2020-05-23 680 瀏覽
香港嘅沾麵我食過幾間,今日第一次試開左8年嘅隱家拉麵工場,位於西九龍中心7樓,建議搭升降機會快啲,我叫左白伝,係豬骨湯沾麵,有啲魚粉加左,$79,其餘兩款係黑蒜同蕃茄。佢門口有部機,揀好麵款再入紙幣麵湯碗係熱,但可惜,裝麵嘅碗係凍...我想講佢個麵湯個味,唔係好食得出有咩豬骨味,淨係食到微酸同魚粉味,味偏重同有啲複雜,唔知係咪我個人問題麵話自己打的,軟硬度適中,麥味都夠條條都掛到麵湯叉燒肥瘦適中,有肉味呢堆調味料。我落左啲醋,開胃少少,但其實本身個湯都帶微酸杯檸檬水幾好飲,好順喉

麵湯碗係熱,但可惜,裝麵嘅碗係凍...

麵話自己打的,軟硬度適中,麥味都夠
條條都掛到麵湯

叉燒肥瘦適中,有肉味

呢堆調味料。我落左啲醋,開胃少少,但其實本身個湯都帶微酸

杯檸檬水幾好飲,好順喉

2020-05-23
5 分鐘 (堂食)
2020-03-21 1047 瀏覽
呢間隱藏喺西九龍中心入面個蘋果商場,有沾麵有拉麵,買完飛就坐低等食。黑忶姐係黑蒜油,有點過咸,已經唔知食緊乜味。麵質好好,好彈牙叉燒好好食,肥瘦分明,流心蛋無得彈呀!
黑忶姐係黑蒜油,有點過咸,已經唔知食緊乜味。
麵質好好,好彈牙

叉燒好好食,肥瘦分明,流心蛋無得彈呀!
2020-03-21 748 瀏覽
無諗過原來西九龍中心七樓有間隱蔽好食嘅沾麵店🍜 店舖門口仲有部自動拉麵機 朋友點咗隱世赤云(蕃茄湯底) 我就點咗隱世黑云(黑蒜湯底)成碗麵最eye catching 就係佢塊印有”隱家”嘅紫菜😂 個湯底好濃味 不過我個人覺得個湯咸咗少少 但係個麵嘅軟硬度同粗幼度就恰到好處 再加埋兩大塊叉燒同我最愛嘅糖心蛋好滿足🤤
唔知點解你地餐廳會請咗個「趕客倒米嘅黑面神」,食到成肚氣,心入面超級想爆粗。不嬲都係你地嘅常客,成日特登揸車去過海幫襯,OpenRice一直俾好評。之前一直等新裝修完去食。琴日5月17號大約5點去食,因為換咗用出面售賣機落單,所以唔記得咗,冇機會叫走蔥,咁麵送到過嚟自己好努力”了”走哂d蔥,但因為d芝麻係d蔥上面,所以”了”走哂d蔥就等於冇哂芝麻。好聲好氣同呢個餐廳唯一女職員講可唔可以俾返少少芝麻我(我不是要求extra,但因為真係走蔥冇哂芝麻,而我對食呢碗麵好認真同有一定要求),點知佢好狠bad tone決絕咁答「冇」🤬🤬🤬帶住口罩都可以feel到佢個黑面神。廚房入面個廚師聽到我個原因,其實都好明白,所以話「好呀」,用細碟裝咗少少芝麻諗住俾我,我仲係個位同個廚師講唔該哂,點知個女職員行返返黎同個廚師話「冇呀」,之後叫個廚師倒咗佢。哇~~~ 呢下動作令到我哋真係好shock‼️‼️‼️🤬🤬🤬 做乜事呀依家,呢個職員令願倒咗個芝麻都唔俾個客,個個狠嘅情度好似我黎丐食。我完全冇同佢理論,廢事影響心情,但之後已經完全唔想再食碗麵,更加唔會再黎。我唔知點解你地餐廳會請咗個「趕客倒米嘅黑面神」,已經唔

