2019-08-23 364 瀏覽
每個月都去整甲必到店,重新開業選址係西九龍中心蘋果商場,其實覺得有啲搞笑,不過品質唔變重應該平左租,我都燉佢開心去到門口禁左自己要食啲乜,之後比飛職員就坐下~店內都係簡潔為主,比人好安靜嘅感覺~舖頭望出去就係人流,經過見到食店內嘅我為食好味嘅樣,又多幾個客入黎店內得一位主理及一位店員打理,店員禮貌温文,客人未有需要佢亦會整下啲杯,怕會有水漬難拎嘅情況,牆身有教你食沾麵嘅正確方法爸爸叫左一個隱世白伝,是豬骨湯的,湯濃較油,我好鐘意佢嘅沾麵好有咬靭~爸爸出奇地讚賞話哩間店唔錯而且話食得飽佢而我叫嘅赤伝,好好味呀個蕃茄湯底~~唔止湯濃重有粒粒蕃茄蓉粒除左叉燒同樣好味之後,我最鐘意就係佢隻半熟蛋,真係流心嫁,蛋黃凝固程度啱啱好滿分!!一定會再黎幫襯
每個月都去整甲必到店,
重新開業選址係西九龍中心蘋果商場,
其實覺得有啲搞笑,
不過品質唔變重應該平左租,
我都燉佢開心

去到門口禁左自己要食啲乜,
之後比飛職員就坐下~

店內都係簡潔為主,比人好安靜嘅感覺~

舖頭望出去就係人流,
經過見到食店內嘅我為食好味嘅樣,
又多幾個客入黎

店內得一位主理及一位店員打理,
店員禮貌温文,客人未有需要佢亦會整下啲杯,
怕會有水漬難拎嘅情況,

牆身有教你食沾麵嘅正確方法

爸爸叫左一個隱世白伝,
是豬骨湯的,湯濃較油,
我好鐘意佢嘅沾麵
好有咬靭~

爸爸出奇地讚賞話哩間店唔錯

而且話食得飽佢

而我叫嘅赤伝,好好味呀個蕃茄湯底~~
唔止湯濃重有粒粒蕃茄蓉粒

除左叉燒同樣好味之後,
我最鐘意就係佢隻半熟蛋,
真係流心嫁,蛋黃凝固程度啱啱好
滿分!!
一定會再黎幫襯
2019-08-18 235 瀏覽
傳聞係潮人開架,上次去過同一位潮人係荔枝角既另一間,好有水準,今次就試下呢間啦!門口好似日本拉麵舖咁有自動販賣機,入座前自己去揀自己想食既款就得!拉麵有三款,隱世白伝、隱世黑伝同隱世赤伝。每份麵條配湯頭,兩塊燒到微焦既叉燒係湯頭入邊一齊上。今日兩個人share 白伝同黑伝,兩個都超惹名,加上彈牙又較粗既麵條,好掛湯呀!每次夾一小撮麵條再浸落超濃既湯底到,好難抗拒到唔食哂呀!下次希望有機會試到赤伝啦!

每次夾一小撮麵條再浸落超濃既湯底到,好難抗拒到唔食哂呀!

下次希望有機會試到赤伝啦!
店如其名的沾麵店隠家ラーメン工場 🍜位於西九龍中心7樓格仔鋪最入的位置,一不小心就會走漏眼直行直過了。原來這間沾麵點已開業8年,之前還要大排長龍。鋪頭外有部自動點餐機,仿如日本的地道拉麵店。主要麵款有黑白紅三種,還有每日限量20碗的鰹之一滴沾麵。店內裝潢很基本,什至有點簡陋,幸好衛生還可以。不設加一或最底消費,上菜亦很快手。.圖中👇🏻👇🏻👇🏻.隱世赤伝($99)本身以為是辛辣沾湯,到入口一刻才知是蕃茄湯😂茄膏很多味道倘算鮮甜,酸酸的夾雜豬骨香蠻開胃。味道很濃,不辣,反而頗鹹面頭還有層油。最大的敗北是湯頭本身已不夠熱,加上用不銹鋼碗盛着就算,而不是石鍋或金屬鍋,以至湯頭凍得更快 。配料有一隻半熟蛋、兩片叉燒、蕃茄蓉和荀條。半熟蛋流心帶有醬油甜,蛋漿豐富,蛋白軟嫩。叉燒是薄切,肥膏不算多,如果用火槍再燒久一點會更惹味。麵條不設粗幼、軟硬度等的選擇,但可免費加大,口感偏粗,直身有韌勁,稍為過硬。沾麵不是一味掛湯就等於好,而是師傅配合湯頭調節的結果,隱家的麵條掛湯力就一般,但由於湯底本身就比較濃稠,這個掛湯力出來的效果倒是剛剛好,每口也沾到湯汁而不過膩。枱上放有一壺清湯,可把清湯倒入剩下的湯頭

