雅苑座

The Greenery
2024-11-03 2055 瀏覽
親戚由澳洲番香港渡假,今次下塌帝苑酒店,幫佢地洗塵就近近地揀在酒店的自助餐。食物 - 海鮮,魚生壽司,燒牛肉,串燒,燒味,海南雞飯,湯粉面,冷熱盤,當然唔少得佢餅房出名的蛋糕和蝴蝶酥等等。。。種類真心多,質素亦唔錯,例如龍蝦肉質彈牙唔會"林姐姐‘’;每人贈送的鮑魚花膠亦煮得入味;環境 - 今日雖然係星期日晚,但目測幾乎滿座,枱與枱之間比較密,亦相對比較嘈;服務 - 服務員好勤力甘收碗碟,態度都好好,我地差不多係最後果幾枱離開都唔見佢地走黎‘催’。對上一次惠顧,應該係1年多前的事,整體我覺得佢仍舊保持到水準,算是幾唔錯。

2024-08-08 10597 瀏覽
又到了慶祝生日的時候,網上預訂了二人自助晚餐,時間為晚上5:30-7:30。我們大約5:15就到達了,排隊等了一會兒,餐廳職員就安排我們入座,應該是平日人流不多,雖然我們只有兩個人,但是也安排了我們坐四人的位置,坐得很舒適。但是餐桌就有點兒不乾淨,兩張二人枱拼起來的中間罅隙,還有上一台吃完的蟹膏碎呢…食物方面來說,還算多樣化。海鮮:龍蝦、麵包蟹、龍蝦、螺、長腳蟹都有提供,沒有生蠔真的比較可惜。壽司刺身區:共有13款壽司,也有冷麵和豆腐。刺身也提供六款,沒有雪藏味。熟食區:有串燒、肉眼扒、羊架、三文魚、炸蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝etc,每一款都熱熱的,不錯。串燒比較失色,不夠乾身。每人可以憑券拿一碟芝士大蝦,味道不錯,但是真的需要憑券拿這樣誇張嗎?粉麵區:我自己是沒有拿粉麵區的食物,但基本的蔬菜丸類也有提供,還有蜆、魷魚和瀨尿蝦。飲品區:提供簡單的汽水、橙汁和蘋果汁,refill速度不錯,每樣飲品都夠冰凍。甜品水果雪糕區:一整個甜品櫃滿滿都是甜品,還有雪糕區域,提供Haagen-Dazs的杯裝雪糕,除了最普通的味道,還有其他特別的飲柚子檸檬馬卡龍味,這個真的值得一讚。這次自助晚餐吃得舒適,也飽

食物方面來說,還算多樣化。

這次自助晚餐吃得舒適,也飽飽的。
2024-08-05
15 分鐘 (堂食)
2024-07-28 10689 瀏覽
The Greenery Atrium 一直係我的口袋餐廳,留著與喜愛的人在特別日子一起到訪環境佈置經典雅麗,寬闊空間高樓底令用餐感覺更為輕鬆晚餐時段更有歌手獻唱動人歌聲 (唔係交行貨,係實力派)為左重視呢次七月慶祝,提早兩個月打電話預約中庭位置雖然一度誤會左我係預約六月,但接線職員最後都能及時糾正 (呢度有賴餐廳設立左短訊提示,好彩好彩)講返用餐當日,雖然餐廳場地幾大,取餐通道空間得宜我地提早15分鐘到,等左陣已獲安排入座如KOL Alfred所講,職員服務有禮到位坐底無耐,職員已經簡單講解安排,幫有外套的客人加返椅套當中有位女職員Mon Mon嘅細心程度更係值得一讚有時我只係抬頭張望,已經即刻知我需要幫忙,上前協助 (講緊係好多次,印象深刻)後來知我地慶祝生日,更主動幫我地合照同送上祝福~*五星級的經典就係有呢種窩心 ^-^食物方面我地亦相當滿意我地邊食邊享受美妙歌聲 (當日演唱到2045左右,中間歌手亦不時同大家有互動)講緊三小時自助餐係無間斷補充食物,而且係新鮮、即製臨近完場仲見到出緊蒸班 (試過好多酒店自助餐,即使係五星,都可能只係出2-3轉蒸魚就唔再出)當晚凍海鮮有波龍、雪
環境佈置經典雅麗,寬闊空間高樓底令用餐感覺更為輕鬆
晚餐時段更有歌手獻唱動人歌聲 (唔係交行貨,係實力派)