之前一直等新裝修完去食。

我唔知點解你地餐廳會請咗個「趕客倒米嘅黑面神」,已經唔可以用「服務差」咁簡單去形容,佢簡直係特登去得罪個客,點執枱乾淨都冇用,由佢負責個餐廳簡直死硬,作為食家去過全世界咁多高級餐廳嘅我,未遇過一個職員可以咁把炮咁狠咁堅持掉咗d芝麻去侮辱個客,你話我知除非佢係老闆。
2020-03-17
下午茶
2020-02-22 859 瀏覽
小子今日又出動喇 ! 因為疫情關係, 繼續無秘撈,多左時間出黎搵食, 今次試依間沾麵店, 小子又係想食好耐, 但一直的唔起心肝黎食, 就今日! 小子一於的起心肝去食 沾 麵 到門口有部售賣機, 有個店員出來幫忙探熱&協助客人揀食物買飛小子今日都有泡泡姐一齊出動, 小子食隱世白伝、 泡泡姐食隱世黑伝 , 大家都再加隻半熟蛋,坐低後店員比消毒搓手液我哋拖手枱面上有幾款調味料(醋、辣粉、炸蒜、芝士粉)、牆壁上有教沾麵食法隱世白伝: 內有2片叉燒、 1隻半熟蛋、1塊紫菜、筍、 蔥, 係好味既麵條粗身, 有點硬, 但小子鐘意, 麵條可掛起湯汁隱世黑伝: 內有2片叉燒、 1隻半熟蛋、1塊紫菜、筍、 蔥, 小子覺得黑伝仲好味! 小子唔知每碗都有蛋, 另外再加好彩有再加蛋, 半熟蛋好味食完後叫店員加清湯, 飲埋個湯好滿足

,坐低後店員比消毒搓手液我哋拖手

麵條粗身, 有點硬, 但小子鐘意, 麵條可掛起湯汁

小子唔知每碗都有蛋, 另外再加
好彩有再加蛋, 半熟蛋好味

食完後叫店員加清湯, 飲埋個湯
好滿足
2020-02-22
  • 隱世黑伝
2020-01-04 1139 瀏覽
/隱家拉麵工場/隱世白伝💰HKD$79-這間沾麵店真的很「隱家」,因為它藏在深水埗西九龍中心的蘋果商場的角落,一不小心就會把它忽略掉了。門口外設有一部日式的自助售賣機,購完票便進入店內,一進入店時店員主動問你是否需要把麵的份量加大(免費的),只要把票交給店員便可坐下靜候沾麵的到來。-枱面上放有芝士粉、辣粉及炸蒜供給客人來調味,另外亦放置浸有檸檬的水給客人自行飲用。-沾麵的魚介湯汁味道非常濃郁,是我嚐過的最濃郁的一間,在湯汁上已經大大加分﹗最有趣的是湯汁中有柚子條,令到整個湯汁隱約地帶有柚子的味道。可惜,麵條口感普通、甚至會黏成一團;掛汁能力也是一般。配料有溫泉蛋一隻、筍、兩大塊叉燒及紫菜一塊。溫泉蛋出色,不但有蛋香味更能夠製造流心的效果,因為以往食過幾次的拉麵沾麵,他們的溫泉蛋都不會流心,所以會流心的溫泉蛋已經很不錯了。叉燒大大塊,背面有微微燒過,但是肉質比較韌導致難以咬開。筍亦沾滿魚介湯汁的味道,頗入味的;紫菜則因浸在湯汁裡而變淋。-食畢沾麵後還可叫店員「加湯」,即是把豬骨清湯加進魚介湯汁內飲用,濃郁的魚介湯中帶有淡淡的豬骨味還是很好喝的。-► 好食指數:8/
/隱家拉麵工場/
💰HKD$79
► 好食指數:8/10
雖然麵條和叉燒的味道一般,但個人認為湯汁和溫泉蛋十分出色,喜歡濃稠魚介湯汁的你一定要去品嚐﹗
✎想看更多的請去IG @wd.smallworld
2019-12-20
10 分鐘 (堂食)
2019-12-29 645 瀏覽
因為做義工關係一早已經到了這個商場,剛巧經過這店一直話試,之前試過來可惜賣完了,今次一開店就決定試一試佢!因為我比較喜歡食沾麵所以啱曬我😊首先要在店外㩒機買票,跟住就入座因為我一個人所以安排在吧枱上邊位店員説我可以放袋子,非常細心👍🏻我感覺似我一個人去大阪的回憶😉我點了隱世白云,他的麵非常彈牙很Q而佢隻半熟蛋好好食,仲有湯底非常好味不會太咸搶了味道,而且食完麵後加湯再飲完全好好飲又不會感覺太濃剛剛好👍🏻
2019-12-25 489 瀏覽
驚喜匿在蘋果商場一角既日式拉麵沾麵店。比錢係自己禁要食邊只拉麵,再入錢去販賣機。唔識用既話,阿姨店員仲會主動行出嚟教你用,態度親切。呢碗豬手拉麵每日限量10碗。是日有啲夜嚟到仲有,太好了。份量十足。相信一碗夠2個女仔食。豬手煮得非常入味軟稔,一碗有2大只,食完好想再食多2只,真係好好食。只豬手仲大過我手掌。麵條彈牙,湯底濃郁。溏心蛋超驚喜,係我食過最好食既溏心蛋之一。加多一只。裡面環境裝修好有日本feel。入到去會覺得同蘋果商場隔開左2個世界嚟。