圖中👇🏻👇🏻👇🏻
隱世赤伝

隱世赤伝($99)
隱世赤伝

枱上放有一壺清湯,可把清湯倒入剩下的湯頭享用,沖淡一點後比較好入口。清湯帶有鰹魚香,有點像自家燉湯的味道。

整體質素中等,沒有網上吹捧得那麼厲害,定價卻比得上名店。
當然亦有可能是我選的問題,因為我對蕃茄湯沾麵實在沒太大好感😂
有機會想試試黑伝和白伝 不知會不會較合口味呢
2019-08-04
5 分鐘 (堂食)
2019-07-28 577 瀏覽
對西九龍中心既食物認知一直都係8/f既美食廣場,同以前既明將紅豆軍艦🙈點知上次行行下7/f既格仔鋪zone竟然見到一間拉麵店係入面門口有部拉麵售票機,同日本既一樣🎌不過冇得揀軟硬度/份量多少要入去同店員講先得🍜鰹之一滴🍜$88已包括叉燒,蛋,紫菜湯底十分濃郁,每一啖都係鰹魚既鮮味🐟飲湯仲有啲沙沙既口感拉麵夠彈牙,個人唔鐘意太硬身呢碗既軟硬度可以接受叉燒腍身夠入味原隻糖心蛋將我7-8成既飽腹感增加到100%🤰🏻下次會試試佢既沾麵
點知上次行行下7/f既格仔鋪zone
竟然見到一間拉麵店係入面

門口有部拉麵售票機,同日本既一樣🎌
不過冇得揀軟硬度/份量多少
要入去同店員講先得
🍜鰹之一滴🍜

$88已包括叉燒,蛋,紫菜
湯底十分濃郁,每一啖都係鰹魚既鮮味🐟
飲湯仲有啲沙沙既口感
拉麵夠彈牙,個人唔鐘意太硬身
呢碗既軟硬度可以接受

叉燒腍身夠入味
原隻糖心蛋將我7-8成既飽腹感增加到100%🤰🏻
下次會試試佢既沾麵

2019-07-23
2019-07-25 297 瀏覽
一間以沾麵為主嘅拉麵店,原來就收埋喺深水埗。 隠世白伝  拉麵送到時係分開兩碗,一碗放拉麵,另一碗係湯汁同配料。配料有兩塊叉燒、一隻蛋、紫菜、筍乾、青蔥等。參考食用指南,首先搞妥湯汁,夾一啖拉麵沾上湯汁黎食,食晒後可叫職員加清湯,再一飲而盡。沾麵嘅湯底比正常拉麵重口味,唔應該直接入口,不過壞孩子通常都唔跟規矩,偷咪一啖,的確濃。湯底濃稠,有好香豬骨味,魚鮮味都好重,略帶一點微酸。不過略嫌油份比較多,有少許膩口。沾麵配上微粗嘅麵條,口感相當爽滑煙韌,不過痴埋一舊比較難夾。掛湯能力好強,輕沾幾秒已經吸收到湯汁嘅精華。配料方面,薄切叉燒肥瘦均勻,肉質柔軟,肉味都唔錯。一整隻蛋更加出色,一片細細嘅紫菜仲印上店名,非常特別。食晒麵條後,請店員加入清湯,稀釋湯頭就可以豪邁地飲清光。呢度嘅份量比一般的拉麵店多,再飲埋呢碗好味清湯,絕對食得飽飽。 隠世黑伝 朋友點左黑伝,係以豬骨湯底為基礎,再加入黑蒜油,更香濃惹味。裝修有日本風味,拉麵是不錯的,但有不少進步空間。不過要排隊的話,真係要預一預時間。
一間以沾麵為主嘅拉麵店,原來就收埋喺深水埗。
隠世白伝

隠世黑伝

I have been focusing on finding good ramen in HK recently, and I have ordered the ordinary dip-ramen for $79 today.The soup is above average, it has a quite strong taste of pork. The ramen portion is ok, given that I have ordered the extra large portion for free. It is not chewy enough, but still acceptable.The pork is quite nice, both the fat and the meat are well balanced. Moreover, part of it was burnt with torch fire which makes it even better.The hot-spring egg is ok, and serves in a comple

The hot-spring egg is ok, and serves in a complete piece.