為左重視呢次七月慶祝,提早兩個月打電話預約中庭位置
雖然一度誤會左我係預約六月,但接線職員最後都能及時糾正
 (呢度有賴餐廳設立左短訊提示,好彩好彩)

講返用餐當日,雖然餐廳場地幾大,取餐通道空間得宜
我地提早15分鐘到,等左陣已獲安排入座
如KOL Alfred所講,職員服務有禮到位
坐底無耐,職員已經簡單講解安排,幫有外套的客人加返椅套
當中有位女職員Mon Mon嘅細心程度更係值得一讚
後來知我地慶祝生日,更主動幫我地合照同送上祝福~*
五星級的經典就係有呢種窩心 ^-^

食物方面我地亦相當滿意
講緊三小時自助餐係無間斷補充食物,而且係新鮮、即製
當晚凍海鮮有波龍、雪蟹腳、翡翠螺、麵包蟹、凍蝦、青口等

純粹雪蟹腳比較細隻D,不過全部都新鮮、甘甜、爽口

推薦大家一定要試試Grill station的肉眼、肉嫩唔乾柴
好少見自助餐Grill station的人龍係長期多過凍海鮮
而其他熟食推介同包括酥炸生蠔、羊架、片皮鴨同爐端燒

湯品方面有豬肉桂圓螺頭(大約呢個名)、忌廉蘑菇湯
中湯第一轉係非常出色的、但第二轉encore時可能換左第二煲,調味過重
日式刺身有八爪魚、三文魚、吞拿魚、鯛魚、油甘魚、希靈魚等
品質新鮮、分量亦慷慨,但我剩係試左一轉
點解?!   因為旁邊即製手卷同壽司更加吸引,亦唔係平常一般款式
刺身供應係keep住有refill,反而即製手卷同壽司係限量供應
(大家幾可見刺身吧以外,再額外安排一位師傅企壽司吧即製)

甜品方面,現場有唔少選擇,亦有即制班蘭Pancake同哈根大師
但我只係試左拿破崙,皮夠酥脆、Cream夠滑,另一半俾高分
呢款帝苑餅房招牌菜一晚只出一轉,所以大家聽到鳴鐘記得要去拎喇 =P

可能當日有公司包場活動,佔去近半用餐位置,所以枱與枱之間安排比想像中緊密
而且有人酒後喧嘩,略為破壞歌手辛苦營造的浪漫氣氛,最後實有點可惜
不過雅苑座整體的用餐體驗是很好的,期待好快可以再去呢 =]]
2024-07-26
生日
  • 蒸魚、Grill station
2024-07-26 8943 瀏覽
食物質素(熱食)都合格,不會太難食,很多都合香港人口味。牛油蜜糖炸雞,串燒,蒸魚很滑。 中式湯都做得幾出色。海南雞飯,飯煮得好香香茅味,雞也不錯。 刺身,我覺得不太新鮮,所以只拎了一次就沒有再增添了。甜品是最出色,蝴蝶酥原味同芝麻味都做得好香牛油味同鬆化。班蘭香蕉班戟同雞蛋仔也做得很出式。但現場環境太嘈吵,太多人迫埋拎食物,每枱客人距離也很迫。沒有5星酒店的感覺。可能我是中午自助餐又加上暑假,覺得好嘈。甜品區每件甜品也放在玻璃櫃內,每次拎都要推來推去,所以永遠都有一條長龍排隊,幸好香港人很有質素。不過我覺得食一次就夠了。員工禮貌不錯,收碟也很快,refill 食物都同步快。如果喜歡食甜品,我都建議來試試。
2024-07-06 8875 瀏覽
食左20幾年,俾劣評是因為質素跌得太大太離譜!2024既帝苑絕對是最差最沒水準的自助晚餐,遇上人多場就太細,排隊都算,食物種類真心越來越少,龍蝦手掌大,熱菜已經沒心做,那麼多好評,黑人問号!五星級酒店來講比唔上大部份既同級!咁既價錢 大把好過呢間!今日燒大蝦每人只有一隻,魚生部分也沒驚喜,熱菜主要有炸蠔,羊架,魚,小号扇貝,鴨肉卷,燒味,煎牛舌串,雞軟骨,腸仔,南瓜,中式隨便炒個飯等等...湯是最好的,虫草花雞湯,比較濃厚,咖哩就隨隨便便兩款,沙律亦冇火箭菜又冇細豆芽。另一邊有面粉河。燒大肉只有一款燒牛肉...冇雞冇豬排,咩都唔得!絕跡好菜,以前切食:海鮮蝦子蝦仁煱飯燉花膠煎鵝肝芝士巨輪磨菇飯西班牙海鮮飯
,魚生部分也沒驚喜