呢碗豬手拉麵每日限量10碗。是日有啲夜嚟到仲有,太好了。

豬手拉麵
豬手拉麵
2019-12-17 433 瀏覽
拉麵係超好食,同當初5/6年前食差唔多。點好食唔識形容,但係極推食蕃茄湯底(赤伝),相反黑伝我覺得普通。如果鐘意食蛋嘅話叫多兩隻,佢同岀面其他拉麵鋪俾都更好食。 但係環境就差d,我坐果張無論係枱定櫈都係唔穩,一入到去就好大陣油煙味(不過係蘋果商場冇計),不而久坐。食物質素冇得壇😬
拉麵係超好食,同當初5/6年前食差唔多。

食物質素冇得壇😬
2019-12-14
  • 赤伝
2019-12-01 824 瀏覽
隱家拉麵位置都幾隱世,係蘋果廣場最入面。店舖細細,外面有部自動售賣機。1點幾黎到仲有每日限定發售10碗嘅拉麵,但不竟第一次黎就試下最基本又最多推薦嘅隱世白伝。食沾麵次數五隻手指頭數得曬,所以食之前都重溫下點樣食先。攪一攪,淹一淹,索一索。第一口嘅感覺係咸。沾麵用嘅拉麵粗身,掛麵效果十足,亦因爲咁所以比較油膩,已經分唔到係麻油定蔥油。原來大boss係紫菜,吸收曬全部咸味。食食下發覺個麵帶有魔性。麵質本身彈牙好味,我發覺只要淹完沾麵汁,再放返係原本碗麵到high走一d汁,就會好味d,冇咁咸。另一個好味要決係落醋,大大減輕油膩感。友人叫咗黑伝,黑蒜感覺好味d。配料除左紫菜仲有一隻糖心蛋、兩片有大大片豚肉。糖心蛋吸曬沾麵汁,變咗糖心滷水蛋,連蛋黃汁都啡啡地。豚肉半肥瘦,唔知係唔係個汁本身都油,蓋咗豚肉嘅油膩感。豚肉味道唔錯。根據指示,沾麵食到最後可以加湯飲。但為咗我嘅血壓、肝功能著想,都係唔飲。睇黎沾麵唔係好岩我。食日本麵都係食返湯拉麵。後記:我同友人都試落芝士粉食,出奇好味。有d來回地獄又折返嘅感覺,又回到充滿咸味嘅沾麵。