Unfortunately, I still feel a bit thirsty even hours after eating.. not sure if it's because of the soup or may be just the weather lol.
2019-06-19 764 瀏覽
估唔到西九龍都有好食既沾麵!個位置真係幾隱世,要經過一排格仔鋪先見到。間野9點關門,我地8點9先去到,但服務員都好好態度,教我地點樣用部機點餐,係日本既味道啊🇯🇵我地點左兩個隱世白伝,$79唔算太貴,仲要可以免費由180g加大到220g,係比飛之前同店員講聲就得!湯底都算幾濃,有好多蔥同芝麻,仲有少少柚子,有少少偏酸。個人喜好食辣,但呢度無辣湯底,所以加左啲辣椒醬落湯更加惹味。最後記得加返豬骨湯飲埋啲湯佢呀
估唔到西九龍都有好食既沾麵!

黎西九龍中心食沾麵但每次都要搵好一會兒先搵到實在躲藏喺西九嘅深深處星期日晚嘅七點幾外面排左長長嘅人龍裝修之後新增左自動販賣機先購票 後排隊排排下店員就會問你幾位架啦我地兩個人排左10分鐘到啦叫左赤沾麵即係蕃茄沾麵太耐冇黎 一上菜以為冇左溏心蛋原來浸左喺碗湯裡面快快手救返上黎怕變熟蛋哈哈麵是熱的, 冇得揀凍或熱麵開頭都怕會太淋但麵質真係唔錯 彈牙溏心蛋都做得好好不過蕃茄湯底我就唔會加熱水當湯飲因為每次食完嗰晚我都會好口渴今次都唔例外但呢間係我會不停encore嘅沾麵讚!!!!!
黎西九龍中心食沾麵

太耐冇黎 一上菜以為冇左溏心蛋
原來浸左喺碗湯裡面
快快手救返上黎
怕變熟蛋哈哈

麵是熱的, 冇得揀凍或熱麵
開頭都怕會太淋

今次都唔例外

但呢間係我會不停encore嘅沾麵
讚!!!!!
2019-06-07
10 分鐘 (堂食)
赤魂沾麵
  • 隱世赤伝
2019-05-28 838 瀏覽
幾年前看到這家店感覺很特別一直想試,但不是太多人排隊就是沒有開門⋯今天終於沒有太多人排隊,所以決定去試試看了!它是在蘋果商場裡的一家隱世沾面店,陸續都很好多人排隊,所以令我更期待。因為店內不大,所以輪候時間較長。終於我的黑丸來的時候,一看就發現沾面汁上浮著一大層油,不知道是不是因為不是第一時間上菜給我的關係⋯⋯雖然面質還是很好的,但醬汁的味道⋯⋯沒明白是什麼味道,說好的蒜味墨魚汁味都沒有,只能說很失望呢⋯其實偷看了旁邊的顧客的沾面汁都沒有我這個那麼淡,希望只是偶爾的問題吧

因為店內不大,所以輪候時間較長。

黑丸沾面

15 分鐘 (堂食)
2019-05-28 681 瀏覽
之前一次唔知拉麵店裝修摸左一次門釘 今次黎到已經開業 時間可能尚早唔洗排隊 所有裝修同以往唔同 再無左特別既可樂膠盤櫈 但多左一部拉麵自助售賣機 真係好似去左日本拉麵店甘 不過售賣機仲有試行階段 有一個好似維修人員係隔離mon實個試用程況(失策無影到相tim)入到店內 被安排到坐係吧台裝修完光線暖色d 感覺舒服隱世黑伝 $88 (好味指數: 👍👍👍👍)今次order左黑伝 裝修重開過後 價錢不變 水準不變 味道依然濃郁追加溏心蛋 $12 (好味指數: 👍👍👍👍👍)溏心是必食項目 (為最高)整體食物質素: 性價比: 推薦指數:
(失策無影到相tim)