絕跡好菜,以前切食:
海鮮蝦子蝦仁煱飯
燉花膠
煎鵝肝
芝士巨輪磨菇飯
西班牙海鮮飯

• 中式燉湯
拿破崙蛋糕 19:45出來, 排隊拍照20:00 排隊拿, 看到拿了三次, 怕照片的人說話有口水就等第2~3個才拿拿破崙蛋糕超好吃其他食物水準不錯, 但沒有驚艷的感覺網上說菜式不多, 但我感覺不少了, 我嘗試不完, 特別是甜品很多, 我只嘗試了小量而購買方面, 沒有特別情況, 直接向餐廳購買會更便宜服務快速, 包括補充食物和收碟
拿破崙蛋糕 19:45出來, 排隊拍照

拿破崙蛋糕超好吃

其他食物水準不錯, 但沒有驚艷的感覺

而購買方面, 沒有特別情況, 直接向餐廳購買會更便宜

服務快速, 包括補充食物和收碟
2024-06-26
用餐優惠
優惠券
  • 拿破崙蛋糕
2024-06-20 6135 瀏覽
最近端午節午餐走咗去食雅苑座,即帝苑酒店自助餐。呢度最奇特係環境。酒店內部好似番咗80年代港產片見到嘅酒店環境,有透明lift,好有趣。不過一上到自助餐樓層就係另一番景象。呢度係起喺下一層空心嘅天花上面,有空中花園,有住客樓層,蔚為奇觀。嘢食方面,海鮮弱少少,主要係食長腳蟹,冇生蠔亦冇龍蝦冇蟹。種類唔多,但貝殼類幾好食。熱葷唔錯,燒味尤其出色,即切海南雞、叉燒同燒肉,都有靚燒味舖水平。湯同屋企人都好鐘意。扒、串燒同其他食物就正常,屋企人話魚柳同豬腳薑好好食,但我就冇試到😅。不過,今次幫襯最主要係食佢signature嘅蝴蝶酥,佢足足有三款,全部都好好食,特別係朱古力,我拎咗四五次😂。又不過,今日最好食嘅甜品,其實係即造斑斕班戟。熱辣辣又有斑斕味,難怪排長龍。好多人唔知佢個Tiramisu都好好食。另外要一讚佢個飲品,好多選擇,連罐裝可樂都可以拎。我就食唔落雪糕了,留返俾啲小朋友吧!整體嚟講,折實四百幾一位係有少少貴,不過部份食物水準好高,都可以一試。
最近端午節午餐走咗去食雅苑座,即帝苑酒店自助餐

我就食唔落雪糕了,留返俾啲小朋友吧!