食沾麵次數五隻手指頭數得曬,所以食之前都重溫下點樣食先。

隱世黑伝
2019-12-01
5 分鐘 (堂食)
午餐
2019-11-19 536 瀏覽
朝早去灣仔做野,下午要經深水埗轉車返公司,咁就順便喺深水埗搵野食啦~都係開個OpenRice searh下附近有咩好食,睇中「麵屋黑岩」同「隱家拉麵工場」⋯最後揀咗隱家,因為好耐冇嚟過西九龍中心⋯同埋想食沾面~我都係睇人哋食評先知佢係蘋果商場入邊,真係要要經過MK狂野地帶先至嚟到呢一個角落⋯都係去㩒機買飛~不過我唔知道嗰三款拉麵係咩味道,咁啱嗰個拉麵師傅見到我就同我介紹~好有禮貌~仲問我要唔要加大,同我講加大免費的(咁我咁大食,緊係好啦)我揀咗白色嘅豬骨沾麵~嚟到碗麵真係好大碗😂佢個湯底真係好濃郁~但係唔會好鹹,味道啱啱好,我鍾意佢啲麵條係爽口,唔會林pat pat~食食吓我先至發現佢塊紫菜有logo,嗰下真係開心大發現,好可愛~食食下望下出面,個感覺真係好奇怪⋯覺得自己好似係一個平行時空入邊,食緊間餐廳好日式~又有日本歌播緊~但係出邊就有啲靚妹周圍走勁MK,全部都係精品店⋯好搞笑食完個沾面,鋪頭會介紹你加清湯去飲埋個湯底我發現個碗底係冇圖案㗎!真係好飽~雖然佢冇「豚王」個de連鎖店咁吸引⋯亦都唔係話好食到回味無窮⋯但食飽之後我覺得佢俾咗種力量我,好似鼓勵緊我咁,食完個人係開心~有機會
朝早去灣仔做野,下午要經深水埗轉車返公司,
咁就順便喺深水埗搵野食啦~
都係開個OpenRice searh下附近有咩好食,
睇中「麵屋黑岩」同「隱家拉麵工場」⋯

最後揀咗隱家,因為好耐冇嚟過西九龍中心⋯
同埋想食沾面~

都係去㩒機買飛~
不過我唔知道嗰三款拉麵係咩味道,
咁啱嗰個拉麵師傅見到我就同我介紹~好有禮貌~
仲問我要唔要加大,同我講加大免費的(咁我咁大食,緊係好啦)

我揀咗白色嘅豬骨沾麵~嚟到碗麵真係好大碗😂

食食吓我先至發現佢塊紫菜有logo,
嗰下真係開心大發現,好可愛~

食食下望下出面,個感覺真係好奇怪⋯
覺得自己好似係一個平行時空入邊,
食緊間餐廳好日式~又有日本歌播緊~
但係出邊就有啲靚妹周圍走勁MK,
全部都係精品店⋯好搞笑

食完個沾面,鋪頭會介紹你加清湯去飲埋個湯底
我發現個碗底係冇圖案㗎!

真係好飽~
雖然佢冇「豚王」個de連鎖店咁吸引⋯
亦都唔係話好食到回味無窮⋯
但食飽之後我覺得佢俾咗種力量我,
好似鼓勵緊我咁,食完個人係開心~

有機會再嚟西九龍我會想食佢嗰個鰹魚拉麵~

2019-11-19
  • 隱世白伝
2019-09-12 963 瀏覽
麵店格局不大,位於西九中心7樓頗為隱蔽處。走過一堆精品和時裝小店後,便會見到與這裡設置格格不入的小店。進店前,客人要先從店隔的機器購買「麵券」。其實就是用點餐機先點餐,再付錢(只收現金),後拿券取食物。相信到過日本旅遊的,都不會陌生。我說店面格局不大,大家相信從圖片即可見。坐台只有三張,其餘的都是吧台位置。我用餐時已過中午,但若在中午過來,在人滿的情況下,位置還是會顯得相當逼的。說回食物:沾汁咸度很夠,而且略帶酸味,頗為開胃。麵條掛汁能力甚好,亦有彈性。滿足!叉燒較薄,調味尚可,中規中矩。糖心蛋很不錯!今天要在鬧市中找到一間有特色的小店,已是越加困難。希望大家會多多支持這類小店,為食店的多元化出一分力