入到店內 被安排到坐係吧台

裝修完光線暖色d 感覺舒服

隱世黑伝 $88 (好味指數: 👍👍👍👍)

追加溏心蛋 $12 (好味指數: 👍👍👍👍👍)
溏心是必食項目

為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:

• 溏心蛋
2019-05-25 445 瀏覽
一直鐘情隱家的白伝沾麵,每個月起碼都要食一次先開心。一向價錢合理,食物品質穩定,又大碗。之前裝修冇得食,好唔開心,好驚佢係執笠。係其他餐廳食沾麵中左好多次伏,終於等到佢開返。新裝修改動左部分位置,以前的收銀機位置變了一張面壁長枱,汽水箱變了一張張正常的櫈。購買方法亦由人手落單變了用自動販賣機,下午時段只見一個樓面工作,負責出餐同執枱。價錢輕微加了一蚊。營業時間亦比以前長,取消了落場時間。食物方面,多了一款拉麵,由姐妹店移植過黎,下次可以一試。沾麵有少許唔同左,叉燒有少少柴,同薄左,溏心蛋亦過熟,蛋黃幾乎全熟,幸好味道依然很好。
之前裝修冇得食,好唔開心,好驚佢係執笠。
係其他餐廳食沾麵中左好多次伏,終於等到佢開返。
價錢輕微加了一蚊。
營業時間亦比以前長,取消了落場時間。
食物方面,多了一款拉麵,由姐妹店移植過黎,下次可以一試。
2019-05-25
  • 隱世白伝
2019-05-23 2163 瀏覽
隱家拉麵工埸八週年,在香港經營拉麵店不容易,更何況八週年,陳方藤Meter Chan的拉麵王國亦是由隱家開始的,雖則混亂拉麵及鰹之一滴已經停業,陳方藤近年亦轉了焦點開設其他類型的食店。隱家八週年之際,閉店進行翻新裝修,重開之時進行了電視宣傳廣告,及在店舖外牆張貼海報,重點宣傳麵條加長了,以及重新檢視材料的質量。我本人覺得廣告只是一般,原意雖好,但宣傳方面卻令觀眾眼光放在模特兒長長頭髮及光滑的肩膊上。隱家重開最大的特點是將以前舖內的收銀機,變成了舖外的自動販賣機,空間大了點兒,以前是吃完才付錢,現在是付了錢 後才吃。自動販賣機可用港幣鈔票及硬幣,但不能用八達通或其他電子付費付帳,點選按掣然後付鈔,販賣機印出收據後,客人才可入店內坐下。重開的隱家第二個特點是光猛及開揚得多,外牆換上了玻璃,外面蘋果商場逛街的人可以看到店內,相反店內的食客亦可看到出面商場的情況。店內的收銀處沒有了,同時一張四人枱改成向牆的三人枱,以前入內總覺得侷促的問題改善了。而第三個重開後的特點是用可樂膠箱改装成的椅子變成木圓櫈,可樂膠箱是有特色,體積較大而且舒適度普通,轉為圓櫈方便又慳位,重開後的空間較為舒服。於深水埗近

於深水埗近太子鰹之一滴停業,隱家開始兼賣拉麵鰹之一滴,每日限量二十碗,我聽到舖內店員表示還有七至八碗名額,於是按掣選了鰹之一滴。

在等待拉麵期間,看著旁邊食客的隱世黑伝麵條,真的如廣告所說的拉長了,廣告表示長度由28厘米增至42厘米,其實說白了就是切割的次數少了,要切開就要用牙咬或用筷子,我在想這個改變有什麽優點,我想到第一的是美觀,原條麵條放在碗內,呈現順滑S形曲線及波浪形狀,增加觀感,如若是平常的麵條,切斷口較多,叠起來就沒有那麽整齊。第二好處是會在食這長麵時常會發出誘惑食慾的殊殊聲響。不過我想到這個改動有一個困難的地方,沾汁時因麵條太長手要放高一點,另外就是筷子夾起麵條要稍用點時間。
隱世黑伝沾麵麵條