2024-06-10
  • pancake
2024-06-12 5077 瀏覽
帝苑座的自助餐絕對是一個值得一試的餐廳,從龍蝦、螃蟹到各式新鮮蠔和魚類,每一樣海鮮都經過精心烹調,保留了原汁原味的鮮美口感,絕對是海鮮愛好者的天堂。在海鮮之後,帝苑座的甜品更是不能錯過的亮點。無論是,精緻可口的蛋糕、冰淇淋還是水果拼盤,其重點的拿破崙更是非常值得一試。
2024-06-12 4498 瀏覽
這份甜品實在是絕妙無比。濕潤鬆軟的蛋糕底,鋪上層層豐盈的奶油,再點綴上散發誘人香氣的新鮮水果,整個層次感豐富,口感滑順而不膩。每一口都能感受到食材的優質,以及烹飪師傅的精湛功力。這樣精緻細膩的甜品,真是值得細細品嘗,令人百看不厭、回味無窮。
  • 拿破崙
2024-06-12 4242 瀏覽
好吃的芝士大蝦米多,每人一份,很重芝士味很好吃,薯蓉也很夠味,燒美國特級肉眼,這道菜品將提供燒烤風味的美國特級肉眼。特級肉眼是一種優質的牛肉部位,具有出色的口感和嫩度。具有出色的口感和嫩度。
2024-06-12
  • 芝士大蝦米多
雅苑座擁有迷人的戶外景觀,是享受寧靜午茶的絕佳選擇。餐點精緻美味,以當季食材為基礎,烹飪手法細膩純熟。服務周到親切,提供貼心周到的用餐體驗。無論是商務聚會還是家庭聚餐,這裡都是值得推薦的優質餐廳,歌手唱歌非常好聽!
2024-05-14 3719 瀏覽
第一次去帝苑食自助餐 食物水準高, 氣氛很好,有歌手彈琴唱歌, 服務質素也很好, 海鮮 超級鮮甜,一定會再來。 特別推薦炸生蠔, 燕窩燉鮮奶,片皮鴨, häagen-dazs雪糕也是任吃。
好幾個月沒有跟朋友見面,朋友約食lunch又想食蛋糕,反正沒有特別嘢想食,但突然諗起牛仔肉,所以約去帝苑食lunch buffet. 一入餐廳接待員Betty 小姐很熱情招呼,侍應Ali 小姐見我手持一罐汽水問我需唔需要一杯冰想幫我送到我的座位,很細心,另一位侍應Mon Mon 小姐收執已用過的碗碟也很勤快,還有一位應該是叫 Pinky 小姐吧,她是負責蛋糕和壽司吧,態度殷勤,笑容可掬,她和Betty 見我行動不便手拎拐仗,特意為我拿取蛋糕,雖然這是她們的職責,但作為顧客的我深深感受到她們敬業樂業的態度,由心而發的笑容,是真心想為公司提供愉快用餐的體驗去吸引客人再次光臨,除了去米芝連餐廳外,就算其他比較昂貴的餐廳也少見這樣的態度,所以特此感謝她們,希望她們身體健康,工作愉快😁食物水準依舊👍🏻,有機會會再次光顧👏🏻

2024-04-20
  • 燒牛仔肉
  • 刺身
  • 長腳蟹
  • pancake
  • 拿破崙
2024-04-08 5180 瀏覽
由晚餐65折$4xx 食至而家7折$6xx,食了十幾年,近幾年食物質素每况下降,每次發現靈魂食物逐D少一款,今晚鵝肝無,連炒蟹都無,有D失望!其他食材不過不失,人參鷄湯好飲。還好有現場唱歌,拿破倫蛋糕,甜品無少到!
其他食材不過不失,人參鷄湯好飲。
還好有現場唱歌,拿破倫蛋糕,甜品無少到!
2024-04-07
用餐優惠
信用卡優惠、優惠券
2024-02-02 9710 瀏覽
已經很久沒到帝苑了,樓底好高,因為中間係直望酒店多層嘅玻璃天花,其實設計得好好。食物種類一般,但總算不停會refill, 自助餐其實好睇個人,有啲人想食平,靚,正,就要求唔係太高,我就貪心啲鍾意每樣都試下食下嚟滿足自己。食物方面冷盤有大大隻有膏的龍蝦任食!仲有蝦、蜆、青口、蟹、螺。刺身好厚切,無雪味,長腳蟹和蝦好鮮味,片皮鴨好正。壽司都有好幾款,沙津、芝士應有盡有。熱食有片皮鴨、燒牛肉和羊架。燒味飯我就冇試過,印度咖哩麻麻地、蒸魚都是一般,酥炸蠔還可以,串燒都唔錯,最驚喜就係持票先有嘅好長好大條嘅花膠,每位都有一份。甜品就要讚下,甜品好的骰,可以試到唔同款!有出曬名嘅拿破崙、當然不少得蝴蝶酥啦,仲有cheese cake、Tiramisu、桂花糕、黑森林蛋糕、奶凍、芒果西米、最意想不到係即整斑斕味嘅pancake又香亦唔會太甜。餐飲自助取,有罐裝汽水、兩款果汁、咖啡機和茶。雪糕有Hagen Dazs好幾款雪糕口味。環境有駐場歌手表演彈琴、唱歌,亦有互動氣氛。服務員很有效率地收碟,覺得服務不錯。當晚自助餐全滿,可能有公司已book場。食物充足,款式算多而且美味,熱食理想,價錢合理,大家有

食物方面

環境有駐場歌手表演彈琴、唱歌,亦有互動氣氛。服務員很有效率地收碟,覺得服務不錯。當晚自助餐全滿,可能有公司已book場。食物充足,款式算多而且美味,熱食理想,價錢合理,大家有機會就一定嚟試吓!
2024-01-24