2019-09-12
2019-09-05 670 瀏覽
隠世白伝 $79屬於魚介豚骨的隠世白伝,因為是沾麵,湯底會較重口味。魚介味濃厚,而且隱約嚐出像果皮般的果香味。湯底質地頗油且略稀,拉麵掛湯力一般。拉麵用的是方面,比較爽滑。配料有兩片叉燒、一隻溏心蛋 、竹筍和一片印上的紫菜。叉燒柔軟不韌,因有燒過帶香濃豚肉焦香味,質地有點鬆散。溏心蛋能夠做出流心效果,因上菜時浸在沾麵湯裏 比較難嚐出溏心蛋的味道。最後加入魚介清湯後,味道變淡亦較平衡。隠世赤伝 $99屬於蕃茄豚骨湯底,有大量蕃茄粒,味道帶酸。蕃茄味濃厚,應加入了大量茄膏,亦有加入辣椒粉令味道更有層次,但因此蓋過了豚骨底味,湯底同樣頗油。掛湯力一般,但個人認為湯底本身夠濃稠,出來的效果可接受。加入魚介清湯後味道平衡。而配料和拉麵則與上述隠世白伝相同👆🏼。

隠世白伝 $79
屬於魚介豚骨的隠世白伝,因為是沾麵,湯底會較重口味。魚介味濃厚,而且隱約嚐出像果皮般的果香味。湯底質地頗油且略稀,拉麵掛湯力一般。拉麵用的是方面,比較爽滑。配料有兩片叉燒、一隻溏心蛋 、竹筍和一片印上[隠家]的紫菜。叉燒柔軟不韌,因有燒過帶香濃豚肉焦香味,質地有點鬆散。溏心蛋能夠做出流心效果,因上菜時浸在沾麵湯裏 比較難嚐出溏心蛋的味道。最後加入魚介清湯後,味道變淡亦較平衡。

隠世赤伝 $99

2019-08-29 556 瀏覽
一間會令我不斷想返去再食過嘅沾麵😋😋裝修過之後座位都舒服好多!令我去嘅意慾大好多。轉咗做出面有部機落order就更方便,有時咁啱遇到人多都可以落左order入到去好快就有得食🤣最高分位嘅係麵條爽口度一流而半熟蛋一直都保持到水準🥰白伝正宗豬骨湯味 濃淡度拿捏得好好唔會點口渴。前兩日試完黑伝 黑蒜油味比想像中淡有少少比麻油芝麻蓋過咗☹️等我下次試埋赤伝先😙我深信可以將一樣食品做到極致就係好味道嘅保證😌

一間會令我不斷想返去再食過嘅沾麵😋😋
裝修過之後座位都舒服好多!令我去嘅意慾大好多。

最高分位嘅係麵條爽口度一流

我深信可以將一樣食品做到極致就係好味道嘅保證😌
下午茶
  • 隱世白伝
2019-08-25 576 瀏覽
今天和男朋友到深水埗買旅行電話卡,順路就好想食番多年冇食嘅隱家。超級多年無食,今日一食,驚喜不斷。首先就係隱家在五月的時候,裝修重開,麵條長咗,份量仲可以免費加大。無左用紙落單,變成好似日本拉麵店咁,自助售票機,買完再去食!店員非常之有禮貌,很有耐心地教導我們使用自助售票機。仲可以同佢玩包剪揼,贏咗就有得免費揀紫菜/溫泉蛋/雪碧/半熟蛋,任擇其一。D麵線好彈牙,掛湯能力更高!湯底好香濃,我們叫左白伝和黑伝,都很惹味。半熟蛋超驚喜,之前食過其他拉麵店,蛋黃都是凍冰冰的,想不到隱家的半熟蛋黃是暖的!希望這樣高品質的店鋪可在香港繼續發光發熱!

希望這樣高品質的店鋪可在香港繼續發光發熱!