另外我要了可口可樂,一近年潮流吹起棄用飲管,這裡依舊提供,但妙在飲管和汽水樽一樣高度,你是
不可能飲到最底下的汽水,既然如此不如不要膠管,改奉上杯子還好。

拉麵送到我的面前,麵條是長了,中太麵大約16至18番手寬,加水量減少增加掛湯能力。我吃過後始終覺得近太子那間停了業的鰹之一滴稍好,我並非說隱家這做得不好,始終那家是專做鰹魚湯底,印象上會加點分,而且滿室鰹香。這裡的亦不錯,筍嫰無渣,半熟蛋流汁與啫喱狀態各佔一半,湯底綿密得來喝下去不太嗆喉,不太需要另外飲水,麵條長了的確咬得過癮,叉燒薄而色澤粉嫩,味道亦佳。

2019-05-19
2019-05-20 268 瀏覽
瞬間到日本🇯🇵無諗到深水埗都有咁高質嘅拉麵店!-同日本嘅拉麵店一樣係要自己買飛,再加上剛裝修完,鋪頭全部都係用木製嘅傢俬,感覺就好似嚟到日本咁!-隱世白伝 $79佢係沾麵嚟嘅,鋪頭入邊都有教學,教你食沾麵嘅正確步驟!「首先將湯入邊嘅調味料撈渾,然後將適量嘅麵條夾起,放入湯裏,當湯掛左上麵,就可以索索聲咁食啦。食晒麵之後,再加入豬骨湯,就可以成碗湯咁樣飲啦。」麵條嘅軟硬度適中,真係可以做到掛湯嘅效果,不過個人就唔係咁鍾意飲最後個湯,覺得加咗豬骨湯都仲係好鹹,都係用嚟食面夠啦。佢個麵入邊本身就有雞蛋㗎啦,不過由於我太鍾意食雞蛋啊,所以再加多左一隻🤩隻雞蛋好流心好好食!
瞬間到日本🇯🇵
無諗到深水埗都有咁高質嘅拉麵店!

隱世白伝 $79
佢係沾麵嚟嘅,鋪頭入邊都有教學,教你食沾麵嘅正確步驟!

隻雞蛋好流心好好食!
  • 隱世白伝
2019-05-20 226 瀏覽
呢間隱家沾麵都開左好多年,每次經過都會有人排隊,今次就試下佢! 叫左一個白一個黑果然,麵夠份量,湯夠濃,我最中意個湯加醋,酸酸地但好吊味個麵偏硬,有口感! $79-89一碗,非常值得
叫左一個白一個黑
果然,麵夠份量,湯夠濃,我最中意個湯加醋,酸酸地但好吊味
個麵偏硬,有口感!

$79-89一碗,非常值得
2019-04-07 470 瀏覽
呢間深水埗嘅拉麵真係夠哂隱世,因為佢位於西九龍中心嘅蘋果商場入面,而蘋果商場係賣雜貨嘅地方,又點估到深處有間咁好食嘅拉麵呢!食開深水埗美食嘅我就當然知道呢間隱家拉麵工場啦!以前食開隱世白伝,今日決定食新口味!隱世黑伝 : 聽個名就知係黑蒜油嘅湯底,重口味人士必點!除左好似一般沾麵舖有好重黑蒜嘅味道外,佢仲有好重嘅芝麻香味,成為佢與眾不同嘅特色。隱世赤伝 :蕃茄同辣呢個組合一直係絕配。呢個沾麵主打蕃茄湯底,加上少少辣味,將蕃茄湯同埋豬骨,豬肉,叉燒嘅味道帶出一個新嘅層次。如果你係鍾意番茄湯底的話,呢一個番茄湯底嘅沾麵絕對適合你。至於佢嘅叉燒同埋拉麵都係水準之上,叉燒煮得入味,肥瘦適中,拉麵亦保持彈牙,粗嘅拉麵掛湯能力好高,啖啖都食到濃郁嘅蕃茄味。喺香港食過咁多拉麵沾面,都好少食到一個番茄湯底咁濃郁但無味精感嘅沾面,呢個沾面俾到人驚喜呢!最鐘意呢間沾麵水準高但位置夠隱蔽,唔會好似鬧市旺區嘅拉麵舖成日大排長龍,真係排到飽都未有得食,所以呢間沾麵大推!
食開深水埗美食嘅我就當然知道呢間隱家拉麵工場啦!

以前食開隱世白伝,今日決定食新口味!

隱世黑伝 :

隱世黑伝

隱世赤伝 :
如果你係鍾意番茄湯底的話,呢一個番茄湯底嘅沾麵絕對適合你。

2019-03-08
5 分鐘 (堂食)
午餐