過幾間都唔錯..
今晚就試試陳權記..
陳權記係連住3間茶記既第一間..
見佢都一樣有outside坐..
由於趕時間,所以就黎個速食..
唔叫小菜了..
所以就叫左一人一碟碟頭飯..

分別係梅菜扣肉同鹽焗雞飯
梅菜扣肉飯應該係原碟扣肉逐碟逐碟蒸..
因為連個鐵碟都勁熱..
扣肉肥瘦做到岩岩好..
入哂味..連就咁食梅菜都好夠送飯

而鹽焗雞飯..
雞件都夠滑同味道剛好..
最好食係底既白菜..吸哂個雞汁..
估唔到外表完全唔吸引既茶記
食落又幾有驚喜
  • 梅菜扣肉飯
2021-08-04 139 瀏覽
每次來西貢吃早餐,都會找近碼頭的茶餐,吃完可以馬上出發玩水。這餐廳有室內和室外,有早餐,特別推介有菠蘿油,不是每間餐廳的早餐都有的。而午餐和晚餐就是炒粉麵飯,價錢💰非常合理!